НЕК е осъдена да плати между 550 и 620 млн. евро заради АЕЦ "Белене"

Парите няма да бъдат платени веднага, като държавната компания тепърва ще преговаря с "Атомстройекспорт" за съдбата на поръчаното оборудване

През 2006 г. беше подписано споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене".
През 2006 г. беше подписано споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене".    ©  Асен Тонев
През 2006 г. беше подписано споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене".
През 2006 г. беше подписано споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене".    ©  Асен Тонев

Националната електрическа компания е осъдена да плати между 550 и 620 млн. евро от Международния арбитраж в Женева заради прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене". Делото бе заведено от изпълнителя – руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), през 2011 г. първоначално за 58 млн. евро, но след спирането на проекта от правителството на ГЕРБ през март 2013 г. искът беше увеличен до 872 млн. евро, но впоследствие набъбна на над 1 млрд.

Детайлите по решението все още се изучават, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на специален брифинг. Вероятно и на това се дължат различните оценки за изхода от арбитража – според официално съобщение на "Росатом", която е собственик на АСЕ, НЕК е осъдена на 620 млн. евро, докато според Петкова става въпрос за 550 млн. евро. От съобщението на руската компания обаче става ясно, че по-високата сума включва всички компенсации, лихви и съдебни разходи. Неофициално българската страна казва, че все още не е наясно за какви лихви претендира АСЕ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се