Две строителни мегапоръчки за над 250 млн. лв. започват

Те са за 4 км от третия лъч на столичното метро и 9 км от магистрала "Хемус"

Поръчката за метрото е разделена на две. Половината ще се копае по открит способ, по другата ще се работи под земята
Поръчката за метрото е разделена на две. Половината ще се копае по открит способ, по другата ще се работи под земята    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Поръчката за метрото е разделена на две. Половината ще се копае по открит способ, по другата ще се работи под земята
Поръчката за метрото е разделена на две. Половината ще се копае по открит способ, по другата ще се работи под земята    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Метрото се строи с евросредства, магистралата - с бюджетни.

След февруарското замръзване в обществените поръчки и антракта заради новия закон два мегастроителни търга за общо 258 млн. лв. бяха обявени в един ден. По-големият е за 178 млн. лв. без ДДС и е за третия лъч на метрото - от "Красно село" до кв. Горна баня. Вторият е за удължението с 9.3 км на магистрала "Хемус" - в участъка от Ябланица до Боаза и е за 80 млн. лв. без ДДС.

Засега възложителите - общинското дружество "Метрополитен" и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), само са регистрирали обявления за търговете; същинските процедури и документацията ще бъдат публикувани след съобщение в Официалния вестник на ЕС - това са правилата на новия Закон за обществените поръчки. Това е въпрос на дни, обясниха представители на двете структури.

Още 4 км метро до 2019 г.

Търгът за метрото е за изграждане на двупътен тунел с дължина около 4 км и 4 нови метростанции - от "Красно село" и по-точно от новото депо "Земляне" до кв. Горна баня. Той ще се финансира от новата оперативна програма "Транспорт". Поръчката е разделена на две обособени позиции - по две метростанции всяка. Първата е за МС 15 и 16 и два тунелни участъка с дължина 1909 метра, които ще се изградят по открит способ (изкопи). Втората позиция е за МС 17 и 18 и за два участъка с дължина 2056 метра. Те ще се изградят по нов австрийски тунелен метод по подобие на участъка от метрото под бул. "Черни връх" (работи се под земята, за да не се затваря движението). Срокът за изграждане ще е максимум 3 години.

Централна част на третия лъч на метрото - от "Красно село" до "Подуене", се изгражда на друг принцип - двупътният тунел за подземната железница се прави от един изпълнител със специална тунелопробивна машина, а метростанциите - от други изпълнители. В този участък не се налага използване на подобна машина.

Новият метродиаметър е с дължина почти 16 км, разделени на 18 станции. Към момента три отделни консорциума изграждат централната му част - от "Красно село" до "Малък градски театър зад канала, включващ седем метростанции. Предстои да бъде обявен и изборът на изпълнител за още една отсечка - тунел и станция "Хаджи Димитър". Най-новите четири станции трябва да са завършени с вече строящите се до 2019 г., съобщи в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента тече и избор на строител на депото "Земляне", като 11 кандидата подадоха оферти.

Първата нова поръчка за "Хемус"

Поръчката за участък от магистрала "Хемус" също ще тръгне до дни, чака се само публикацията в Официалния вестник на ЕС. През юни от пътната агенция обясниха, че търгът ще е за 10 км с цена 90 млн. лв. От обявлението става ясно, че километрите са 9.3, а цената пада на 80 млн. лв. без ДДС. Финансирането за разлика от метрото е от националния бюджет.

От решението за откриване на процедурата става ясно, че поръчката ще бъде изпълнена в съответствие с договорните условия на FIDIC Жълта книга. Избраният изпълнител трябва да изготви технически проекти, работни чертежи, да изгради изцяло и пусне в експлоатация посочения участък. Детайли за поръчката ще има при детайлното публикуване на поръчката.

Отсечката ще се плаща с пари от бюджета. На пръв поглед началната цена е по-ниска в сравнение с прекратените през зимата поръчки. Тогава при очаквани 400 млн. лв. за 60 км консорциуми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, предложиха над 800 млн. лв., т.е. над 13 млн. лв. на км. Сега прогнозната стойност е 8.6 млн. лв. на километър. Но има малка разлика - от обясненията на пътната агенция през юни стана ясно, че габаритът на пътя остава същият - 29 метра, но с 1 метър се стеснява разделителната ивица между двете платна. "Скъсили сме и банкетите, намалили сме проектната скорост на 120 км/ч и сме прецизирали пътната нивелета", обясни тогава пред "Капитал" управителят на АПИ инж. Лазар Лазаров.

При предишния търг победителите бяха ясни още при техническата оценка на офертите. Сега няма обявени критерии, така че не е ясно колко ще тежи цената и колко - субективната преценка на комисията.