Малки поръчки за големи играчи

Дори и след катарзиса любимите строители на властта продължават да печелят търгове

Сградата на социалното министерство е паметник на културата и най-вероятно ще се ремонтира от "Хидрострой"
Сградата на социалното министерство е паметник на културата и най-вероятно ще се ремонтира от "Хидрострой"    ©  Надежда Чипева
Сградата на социалното министерство е паметник на културата и най-вероятно ще се ремонтира от "Хидрострой"
Сградата на социалното министерство е паметник на културата и най-вероятно ще се ремонтира от "Хидрострой"    ©  Надежда Чипева
Новите обществени поръчки на любимите строители на властта надхвърлят 20 млн. лв. за един месец

Редактирана на 11.07.2016 г.*

На 4 юли в Търговския регистър е вписан нов съвет на директорите на компанията "Водстрой 98" - свързваният с депутата Делян Пеевски строителен гигант, който през 2015 г. оглави секторната класация на Капитал 100 с оборот от 292 млн. лв. Едноличният й собственик Иван Мирински продаде акциите си на друг силен местен играч - "Хидрострой", чийто основател Велико Желев през 2005 г. за кратко беше шеф на пътната агенция, след което изгради строителна империя в Североизточна България. И двете компании са част от ограничен кръг държавни любимци, печелещи редовно най-големите строителни търгове. Картелирането на сектора достигна застрашителни размери и през февруари тази година - след "катарзис", премиерът Бойко Борисов спря поръчки в строителството за над 1 млрд. лв. Те бяха с потенциални изпълнители "Водстрой 98", "ПСТ Груп" (също свързвана с Пеевски, но отскоро е изцяло в орбитата на "Първа инвестиционна банка"), "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев), благоевградската "Агромах", "Хидрострой". Последва преструктуриране на бизнеса на Пеевски, който излезе от свързаните с него строителни фирми.

Надеждата беше, че това ще даде глътка въздух на сектора, който от години не се подчинява на пазарни принципи. Изглежда обаче, че оптимизмът ще се окаже прибързан. Докато общественото внимание е насочено към големите търгове за магистрала "Хемус", пречиствателна станция "Златни пясъци" и други, за които все още няма избрани изпълнители, се оказа че малки поръчки в строителството се възлагат на все същите любимци. От публичните регистри става ясно, че през последния месец "Водстрой 98", "Хидрострой" и "Джи Пи груп" са се сдобили с договори за над 20 млн. лв. с възложители Национална компания "Железопътна инфраструктура" (основно), Министерство на труда и социалната политика и Община Разлог. Изборът е законосъобразен, твърдят възложителите и дават своите аргументи. Същото обаче се твърдеше за прекратените търгове за над 1 млрд. лв.

Високата летва на социалното министерство

Най-любопитни са два търга на Министерството на труда и социалната политика, обявени с разлика от два дни през февруари, когато на министерското кресло все още седи Ивайло Калфин. Те са за сключване на рамкови споразумения - едното за текущи ремонти в Центровете за заетост и социално подпомагане из страната, а другото - за ремонти в сградата на министерството и структурните му звена. Първият търг е за 1.096 млн. лв. без ДДС и е за срок от една година, а вторият - за 1.3 млн. лв. и 3-годишен срок. В условията на първата процедура няма нищо необичайно - изисква се опит в сферата, няма финансови изисквания. Въпреки това на търга се явяват само трима кандидати - "Водстрой 98", обединение на "Хидрострой" ООД - Перник (различно юридическо лице от "Хидрострой" АД) и софийската "Билд инженеринг В.В.Р.", както и пловдивската "Дриймс пропърти". Последната е отстранена на финала, тъй като ценовата й оферта не отговаря на изискванията. Така МТСП класира на първите две места "Водстрой 98" и обединението на пернишката "Хидрострой".

Вторият търг е интересен с високите си изисквания въпреки прогнозната цена 1.3 млн. лв. Участниците трябва да разполагат с три сертификата - за управление на качеството по ISO 9001:2008, за управление на околната среда по ISO 14001:2004 и за управление на условията на труда по OHSAS 50001:2011; да разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв., както и да имат опит с ремонт на административни или публични сгради на стойност колкото тази на обществената поръчка. "Минималните критерии са по-завишени поради факта, че става въпрос за ремонт на сградата на министерството, която е паметник на културата и с това е търсено по-качествено и квалифицирано изпълнение на предвидените строително-монтажни дейности. След извършена справка в Камарата на строителите в България се вижда, че броят на регистрираните строители, които могат да извършват подобни дейности, надхвърля 60, от което може да се заключи, че не е нарушена конкуренцията", отговарят от ведомството на Зорница Русинова на въпросите на "Капитал". Така или иначе, офертите в търга са само две - на същото обединение на "Хидрострой" Перник и "Билд инженеринг В.В.Р.", преименувано на "Хидро билд сгради", както и на пловдивската "Сънником" ЕООД. МТСП сключва рамкови споразумения и с двата кандидата. "Спазени са всички законови изисквания за сроковете и критериите за допустимост и няма предпоставки за липса на интерес, но за липсата на същия не сме компетентни да отговорим", посочват още от министерството. С други думи, има някаква причина останалите 58 потенциални конкуренти да не са подали оферти, но каква е, не знаем.

