ВКС също отказа да разглежда жалбата на акционери и директори на КТБ

Така Върховният касационен съд се съобрази с решението на Конституционния съд, но не и с практиката на съда в Страсбург

Решението на Конституционния съд павира пътя за поредно осъдително решение срещу България в Страсбург - този път заради фалита на КТБ.
Решението на Конституционния съд павира пътя за поредно осъдително решение срещу България в Страсбург - този път заради фалита на КТБ.
Решението на Конституционния съд павира пътя за поредно осъдително решение срещу България в Страсбург - този път заради фалита на КТБ.    ©  Георги Кожухаров
Решението на Конституционния съд павира пътя за поредно осъдително решение срещу България в Страсбург - този път заради фалита на КТБ.    ©  Георги Кожухаров

Тричленен състав на Върховния касационен съд в свое определение потвърди решението на по-долните инстанции и остави без разглеждане жалбата на акционери в КТБ – "Бромак" и Bulgarian Acquisition Company II. С това решение съдът на практика потвърди виждането и на Конституционния съд по въпроса , но не се съобрази с мотивите по две решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), в които България вече е била осъждана да заплати обезщетения заради фалита на две банки – Капитал Банк и Международната банка за търговия и развитие. Акционерите на банката могат да обжалват определението на ВКС в тази му част в едноседмичен срок.

С жалбата си двете дружества както и бившите изпълнителни директори на КТБ се опитаха да оспорят решението за обявяване на банката в несъстоятелност. Според сега действащия Закон за банковата несъстоqтелност (ЗБН) те нямат такова право – това правомощие принадлежи единствено на представляващите банката (каквито не са директорите, тъй като са отстранени, а синдиците или квесторите й), БНБ и прокуратурата. По повод това ВКС спря производството по жалбата и отправи питане до Конституционния съд дали въпросните текстове са противoконституционни. КС не откри проблем в нормата, като прие, че то не нарушава равенството на страните в процеса и правото им на защита. С аргумент от това решение ВКС решава да остави жалбите на акционерите без разглеждане.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  ВКС няма никаква вина. Има си закони и конституционен съд - ако не се нарушава конституцията, законите се изпълняват. Вината е на Конституционния съд, че тълкува правата различно от Страсбург, но най-вече на депутатите, че не са изменили доказано проблемна част от закона.

  Нередност?
 • 2
  kdo52372883 avatar :-|
  kdo52372883
  • + 10

  Мда. Въпреки „реформите“ във ВКС, реорганизацията и прочее, другарките съдии безспорно и повторно демонстрират с това си решение, че мисловен прогрес/процес няма никакъв. ВКС си е все така пълен с бонзи, калинки и – най-общо казано – чиновници на „властта“. Хора, без способността и желанието за независима, аналитична, юридически и граждански издържана позиция. Хора, които само се ослушват какво ще решат „тия отгоре“ – независимо дали под това разбират КС, Вожда, Цацата, Прасето или дявол знае кой. Хора, които треперят от страх да не настъпят някой силен, да не накривят капата на някой „властови“ човек, да не вземат случайно някакво независимо, „несъгласувано-с-когото-трябва“ решение. Буквояди, спечени формалисти, дидактични, закостенели чиновници. Ето този тип хора са били и продължават да бъдат гръбнакът на ВКС.

  И както писа адвокат Екимджиев – човек с блестяща юридическа и гражданска репутация – мотивите на решението са връх на глупостта и скодоумието. Задължение на всеки съдия – от окръжен съд Полски Тръмбеш до ВКС включително – е да поддържа и прилага най-свише ЕВРОПЕЙСКОТО закдонодателство – и особено тогава, когато то противоречи на българското. Без значение какво бил казал КС, без значение също така от „съгласуваното“ (излязло в същия ден и час) решение по същия казус на другаря Гъ. Колев и подопечените нему бонзи. Докато не изчезне този закостенял, уж-пост-преходно-зряло-социалистически манталитет по съдилищата, промяна няма да има. Колкото и закони да приемат/променят, колкото и евродоклади/европроверки да минат – докато самите върховни съдилища продължават така грубо, нагло и безпардонно да поттъпкват и отричат международното и особено европейското право, промяна няма да има. Нито съдебна реформа. Нито инвестиции. Нито излизане от Третия Свят. Нито дявол-на-магаре. Амин.

  Нередност?
Нов коментар