Какво губи България от Brexit
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво губи България от Brexit

Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася

Какво губи България от Brexit

Десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, са с неясен статут, правото на влизане в страната, пребиваване, обучение и правене на бизнес най-вероятно ще се определи с нова система

36604 прочитания

Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася

© Francois Lenoir


Напускането от британците на ЕС означава за България много неща, включително загуба на вноските на Лондон от стотици милиони евро за българската икономика и нарушаване на баланса на силите в съюза. Ето част от нещата, които би изгубила икономиката ни:

- Десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, са с неясен статут, правото на влизане в страната, пребиваване, обучение и правене на бизнес най-вероятно ще се определи с нова система, включваща визи и нови документи, изискващи доказване на доходи или владеене на английски например. Страната ще бъде с ограничен достъп за нови работници от ЕС и България, които в момента изпращат стотици милиони евро в родината си всяка година.

- България ще изгуби 5% от сумата, която получава съгласно бюджетната рамка на ЕС. Това са около 550 млн. евро за следващите 7 години. Това е сумата, която българската икономика използва от общо около 8.5-9.5 млрд. паунда, които Лондон внася всяка година в периода 2016 - 2019 г.

- Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася.

- Предстоят болезнени битки за орязания бюджет между страните членки, които може да доведат до още по-сериозно свиване на бюджета.

- Нарушава се установеният баланс на силите в ЕС. Според Саймън Хикс от LSE и член на борда на Voter Watch всички инициативи, водени от Великобритания, ще пострадат.

- Реализира се сценарият, при който без Обединеното кралство в ролята на балансьор ЕС ще стане място с повече регулаторна тежест на бизнеса, по-слаба защита на интелектуалната собственост, ще се засили натискът за хармонизация на данъчната политика, както и ще се увеличи облагането на финансови транзакции.

- Ефектът от поддържането на лондонското Сити като глобален финансов център е, че правителството на Великобритания изчезва като традиционно най-гласовия противник на по-засилените и по-централизираните финансови регулации в ЕС.

- Няма да се подсилят позициите на страните, настояващи за засилване на надзора и пренасянето на все повече негови функции в Брюксел и Франкфурт. За България това може да има по-скоро негативен ефект. Евентуалното затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън можеше да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН. Така можеше да се повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им.

- Най-вероятно ще се промени сегашното ниво на дебата за въвеждане на единна корпоративна данъчна основа, доколкото Лондон е против подобна реформа. В България корпоративният данък е 10%, но за сметка на това данъчната основа е широка. Подходът на много от големите икономики в ЕС (като Германия и Франция) е точно обратният – там има тясна данъчна основа, но за сметка на това ставките са високи. Ако се стигне до унифициране, със сигурност Париж и Берлин няма да приемат подхода на София, което ще доведе до пренаписване на данъчното законодателство у нас.

- Косвен ефект върху енергийната политика. Великобритания отдавна е критичен фактор в интеграцията на европейския енергиен пазар, настоявала е за либерализация и силни политики за опазване на околната среда, но по-малка намеса на Брюксел. Източноевропейските страни ще изгубят силен съюзник в борбата за либерализация на енергийните пазари, както и адвокат на тезата, че държавата трябва да определя енергийните си приоритети, а не ЕК.

- Правителството трябва да съкрати сроковете и да ускори подготовката за председателството на ЕС от страна на България през 2018 г. Причината е, че преди българското председателства по календар предстояха британското и естонското. Сега Естония и България ще трябва да започнат мандата си половин година по-рано.

Напускането от британците на ЕС означава за България много неща, включително загуба на вноските на Лондон от стотици милиони евро за българската икономика и нарушаване на баланса на силите в съюза. Ето част от нещата, които би изгубила икономиката ни:

- Десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, са с неясен статут, правото на влизане в страната, пребиваване, обучение и правене на бизнес най-вероятно ще се определи с нова система, включваща визи и нови документи, изискващи доказване на доходи или владеене на английски например. Страната ще бъде с ограничен достъп за нови работници от ЕС и България, които в момента изпращат стотици милиони евро в родината си всяка година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  shisharko avatar :-|
  shisharko

  Не бива да се забравят и хилядите британски туристи, които идват в България всяка година. При налагането на визов режим, сериозен спад на британската лира или свиване на тяхната икономика както са очакванията тези посещения са по въпрос.

  У нас има и много граждани на Великобритания по селата. Много от тях живеят в България за постоянно. Дали те ще останат тепърва предстои да видиме.

 • 2
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Тази статия е пълна смешка.
  1. Движение на хора. Великобритания ще договори свободно движение на хора по примера на Норвегия и Швейцария в ЕЕА. Така че българите няма да бъдат засегнати от това. Ако някой няма статут - да вземе да си го оправи. Това е личен икономически интерес и въпрос.
  2. Никой не може да ограничи дори след Брекзит-а правото да си организираш фирма във Великобритания и да правиш бизнес. Личен опит от преди България да влезе в ЕС. Регистрация по Интернет, цена 100 лири. и си оперативно готов.
  3. В режима на ЕЕА , в който имаш свободно движение на хора, стоки и капитали друго не ти трябва. Няма мита, няма задръжки, които да оскъпяват бизнеса. В този режим никой не оскъпява с мита швейцарските часовници и шоколади, които влизат във Великобритания, нито норвежката сьомга и газ (да да газ) които влизат във Великобритания.
  3. По отношение на Ситито - Франкфурт не може да стане финансов център на Европа и света за следващите 50 години.
  4. По отношение на британските туристи - ами ще си идват в България да се наливат с алкохол от "Сис индъстриз" и да е**т евтини български п ***и и това е.
  Така, че нищо не губим.

 • 3
  knb avatar :-|
  knb

  До коментар [#2] от "gosho3":

  Ще има леко мито. Около 4%, наложено от смяната на парите. Абе нищо.
  Виж за безвизовия режим е съмнително. Въпроса е че и сега българите са малко на острова, но се натяква много. Или са заминали от мургавия контингент или не знам какво става. Имам контакт само с културни хора от там, но то на това ниво няма никакви проблеми.


  До коментар [#1] от "shisharko":

  За британците живеещи в Бг решението е много просто -- действа се на реципрочна основа (мисля че това ще направят повечето страни). Който има имот и идва само през лятото е просто турист. Ще е странно ако има визи, може да му се иска да докаже че има пари за пребиваването. Който е постоянно в Бг е най-добре да получи двойно гражданство. По същия начин както се дава тази възможност за пребиваващите там чужденци. Изобщо ако има желание всичко се урежда с 4-5 двустранни договори.


  Англия на ме притеснява. Повече ме притеснява поведението на Германия вътре в 27-те. Могат да опитат да наложат набързо ботуша. Особено ако се разберат с Франция. И сега Германия имат огромен суперавит само паричната помпа -- перпетум мобиле която направиха с еврото. И няма да се откажат от него току тъй.

 • 4
  knb avatar :-|
  knb

  Та за реалния импакт на Брекзита. Ето това е от полската телевизия. Дупе да ни е яко, ако Борисов подпише. Няма да имаме никаква собствена икономическа политика. И не само икономическа. Всъщност напомня стари времена. Давам го на руски, защото полския едва ли е популярен:
  "Ващиковский (полски външен министър) прокомментировал девятистраничный документ, подписанный главами дипломатии ФРГ и Франции, содержание которого раскрывает телеканал TVP. Согласно тексту этого документа, страны-члены ЕС должны лишиться собственной армии, спецслужб, отдельной налоговой системы, валюты, контроля над границами. План предусматривает также создание единой визовой системы и ведение общей внешней политики."

 • 5
  fcw avatar :-|
  fcw

  От написаното ми стана ясно, че има 2 варианта: или на България и се увеличава вноската, или намаляват кражБите. Залагам на първото.

 • 6
  zxp53317185 avatar :-|
  zxp53317185

  Друга държава дали има, която да намира като най - голяма заплаха това че емигрантите и ще се върнат в родината?!? Все пак и в България има ягоди и малини за бране, без работа няма да останат. Като цяло доста смотан анализ, за всеки един от изброените негативи може да се даде поне по един позитив.

 • 7
  antubis avatar :-|
  antubis

  България може да извлече полза, макар негативните елементи да са повече. Един умен политик би използвал ситуацията да извлече облаги за нас - влизане в Шенген и махане на визите за българи за US. Да, US няма общо, но UK са голям партньор и ако искат да подпишем, ще трябва да натиснат. ЕС не може току-така да пусне UK и те да влязат е EEC все едно нищо не е станало. И Холандия ще наскача и Франция и ще стане тежко.

 • 8
  marij57 avatar :-|
  marij57

  Най-доброто от всичко е затягането на данъчния режим. У нас само тия с доход до 3000 лв. плащат данъци - всички. Докато Борисовци, Радеви, Мавродиеци, Хамарцовяновци и сие дето получават 10 000 - 30 000 лв на месец, плащат до 3000 лв. и всичко над това си го слагат в джоба!?!?!? Слабоумията на Орешарски! В развитите страни има минимум под който не се плаща никакъв данък и всички нагоре плащат прогресивно. Крайно време е управляващи и мафиоти да плащат за мурафетите си!!!!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK