Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Цените при производителите продължават да спадат и през май

Това е осемнадесети пореден месец с производствена дефлация на годишна база.

Поевтиняването е най-видимо в добивната промишленост
Поевтиняването е най-видимо в добивната промишленост
Поевтиняването е най-видимо в добивната промишленост    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Поевтиняването е най-видимо в добивната промишленост    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И през май производствените цени продължават да спадат на годишна база, като поевтиняването спрямо същия месец на 2015 г. е с 5.6%. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 6%, в преработващата промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%.Видимо от данните на НСИ, това е осемнадесетият пореден месец, при който има производствена дефлация на годишна база въпреки минималния ръст от 0.2% на месечна база. Цените на едро спадат постоянно от средата на 2013 г насам, с изключение само на 2 месеца - октомври и ноември 2014. Поевтиняването е най-видимо в добивната промишленост и се дължи основно на ниските борсови цени на суровините. Така цените на едро, на които производителите пласират своята продукция, са с 15% по-ниски в сектора на производството на основни метали. Макар и с по-ниски темпове продължават да спадат заводските цени и в преработвателната промишленост - с 2.7% при производството на хартия, картон и изделия от тях, и 1.8% при производството на електрически съоръжения. Умерено увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 3.5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%.На месечна база през май спрямо април все пак е отбелязан минимален ръст в цените на производител нарастват - с 0.2 на сто. Той идва от преработващата промишленост и в добивната промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление.

На вътрешния пазар спадът в цените на годишна база е общо 4.5 на сто, като отново основният причинител е добивната промишленост - с 12.1%, но и преработващата промишленост и енергийното производство са със спадове, макар и по-малки. На месечна база цените също спадат с 0.1 на сто.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  0 информация. Няма как да се прецени ефекта от нещо подобно, ако не се погледне с колко спада себестойността.

  Нередност?
Нов коментар