Силен интерес към разширяването на пречиствателна станция "Златни пясъци"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Силен интерес към разширяването на пречиствателна станция "Златни пясъци"

Силен интерес към разширяването на пречиствателна станция "Златни пясъци"

Вторият търг привлече обичайните местни играчи, но и фирми от Франция, Белгия, Полша

Спас Спасов, Десислава Лещарска
8225 прочитания

© BULPHOTO


Прогнозната цена е 24 млн. лв. без ДДС.

Дванадесет дружества и обединения са подали документи за участие в търга за реконструкция и разширение на Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в курорта Златни пясъци до Варна, съобщиха за "Капитал Daily" от общината. Проектът беше прехвърлен от старата програма "Околна среда" в новата и на практика е първият голям воден проект за периода след 2015 г. Прогнозната му цена е 24 млн. лв. без ДДС.

Сред кандидатите за реконструкция са големи български строителни компании като "Трейс груп холд", "Главболгарстрой", "Хидрострой", "Строително-предприемачески холдинг", както и чуждестранни фирми, специализирани във водното строителство, от Белгия, Унгария, Франция, Румъния, Полша.

Сложно минало

Първият търг за станцията бе от поредицата прекратени през февруари по разпореждане на премиера. От думите му тогава стана ясно, че причината е завишена цена, както и съмнения в обществото, че публични средства се концентрират в строителни фирми, свързвани с депутата Делян Пеевски и с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Връзката между любимите строители на властта бе добре изразена в прекратения търг, където "Джи Пи груп" и "Водстрой 98" (свързвани съответно със Златев и Пеевски) се явиха заедно в сдружение "Партньори ПСОВ "Златни пясъци". След анулирането на тази и още няколко поръчки за повече от 1 млрд. лв. последва разместване на пазара, като "Водстрой 98" смени собствеността си и премина към фирмите на бившия пътен шеф Велико Желев и дружеството му "Хидрострой".

Кандидатите

В новият търг, обявен в средата на март с почти същите параметри и прогнозна цена, "Водстрой 98" не участва за сметка на новия й собственик "Хидрострой". "Джи Пи груп" също не са се явили, но сред кандидатите е "Виа конструкт груп", която до 2011 г. се нарича "Джи Пи строй" и е била еднолична собственост на акционера и директор на "Джи Пи груп" Стефан Тотев. Новият й собственик Велизар Радев е в управата на "Ви Джи енерджи", където акционер е друг от собствениците на "Джи Пи груп" - Владимир Житенски.

Сред кандидатите в този и в предишния търг е и "Кристална вода" АД, контролирана от Румен Гайтански–Вълка – бивш монополист в почистването на София.

Чуждите компании, които се явяват без местни партньори, са румънската "Веолия" заедно с френската "САД Компани Женерал дьо Траво д`Идролик", както и белгийската "Кордеел" и полската "Мелбуд", които имат представителства в България.

Нов търг

При повторното откриването на търга от община Варна обясниха, че в старата процедура е имало неточности. Една от тях е неточност в минималното съдържание на сухо вещество в утайката, която ще се получава след обработка на отпадните води. В някои от документите този параметър е бил определен на 20%, а в други – на 22%. "Уточнението е важно, тъй като именно от съдържанието на сухото вещество в утайката зависи разходът на реагент, който ще се използва в работата на пречиствателната станция. Неговото количество участва в критериите за оценка на подадените оферти", обясни тогава ръководителят на проекта Златка Танева. Сега стойностите са коригирани. В момента тръжната комисия разглежда техническите предложения, след което ще се отворят ценовите предложения.

В новата процедура срокът за изпълнение е 29 месеца. По закон обаче строителството в курорта Златни пясъци спира за шест месеца всяка година по време на летния туристически сезон. А това означава, че за завършването на пречиствателната станция ще са нужни не 29, а 41 месеца, т.е. над 3 години.

ОбединениеУчастници в обеднението
КИ Златни пясъци ДЗЗД"Каро Трейдинг", София"ВиК - Златни пясъци" ООД
"Кристална вода" АД
"ПСОВ Златни пясъци 2016 и партньори""Келеб -УТ", Унгария

"Евроасфалт", Унгария "Стройкомерс", Дупница
"Елеват Аквакултури", София "Водоканалпроект - Металпроект Инженеринг" АД, София "Нова чистота", София
"Хидрострой" АД
Обединение "Златна вода 99""Интер Проект", Пловдив "Виа Конструкт Груп", София
"Аква Екопроект Системс", София
ДЗЗД "ККМ""Кордеел България" ЕАД (Белгия) Cordeel Zetel Hoeselt NV, Белгия" Мелбуд" АД, Полша
"Строително - предпиемаческихолдинг" ЕООД
"Главболгарстрой" АД
ДЗЗД "ППС проект""Понсстройинженеринг"
"Прострийм Груп", София "Уотър енд Байрон проджект" "Пикстрой" ООД
Обединение "ПСОВ Златни пясъци""САД Компани Женерал дьо Травод`Идролик" АД, Франция
"Веолия уотър солюшънс", Румъния
Обединение "ПСОВ Златни пясъци 2016""Трейс Груп Холд" АД

"Ути Груп" АД, Румъния

Консроциум Корал-Комфорт"Корал", Румъния

"Комфорт" ООД, гр. Варна


2 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  морето край златните в последните години е чисто , има на места замърсявания ,в последните седмици прави впечатление ,че на Кабакум морето носи замърсявания явно от новите блокове наблизо пуснати в експлоатация , много е близко до мисълта ,че са си заустили отходнити води директно ,дано да бъркаме ,но специално КАБАКУМ винаги е бил чист плаж .

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Това е добър индикатор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK