(Д)ефектът Brexit за България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

(Д)ефектът Brexit за България

Shutterstock

(Д)ефектът Brexit за България

Рисковете за българската икономика не са преки, но са твърде сериозни, за да бъдат подценени

Вера Денизова
14482 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Когато петата по големина икономика в света напуска Европейския съюз, няма начин това да не се отрази на всички останали. Първоначалният шок на пазарите след референдума във Великобритания е само началото. Негативи за европейската икономика ще се проявяват тепърва, в зависимост от това в каква посока ще тръгнат преговорите по развода между Брюксел и Лондон.

Потапянето от другата страна на континента няма да залее веднага България: износът ни към Великобритания не е с определящ дял, София няма банка с английски акционер, преките чужди инвестиции от Острова през последните години не са съществени. Но рано или късно вълната ще стигне дотук - когато ядрото на Европа потъва в несигурност, няма как това да не се отрази и на периферията. И това е само малка част от проблема.

Когато колелото на Европа се забави

Към момента неизвестните около политическото и икономическото бъдеще на Лондон и Европа са твърде много, за да могат да се направят конкретни прогнози. Точно тази несигурност обаче плаши инвеститорите.

Американският президент Барак Обама вече предупреди за замразяване на "възможностите за инвестиции във Великобритания и в Европа като цяло". Страхът обикновено се разпростира и върху потребителите, а от това страда търговията (точно в годината, в която финансовото министерство се надява потреблението да движи ръста). Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вече прогнозира, че Brexit ще забави икономическия ръст в еврозоната с между 0.3 и 0.5 процентни пункта. "Очакваният ефект е значителен. И това е прогноза, дадена още преди Великобритания да е излязла от ЕС", казва Георги Ангелов от институт "Отворено общество". Той допълва, че забавянето ще се пренесе и към България по линия на износа.

ЕС е най-големият пазар на български стоки, като именно експортът доскоро беше основният двигател на нашата икономика."Ефектите от Вrexit ще се проявяват тепърва. Ако Великобритания изпадне в рецесия – те може да се засилят. Ако паундът падне още, ако борсите реагират негативно както при гръцката криза, може да очакваме дълъг период на несигурност", допълва Ангелов.

Прогнозите за нестабилни финансови пазари и по-нисък икономически растеж означават нужда от по-консервативна фискална политика през следващата година. С други думи, повторно затягане на колана и по-бързо свиване на дефицита. "При изготвянето на бюджета ще трябва да се съобразим с прогнозите за еврозоната и как те ще се отразят на България. Дефлацията няма да изчезне толкова бързо", допълва Ангелов. Тази седмица финансовият министър Владислав Горанов вече съобщи, че дефицитът за тази година се очаква да е доста под планираните 2% от БВП.

Притесненията: паундът, митата, туристите

С обем от 1.15 млрд. лв. през 2015 г. Обединеното кралство е осмият най-голям пазар за български стоки. Делът на износа за островната държава спрямо общия експорт е малък – под 3%. Важността на този пазар обаче е свързана със структурата на продажбите (виж графиката). В голямата си част те са стоки с по-висока добавена стойност за икономиката.

"С падането на паунда аз вече губя по 10% от дневните си обороти. Логично е да се преориентирам в такава ситуация към други пазари и такива като мен са много. Ако нямаме яснота до месец–два, ще пренасочим изцяло бизнесите си. Германия е добра алтернатива", твърди Явор Иванов, управител на "Омега уърк анд травел" и вносител на хранителни стоки във Великобритания.

Ако паундът се задържи на тези ниски нива, проблем ще имат и износителите от текстилната индустрия, тъй като там рентабилността е под 10%. "Ако компаниите са се договорили да им плащат в паунди, тогава износът става непечеливш и може да спре. Ако е в евро, тогава британските вносители вероятно ще искат да предоговорят цените, защото ще им стане скъпо. При всички положения обаче българските производители ще претърпят загуби", казва Васил Велев, изпълнителен директор на "Стара планина холд".

Дългосрочните притеснения на компаниите, които изнасят за островната държава, са свързани с евентуалното въвеждане на мита и увеличаването на бюрокрацията. "Работим за английския пазар още преди приемането на България в ЕС, като произвеждаме основно мъжки ризи. Засега основното ни опасение е дали ще се въведат мита и свързаната с това митническа обработка на документи. Правили сме го, преди България да стане член на ЕС – това е затормозяващо и свързано с разходи", припомня Димитър Николов, собственик на фирма за облекла "Димар".

Евентуално ограничаване на достъпа на нови работници от ЕС и България към Великобритания би се отразило и на десетките хиляди българи, които разчитат на доходи от островната държава. Още повече че това са свежи пари за нашата икономика - голяма част от спечеленото се връща тук. По данни на Световната банка за 2014 г. трансферите на работещи в Обединеното кралство към България са за 74 млн. долара (виж текста за сезонните работници).

Много вероятно е след Brexit България да внася повече в европейския бюджет, а да получава по-малко насреща. Плащанията на Лондон към ЕС са общо около 8.5-9.5 млрд. паунда всяка година в периода 2016 - 2019 г.

"Въпросът е в каква посока ще тръгнат преговорите и как ще се случи излизането – ако е към 2019 г., ще съвпадне с края на програмния период и сегашните програми няма да са засегнати. Друг е въпросът кои точно плащания ще бъдат намалени – ако са земеделските субсидии на площ – ефектът няма да е голям. Но ако бъдат редуцирани средствата за структурните фондове, това ще ни засегне", казва Георги Ангелов. От правителството не очакват към момента да има голям ефект върху парите за България именно защото преговорите ще се проточат, а и дори като излезе, ако иска да участва на общия пазар, Лондон ще трябва да си плаща немалко.

Важен ще е ефектът върху българския туризъм - английският пазар е четвърти по големина за миналата година. От "Астрал холидейз" твърдят, че към момента Brexit не се отразява на резервациите и дори отчитат ръст на британските туристи. Туроператорът е официален представител на Thomas Cook за България. "Все още нямаме информация от британския ни партньор - имат бизнес план за следващата година, но той е изготвен преди референдума", казва Христо Гълбачев, изпълнителен директор на "Астрал холидейз". Това, съчетано с вдигането на забраната за руснаци да посещават Турция, вероятно отново ще допринесе за слаб сезон.

И един по-различен ъгъл

Технологичният сектор в България от години е подизпълнител за британски компании, а на Острова работят и много български IT специалисти. Британска компания купи преди година и българския разработчик "Фадата". Така че Brexit може да има съществено отражение върху бранша в България. Но засега негови представители са предпазливи в очакванията си.

"Единствената новина е падането на британската валута, което прави аутсорсинга към Великобритания по-скъп и неконкурентен спрямо местните ресурси", твърди Филип Мутафис, мениджър в "Ксапт солюшънс".

Калоян Стефанов, директор бизнес развитие в GemSeek, обяснява, че част от клиентите и партньорите на компанията са във Великобритания. Заради това от там очакват евентуален ефект, идващ по-скоро от влошаване на икономическата конюнктура във Великобритания, съответно свиване на пазарите на техните клиенти, както и понижение в стойността на британския паунд.

Някои компании в сектора дори виждат положителни новини за своя бизнес. От "Скейл фокус" твърдят, че разглеждат разместването на корпоративните пластове във Великобритания като възможност за договаряне на нови стратегически партньорства. "Brexit би довел до евентуалното връщане на наши таланти, придобили безценни знания, контакти и опит във Великобритания, които да подсилят динамично развиващата се екосистема на аутсорсинг услугите. Това ще повлияe благоприятно на ИТ сектора и ще повиши нивото на конкурентоспособност на локално ниво", допълват от компанията.

В периферията

Според повечето анализатори индиректните последици от развода между Брюксел и Лондон са по-важни за българската икономика и ще имат негативно влияние дългосрочно. Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър в първото правителство на Борисов, твърди, че в следващите години Европа ще е фокусирана върху Brexit и това ще намали натиска за реформи в България. Той вижда рискове без Лондон да спадне интересът към единен дигитален и капиталов пазар, да се увеличи регулацията и да се засили хармонизацията на данъчната политика.

Тези дни може да чуете дори разговори за евентуално разпадане на евросъюза: най-кошмарният сценарий, който би ни върнал в 90-те години на миналия век. Но това е екстремен риск. Най-непосредственият безспорно е разделянето на Европа на скорости, защото към момента е ясно ние в коя предавка сме.

По темата работиха и Мара Георгиева, Георги Желязков и Константин Николов

Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал

Когато петата по големина икономика в света напуска Европейския съюз, няма начин това да не се отрази на всички останали. Първоначалният шок на пазарите след референдума във Великобритания е само началото. Негативи за европейската икономика ще се проявяват тепърва, в зависимост от това в каква посока ще тръгнат преговорите по развода между Брюксел и Лондон.

Потапянето от другата страна на континента няма да залее веднага България: износът ни към Великобритания не е с определящ дял, София няма банка с английски акционер, преките чужди инвестиции от Острова през последните години не са съществени. Но рано или късно вълната ще стигне дотук - когато ядрото на Европа потъва в несигурност, няма как това да не се отрази и на периферията. И това е само малка част от проблема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  emilm13 avatar :-?
  emilm13

  Защо търсите само финансовите ефекти?! "Велико"британия беше петото колело на ЕС. Каква файда има да ти е перфектна ръчната спирачка, ако непрекъснато се включва сама?!

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "emilm13":

  А не може ли да се каже, че ВБ е била разумният коректор? И сега без ВБ.. бюрократите съвсем ще се развихрят?

 • 3
  emilm13 avatar :-|
  emilm13

  До коментар [#2] от "mickmick":
  Цялата идея за бюрократичен ЕС е малко пресилена (според мен). Не харесвам политиката на ОК в ЕС, защото смятам, че трябва задълбочаване на интеграцията. ОК все още си мислят, че старите им колонии са по-важни от малките държави в ЕС.

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Излизането на Великобритания е шанс за България. Над 50% от износа на Великобритания отива в ЕС. Много от инвестициите във Великобритания са се случили именно защото тя е част от обединена Европа. Ако Великобритания ограничи движението на хора и получи ограничен достъп до пазара на ЕС, то много от инвеститорите ще потърсят друга държава от ЕС където да преместят производството или услугите си. Ние сме много добра алтернатива и ако си изиграем добре картите може да много да спечелим.

 • 5
  tz_hristov avatar :-|
  himika

  Интересно ми финансовя гуро Б.Б. като изтегли толкова голям заем и каза, че ще вложи голяма част в HSBC. Какво загуба търпи България при срива на паунда?

 • 6
  ruark avatar :-|
  ruark

  "Единствената новина е падането на британската валута, което прави аутсорсинга към Великобритания по-скъп и неконкурентен спрямо местните ресурси", твърди Филип Мутафис.....

  Това твърдение е нещо нелогично. Ако британската валута падне, тоест поевтинее аутсорсинга КЪМ великобритания е по евтин а не по скъп. тоест аутсорсинга на услуги от великобритания към други държави ще се оскъпи заради поскъпването на валутата на другите държави в случая спрямо британската лира........
  С падането на британската лира търговският дефицит на великобритания че намалее......

  Стъпката с великобритания е важна за велилобритания и за еу. еу трябва или да се реформира, тоест по малко централизация и американска политика, или ще се разпадне пак възможен сценарии преди години на американски геостратези и финансисти от голям калибър. В момента политиката от америка е ясна, в еу трябва да има "контролиран раздор и объркване" и на всяка цена съботаж на ик. взаимоотношения с русия. Това явление е налице откакто меркел, шойбле, лагард, шулц, юнкер, туск и тнт. се фаворизират за управители на ЕУ от американските медии в европа и всички други несъгласни с тази политика на централизация са врагове. основният враг на нато и европа беше намерен в лицето на русия и меркел и фан дер лейен повтарят една и съща мантра.
  После елате емигранти, пак меркел, после удължаване на ик. санкции срещу русия, пак меркел и нейната банда автократи. външната политика на ЕУ се води от вашингтон а не от ЕУ. Не се зачитат икономическите интереси на еу държавите. Нато иска да въоражава источният блок. блокират се проекти......
  новите васали са поляците намиращи се между германия и русия.....
  британците изпаднаха през последните седем осем години в безтегловност в ЕУ. те не въздействаха на политиката, тъй като решенията се взимаха от ам. марионетки в ЕУ, вашингтон и нато централата............. резултатът е налице. В еу цари хаус объркване и фрустрация.......

 • 7
  bzm avatar :-|
  bzm

  ? Че защо пък да не се приеме като освобождаване на един товар от кораба ЕС и сега да ни стане по-лесно да се придвижваме ?

 • 8
  bzm avatar :-|
  bzm

  До коментар [#6] от "ruark":

  Зависи от коя страна на тезгяха си :) За тях става по-скъп. ако преди са си купували нещо за 100 лири/270 лева,то сега ще го купуват за 111 лири. Ферщейн? И от значение е, в каква валута е бил пописан договора?

 • 9
  ruark avatar :-|
  ruark

  това
  До коментар [#8] от "bzm":

  това ми е пределно ясно. от гледна точа на британският бизнес евтина валута и силен износ стимулира икономиката и намалява хроничният дефицит на великобритания. с по евтина валута производството става по евтино. вноса се оскъпява и това води до намаляването му, което е и целта на държава с двоен дефицит......

 • 10
  alex4409 avatar :-|
  alex4409

  С обем от 1.15 млрд. лв. през 2015 г. Обединеното кралство е осмият най-голям пазар за български стоки.

  България: износът ни към Великобритания не е с определящ дял,


  Кое е верното в статията се пита?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK