За Microsoft от сърце
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За Microsoft от сърце

За Microsoft от сърце

Министерството на образованието и науката отново инвестира на сляпо десет милиона лева в продукти на компанията за училища, университети и научни институти

Люба Йорданова
18519 прочитания

© shutterstock


Темата накратко

- В края на май Министерството на образованието и науката пусна търг за близо 10 млн. лв. за лицензи за продукти на Microsoft в образованието и науката.

- Такива поръчки има на три години, но без ясна картина какво се използва и от какво има нужда в училищата, университетите и научните институти.

- Вместо да поддържа монопола на една компания, държавата може да даде свобода на участниците в сектора сами да изберат продуктите, които ще използват, или поне да базира централизираните поръчки на прозрачен анализ.

Приемствеността е рядко срещано явление в българската политика. Обикновено всеки нов екип в държавната администрация се сеща за направеното от предшествениците му само за да оправдае свои провали. Освен когато става дума за определени компании фаворити.

Една такава компания е Microsoft, с която цялата държавна администрация на България е трайно обвързана още от началото на 2002 г. В първите години на сътрудничеството си със софтуерния гигант държавата подписваше лицензионни споразумения за доставка на софтуер през посредник без конкурс. Впоследствие започна да прави търгове, печелившите от които обаче в голяма степен са предрешени. В сферите образование и наука на всеки три години държавата също закупува лицензи за продукти на Microsoft, които отиват в детски градини, училища, университети, БАН и научни институти. Последният такъв търг беше пуснат от Министерството на образованието и науката (МОН) в края на май и е на стойност близо десет милиона лева без ДДС, а оферти се приемат до 29 юни. В обществената поръчка са описани конкретните продукти, чийто лиценз е изтекъл през февруари тази година и МОН иска да поднови, заедно с прогнозен брой ползватели.

Не е ясно обаче на каква база е направена сметката, доколко екипът на министерството е наясно как се използват тези продукти от учителите, преподавателите, учените и администрацията в сферата, както и дали покупката отговаря на нуждите на сектора. Така държавата за пореден път ще направи подарък на две конкретни фирми - Microsoft и доставчика на лицензите, без да е наясно колко ефективна ще е тази инвестиция.

Застинали в лицензите

Търгът на МОН е за лицензиране на абонаментно право на ползване на 13 софтуерни продукти на Microsoft в срок до края на януари 2019 г. Сред тях са лицензи както за надграждане на актуалната или по-ниска версия на Microsoft Windows, така и за Microsoft Office Professional Plus, използване и достъп до сървъри. Най-голямото перо е за предучилищно и училищно образование, където са предвидени 65 хиляди ползватели на операционната система, офис пакетът и CAL лицензът за сървърен достъп. Във висшето образование и науката МОН е сметнало, че има нужда от лиценз за операционна система и офис пакет за 17 хиляди души. Сървърната система за управление на бази от данни SQL Server Enterprise пък е предвидено да се ползва от 210 души.

Първият въпрос, който изниква, е как точно възложителят е преценил броя на потенциалните ползватели на фона на това, че пълни данни за наличния хардуер и софтуер в образованието и науката не се събират. Едва ли МОН знае например на колко от компютрите в институтите на БАН има инсталиран лицензен Windows, колко се нуждаят от ъпгрейд и доколко хардуерът би го позволил. (Някои компютри в университетите и БАН например работят на Windows XP и със сигурност новите лицензи от МОН няма да са им от полза.) През последните години пък училищата и университетите закупиха голямо количество техника по проекти и програми, много от която с инсталирана операционна система - дали и как лицензите ще им влязат в употреба също остава неясно. Заданието на търга пък е почти дословно преписано от предишното през 2013 г., включително в частта брой лицензи. Тоест или за три години абсолютно нищо не се е променило в българските училища и университети, или се е променило, но министерството няма идея какво точно и действията му са най-малкото икономически неефективни.

"Капитал" попита образователното министерство на каква база са изчислени прогнозните бройки за различните продукти, както и откъде ще дойде финансирането за поръчката, но не получи отговор. По данни на НСИ преподавателите в държавното училищно образование са под 60 хиляди, а във висшето - към 20 хиляди. В документацията на търга е записано, че продуктите се лицензират за цяла група ползватели - педагогически специалисти, служители в администрацията на образователните и научните институции и БАН, преподаватели и научни работници. Според условията държавата не доплаща, ако прогнозният брой е по-висок, но и не получава пари обратно, ако е по-нисък.

Фактът, че поръчката е за продукти на конкретна компания, автоматично ограничава и възможните участници. Те трябва да притежават официално писмо от оторизирания дистрибуционен център на Microsoft за Европа, Близкия изток и Африка, което доказва статут на Licensing Solution Provider. Българските фирми, които имат такъв, са три - ЦАПК "Прогрес", "Компарекс" и "Телелинк". ЦАПК "Прогрес" традиционно печели доставката на лицензи на Microsoft в държавната администрация през последните 15 години, понякога в консорциум с други фирми. През 2013 г. МОН й възложи и предишната подобна поръчка за сферата на образованието и науката, тогава в консорциум с издателство "Сиела". Участниците в сегашния търг също така трябва да докажат минимум 5 милиона лева оборот за последните три години от продажба на лицензи за продуктите в поръчката. МОН ще избере победителя само по критерий най-ниска цена, като бюджетът, с който разполага, е 11.6 милиона лева.

"Като ценово изражение сумата не изглежда голяма предвид броя и вида лицензи", коментира за "Капитал" техническият директор на софтуерната компания "Тетраком Интерактивни решения" Емил Стоянов. В условието е записано също, че те могат да се ползват от учителите на техните домашни компютри, което със сигурност е положително. Всъщност глобална политика на големи компании, включително Microsoft, е да предоставят продуктите си за образование на по-ниски цени, а дори и безплатно. С тенденцията за използване на облачни услуги въпросът с цената също все повече минава на заден план. По-важните моменти са други - дали училищата, университетите и научните институти използват закупените им продукти ефективно и какво е най-полезно за учениците и студентите.

Ползвайте, ако можете

Ако купуваш нещо на всеки три години, логично е да имаш представа колко и как си го използвал, както и дали има по-добри алтернативи. Това важи в особено голяма степен, когато средствата идват от парите на данъкоплатците. Поне публично екипът на МОН не дава знак, че е направил анализ на инвестициите си в информационни и комуникационни технологии. Попитахме например колко от закупените при предишния търг лицензи за продукти на Microsoft са били активирани, но отново не получихме отговор.

"В БАН и в Софийския университет огромен брой лицензи остават неоползотворени, включително защото някои хора си слагат пиратски копия, без да знаят, че имат право на официални, или пък без да знаят как да си ги поискат", категоричен е д-р Тодор Галев, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, който защитава докторската си степен в БАН и води лекции в най-големия университет в страната. По негови наблюдения услуги като достъп до специални сървъри също рядко се ползват от преподавателите, а инвестицията в професионалния офис пакет е безсмислена на фона на това, че в повечето случаи стандартният е напълно достатъчен. Преподавателите в СУ освен това имат право на облачната платформа Office 365 в допълнение с последната версия Office 2016. "За мен това е абсолютно разхищение, смята Тодор Галев, защото максимум една трета от преподавателите ползват една от тези две опции."

Покупката на професионалния офис пакет за 65 хиляди души в предучилищното и училищното образование също не изглежда като обмислена стъпка - както от гледна точка на ползваемостта, така и на това, че самата Microsoft доставя безплатно Office 365 за всички публично финансирани училища. И ако МОН иска да инвестира в нещо, по-логично е това да е по-добра интернет връзка във всички класни стаи.

Купуването на лицензи на сляпо не е запазена марка само за образованието и науката. Преди няколко години Центърът за изследване на демокрацията анализира данните за наличните лицензи и хардуер в централната държавна администрация. Вижда се, че в края на 2009 г. държавната администрация е разполагала с повече лицензи за операционни системи и офис пакети както в сравнение с броя налични компютри, така и в сравнение с броя реално заети или планирани щатни бройки служители. Броят лицензи за Microsoft Windows в централната администрация тогава например е над 70 хил., лицензите на Microsoft Office - близо 80 хил., докато броят преносими и настолни компютри - под 60 хил.

Трети час: Word и Excel

Сериозен въпрос е, че обвързването на целия образователен сектор с една-единствена компания прави така, че учебната програма се диктува от определени продукти и в крайна сметка това се отразява и върху учениците. "По какъв начин стимулираме плурализма, като караме всички да използват едно и също нещо", пита Михаил-Ернесто Михайлов, предприемач и консултант в IT сектора. Според него налагането на Microsoft продукти кара учителите да се концентрират върху тях и така в часовете по информатика се преподават Word, Excel и Power Point, вместо учениците да разучават различните възможности, които съществуват. "Така се ограничава изборът на децата и се самовъзпроизвежда необходимостта от Microsoft в училище", смята Михайлов и добавя: "Възпитаваме послушни консуматори и възпроизвеждаме потребители на Microsoft."

"Операционните системи и софтуерът, който задвижва услуги от новата дигитална икономика като Facebook и Google и който формира съвременните IT тенденции, в основната си част е базиран на продукти с отворен код", дава друг аргумент срещу монопола на само една компания в образованието Емил Стоянов от "Тетраком ИР". Примерът му е прост - достатъчно е да се погледнат обявите за IT специалисти и това какви познания се искат от тях. "В този смисъл подобно сериозно обвързване с Microsoft и техните настолни и сървърни технологии в българските средни и висши училища, което е наследено от миналото, е по-скоро вредно, отколкото полезно за българското образование", смята Стоянов. И припомня, че тенденцията по света е образователните продукти - онлайн курсове и дистанционно обучение - да бъдат достъпни и да се предлагат основно върху мобилни устройства.

Михаил-Ернесто Михайлов е категоричен, че за подобни услуги държавата не трябва да прави централизиран търг, а всяко училище, университет и научен институт да могат да решат сами какви инструменти ще им помогнат в преподаването и научната работа. (Самият факт, че държавата купува лицензи за софтуер на Института по информатика и математика на БАН, признайте, е абсурден.) "МОН може да каже какви са алтернативите, колко струва всяка - както и че има и безплатни варианти, и, ако иска, да предложи процент съфинансиране", дава алтернатива на обвързващите лицензионни споразумения Михайлов. И добавя: "Така министерството ще стимулира свобода и избор, а и ще му излезе по-евтино."

Друг вариант е да се направи обстоен одит на наличните хардуер и софуер в образователната и научната сфера, както и на нуждите на всички участници в нея. Така, дори и да има централизирани покупки, те поне биха се базирали на реален анализ какво има в момента и какво е нужно, за да бъде от полза на учени, преподаватели, ученици и студенти. Между другото IT компаниите също има къде да се включат, дори и държавата да не купува на калпак продуктите им. Техни представители могат да са в помощ на учителите, да влизат в класните стаи и да показват на учениците нови технологии от реалния живот. Могат, а дори и е задължително, да преподават на студенти и да държат връзка с научната общност. Изобщо хубаво е новите технологии да влизат в образованието не само когато става дума за надзора на матурите.

Темата накратко

- В края на май Министерството на образованието и науката пусна търг за близо 10 млн. лв. за лицензи за продукти на Microsoft в образованието и науката.

- Такива поръчки има на три години, но без ясна картина какво се използва и от какво има нужда в училищата, университетите и научните институти.

- Вместо да поддържа монопола на една компания, държавата може да даде свобода на участниците в сектора сами да изберат продуктите, които ще използват, или поне да базира централизираните поръчки на прозрачен анализ.

Приемствеността е рядко срещано явление в българската политика. Обикновено всеки нов екип в държавната администрация се сеща за направеното от предшествениците му само за да оправдае свои провали. Освен когато става дума за определени компании фаворити.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Две от трите фирми потенциални доставчици са известни милиционерски преобразования, та ето къде е заровено кучето. ;)

 • 2
  bobinews avatar :-|
  bobinews

  така и не разбрах какъв точно е проблема в случая..
  Какво значи "обвързване на образователния сектор с една компания"? На какво да ги учат в училище? OpenOffice ли? Във 99% от фирмите се работи с офис пакета на Майкрософт, ако човек на може да работи с Word и Excel за каква компютърна грамотност може да се говори изобщо?

 • 3
  igw1425878287393720 avatar :-|
  Alexander Angelov

  До коментар [#2] от " bobinews ": Глупости! Google apps къде са? Ами фирмите само текст и таблици ли имат? Ами то има 100000 текстови редактора, но това не значи че някой учи децата да правят Добър текст на компютъра....

 • 4
  hm avatar :-|
  хм

  във фирмите се ползва щото в училище САМО това се учи.

 • 5
  xyha avatar :-|
  xyha

  То си е ясно , плащаме си рекета за да не влезем в някой черен списък . Доколкото знам , всички продукти са свободни за ученици , а ако не са толко по-зле за компанията (никой няма да плаща за нещо което не разбира).

 • 6
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  До коментар [#5] от "xyha":

  За учениците да, за институциите не са, което е правилния подход.

 • 7
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Колажът на снимката е много сполучлив.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "Alexander Angelov":

  Ако работиш на ексел ще знаеш, че на Google Apps могат да се правят само графици. На светлинни години са от функционалността и удобството на Ексел.

  До коментар [#2] от "bobinews":

  По принцип съм съгласен, но има много точни забележки в статията - плаща се за безплатни неща, над необходимото и често не се използва. Трябва си анализ на използваните приложения на базата на него да се закупуват по-малко бройки, които пак ще задоволяват търсенето на 100%. Щом идва реч за образование, предвидимостта е достатъчна.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Сериозен въпрос е, че обвързването на целия образователен сектор с една-единствена компания прави така, че учебната програма се диктува от определени продукти и в крайна сметка това се отразява и върху учениците."

  Да, точно това е проблема на часовете по информатика. Изобщо няма нищо общо с това, че по програмиране още се преподава прашасалия Паскал! На Ексел няма реална алтернатива в момента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK