Голямото PR шоу на МОН и 14-те хиляди учители
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямото PR шоу на МОН и 14-те хиляди учители

Залата бе препълнена - над 14 хил. учители (от общо около 90 хил.) присъстваха на грандиозното събитие. Само десетина от тях, при това предварително подбрани, имаха възможността да се изкажат

Голямото PR шоу на МОН и 14-те хиляди учители

Учителският събор доведе в "Арена "Армеец" преподаватели от цялата страна, пусна им "Легендите", не им даде думата и ги прати за зелен хайвер с обещания за увеличение на заплатите

Мартин Димитров
39817 прочитания

Залата бе препълнена - над 14 хил. учители (от общо около 90 хил.) присъстваха на грандиозното събитие. Само десетина от тях, при това предварително подбрани, имаха възможността да се изкажат

© Цветелина Белутова


Стотици автобуси пъплят в дълга колона по бул. "Асен Йорданов" към паркинга на "Арена "Армеец". От тях се изсипват десетки хора, които застават зад плакати с имената на градовете си и се вливат в реката от народ, който не спира да пълни залата в продължение на два часа. Посреща ги десетминутно надсвирване с гайди за "добре дошли". Музикални поздрави от рокаджии от близкото и далечното минало разнообразяват официалните речи. За гарнитура - шеги на учителски теми от актьорите-водещи Мария Игнатова и Димитър Рачков. Не, това не е нов телевизионен формат или музикален фестивал, а бърз преглед на грандиозния "Национален учителски събор", широко афиширан през последните месеци от организаторите от Министерството на образованието и науката (МОН).

Формалната му цел беше "отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия". Според вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева подобни събори били традиция от Възраждането, която тя амбициозно се е заела да възстанови. Резултатът в неделя обаче беше масово PR мероприятие за министъра и нейния екип в духа на една отминала епоха, пълно с официалности, но за сметка на това изпразнено откъм конструктивен дебат.

"За образованието пари ще има - и тази година, и другата"

След патриотичното посрещане с гайдите учителите - според сметките на вицепремиера 14 хиляди на брой, бяха приветствани от цяла плеяда държавни жени и мъже. Пръв говори президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че "българското образование е в преломен момент, реформата е в ход и трябва да решат редица натрупали се проблеми в училищното образование". Държавният глава добави, че без усилията на учителите новият закон за училищното образование "ще остане просто лист хартия и едно добро намерение на Народното събрание".

Последваха поздравителни адреси от европейския комисар по образованието Тибор Наврачич, премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова (която беше в залата) и председателя на парламента Цецка Цачева, които повториха на учителите колко е важна тяхната работа. След това на сцената се качи Меглена Кунева, за да съобщи новината на деня - учителските заплати се вдигат.

Сметки без кръчмаря

Макар министъра да не беше категорична в изказването си - думите й бяха, че министерството и синдикатите подписват нов колективен трудов договор, с който се поема ангажимент за увеличаване на възнагражденията с 10% от 1 януари 2017 г., то беше възприето като факт от част от преподавателите, както и от повечето медии. Новината предизвика истинска смяна на атмосферата в залата, която до този момент ръкопляскаше учтиво, но пестеливо на приветствията на властимащите. Допълнителни емоции дойдоха и от плановете за увеличаване на бонусите за класни ръководители на 30 лв., както и на обезщетението при пенсиониране от 6 на 10 работни заплати от 1 август, и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г. Вицепремиерът отбеляза, че е водила разговори с министъра на финансите и той е обещал, че образованието ще стане централен приоритет за бюджета на страната в следващите две години.

Ден по-късно надеждите за по-високи заплати бяха облени със студен душ от премиера. "Аз от вас научавам. Тя (Меглена Кунева - б.а.) може би има резерви в министерството и ще го направи, с мен и с финансовия министър не е говорено по тая тема", категоричен беше Бойко Борисов по време на посещението си в Дивотинския манастир, цитиран от "Дневник". По-късно в понеделник от Министерството на финансите заявиха официално за "Хоризонт", че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина.

Освен това, в разпространения по-късно колективен трудов договор се вижда, че става въпрос за планове за увеличение на минималните работни заплати, а не на средните, с каквото впечатление се остана от събора.

Пред "Капитал" някои от учителите, присъствали на събитието, също се усъмниха във финансовата обосновка на някои от тържествено обявените промени. Учителките Ива Христова и Ирина Стоянова от ОУ "Цанко Дюстабанов", Габрово, нарекоха "финансово невъзможна" мярката за увеличение на обезщетенията при пенсиониране. "Малките училища с по-малко деца просто няма да могат да си го позволят", каза Ива Христова.

Между другото колективният трудов договор урежда социалните придобивки основно на учителите, които са синдикални членове. Дали останалите също ще се ползват от по-високите бонуси, зависи от договаряне с конкретното училище. По време на събора този детайл беше пропуснат от министър Кунева.

Борба за дисциплина и престиж

В речта си тя смесваше емоционални истории на учители и експерти от регионалните инспекторати, които е срещала през изминалите четири месеца, откакто е заела поста на министър. Като големи проблеми на системата тя изреди някои основателни, и малко повече популистки моменти - демографската криза в професията, проблема с все повечето деца, които отиват на училище без да знаят български език, нуждата да се запази опита на пенсиониращите се учители, отсъствието на родителите от образователните и възпитателните процеси, както и нуждата да се възстанови дисциплината в училище. Последната бележка предизвика най-ентусиазираните аплодисменти в залата.

Министърът очерта като свой приоритет връщането на авторитета на учителската професия, подобряване на квалификациите на учителите и на техния социално-материален статут. Освен това обеща специална програма за менторство, в която могат да участват пенсиониращи се учители, които искат да предадат опита си на по-младите колеги, както и повече подкрепа за детските градини.

Купонът едва сега започва

Когато министърът слезе от сцената, на нея се качиха водещите Димитър Рачков и Мария Игнатова, които разнообразиха атмосферата на официални речи с шеги на учителска тематика. Това предизвика удивление у повечето гости, които се бяха приготвили за следната официално обявена програма:

09.15 – 10.45 Заемане на местата в залата

11.00 – 11.10 Откриване 11.10 – 11.45 Приветствия
11.45 – 13.20 Изказвания и разяснения по реформата

13.20 – 13.30 Закриване

"Откакто г-жа Кунева стана министър, и на двете места има ред и постоянно те снимат камери", пошегува се Мария Игнатова на въпроса на Рачков какви са приликите между училищата и телевизионните предавания.

На равни интервали на сцената излизаха музикантите от група "Легендите", водени от Любо Киров, които пееха рок шлагери за гостите. Началото на "Богатство" на "Тангра", обаче - "За мен отдавна хората говорят, че вечно съм без пукната пара", предизвика известно възмущение.

Умората от пътя до София (на преподавателите от Източна България им се беше наложило да тръгнат към полунощ за "Арена "Армеец") вече изпълваше част от залата, когато заместник-министърът с ресор предучилищно и училищно образование Диян Стаматов се зае с разяснението на реформата. Той говори по някои основни нововъведения в приетия миналата година закон - от това, че училищата получават повече автономия, през възможността учителите да определят специфичен учебен план за всеки клас до иновативните училища. "Не се страхувайте да бъдете иновативни, защото много от вас вече са", призова Стаматов.

Той също отчете редица проблеми, като срива в качеството и привлекателността на професионалното обучение и нуждата да се върне престижът в професията. По думите му МОН ще се опита да привлече младите хора към професията чрез превръщането на педагогическата специалност в приоритетна в университетите, подкрепата на учители-наставници, въвеждането на специална магистърска програма за професионалисти, които са завършили непедагогически специалности преди това.

А учителите?

Ако сте стигнали до тази част от текста, сигурно се чудите каква точно беше ролята на преподавателите в техния събор. В последния час от събитието осем учители, директори и експерти от регионалните инспекторати излязоха на сцената във вече започващата се да се изпразва зала и представиха както добрите практики, които прилагат в работата си, така и притесненията, които имат за бъдещето на професията. Бяха прожектирани и няколко вдъхновяващи учителски истории, заснети от БНТ в поредицата "Най-добрият учител, когото познавам". Всички останали 14 хил души останаха статисти.

Въпреки това повечето учители, с които "Капитал" разговаря, бяха сравнително доволни от събитието. "Добра организация, идеи и намерения", похвалиха МОН Ива Христова и Ирина Стоянова от Габрово, но и подчертаха нуждата от друг тип форуми, на които да се обсъждат въпроси, които интересуват конкретни групи учители. "Поне се събрахме и пообщувахме с колегите", добавиха габровските учителки.

Група техни колежки от СОУ "Васил Левски" в село Коларово, Петричко, споделиха, че са били приятно изненадани от музикалната програма и от новините за учителското възнаграждение. Притесняваше ги обаче фактът, че от следващата учебна година ще им се наложи да преподават със старите учебници за първи клас по новата програма. Те също призоваха за намирането на средства за непедагогически специалисти - психолози и ресурсни учители. "Съборът ни накара да се чувстваме по-значими", завърши една от дамите в групата.

Техният колега Димитър Иванов от основното училище "Кирил и Методи" в добричкото село Ведрина отчете като най-сериозна промяната в закона, според която основното образование ще приключва в 10 клас. "Не мисля, че това ще е панацея, много неща ще се решават ad hoc", каза Иванов и добави, че се притеснява какво ще правят учениците, които завършат основното си образование на 15-16 годишна възраст. "Създава се луфт от 1-2 години, в които тези деца ще висят на плещите на обществото", добави Иванов.

Критично мнение дойде от преподавателя по история от Априловската гимназия Пенка Петрова, която каза, че съборът й напомня много повече на тоталитарно мероприятие, отколкото на оригиналните възрожденски учителски събрания. За разлика от днешния, те не са били организирани от централизирана институция, която е спускала дневния ред, а "проблемите на образованието наистина са се обсъждали от самите учители", смята Петрова. "Учителите бяхме привикани не да обсъдим, а да утвърдим с присъствието си одобрението на едни промени, за приемането на които не ни бе дадена думата", категорична беше тя и добави, че вместо подобно разточително събитие е трябвало да бъдат организирани повече регионални събори, където учителите от различните области в малки групи, с присъствието на родителската общност и местната власт, да достигнат до конкретни решения за съответния регион.

Учители, които предпочетоха да не бъдат назовавани с имената си, споделиха още критични забележки. Един от тях определи речта на Меглена Кунева като "политическа", а няколко души се оплакаха, че важни въпроси като този за липсата на мандатност на директорите, не са били адресирани.

В крайна сметка съборът може и да е повдигнал духа на някои от учителите и да е раздразнил други, които са пътували повече от половин ден, само за да останат пасивни слушатели на политически речи и добри намерения за реформи. Но със сигурност не постигна основната мисия на подобно събитие - да даде думата на самите учители и да ги остави сами да намерят адекватните решения за своите ученици. Ако и обещанията на Меглена Кунева за по-добри материални придобивки се окажат балон, това напълно ще обезсмисли огромното логистично упражнение. И ще бъде много силен удар - срещу имиджа на МОН, но най-вече срещу самочувствието на учителите.

Стотици автобуси пъплят в дълга колона по бул. "Асен Йорданов" към паркинга на "Арена "Армеец". От тях се изсипват десетки хора, които застават зад плакати с имената на градовете си и се вливат в реката от народ, който не спира да пълни залата в продължение на два часа. Посреща ги десетминутно надсвирване с гайди за "добре дошли". Музикални поздрави от рокаджии от близкото и далечното минало разнообразяват официалните речи. За гарнитура - шеги на учителски теми от актьорите-водещи Мария Игнатова и Димитър Рачков. Не, това не е нов телевизионен формат или музикален фестивал, а бърз преглед на грандиозния "Национален учителски събор", широко афиширан през последните месеци от организаторите от Министерството на образованието и науката (МОН).

Формалната му цел беше "отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия". Според вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева подобни събори били традиция от Възраждането, която тя амбициозно се е заела да възстанови. Резултатът в неделя обаче беше масово PR мероприятие за министъра и нейния екип в духа на една отминала епоха, пълно с официалности, но за сметка на това изпразнено откъм конструктивен дебат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  butterbrot avatar :-|
  Yomega

  наистина звучи сюрреалистично...
  А Кунева определено е изтрещяла...

 • vaskoangelov

  Кунева не е у ред

 • 3
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Капитал, защо не ги питахте как се живее с техните заплати.
  РЕАЛНО! взимат 500лв средна заплата. Това не стига за едно излизане в чалга клуб... може би за това не слушат чалга.
  Все пак разходи за апартамент и транспорт са 200лв и остават по 10лв на ден за да хранят семейства.
  Срамно е.

 • 4
  doxen avatar :-(
  doxen

  Явно е решила, че след вицепремиер и министър на образованието спокойно може да бъде и министър на финансите и дори министър-председател. Дялън камък, от ей такива павета сме на тоя хал. Комунистически у**ди.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Жива съм! Гласувайте за мен на изборите! Това е смисълът на блудкавата акция на Кунева-Пръмова.
  Две седмици след като 1/3 от българските седмокласници изкараха чисти двойки на изпитите, министърката има очи да се появява пред обществото...
  14 000 учители от цялата са докарани на държавна сметка в една зала, за да им пълнят ушите със захарен сироп: президентът, че имало някаква реформа в образованието (отново не е разбрал, ама му свикнахме), а министърката, че ще им увеличава заплатите.

  Много елементарно.
  Много долно.
  Много комунистическо.

  Изгонете тая кукувица!

 • 6
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Тя няма да се кандидатира за президент. На кои избори трябва да се гласува за нея...или това е някоя тъмносиня теория, на тази партия и командир, които си държаха парите в КТБ?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от " Ивайло ": Ивайло, тепърва идват парламентарни избори. Г-жата използвоа обществен ресурс, за да си прави кампаниа. Макар с тия празни приказки за високи заплати на учителителите май си извади очите. Толкова може. Хвърлете око и на ученическото й съчининие за Цпекзита от вчера.

 • 9
  klimentm avatar :-P
  klimentm

  Ами какво чудно има,министър в чий правителство е?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.