Борислав Сарафов се е извинил на дознателката от ГДБОП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борислав Сарафов се е извинил на дознателката от ГДБОП

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов (вляво)

Борислав Сарафов се е извинил на дознателката от ГДБОП

Заведените от Любомила Ценова дела ще бъдат прекратени, но въпросите към зам.-главният прокурор остават

19551 прочитания

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов (вляво)

© Надежда Чипева


Разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова е оттеглила тъжбата и исковата си молба, които беше подала срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с твърдението, че той е й отправил обиди и заплахи по време на работна среща в кабинета му.

Това научи "Капитал" от запознат с делата източник. В молбата си за оттегляне на иска в Софийски градски съд Ценова е записала, че в "дух на добра воля и разбирателство" и предвид факта, че "Борислав Сарафов е изразил съжаление за нанесените ми обиди", решава да оттегли иска си срещу зам-.главния прокурор.

Три дни след като стана ясно, че полицай Ценова е завела двете дела, през сайта на прокуратурата Борислав Сарафов излезе със становище, в което на практика обвини в корупционно поведение и заговор срещу него ръководството на Софийския градски съд, медиите, писали по случая, и самата дознателка.

Оттеглянето на исковете най-вероятно означава, че двете дела срещу зам.-главния прокурор ще бъдат прекратени. Извинението на Сарафов на практика потвърждава твърденията на разследващата полицайка.

Казусът повдигна редица въпроси, които обаче остават без отговор - съвпада ли поведението (както в кабинета му, така и впоследствие) на втория по ранг в държавното обвинение с етичните стандарти, има ли пропуски в работата по дела от висок обществен интерес в прокуратурата.

Нито ВСС, нито съдебният инспекторат смятат, че могат да направят нещо по случая, защото твърдят, че след приемането на промените в конституцията в края на 2015 г. се е получил институционален вакуум и очакват приемането на внесените в края на миналата седмица промени в Закона за съдебната власт.

Казусът

В средата на май зам.-главният прокурор Сарафов извиква на работна среща в кабинета си дознател Любомила Ценова във връзка с разследването на строителното дружество "Агромах", по което тя работи. Тя е трябвало да даде обяснения за преразпит на свидетел по разследването с името Десподов, който е дал повторни показания относно произхода на един милион евро в брой, открити в офисите на фирмата и иззети от прокуратурата.

Борислав Сарафов бил вбесен от случилото се, като е нападнал Ценова с цинични думи, заплашил я е, че ще ѝ образува наказателно производство, и я обвинил, че се опитва да замете разследването. Всичко това се е случило в присъствието на наблюдаващия прокурор по делото Томи Наков - с когото Ценова е съгласувала действията си, ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, а впоследствие към тях се присъединява и главният прокурор Сотир Цацаров.

След своеобразния другарски съд Ценова завежда граждански иск за 30 хил. лв. срещу зам.-главния прокурор, а впоследствие подава и тъжба срещу него - за извършено престъпление от частен характер - обида.

Куче, което лае

Когато "Капитал" писа за случая преди няколко седмици, потърси Борислав Сарафов, но той не пожела да отговори. Точно 72 часа след публикацията на "Капитал" на официалната страница на прокуратурата се появи пространно негово изявление.

Вместо да коментира обвиненията за цинични нападки и заплахи, той директно обвини в корупционно поведение и заговор срещу него медиите, позволили си да пишат за случая, Софийски градски съд и самата Любомила Ценова.

По думите му съдът е допуснал изтичане на информация до медиите вследствие тежки нарушения (въпреки, че същата информация би могла да бъде получена от поне два други източника), а у полицая от ГДБОП той съзря конспирация и опит да бъде заметено разследването. Към Сарафов се присъедини в. "Труд", който в две последователни седмици излезе с материали срещу Любомила Ценова - "Коя всъщност е полицай Любомила Ценова" и "Как се проваля разследване за милиони", които стилово и тезисно копираха зам.-главния прокурор.

Не през сайтове и медии, а през институции

Всъщност какво можеше да направи Борислав Сарафов, ако действително имаше съмнения за разследването?

1. Да сезира "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност" в МВР, които имат правомощия да разследват и проверяват полицаи.

2. Да сезира Инспектората към ВСС, който има правомощия да установи дали съдии или служители в СГС са извършили нарушение на служебните си задължения, както твърдеше той. Така правят хиляди граждани, но за разлика от зам.-главния прокурор не могат да публикуват твърденията си на челното място на сайта на прокуратурата.

3. И не съвсем изненадващо - да сезира прокуратура, в чиято структура заема ръководен пост.

Вместо това, той решава да извика Любомила Ценова в кабинета си и да й се накара, използвайки вулгарни изрази и заплахи. И не само - когато става ясно, че срещу него има заведено дело, да превърне сайта на прокуратурата в собствена Facebook стена, където да преразкаже разследването за "Агромах" (без да е ясно дали е получил разрешение от наблюдаващия прокурор за това) и да обвини Ценова в корупция (без да е сезирал органите преди това). Така на практика се оказва, че в паралелната вселена, в която живее държавното обвинение, начинът на действие е през обидите и крясъците, но не и през закона.

От отговор до "Капитал" от Инспектората към ВСС става ясно, че те извършват проверка по случая (само по отношение на администрацията на гражданското му дело), но не след сезиране на Борислав Сарафов (каквото не са получавали), а по искане на ръководството на Софийски градски съд, чиито служители бяха обвинени от зам-главния прокурор в нарушения. Проверка е започнала и в МВР, но отново не защото са били сезирани от зам.-главния прокурор, а защото са се самосезирали от неговите твърдения.

Казусът "Сарафов" в институционален вакум

Членът на Етичната комисия към ВСС Юлиана Колева заяви пред "Капитал", че казусът е обсъден още на първия работен ден след публикацията, но в комисията стигнали до извода, че не могат да се самосезират, защото с приетите в края на миналата година промени в конституцията са им отнети правомощия да се занимават с проверки за етични нарушения, тъй като това правомощие е прехвърлено на Инспектората към ВСС. Оттам пък са обяснили, че не могат да извършват проверки, защото очакват да бъдат приети внесените миналата седмица в парламента втори пакет от промени в Закона за съдебната власт, които да уредят процедурите за провеждане на подобни проверки. Предвид обема на проекта е малко вероятно той да бъде приет преди края на лятото. Първоначално за коментар беше потърсен председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, който обаче не предостави такъв, а впоследствие отказа с аргумента, че споделя казаното от Юлиана Колева.

Разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова е оттеглила тъжбата и исковата си молба, които беше подала срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с твърдението, че той е й отправил обиди и заплахи по време на работна среща в кабинета му.

Това научи "Капитал" от запознат с делата източник. В молбата си за оттегляне на иска в Софийски градски съд Ценова е записала, че в "дух на добра воля и разбирателство" и предвид факта, че "Борислав Сарафов е изразил съжаление за нанесените ми обиди", решава да оттегли иска си срещу зам-.главния прокурор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Шпиц-командата са я натиснали, припомнили са й как стават нещата в тази държавица в "дух на добра воля и разбирателство", а ако се е наложило са я почерпили подобаващо да не се оплаква повече. Да тръгнеш срещу българската прокуратура е все едно да се опълчиш срещу талибаните в пещерите на тора-бора.

 • kdo52372883

  Глупости на търкалета, „извинил“ се бил. В речника на такива като тоя липсват думи като „извинете“, „сгреших“ и пр. Освен това, „извинявай“ се казва като счупиш на някой любимата чиния. За реплики като неговите, за тормоз и малтретиране на жена в професионална среда (а и въобще) си трябва съд – и нищо друго!!

  Най-вероятно се е случило следното – по правилото на Окам:

  1) Нови, по-тежки заплахи лично към жената и също към началниците и. Които (разбира се) отникъде не личи да са я подкрепили.
  2) Този път е било БЕЗ свидетели – т.е. само по един в кабинета, или на червения килим. А нищо чудно и Генсекът лично да е водил „разговорите“.

  То бива страх от Всесилния и заместниците Му, но това вече е пълна свинщина и порнография. И колко удобно само – ВСС вече не може, а Инспекторатът още не може да проверява такива случаи. Ама прецизно нагласено, като бродирана шапка по поръчка. Съд за тоя, друга оправия няма!! Да видим сега какво ще каже СГС.

 • 3
  poluvishist avatar :-?
  полувишис

  а не може ли да се извини и от затвора?
  или ще чакаме ново правителство, което да подгони този изрод?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK