Пловдив със собствена програма за обучение на IT специалисти от Украйна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пловдив със собствена програма за обучение на IT специалисти от Украйна

"Всяка година ще инвестираме по около 200 000 лева общински средства, с които поемаме таксата за обучение, разходите за общежитие и стипендия за успех", каза кметът Иван Тотев.

Пловдив със собствена програма за обучение на IT специалисти от Украйна

Общината и фирми от сектора ще поемат разходите по обучението на чуждите студенти в новата специалност "Софтуерно инженерство" в Пловдивския университет

18008 прочитания

"Всяка година ще инвестираме по около 200 000 лева общински средства, с които поемаме таксата за обучение, разходите за общежитие и стипендия за успех", каза кметът Иван Тотев.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


В последните 3 години IT индустрията в града расте с над 20% годишно и в нея вече са заети около 2000 специалисти.

Община Пловдив и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" обявиха съвместна международна програма за обучение на студенти по новата специалност "Софтуерно инженерство", по която ежегодно ще се обучават 50 студенти, 30 от които ще са бесарабски българи.

Инвестициите

"Всяка година ще инвестираме по тази нова програма за развитие на IT индустрията в Пловдив по около 200 000 лева общински средства, с които поемаме таксата за обучение на студентите - 2400 лева на човек, разходите за общежитие, стипендия за успех. Освен това създаваме и фонд за устойчиво развитие съвместно с фирми от IT сектора от Пловдивска област с идеята чрез него да финансираме обучението на студентите след първи курс, а общината отново да инвестира средства в новопостъпващите студенти", каза кметът на Пловдив Иван Тотев.

Официалният документ, подписан от община Пловдив и Пловдивският университет, е меморандум за 4 години, а средствата по програмата за развитие на IT индустрията ще бъдат гласувани на следващата общинска сесия. "Подобна програма се тества за първи път в България и ако се окаже ефективна тя може да бъде ползвана и от други общини, които имат да решават проблеми с работната сила", прогнозира кметът на Пловдив.

Развитие на сектора

През последните 3 години темповете на нарастване на IT индустрията в града (без аутсорсинг индустрията - бел. авт.) са над 20 на сто годишно и в нея вече са заети около 2000 специалисти. Анализът на общинската администрация показва, че тези темпове не могат да бъдат запазени, ако община Пловдив не поеме свой дял от стимулирането на обучението на софтуерни специалисти. "Мисля, че когато община Пловдив направи първата крачка в тази насока, тогава ще можем да очакваме и корпоративна подкрепа на идеята", заяви Иван Тотев.

Новата специалност

Специалността "Софтуерно инженерство" ще бъде във факултет "Комуникационни и компютърни технологии" на Пловдивския университет, като приемът на чуждестранните студенти може да се осъществи не по-рано от юли тази година. "Екип от университета ще посети Украйна през юли и в българското посолство ще проведе изпитите по български език, история на България и математика", каза професор Невена Милева - заместник- ректор на Пловдивския университет.

Тя счита, че новата специалност трябва да бъде силно бизнес насочена, като студентите още от 2-ри курс да започнат изнесено обучение във фирмите от "Тракия икономическа зона". "Университетът има опит в тази насока, но целта ни е през 2017 г. да изпратим не по-малко от 700 студенти годишно в изнесено фирмено обучение", заяви професор Милева. В момента 3% от студентите в Пловдивския университет са чужденци, в това число 33 украински студенти. За специалностите от факултета "Комуникационни и компютърни технологии" конкуренцията е голяма - за всяко място кандидатстват петима души, казва проф. Милева. Тя очаква тази конкуренция да се запази и да доведе в Пловдивския университет силни студенти.

В последните 3 години IT индустрията в града расте с над 20% годишно и в нея вече са заети около 2000 специалисти.

Община Пловдив и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" обявиха съвместна международна програма за обучение на студенти по новата специалност "Софтуерно инженерство", по която ежегодно ще се обучават 50 студенти, 30 от които ще са бесарабски българи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Екип от университета ще посети Украйна през юли и в българското посолство ще проведе изпитите по български език, история на България и математика"

  Посоката е вярна, ама пак ще има греда. На един софтуерен инженер история не му трябва. Дори и българският да му куца не е проблем - ако живее в БГ ще го научи. После чистите българи в Украина са около 30-тина хиляди и живеят основно по селата. Останалите са се омешали с украинци, руснаци и други. Та, ако разчитаме тези 30 хиляди да осигурят ръста на нашата ИТ индустрия то можем да го пишем бегал този ръст. Трябва да отворим вратите за украинци от всякакъв произход. Дори и тези, които не са българи са с близки нам култура, език и религия. Те ще се интегрират по-добре в БГ отколкото нашите собствени роми. Та въобще на украинците да не има гледат нито езика, нито произхода - да вземат всеки, който е добър по математика. Те в Украина държат матури по математика - просто трябва да ги приемат по бала от матурата.

 • 3
  e_lady avatar :-|
  Poi Nhy

  "Всяка година ще инвестираме по тази нова програма за развитие на IT индустрията в Пловдив по около 200 000 лева общински средства, с които поемаме таксата за обучение на студентите - 2400 лева на човек, разходите за общежитие, стипендия за успех" - само пътьом да питам - защо не инвестирате в българскиа деца?!

 • 4
  perata avatar :-|
  Perata

  Браво, това е изключително добра политика и освен от Украйна си мисля че и от други държави ще почнем да взимаме. Но пак евала това е няква малка крачка за демогравската криза и за вкарването на висококвалифицирани хора с добри заплати. Не знам какво се случи с сините карти но ако и там срока е 2 месеца вече ще е чудестно, гледах интервюта на двама българи с ИТ фирми които казаха че в момента на бизнеса му трябват най-малко 10 хиляди човека и така ще има и голяма миграция към България от съседни страни.

 • 5
  rldkfl avatar :-|
  Xumpomo name

  До коментар [#3] от "eLady":

  явно няма достатъчно в тази сфера.

 • 6
  bulgarian34 avatar :-|
  bulgarian34

  Аз съм бесарабски българин. Искам да успокоя всички - данъците които плащам всеки месец отдавна са покрили инвестицията направена в мен - това относно финансовия аспект. Сега за безценното - баща съм на едно истинско българче, обещавам да има още. Относно децата от "селски региони" - не забелязах колегите в университета да са били по-добре подготвени от мен по математика. Децата от тези региони не са изложени на пороци като наркомания и други такива. Основно са трудолюбиви и упорити. Това е задължително условие, ако искаш да оцелееш в друга държава на самоиздръжка. До сега специалностите, които им бяха предлагани са: филология, история и тн. Това разбира се много хубаво, но не обещаваше професионална реализация. Добра инвестиция в бъдещето на България!!!

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#6:"bulgarian34"]Относно децата от "селски региони" - не забелязах колегите в университета да са били по-добре подготвени от мен по математика.[/quote]Поздравления, разбира се. Всеки бесарабски българин следва да е добре дошъл. Мисълта ми е, че не можем да разчитаме само на бесарабските българи да осигуряват ръста на ИТ индустрията ни. Прекалено са малко. Просто трябва да отворим вратите за украинци от всякакъв произход.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  Много по-добре от 4 висши математики. Ако можеш да си общуваш ефективно с колегите ще ти е много по-лесно да се справиш, от колкото ако знаеш всички интегрални схеми на изуст.

  Колкото до проекта - страхотно! Първо приобщаваме историческата диаспора в труден за тях момент, второ стимулира се местната икономика, трето - градът проявява проактивна политика към стимулиране на бизнеса си. Много добър пример за публично-частно партньорство. С подобни инициативи Пловдив настига София с бързи темпове.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "eLady":

  Българските деца си имат държавна поръчка. Казаното от Вас е демагогия. Това, което се прави, е нещо допълнително. В университета има достатъчно място за "Българските деца". Стига да знаят какво искат, естествено.

 • 10
  bulgarian34 avatar :-|
  bulgarian34

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  Аз съм само за. За съжаление това няма да стане лесно. Има фирми в България, които предлагат щедър "relocation package" на утвърдени специалисти в ИТ сектора от Украйна (и Русия също, там нещата отдавна не вървят на добре). За съжаление, след като мине една година от договора повечето се връщат или предпочитат Полша пред България. Аз лично познавам само едно момче, което реши да остане, не на последно място защото и той е българин. Трябва да сме реалисти - трудно ще е да привлечеш дори украинци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK