Завоевателният поход на адвокатурата

Спорните промени в закона за съсловието влиза в пленарната зала въпреки вълната от негативни реакции

Поправките бяха предложени още през 2015 г., но бяха задвижени сега - след организиран протест на адвокати
Поправките бяха предложени още през 2015 г., но бяха задвижени сега - след организиран протест на адвокати
Поправките бяха предложени още през 2015 г., но бяха задвижени сега - след организиран протест на адвокати    ©  Shutterstock
Поправките бяха предложени още през 2015 г., но бяха задвижени сега - след организиран протест на адвокати    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тридесет. Толкова е броят на отрицателните становища по проекта за изменения в Закона за адвокатурата, който депутатите в правната комисия на парламента придвижиха хладнокръвно към пленарната зала. Изпратилите ги не могат да бъдат поставени в някаква строга рамка – срещу промените са юристи, счетоводители, работодатели, синдикати и правозащитни организации. Министерството на финансите и Комисията за защита на конкуренцията също се обявиха против предложенията, изработени от Висшия адвокатски съвет.

Обект на масовата съпротива са няколко разпоредби, за които всички противопоставящи се са единодушни: в този си вариант проектът ще наруши правото на свободна стопанска инициатива, ще ограничи и територията на други професии в полза на адвокатите и силно ще увеличи финансовата тежест за бизнеса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  clint_eastwood avatar :-?
  clint_eastwood
  • + 4

  "Отпада възможността юрист да се впише в адвокатската колегия без изпит (вече ще са необходими десет години "адвокатски" стаж вместо пет години юридически)"

  Нещо не разбирам - как може да имаш адвокатски стаж (нужен ти, за да станеш адвокат), ако не си адвокат преди това? Получава се затворен кръг.

  Нередност?
 • 7
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител
  • + 6

  Гръмовен ход на АДВОКАТСКАТА МАФИЯ:
  Свръхпроизводството на юристи в България е факт, както и рязкото намаляване на обема на гражданските дела. Ясно е, че адвокатският бизнес не върви, а пък от друга страна съсловието е изключително многобройно за размерите на страна, като България (затова и една от мерките в проектозакона е капсулиране и ограничаване броя на членовете в гилдията!). Какво е решението? Много просто - въвеждане на МОНОПОЛ! Което, забележете, е относително лесно, защото на базата на исторически обстоятелства*, голяма част от съсловието притежава ОГРОМЕН властови ресурс на базата на тясната генерична свързаност с АБпФК и потомците - истинските управляващи в България. А пък лостовете за осъществяване са налични ("....Той [законопроектът] е изготвен директно от съсловна организация и беше приет от парламентарна комисия, чиито членове са и адвокати..."). Каква ще бъде съдбата на законопроекта, на фона на общонародните протести, ще наблюдаваме в близките седмици.
  Но не е зле да напомним, че монопол на адвокатурата, на базата на горните уточнения СЪЩЕСТВУВА И В МОМЕНТА!
  - Прави ли впечатление някому, че в българското средно училище НЕ СЕ преподава нищо свързано с „основни и практически ПРАВНИ ПОЗНАНИЯ“. Като резултат и най-интелигентният питомец на това училище НЕ МОЖЕ да напише най-елементарна съдебна молба. Да не говорим, че за редовия гражданин юридическите действия на един адвокат са крайно непонятни и не е ясно дали са обективно обусловени от интереса на клиента, или от материалния интерес на самия адвокат. Което е и целта на занятието.
  Прави ли впечатление някому, че всички комисии и подкомисии на НС, които имат отношение към правото, се доминират почти на 100% от адвокати и юристи (бъдещи адвокати). Това състояние обяснява и духа на приеманите закони, особено в областта на назателното право. На всеки що годе интелигентен човек в България правят впечатление „меките“ закони срещу престъпността, почти нулевата защита на полицаите (а също на лекарите и учинелите), почти нулевата защита за отбрана на правото на собственост, почти пълното неглижиране на института на неизбежната отбрана**и т. н. . Защо е така? Много е просто: хонорарите на адвокатската гилдия в областта на наказателното право зависят средно от БРОЯ НА ОБРАЗУВАНИТЕ ДЕЛА (от друга страна наказателното право е сравнително стабилен финансов източник на гилдията, за разлика от гражданското, където постоянно има флуктуации.). Броят на тези дела зависи единствено от действията на криминалния контингент, от неговия състав – предимно действащия, а също и потенциалния. Съвсем ясно е, че ожесточаването на присъдите ще намали финансовият добив на адвокатурата, тъй като престъпниците (няй-вече рецидивистите) ще стоят по-дълго време в затвора, а не на свобода, където отново ще се занимават с обикновената си дейност и в края на крайщата ще станат ПАК клиенти на адвокатурата. От друга страна пък потенциалните престъпници ще бъдат респектирани от ожесточените наказания и по-малък брой ще се включат в престъпната среда, което пак ще се отрази негативно на финансовите доходи на гилдията.Ясно е, че приемането на по-твърди закони срещу ВСИЧКИ видове престъпност е в разрез с материалния интерес на наказателната адвокатура (най-мощната, по отношение на властови и финансов ресурс, част от адвокатското съсловие). Затова и адвокатите са най-гласовитите поддръжници на тезата, че ожесточаването на наказанията, ПО НИКАКЪВ НАЧИН нама да намали престъпността.
  Ясно е също, че интересите на адвокатурата, като цяло свързани с монопол в областта на правните и всички свързани услуги, както и с ерозията върху законотворчеството, са в противоречие с обществените интереси, а в някои отношения и с националната сигурност на РБ. Готвеният Закон за адвокатурата може само да прекърши гръбнака на остатъчната демокрация в България
  В заключение грябва да се подчертае, че причината за тези безобразия не е самото съсловие и „лошите хора“ в него, а порочния статус на институциите. Навсякъде по света, поради специфичната си роля, адвокатската гилдия се стреми да се налага. Въпросът е дали получава отпор. Пример: най-старата действаща демокрация – САЩ. Там адвокатурата е изключително могъща гилдия, но няма контрол над комисиите в Конгреса, а както знаете там и законите срещу престъпността са много твърди.
  Юли 2016
  ____________________
  * след „деветосептемврийската победа“, голяма част от действащата адвокатура е лишена от права или тикната в затвора или унищожена; докъм средата на 70-те години, юридическите дисциплини са забранени за децата на „враговете на народа“, а пък там се насочват предимно АБпФК и наследниците им; поради тези причини дори към настоящият момент адвокатската гилдия се контролира от децата и внуците на АБпФК; в най-голяма степен това важи за централните адвокатски колективи, особено за най-престижния: Втори адвокатски колектив в София - там, към 10.111989 на практика ВСИЧКИ членове бяха държатели на явочни квартири (тук попада, май направо от студентската скамейка и бъдещият мин-председател Ф. Димитров, благодарени на произхода си); между другото до 1989 ВСИЧКИ адвокати са били агенти, защото са били длъжни да подписват „декларации за сътрудничество“ със службите. А както разправят, бивши агенти нямало…
  ** всички помним преди години, как беше приет, след страшна съпротива един закон, който уреждаше тази материя и който набързо беше отменен само месеци след това, под непрестанната адвокатска канонада

  Нередност?
 • 8
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител
  • + 2

  Извинете ПОПРАВКА:

  Гърмовен ход....

  Нередност?
 • 9
  lz22 avatar :-|
  lz2
  • + 4

  Адвокатите да си таковат таковата! Освен да осерят бизнеса друго няма да направят! То бива сталинизъм, ама тяхното е бет! Иска се много години яка работа, за да стане един завършил добър счетоводител, добър юрисконсулт или строителен посредник! И изведнъж идва един напълно некомпетентен адвокат и казва "Аз съм"! Ще го изгоня с ритници и юмруци нагяра, пък да върви да се оплаква!

  Нередност?
 • kukuband
  • + 4

  Браво Уточнител, време беше някой да го каже в прав текст, приеме ли се закона в този вид, ОСТАВКА и избори за Велико Народно Събрание!

  Нередност?
Нов коментар