По двете споразумения все още няма сключени договори, въпреки че в поръчката за сградата на МТСП е открита малка процедура за 250 хил. лв. "Хидрострой" и "Сънинвест" са подали оферти, но тъй като изпълнителят не е обявен официално, от ведомството отказаха информация за класирането.

Любимият тандем на НКЖИ

Още една държавна структура е предпочела "Водстрой 98", този път в тандем с новият й собственик "Хидрстрой" АД, с два договора, сключени в един и същ ден през юни. Това е Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която от години раздава стотици милиони чрез рамкови споразумения на един и същ кръг. В случая става въпрос за обединение "ЕТС технолоджи" с участници "Водстрой 98", "Хидрострой" АД, "Балкантел" и "Бонети", което от 2013 г. досега е получило от НКЖИ близо 63 млн. лв. Само от началото на тази година то има договори за 18.78 млн. лв., а последните два контракта от юни са за 6.66 млн. лв.

Рамковото споразумение е за "рехабилитация и модернизация на високо-, средно- и нисковолтови съоръжения, слаботокови, осигурителни и телекомуникационни съоръжения". Освен с "ЕТС" НКЖИ има договори с още двама потенциални изпълнители за същото нещо, като покани за подаване на оферти в отделните поръчки се изпращат и до тримата. Само за сравнение - с участника ЕМИС 2012, включващ "Енемона" и "Мармет", за същия период от 2013 г. досега са сключени договори за 7.1 млн. лв. С третия Консорциум ТБС 2012-2016 още по-малко. Последните два договора са изграждане на 20 автоматични прелезни устройства и за осигурителна техника в гара Долно Езерово. От протоколите става ясно, че във всички спечелени процедури "ЕТС Технолоджи" дава най-нисък срок за изпълнение и най-ниски цени и конкурентите му нямат шанс.

Спасяването на едно депо

Последният случай е по-различен - поръчката за малко над 3 млн. лв. е на Община Разлог, а за неин изпълнител без търг е избрана "Джи Пи груп". Тя е за довършване на регионално депо за отпадъци край разложкото с. Баня, което би трябвало да обслужва общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Проектът се оказа един от най-проблемните в сектор "Отпадъци", тъй като срещна огромен граждански отпор и срещу него бяха заведени 25 съдебни дела. Всичките приключиха в полза на държавата, но изграждането се забави. След това общината се сблъска с проблеми със самия изпълнител - "Балканстрой", който официално беше обявен в несъстоятелност през май заради дългове за над 38 млн. евро. Освен че не завършва обекта за близо 9 млн. лв. в срок, част от изпълнените дейности са некачествени и не са приети от надзора. Така към края на 2015 г. община Разлог беше изправена пред възможността да връща цялото европейско финансиране за Регионалната система за отпадъци, равняваща се почти на целия й годишен бюджет от 14 млн. лв. В крайна сметка част от разходите за депото са признати от ЕК, а МОСВ се ангажира да финансира довършителните дейности и да отчете проекта до края на септември тази година. За целта кметът на Разлог Красимир Герчев прекратява договора с "Балканстрой" на 28 юни и на същата дата с мотива "неотложност" праща покана до "Джи Пи груп" да довърши депото за 3.08 млн. лв. "Те бяха вторият участник в търга и бяха класирани втори, това е единствената причина да се спрем на фирмата", коментира пред "Капитал" кметът на Разлог.

Така или иначе казусът може да се брои за показателен - търг за 9 млн. лв. само с два участника - "Джи Пи груп" и "Балканстрой".

Описаните случаи може да се дължат на натрупаната инерция преди пълното разпадане на картела в строителството. А може картелът да си работи с пълна сила.

*В първоначалната версия на този текст имаше допуснати неточности по отношение на поръчките на Министерство на труда и социалната политика. В двете процедури се е явило дружеството "Хидрострой" ООД Перник с управител Таня Станчева Каменова, а не "Хидрострой" АД с мажоритарен собственик Велико Желев (дружеството от поръчките на НКЖИ и много други). Компанията, явила се в процедурата за текущи ремонти в сградата на министерството е "Сънником" ЕООД, а не "Сънинвест". Прогнозната цена на първата поръчка е 1.096 млн. лв. без ДДС. Извиняваме се за допуснатите неточности!