Състоянието на пенсионната система ще се влошава дългосрочно

Вдигането на осигуровките и възрастта за пенсиониране ще стабилизира системата само средносрочно

Актюерският доклад на НОИ показва, че осигурителните вноски трябва да са около 35% от доходите, за да се балансира системата
Актюерският доклад на НОИ показва, че осигурителните вноски трябва да са около 35% от доходите, за да се балансира системата    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Актюерският доклад на НОИ показва, че осигурителните вноски трябва да са около 35% от доходите, за да се балансира системата
Актюерският доклад на НОИ показва, че осигурителните вноски трябва да са около 35% от доходите, за да се балансира системата    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Пенсията никога няма да надхвърли 45% от средната заплата.

Последните промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), приети през август 2015 г., ще стабилизират финансово пенсионната система в средносрочен план. Дългосрочно обаче ще има влошаване заради задълбочаващите се негативни демографски тенденции. Това става ясно от последния актюерски доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) за периода 2016 – 2060 г. От изчисленията се вижда, че стабилизиране ще има само през първите пет години от разглеждания 45-годишен период, след което недостигът на средства при фондовете на държавното обществено осигуряване ще започне да се увеличава. Натрупаният дефицит ще трябва да се покрива от държавния бюджет.

Изчисленията на експертите от НОИ показват, че през 2060 г. средната пенсия ще надхвърля 2000 лв. През целия период обаче коефициентът на заместване (средната пенсия към средния осигурителен доход) ще остане под 45%. Съотношението между пенсионери и осигурени първоначално ще се задържи заради увеличаването на възрастта за пенсиониране, но след като тя се изравни на 65 г. за мъжете и жените през 2037 г., ще започне да се влошава. Ако сега 100 работещи издържат 77 пенсионери, през 2060 г. вече ще плащат за 85.9.

Краткосрочно подобрение

В анализа се посочва, че за средносрочното стабилизиране на финансовото състояние на пенсионната система най-важна роля играят последните промени в КСО. Най-значителен ефект ще окажат увеличението на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" (с по 1 пр. пункт през следващите две години), увеличаването на пенсионната възраст и на изискуемия осигурителен стаж за мъжете и жените, както и въвеждането на минимална възраст за пенсиониране на лицата от сектор "Сигурност".

В дългосрочен план законовата рамка на пенсионното осигуряване в България най-вероятно ще трябва да бъде адаптирана в търсенето на баланс между финансовата устойчивост на системата и адекватността на пенсиите, се казва още в анализа. Най-общо там е посочено, че за да има дългосрочен положителен ефект предвид тежката демография, трябва да има увеличаване на осигуровките и увеличаване на броя на осигуряващите се. Средната вноска за пенсия трябва да бъде над два пъти по-висока (между 30 и 36% за целия период на изследването), докато предвидената сега е около 15%.

Положителен ефект върху системата на социалното осигуряване ще окажат и активните мерки на пазара на труда, както и увеличаването на коефициента на покритие, т.е. разширяването на обхвата на осигурените лица, пише още в доклада. Това е от голямо значение за финансирането на държавната пенсионна система и поради факта, че в бъдеще ще се разширява европейският трудов пазар и все повече българи ще се трудят извън пределите на страната. Значителен резерв в тази посока е повишаването на заетостта сред възрастните работници, смятат експертите на НОИ.

Възможността за прехвърляне на осигуряването само към НОИ за лицата, родени след 1959 г., ще окаже положителен ефект върху баланса на ДОО в средносрочен план заради по-високия размер на осигурителната вноска за фонд "Пенсии". В дългосрочен план обаче по-високите приходи от осигурителни вноски и приходите от индивидуалните партиди на лицата, които ще изберат осигуряване само в ДОО, няма да са достатъчни, за да покрият непрекъснато нарастващите разходи за пенсии, изплащани в пълен размер.

По-високи пенсии

Изчисленията на осигурителния институт показват, че през следващите 45 години средната пенсия и средната заплата ще нараснат шест пъти. Подобряването на адекватността на пенсиите като резултат от увеличението на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула е съпроводено с нарастване на дефицита на ДОО в дългосрочен план, се казва в доклада. Там е посочено още, че за осигуряването на балансиран бюджет ще бъде необходима субсидия от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, която в края на изследвания период ще достигне 6.8% от брутния вътрешен продукт.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  petianp avatar :-|
  petianp

  Добре де, за първите 26 години на прехода средната работна заплата се увеличи от 50 лева до 850 лева. Не мога да разбера на какво се базира очакването 2060г., т.е за 45г. средния осигурителен доход да стане близо 6000 лева! При какви допускания е направен анализа, т.е. заетост, преки чужд. инвестиции, ръст на БВП, има ли очаквания за икономически кризи и т.н.

 • 2
  stierlitz avatar :-|
  stierlitz

  Цитат: "Ако сега 100 работещи издържат 77 пенсионери, през 2060 г. вече ще плащат за 85.9." Това е най-тъпото и безочливо нещо, което може да се каже и само настройва младите срещу възрастните, защото "работещите" не знаят, че преди да се пенсионира, всеки човек е внасял пари в държавната хазна, пари, които бяха най-безсрамно окрадени. Така че всеки пенсионер си е подсигурил с ЛИЧНИ и ЗАРАБОТЕНИ ОТ НЕГО СРЕДСТВА пенсията! Но рано или късно ще дойде разплатата, а тя хич няма да е приятна, защото много точно е описана в една Книга с най-голям тираж!
  Хайде наште! Яжте люти чушки!
  Стига сме си правили оглушки…
  Люти чушки няма и за семе!
  Нищо… и това ще понесеме! Радой Ралин

 • 3
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  До коментар [#1] от " petianp ": Нещо не разбирам въпроса. 50 до 850 средна заплата е свързано с изсветляване на доходи, криза и хиперинфлация, деноминация, ръст на БВП и т.н. 6000лв е днес 3000 евро. Това е бая висока средна заплата в днешни пари(с инфлация може би по 2 днешната, но тогава просто 6000 ще са като днес 1500 примерно)- средната за страни като Германия. Реално този анализ не показва по никакъв начин нищо. Ни тия 6000лв е определено каква покупателна способност се очаква да имат, ни как в икономиката се очаква ръст(то хубаво инвестиции, ама тук идват заради ниските заплати, т.е. немски няма кой да ни дава без чудо и да станем технологичен лидер със свои патенти). Единствено говорят за 2 и нещо пъти вдигане на вноските с цел кърпене на дупките. Няма и анализ какво правим след 10-15г с поколението, което няма вноски и е работило на черно или стояло безработно, а влиза в социалните пенсии, купищата опропастени млади с 0 образование по смислена професия(само 5% избират технически науки и ИТ при цялото скапано ниво, на което излизат, а 95% са право, психология, маркетинг, мениджмънт и т.н.), промяната на етносите и купищата незавършили и 2ри клас реално, отливът на инвестиции поради липса на квалифицирани кадри(на 100 с диплома 90 не стават за чеп)... Сериозен анализ трябва да включи всичко това и да опише политики за всеки проблем. Иначе и от 850лв днес средна заплата 6000лв лесно се изчисляват за 40г при инфлация 5% примерно. 1 долар през 70те на 20ти век е днес сигурно 10(пак 40г хоризонт). Това не помага нищо- даже може да се окаже, че 6000лв не са и като 850лв днес. Увеличението на вноските само може да изгони инвеститорите и да накара работещите да крият данъци или да бягат от страната. 35% от дохода е огромна сума. С ДОД стават към 40% и нагоре удръжки. ДДС 20% на всичко, акцизи, имотни данъци, винетки, такси за административни услуги... То става, че 80-90% от дохода трябва да отиват в държавата. Кой ще е луд да ги плаща в България? При това държавата и при двойно повече удръжки казва, че няма шанс да дава повече на гражданите, а просто кърпи дупки в бюджета.

 • 4
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  До коментар [#2] от " stierlitz ": Всеки внася през живота си за пенсия. Прав си. Но всеки внася пари, които не се трупат и се харчат на мига. Системата краде от работещите и е крива. Но никой не изявява силно желание да я промени. Така че приеми, че с удръжките ти днес се плаща за безработни от години, масрафа от приватизацията и бентлитата на любовници, палатите в Бояна на политици и т.н. Реално никой не настройва млади срещу стари. Системата наистина е всичко да потъва. НОИ няма лев резерв и никой няма и лев по партида. 1 000 000 партиди при 0лн налични са си 0лв на партида. Питай кой и защо е оставил да не се трупа нищо и е изял парите. Иначе младите няма да са ни виновни един ден. И те ще работят за пълнене на пробитата каца и на старини ще чакат децата им примерно при 100 към 110 пенсионера да ги хранят.

 • 5
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  При тази осигурителна система никога няма да има нормални пенсии. Ето защо преди промяната на КСО през 2015г. призовах за радикална промяна на осигурителната система, насочена към развитие на пенсионните фондове, тъй като само там се генерира натрупване на средства, което също обаче няма да доведе до просперитет.
  Истината е, че за да са нормални пенсиите (както и заплатите) в България, трябва да се промени политическото управление, което пък да осигури среда за развитие на икономиката - без нея няма пенсии, няма и заплати.
  При сегашното политическо управление усилията на депутатите (р.овч. гагаозов и т.н. вече бивши, но направили най-добрите схеми) са насочени към създаването на схеми за ограбване на работещите и произвеждащите, с което се срива тяхната мотивация. Те са принудени или да правят отчисления за политиците, или да затворят бизнеса си. Това не води до просперитет и увеличаване на благосъстоянието. Докато сме с тази политическа система нищо добро (не само пенсиите) не чака България.

 • 6
  himler avatar :-|
  himler

  Първо не ми е ясно, как за пенсии отиват 15% след като ми удържат 23? Значи тези 8% отиват директно в нечиъ джоб! Второ, Защо ще взимат по 30% от заплатата, а после за пенсия отиват 11.5%? Ами да накарат жените дето не раждат деца да се пенсионират 3 години след мъжете, т.е.на 68 години! И без това никой не обича дъртите бабета!

 • 7
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  До коментар [#6] от "himler":

  8% са за НЗОК здравните осигуровки. Те са друг вид удръжки.

 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#7] от "атанас":

  Стана ми любопитно,колко с точно осигуровките в България ?
  Когато смятах с калкулатора,ми излязоха 50 %(40% осигуровки и 10 % ДОД) ?
  Ето,вземаме 1000 лева чиста заплата(1000 лева нето),с включени разходи и осигуровки,разходите стават 1502 лева или 502 лева разходи(за работник и рабодотаел)..........но накрая винаги плаща работодателя.
  227.06 лева за работодателя
  275.66 лева за служителя
  http://www.kik-info.com/kalkulatori/zaplata.php
  Та с 50 % данъци(осигуровки и ДОД)...........не са ли малко високи,ако искащ да развиваш икономика ?

 • 9
  lchristoff avatar :-P
  lchristoff

  Статията пропуска нещо много важно, а именно изводът в доклада на актюерите, че ДВЕ ПЕНСИИ са ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.

  Актюерите изчисляват, че за всеки 10 % от осигурените в УПФ, прехвърлили партидите си в НОИ ("Сребърния фонд"),
  НОИ ще получи средства в размер 0.13 % от БВП, но
  НОИ ще плаща повече като пенсии на тези лица - 0.34 %

  Сега ако обърнем тази сметка от към лица, на всеки 13 лв.по партида на отказал се от УПФ, отказалият се ще получи 34 лв. като пенсия.

  Къде е смисъла да се осигуряваш в УПФ?

 • 10
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  НОИ прави безумни прогнози! Вижте им предишния доклад ДС се писмеете :-) Държавните хрантутници дори не са взели предвид обвързването на пенсионирането с продължителност на живота! Тъпаци! Забравили са да сметнат и безработните, циганите и децата - един работещ ще трябва да издържа 1 пенсионер, 1 безработен циганин и 1 дете! Е как ще стане!? Как държавата ще плаща пенсиите, които е обещала? Как измислиха този безумен ръст от 5% на доходите???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход