Националният стандарт за "добра" дървесина е готов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Националният стандарт за "добра" дървесина е готов

Националният стандарт за "добра" дървесина е готов

Много международни компании изискват от доставчиците си да работят със сертифицирана дървесина

Мара Георгиева
6272 прочитания

© Юлия Лазарова


България е готова с новия си национален стандарт за отговорно управление на горите. Той е внесен в Съвета по стопанисване на горите - FSC (Forest Stewardship Council), и официалното одобрение се очаква до няколко месеца. Стандартът е доброволен, но спазването му е условие за сертифициране по FSC - първата световна независима система за устойчиви гори. А и много световни компании, като например IKEA, която работи с много местни мебелни фабрики, изискват такъв документ.

Пътят към новите правила

България е третата страна в Европа (след Португалия и Франция), която адаптира националните си стандарти спрямо най-новите изисквания на FSC, съобщиха от "WWF България", координатор на дейността.

Сертификацията по системата FSC се прилага в 80 държави на 5 континента. На практика това е икономически инструмент, който гарантира устойчивото ползване и управление на горските ресурси, както и спазването на социалните стандарти и правата на местното население.

Изработването на националния стандарт е продължило две години. В работната група са участвали представители на различни министерства, институции и организации.

Деветдесет и шест процента от изискванията на стандарта (виж карето) се припокриват с националното законодателство и само 4% са допълнителните условия, посочва министерството на земеделието и храните (МЗХ).

За какво служи

Сертификацията се извършва от акредитирани от FSC организации. Цената й зависи от размера на гората, от броя на работещите и други фактори, но стартът е средно 4000 - 5000 евро. Документът важи пет години, след което се прави нова процедура. Всяка година се извършва контролен одит. "

"Горската сертификация носи предимства и за околната среда, и за бизнеса. Много световни компании изискват от доставчиците си да работят само със сертифицирана дървесина. Това е условие и за участие в обществени поръчки и търгове. За бизнеса това означава нови пазарни ниши и предимство пред конкурентите", коментира Славей Щерев, одитор по FSC към TUV Nord. "Продуктите със сертифицирана дървесина са проследими по цялата верига с уникален FSC код. Така компаниите привличат клиенти, държащи да купуват изделия, които не увреждат природата", допълва Иван Радев от "WWF България".

Шведската IKEA например изисква използваната дървесина да притежава FSC сертификат като доказателство, че е добита в съответствие със законодателството и при условия, щадящи околната среда. До 2020 г. цялата дървесина, използвана за продукти на IKEA, трябва да бъде сертифицирана. За България и Румъния обаче, които се водят в т.нар. рисков регион – с нелегална сеч, срокът е 1 септември 2016 г.

Според експерти в сектора няма значима разлика в цената на дървесината от сертифицирани и несертифицирани гори, проблемът е в намирането на достатъчно количества от суровината.

"До края на 2015 г. в страната са сертифицирани 810 хил. ха държавни гори, или 28% от общата им площ, като през тази година по план се стремим към сертификация на още 890 хил. ха. Така общата площ сертифицирани държавни гори би могла да достигне в края на 2016 г. близо 58%", казва зам.-министър Георги Костов, цитиран от пресцентъра на МЗХ. Според данните на "WWF България" обаче към момента в България са сертифицирани около 560 хил. ха гори от общо 3.4 млн. ха горски фонд. "Това са основно държавни гори, една общинска и една частна плантация от тополи в Северна България. Разликата в данните идва от това, че те са за различен период и междувременно в част от сертифицираните вече гори са открити нарушения", обясни Иван Радев.

Предстоят промени в специална наредба, които би трябвало да улеснят мебелните фирми в страната и да им дадат предимства при покупката на дървесина пред износителите на суровина. Проектът на наредбата е в процедура на съгласуване, предстои приемането й от Министерския съвет, уточниха за "Капитал Daily" от пресцентъра на МЗХ.

Изискванията

За да бъде сертифицирана една гора, трябва да се спазват ред изисквания, посочват от "WWF България":

- Не се допускат интензивни сечи във вододайни зони, тъй като това може да доведе до намаляване водния дебит. Забранява се сечта в 15-метровата ивица по дължината на речните корита, от двете страни на коритото и т.н.

- Опазват се уязвимите и застрашените от изчезване видове и екосистеми. Определят се и се запазват най-малко 5% гори във фаза на старост със 100-, 200-, 300-годишни дървета например. Оставят се най-малко 10% от естествените количества мъртва дървесина. Така се осигурява дом и хранителна база за над 50% от видовете горските обитатели, зависими от наличието на гниеща дървесина. Не се секат дървета, в които има хралупи на птици, прилепи и други бозайници, както и дървета, под които има редки и застрашени растения.

- Опазват се културата и поминъкът на местното население.

- Гарантират се правата на горските работници - подходящо защитно облекло, договори и осигуровки, да са добре обучени и квалифицирани, не се използва детски труд.

- Не се допуска употребата на опасни пестициди в горите.

- Не се допуска намаляване на горската площ (например изсичане на гора на голо за строителство или ски писта).

Сертифицирането по FSC се дели на две направления - FM (Forest Management) и CоC (Chain of Custody). Първото гарантира качеството на стопанисване на горите и се отнася основно за дърводобивни фирми. Второто е система за проследяване на веригата на доставки и продукция, която гарантира, че материалът няма да бъде смесван и добит в противоречие с българското законодателство и международните еконорми.

България е готова с новия си национален стандарт за отговорно управление на горите. Той е внесен в Съвета по стопанисване на горите - FSC (Forest Stewardship Council), и официалното одобрение се очаква до няколко месеца. Стандартът е доброволен, но спазването му е условие за сертифициране по FSC - първата световна независима система за устойчиви гори. А и много световни компании, като например IKEA, която работи с много местни мебелни фабрики, изискват такъв документ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK