🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хасковска компания първа опита свободната търговия с газ

В България вече се внася газ от Гърция, скоро това може да става и от Румъния и Украйна

"Булгаргаз" и румънската Transgaz се договориха българската компания да отвори и за други дружества неизползвания от нея резервиран капацитет по един от магистралните газопроводи в Румъния. По този начин България, поне на теория, би могла да получава и газ от Централна Европа по сега съществуващите газопроводи с Украйна.
"Булгаргаз" и румънската Transgaz се договориха българската компания да отвори и за други дружества неизползвания от нея резервиран капацитет по един от магистралните газопроводи в Румъния. По този начин България, поне на теория, би могла да получава и газ от Централна Европа по сега съществуващите газопроводи с Украйна.
"Булгаргаз" и румънската Transgaz се договориха българската компания да отвори и за други дружества неизползвания от нея резервиран капацитет по един от магистралните газопроводи в Румъния. По този начин България, поне на теория, би могла да получава и газ от Централна Европа по сега съществуващите газопроводи с Украйна.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Булгаргаз" и румънската Transgaz се договориха българската компания да отвори и за други дружества неизползвания от нея резервиран капацитет по един от магистралните газопроводи в Румъния. По този начин България, поне на теория, би могла да получава и газ от Централна Европа по сега съществуващите газопроводи с Украйна.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Химмаш" е тествала системата за виртуална търговия с малки количества. Постигнатите цени са били близки до тези на "Булгаргаз".

6

заявления за транзит на количества са получени в определения първи тестов период до 30 юни в "Булгартрансгаз", но 4 от компаниите (една от които е гръцка) не са успели да финализират навреме необходимите документи. Срокът за подаване на заявления от търговците за виртуален пренос за месец август е 18 юли.

Първата виртуална сделка с природен газ вече е факт. Гръцкото дружество M&M Gas е продало малко над хиляда кубически метра газ на търговеца Vitol, който ги е доставил на българската "Химмаш". Количествата са микроскопични, но са успешен тест за това, че подобен род търговия е възможен. "Може да се каже, че сме първото пиле на свободната търговия с газ", пошегува се Йордан Христов, изпълнителен директор и основен собственик на хасковската компания.

Виртуалните сделки се очакваха от дълго време от индустрията в страната, за която природният газ е сериозен разход в производството. Те биха дали по-голяма свобода на компаниите и ще намалят зависимостта им от руския доставчик "Газпром" и местния вносител "Булгаргаз". Образно казано, с въвеждането на виртуалната търговия газовият пазар започва да прилича на електрическия - енергията се купува от търговец, без значение кой е доставчикът, дали е АЕЦ "Козлодуй" или вятърен парк "Свети Никола". Това стана възможно от края на юни, след като българският и гръцкият газов оператор - "Булгатрансгаз" и DESFA, подписаха споразумение за условията на подобни сделки.

Възможността за разнообразяване на доставките ще нарасне още повече, след като "Булгаргаз" и румънската Transgaz се договориха българската компания да отвори и за други дружества неизползвания от нея резервиран капацитет по един от магистралните газопроводи в Румъния. По този начин България, поне на теория, би могла да получава и газ от Централна Европа по сега съществуващите газопроводи с Украйна.

Виртуалната търговия става реална

Близо пет години държавната "Булгартрансгаз" се съпротивляваше на възможността газ в България да се търгува виртуално, т.е. без да се осъществява физическа доставка, българските потребители на едро да могат да купуват газ от различни търговци, които разполагат с количества в Гърция чрез така наречените суапови сделки. Българската компания дори спечели дело в Европейския съд срещу Европейската комисия. Въпреки това натискът на Брюксел оказа влияние при второто правителство на Бойко Борисов.

При виртуалната търговия даден клиент в България купува газ от търговец в Гърция, но получава физически количества от транзитирания през страната ни руски газ. След това тези обеми се възстановяват в Гърция на държавната DEPA (която има договор с "Газпром") от търговеца, осъществил виртуалния износ за България. Те може да са както от терминала за втечнен газ от Ревитуса, така и азерски от турската "Боташ" или алжирски от Sonatrach. Идеята е в бъдеще такъв тип сделки да се осъществяват и с търговци в Румъния.

Интерес за виртуален внос на втечнен газ в България е изразяван и от дъщерната компания на френската Gaz de France - Engie, и американската Cheniere.

В определения първи тестов период до 30 юни в "Булгартрансгаз" са получени общо 6 заявления за транзит на количества, но 4 от компаниите (една от които е гръцка) не са успели да финализират навреме необходимите документи. Срокът за подаване на заявления от търговците за виртуален пренос за месец август е 18 юли, обясниха за "Капитал Daily" от Министерството на енергетиката.

Завършените виртуални сделки са две и са за пренос на газ от Гърция към България. Сключени са от търговеца на природен газ Vitol, като едната е за 500 куб. метра, а другата за 583 куб. метра. Компанията, чието седалище е в Швейцария, е един от най-големите глобални търговци на петрол. Купувачът на газа е хасковският производител на метални конструкции "Химмаш". "Имаме договор от четири месеца с Vitol и сме правили и други сделки", каза Йордан Христов. И обясни, че американският търговец си намира газ и от България. Той не пожела да коментира цени, но каза, че те са близки до тези, които предлага "Булгаргаз" за индустриални клиенти. Според Христов компанията само е тествала системата за виртуална търговия. "Ако има газ и ако е по-евтин, ще правим и други сделки", допълни той.

На сайта си компанията съобщава, че за поддържането на непрекъснат производствен процес акционерното дружество разполага със собствени независими източници на природен газ, вода за индустриални нужди, както и собствена ел. подстанция. Хасковското дружество не е голям индустриален потребител - за миналата година приходите от дейността му са 3.2 млн. лв. при 7.2 млн. лв. за 2014. Персоналът е 102-ма души. Мажоритарен собственик на дружеството с 93.4% от капитала е "НТ Неротек", която е 100% собственост на Христов.

Договорките с Румъния

На 24 юни 2016 г. "Булгаргаз" и Transgaz подписаха Допълнително споразумение към Договора за транзитиране на природен газ на територията на Румъния за Република България, с което е регламентирано предсрочното му прекратяване на 30.09.2016 г., който иначе изтичаше в края на настоящата година.

Преговорите между двете дружества текат от няколко месеца, но румънската страна отказваше да предлага за продажба свободния капацитет за пренос по газопровод Транзит 1 (който е резервиран от "Булгаргаз"). След това българската компания се опита сама да търгува част от капацитета си. На 10 юни "Булгаргаз" е обявила, че разполага с възможност при интерес да предложи на трети лица организиране на транспортирането на количества природен газ по газопровод Транзит 1, но това явно не е проработило.

Сега с предсрочното прекратяване на договора се дава възможност на Transgaz да обяви процедура, в рамките на която всяко заинтересовано лице ще може да резервира капацитет в газопровод Транзит 1, коментираха от Министерството на енергетиката. По този начин и други търговци могат да пренасят природен газ през територията на Румъния за България. Поне на теория ефектът е, че в България вече може да идва газ и от Северна Европа. Такъв вече се доставя за Украйна през реверсивната връзка на страната със Словакия. Оттам той може да идва и в България.

Двете новини идват на фона на силния натиск на Европейската комисия за демонополизация на газовия пазар в България. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов публично се възмути на идеите Брюксел да назначи управител на "Булгатрансгаз", който да гарантира, че в България ще се наложи свободната търговия на газ. Въпреки че в последната година и половина има съществен напредък в отварянето на енергийния пазар, както и в опитите за намиране на алтернативни доставки на газ, досега Европейската комисия не е доволна от действията на кабинета. Тази подозрителност се засили особено много след като в края на миналата година се разрази скандал със спрените доставки от "Газпром" за "Овергаз", при което трябваше самият премиер театрално да намира спасение за домакинствата, които щяха да останат на студено. Сега надеждата на правителството е, че изтъргуваните тази седмица 1083 кубически метра газ и отварянето на газопровода в Румъния за алтернативни доставки, могат да сменят отношението на Европейската комисия.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов
  • - 13
  • + 1

  Хм, меко казано, резервиран съм към всякакъв оптимизъм. Виртуално... да бе , да. Щял да идва газ от север, уж румънски, ама излишен.....

  Нередност?
 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 3
  • + 10

  Ако Борисов спре да се заиграва с руснаците, може и да се получи.

  Нередност?
 • 3
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol
  • - 9
  • + 2

  Изпитвам някакво недоверие в този свят на измами...

  Нередност?
 • 4
  iliyapopov avatar :-|
  iliyapopov
  • + 9

  Най-после мисля, че тръгваме по нормалния съвременен път - нещата постепенно ще се наредят.

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 6

  Така и не разбрах на каква цена е станала цялата сделка. Да не се окаже,че така се развързват ръцете на Булгаргаз да обяви "пазарни" цени щото вече няма да е единствен търговец на газ. И като резултат да имаме само 2 пъти да речем по-скъп газ за крайни клиенти. ;) В България съм забелязал е така - колкото повече търговци има, т.е. конкуренция.. толкова по-високи са цените.. щото търговците имат малък оборот и залагат най-вече на високи цени за да си покрият постоянните разходи, че и печалба да направят.

  Щото то хубаво да си купим газ от Гърция - втечнен или друг.. ама то всичко опира до количествата - колкото са по-големи по-евтино ще е. Обаче - къде да се складира? Щото ако не се складира, няма как да бъдат големи количествата.

  Има и друг вариант - сега всички държавни фирми които имат нужда от газ, ще обявят обществени поръчки.. и хоп по една случайност ще се изберат мижави фирми с високи цени.

  Нередност?
 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 1

  Както стана и с пазара на електрически ток. Няколко търговци без никакви активи купуват евтино и продават скъпо. По една случайност - все близки до власта сега или преди време.

  Нередност?
 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 1

  Според мен е съвсем възможно и реалистично и единственото което може да се отрази на цената е стойността на преноса, която зависи от разстоянието и таксите. Но когато отсрещната страна е достатъчно мощен и голям клиент или дистрибутор, той може да предлага газ на по-добри цени в сравнение с цените резултат на сложни взаимоотношения между Булгаргаз, Газпром, че и местни дистрибутори като Дончев. И се вижда, кои биха загубили от такава търговия и кой се бори против такава възможност.

  Нередност?
 • 8
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • - 1
  • + 2

  Това е добра новина.
  Търговията си е търговия. Не знам дали забелязахте, че след като най- голямата добивна платформа в Европа, тази на "Тотал" влезе в Черно море и се отправи към находището "хан Аспарух" започна натиска за демонополизиране на "Булгартрансгаз" който е пълен с руски мекерета на "Газпром". И нашите в случая са прави - да разделят собствеността на тръбите и компресорите от оператора. Няма да е лесно, но е възможно да стане. И никой не е казал, че оператора трябва да го дадем на "концесия" или да го подарим както усмихнатия к***т Стефко Софиянски даде водата на София. В оператора държавата може да задържи мажоритарен дял в едно АД. И Европейската комисия и лобистите там да духат супата.
  И е крайно време нашите да си наемат добри експерти и юристи, които да се борят за държавния интерес. Щели били да ни пернат глоба от 300 млн. евро както пишат медиите ако не продадем вътрешната газопреносна система на някой чичко. Че като как? Всеки следва да има достъп до нея и да си транзитира газ напред-назад, въпрос на търговия.
  Въпросът е, че трябва да се изчисти "Булгартрансгаз" от руските мекерета на "Газпром" за да имат достъп и други търговци до системата.

  Нередност?
 • 9
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara
  • - 2
  • + 4

  [quote#5:"mickmick"]В България съм забелязал е така - колкото повече търговци има, т.е. конкуренция.. толкова по-високи са цените.. щото търговците имат малък оборот и залагат най-вече на високи цени за да си покрият постоянните разходи, че и печалба да направят.[/quote]


  А колко ти струва достъпа до Интернет на месец и с какво качество е? Колко и какви доставчици на Интернет има в България, и как сме по този показател спрямо "белия" свят?

  Нередност?
 • 10
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#9] от "krasi_kara":

  Браво, Кръсто. Успя да намериш единствения сектор в България, който е конкурентен.

  Нередност?
Нов коментар