Растежът в България не подобрява условията за живот

Страната е на 43-о място в света и последна в ЕС по социален прогрес според изследването Social Progress Imperative

България леко е повишила индекса си на социален прогрес, но остава без промяна на 43-о място сред 133 държави и е на последна позиция в ЕС, сочи годишното изследване на Social Progress Imperative за 2016 г., проведено с партньорството на Deloitte. Целта му е да покаже как парите и богатството (растежът), които прави една икономика, подобряват цялостното състояние на хората и условията за живот.

Затова и проучването поглежда на човешкото развитие не само от икономическа гледна точка, а и от тази на основните му нужди, качеството на живот и възможностите, които държавите предоставят за развитие. Първите пет места се заемат от Финландия, Канада, Дания, Австралия и Швейцария, които често са давани за пример за добър държавен, икономически и социален модел. След тях са водещите икономики в ЕС Великобритания (9), Германия (15), Франция (18) и САЩ (19).

Слабата позиция на България, която остава зад Румъния, се дължи на влошаване на показатели като достъп до здравеопазване и здравен статус (затлъстяване и преждевременна смърт), замърсяване на въздуха и околната среда, защита на частната собственост, свобода при взимане на решения и толерантност.

Колко ефективен е растежът

Създателите на индекса използва 53 критерия, разделени в три основни категории (виж графиката за България). Ключов фактор е и БВП на глава от населението, но авторите на проучването смятат, че то не може да бъде показателен фактор за това накъде се движи светът. Според тях от по-голяма важност е как той подобрява достъпа до основни медицински грижи, вода, подслон, основно образование, информация и висше образование.

Затова и проучването не се интересува от това колко пари се дават от всяка държава в съответния сектор, а дали те подобряват състоянието на хората, тоест работят ефективно. Подобни проучвания е имало и преди, но те не са били глобални, а са се насочвали главно към по-бедните страни. Според Индекса на социалния прогрес обаче, за да се разглеждат бедните държави, трябва първо да се види и какво води до успеха на богатите.

Къде се справя България

България остава на 43-о място от 133, както и предната година, но с подобрен резултат от 72.14 точки. Това ни вкарва в горната световна половина по показатели. Спрямо съседните страни - членки на ЕС, се намираме на едно място зад Румъния и на 11 от Гърция. Всички други държави от региона – Сърбия, Македония и Турция, са зад нас по социални показатели. България също така се намира и пред страни като Русия, Мексико и Кувейт.

Най-добре страната се представя при основните човешки нужди, където оценката ни е 87.18, благодарение на ниски проценти на недохраненост сред населението, нисък процент на детската смъртност и на смъртността от инфекциозни заболявания. Прогрес в класирането в тази категория има от подобрения процент на население с достъп до течаща вода – 99.08% (за сравнение - в Румъния този процент е 62), както и в областта на политическия терор, където оценката е 2 от 5, като 5 сочи най-високи нива на политическа репресия.

При основите за качествен живот в световен мащаб България има високи нива на грамотно население (което може да чете и пише), високи проценти на завършили гимназия, висок достъп до телекомуникации и нисък процент на хабене на водни ресурси.

Българите също така имат високи политически права, най-висока оценка за възможност за пътуване. Бележим подобрение спрямо дискриминацията на малцинства и особено високи резултати относно това колко години средно прекарват жените в училище (над 13), ниска разлика при неравенството в образованието.

Къде се проваляме

Държавата ни има високи нива на физически престъпления, сравнително нисък индекс на качество на електрическото разпределение и висок брой самоубийства (10 души на всеки 100 000). Спад има в областта на здравеопазването и в частност затлъстяването и рисковете за преждевременна смърт, както и в замърсяването на въздуха и околната среда. Бележим регрес сред броя на хората, които са доволни от свободата на решенията в живота си, свободата на религията, религиозната толерантност и правото ни на частна собственост. В повечето области България не бележи прогрес или регрес в световното класиране. Изследването показва, че подобни показатели при БВП на глава на населението имат и страни като Румъния, Мексико, Азербайджан, Ливан, Бразилия, Коста Рика, Турция и Черна гора.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Тоест бедните си остават все така бедни, а богатите стават все по-богати. Но пък растежът е удобна дъвка за всякакви квази-икономисти и министри да залъгват плебса, че живее по-добре.

 • 2
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Ами живее, ама за някои неща сам също трябва да се постарае като наднормено тегло или свободно вземане на решения. Най-добри сме да се оплакваме и да не поемаме риск с инициативи.

  До коментар [#1] от "Читател - подкрепям budd.bg":

 • 3
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Растежът е малък. Подобрява условията на живот на пренебрежимо малка част от населението и не се отразява на масата.

 • 4
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  Ако ошишкването убива социалния живот, това обяснява защо САЩ също не са на челните места.
  Забавна е и съпоставката ни с Кувейт, където пък свободата и толерантността явно не са приоритет.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Растежът става най-вече заради еврофондовете. Обаче те се разпределят неравномерно - най-вече в правилните фирми. Отделно, че се разпределят - на едно място 10 единици, на други 10 места нищо.

  Спрат ли еврофондовете - направо заораваме дъното и то за дълги години. Само, че няма да ни ги спрат, щото реално те се ползват не за да помагат на държавата, а за плащания към новата преторианска класа - тая която продава държавата и изпълнява каквото и кажат от Брюксел.

  Ето откак сме в ЕС, никакви реални реформи не сме направили - но парите си текат. Защо мислите е това?

 • 6
  shtavesht avatar :-|
  shtavesht

  но пък имаме магистрали!

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Бедните автоматично ли трябва да стават по богати? Това не трябва ли и от тях да зависи може би?

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  ".....и последна в ЕС"
  България е последна в ЕС почти по всички показатели. Там където сме "успешни" сме предпоследни. Това е следствие от целенасочено създадената и методично поддържана бедност и мизерия на българските граждани. Африканците на Европа. Проблемът е системен - в ниските доходи, в непосилните поради това сметки за ток, вода, отопление/заради които ти пращат съдия - изпълнител/, храна, дрехи и гориво, които в нормалните страни не надвишават повече от 30% от месечните доходи на нормалните хора. Всичко останало се прави за да, отклонява вниманието на публиката от наистина съществените въпроси на битието в държава - членка на ЕС и НАТО, в която минималната заплата е по ниска от тази в Габон. Всъщност, това е поредният щрих от по - голямата картина. Вече 26г. основната цел на всички упражнявали се в управлението, мутирали комуноиди, научили и съответно прилагащи прекрасно урока предаден им от разбойника Луканов е “Дръж народа беден, промивай му мозъка денонощно, и го "управлявай и реформирай" - т.е. МАНИПУЛИРАЙ, ЛЪЖИ И КРАДИ”. Всъщност, всеки народ си заслужава управлението. Според Хегел. А дядо Петко Славейков през 1875г., е казал същото, само че, по друг начин: -
  "Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...
  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша."

 • 10
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Това което ни спъва най-много са тълпите жални мрънкачи които си мислят че някой им е длъжен с нещо. Справка, 90% от горните коментари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход