Една Москва ги събира, една Москва ги разделя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една Москва ги събира, една Москва ги разделя

"Лявата патриотична" партия на Първанов подписа споразумение за разбирателство с консервативната "Единна Русия" на Владимир Путин

Една Москва ги събира, една Москва ги разделя

И БСП, и АБВ бяха гости на партията на Владимир Путин "Единна Русия", но това не е сигнал за сближаването им

Мартин Димитров
12545 прочитания

"Лявата патриотична" партия на Първанов подписа споразумение за разбирателство с консервативната "Единна Русия" на Владимир Путин

© Асен Тонев


Малко са непреходните неща в българската политика и едно от тях е, че партиите, които претендират да обитават левия спектър, все ги влече към Русия. Независимо дали на власт в страната е социално-консервативна, олигархична партия като "Единна Русия" на президента Владимир Путин, която търси съюзници в Европа основно в крайнодесния политически спектър. Идейните различия (ако има такива всъщност) не попречиха на партията на бившия президент Георги Първанов АБВ и на "олевяващата" БСП на Корнелия Нинова да присъстват на XV конгрес на "Единна Русия", който се проведе тази седмица в Москва. Макар на някои странични наблюдатели общото посещение на партийния събор да изглежда като стъпка към ляво обединение срещу ГЕРБ, ситуацията е малко по-сложна. За Нинова това е само един от множеството разнопосочни (но и често противоречиви) ходове, които тя предприе в опита си да съживи левицата. За Първанов пък сближаването с Русия изглежда като пореден опит да спечели симпатиите на проруски настроените българи - един от малкото ходове, които му остават, след като партията напусна управлението, а шансовете АБВ да се обедини с БСП зад общ кандидат прогресивно намаляват. И тъй като "дяволът е в детайла", нека да видим какво точно направиха двамата партийни лидери в Москва и какво означава това.

По прессъобщенията ще ги познаете

Няколко подробности от това как БСП и АБВ отразиха визитата правят впечатление. Партията на Първанов пусна десетина прессъобщения, включително пълния текст на декларацията за разбирателство, подписана от двете партии, преглед на срещите на Първанов с партийни функционери, както и цялото му изказване на кръглата маса "Светът 2016. Предизвикателства и заплахи". В речта си Първанов не е пести критиките си срещу НАТО и ЕС. "Искам да подчертая във връзка с това, че европейската и световната архитектура за сигурност не може да се случи срещу Русия", казва лидерът на АБВ и добавя, че неведнъж се е изказвал срещу Брюксел за двойния стандарт по отношение на енергийните проекти, политиката на ЕС по отношение на съседите и политиката на санкции срещу Русия. "Бидейки лоялен член на ЕС, нашата страна трябва да отстоява правото си да заема специфична, активна позиция в отношенията с Руската федерация", подчертава Първанов. За сметка на това бившият президент не споменава изобщо ролята на Русия за ескалацията на напрежението в Източна Европа и Близкия изток. Явно не само Брюксел има двойни стандарти.

Говорейки за двойните стандарти на Първанов, интересен елемент от посещението му на конгреса на "Единна Русия" е какво подписва партията му. В меморандума между АБВ и управляващата партия в Русия се "подчертават необходимостта от изключване на войната и насилието от арсенала на международната общност и активизиране на усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа и света", двете партии "подкрепят и възнамеряват да полагат всички усилия за сваляне на международното напрежение". Никъде в споразумението обаче не се загатва за прякото или косвено участие на Русия в конфликта в Украйна и проблемите при изпълнението на споразумението от Минск, които могат да доведат до колапс в мирния процес в Източна Украйна. За сметка на това обаче според подписания документ "българската страна възприема Русия като един от решаващите фактори в международната система за сигурност", а в замяна "руската страна се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като държава - членка на ЕС и НАТО".

Клубът на маргиналите

Партията на Първанов далеч не е единствената, която е подписала споразумение с "Единна Русия", и си заслужава да погледнем в какъв клуб е попаднала. Друга балканска партия, които е подписала меморандум с управляващата руска партия, е сръбската националистическа партия "Двери", известна с антизападните си позиции и с обвинението си срещу сръбските социалисти, че зад тях стои "гей лоби". На своя сайт партията е заявила, че заедно с "Единна Русия" ще работи за създаването на "зона на неутралитет и суверенни държави в Югоизточна Европа". Коалиционният партньор на "Двери" в сръбската Рада - Демократичната партия - също е подписала споразумението, а представителката ѝ Драгана Трифкович е казала пред сръбската агенция BETA, че партньорите от "Единна Русия" "подчертаха, че Балканите и Сърбия ще бъдат много важни за партията в близкото бъдеще и че тя ще се стреми да разширява влиянието си там". От Черна гора на конгреса са били опозиционните партии "Нова сръбска демокрация", Демократичната народна партия и Социалистическата народна партия, които протестираха срещу правителството на Мило Джуканович, както и срещу членството на страната в НАТО. Подкрепата на Москва за черногорските партии обаче е по-ограничена, защото те се опитват да свалят правителството с протести, а Русия подхожда с недоверие към това, което нарича "цветни революции", като тези, които смъкнаха приятелски режими в Грузия и Украйна. Във всеки случай АБВ (която Първанов описва в речта си като "патриотична лява" партия) попада в интересна група на националистически партии, които са маргинални или въобще не участват в парламентите на съответните страни.

Двойната игра на Нинова

Пресофисът на Нинова бе далеч по-скромен и изпрати само едно съобщение, в което накратко описа позициите, които лидерът на БСП е заявил. По същество те не се различават от политиките спрямо Русия, които БСП следва в настоящия парламент - прекратяване на санкциите на ЕС срещу Русия и отпадане на забраните за влизане в ЕС за руските парламентаристи. Дали защото партията ѝ има подписан меморандум за разбирателство с "Единна Русия" от 2003 г. или поради други причини, Нинова не е подписвала нова декларация, докато е била в Москва. Според източници в партията поканата за конгреса е била персонално адресирана до новия лидер на БСП, дошла е седмица по-рано и решението тя да иде на конгреса е взето от Изпълнителното бюро на "Позитано", а не е било лично на Нинова. Международният секретар на БСП Деница Златева подчерта пред "Капитал", че на срещата Корнелия Нинова е заявила, че евроатлантическата ориентация на България не подлежи на дебат, но и че БСП не смята да отстъпва от позицията си, че е нужно ребалансиране на отношенията с Русия.

Най-вероятно визитата в Москва е част от офанзивата на всички фронтове, която Нинова поде в последния месец и половина, откакто зае председателския стол в столетницата. От една страна, тя се опитва да приобщи "лявото", проруско крило в БСП. Още в деня след избирането й през май тя се окичи с "Георгиевската лентичка", станала символ на антиукраинските настроения в Русия, и празнува 9 май редом с руския посланик. Последва "реверансът" към миналото под формата на носене на цветя на паметника на Тодор Живков в Правец. Освен това под нейно ръководство партията внесе два икономически законопроекта за управлението на държавните дружества и за създаването на централизирана структура за изкупуване на земеделската продукция, които навяват текезесарски спомени.

От друга страна обаче, Нинова се срещна с почти всички европейски посланици в София, а в деня след връщането ѝ от Москва - и с американския посланик Ерик Сет Рубин. Предстои ѝ и обсъждане на ефектите от Brexit с евролевицата в Париж след седмица. В опит да "отвори" партията извън традиционния ѝ електорат Нинова засили антикорупционното говорене срещу правителството. Депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев сигнализираха прокуратурата за нагласени според тях поръчки от шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, а самата Нинова нападна земеделското министерство заради слуховете, че ЕК е спряла плащания през Ффонд "Земеделие". Очевидно Нинова опитва тактика да разшири влиянието си извън традиционните за БСП кръгове, като обаче не рискува да отчужди традиционния електорат, който се припознава с Русия и доброто старо минало.

Ако от похожденията на Корнелия Нинова и Георги Първанов в Москва можем да извлечем някакъв конкретен извод, релевантен за българската политика, той би бил, че обединеният фронт (ОФ) срещу ГЕРБ за президентските избори, за които Нинова декларира, че ще се бори, при избирането й за лидер, изпитва затруднения още във формирането си. По думите на депутати от БСП двамата партийни председатели не са комуникирали много по време на форума на "Единна Русия" и дори не са пътували заедно до Москва. Първанов все още не се е отказал напълно от варианта да се кандидатира за трети мандат, а в БСП в момента се провежда вътрешнопартийно допитване с кого може да се коалира партията. Във всеки случай двете партии все още не могат да намерят силни кандидати, камо ли обща кандидатура, която да успее да се противопостави на кандидат на Борисов.

Малко са непреходните неща в българската политика и едно от тях е, че партиите, които претендират да обитават левия спектър, все ги влече към Русия. Независимо дали на власт в страната е социално-консервативна, олигархична партия като "Единна Русия" на президента Владимир Путин, която търси съюзници в Европа основно в крайнодесния политически спектър. Идейните различия (ако има такива всъщност) не попречиха на партията на бившия президент Георги Първанов АБВ и на "олевяващата" БСП на Корнелия Нинова да присъстват на XV конгрес на "Единна Русия", който се проведе тази седмица в Москва. Макар на някои странични наблюдатели общото посещение на партийния събор да изглежда като стъпка към ляво обединение срещу ГЕРБ, ситуацията е малко по-сложна. За Нинова това е само един от множеството разнопосочни (но и често противоречиви) ходове, които тя предприе в опита си да съживи левицата. За Първанов пък сближаването с Русия изглежда като пореден опит да спечели симпатиите на проруски настроените българи - един от малкото ходове, които му остават, след като партията напусна управлението, а шансовете АБВ да се обедини с БСП зад общ кандидат прогресивно намаляват. И тъй като "дяволът е в детайла", нека да видим какво точно направиха двамата партийни лидери в Москва и какво означава това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  АБВ и БСП? Само девалвация на рублата ги оправя. Признавам , донякъде...

 • 2
  balaban avatar :-|
  balaban

  рубладжии

 • 3
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Тия са бити карти, няма какво да ни занимавате с тях.

 • kratun.ko

  Изключително вулгарно поведение е български политик да прави препоръки към българската политика по време на посещението си в Москва (респ. Вашингтон). Ти българин ли си или чужда подлога? Пред господарите си ли се показваш колко си послушен? Още по-малко подхожда на провалени политици, които загробиха милиарди в български пари в големи енергийни проекти. На Гоце "Големия Шлем" ще го плащаме още десетелиетия...

 • 6
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  [quote#4:"kratun.ko"]Изключително вулгарно поведение е български политик да прави препоръки към българската политика по време на посещението си в Москва (респ. Вашингтон). [/quote]

  изключително Точен коментар...за съжаление

  нито в едната , нито в другата посока сме устойчиви

  преклонена глава остра сабя не я сече ....това казва всичко

 • 7
  zamen avatar :-?
  Чарли Мишкин

  Това "Единна Русия" социалистическа/комунистическа парти ли е?
  Че нещо не "вдявам" к'во правя нашите комунета там?

 • 8
  voklev avatar :-|
  voklev

  А ,след убийството на Андрей Луканов , Москва уволни бсп. Ааа, първо ги глоби, повечето им пари бяха в руски банки . После назначи , Борисов за премиер. Гоце се разграничи от бсп и легна пред Москва да иска....и той не знаеше точно какво. Москва предостави на Борисов да реши. Решение още няма .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK