Цените на суровините донесоха трети пореден спад на износа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цените на суровините донесоха трети пореден спад на износа

За първите пет месеца на годината българският износ е достигнал 17.7 млрд. лв. и намалява с 3.5% на годишна база

Цените на суровините донесоха трети пореден спад на износа

Експортът към ЕС расте за първите пет месеца, намаляват продажбите към държави извън съюза

13918 прочитания

За първите пет месеца на годината българският износ е достигнал 17.7 млрд. лв. и намалява с 3.5% на годишна база

© Reuters


Еднократен ефект има планов ремонт на медодобивния завод "Аурубис".

Износът на България се свива за трети пореден месец, като през май националната статистика отчита спад от 5.5% на годишна база. Толкова дълъг период не е наблюдаван от 2009 г., когато имаше огромен срив заради началото на финансовата криза.

Сегашната ситуация обаче е по-различна - спадът се дължи изцяло на държавите извън Европейския съюз, които формират около една трета от общия пазар. Експортът към ЕС, за където са предназначени почти две трети от българските стоки, продължава да отчита стабилни ръстове от около 4% всеки месец. Другата разлика е, че понижението в стойността на износа се дължи основно на ценовия фактор, докато продадените обеми се увеличават. Изключения са Турция, Русия, Украйна и някои други държави, където заради икономически затруднения експортът намалява и в натурално изражение.

За първите пет месеца на годината българският износ е достигнал 17.7 млрд. лв. и намалява с 3.5% на годишна база. Това се дължи на 15.4-процентовия срив при пазарите извън съюза. За сметка на това вътрешнообщностният пазар се разширява с 3.5% и за пръв път достига 12 млрд. лв. Данните на НСИ са предварителни и предстоят ревизии през годината, които в повечето случаи са нагоре.

Срив извън Европа

На пръв поглед данните за износа към държавите извън ЕС изглеждат стряскащи - три поредни месеца с годишен спад над 20%. Трябва да се има предвид обаче високата база, регистрирана през март и април 2015 г. Тогава ръстовете достигаха 50%. Друг фактор са цените на суровините и на нефтопродуктите, които все още са значително по-ниски спрямо миналата година. Към това трябва да се добави и силното евро, което отнема от покупателната способност на държавите извън ЕС. Април и май бяха двата месеца, в които курсът евро/долар бе на едно от най-високите си нива за годината. В един момент той достигна 1.5 долара за евро.

Групата стоки с най-голям стойностен спад е тази на нефтопродуктите (виж графиката) – с близо 40%. Към април цената на петрола сорт "Брент" е все още с над 25% по-ниска спрямо година по-рано. С над 98% е намалял експортът към Гибралтар. Държавата дълго време се използваше за осчетоводяване на петролни сделки. От миналата година този процес беше пренасочен към Сингапур. Данните показват, че там също има намаление - с близо 70% до около 100 млн. лв. към май.

Впечатление прави и спадът в посока Турция, Русия и Украйна. Към тези държави понижението към май е между 14 и 50%, като България изнася основно зърнени култури и готови продукти. При първата група стоки се отчита спад както в цената, така и при изнесените количества. Пазар за българското зърно освен Русия и Украйна е още Египет, където спадът към май е с 35%. Според Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), понижението към трети държави не е изненадващо. Тя изтъква свиването на пазарите в Китай и Турция. Според нея растежът на китайската икономика от износно ориентиран (и водеща индустрия) се преориентира към вътрешно търсене (и повече услуги). "Това влияе както на количествата основни промишлени суровини (най-вече метали), които се търсят от Китай, така и на техните цени на международните пазари", казва тя в свой анализ по темата.

Растеж в ЕС

Експортът на стоки към държавите в Европейския съюз продължават да растат, а единственият голям пазар, към който има спад, е Белгия. Фактор е ограничаването на мощностите на едно от ключовите предприятия износители - "Аурубис". То не работеше около 45 дни заради планов ремонт, който започна на 14 април и завърши в края на май. Предприятието изнася медни аноди за Белгия, които се преработват и отиват към Китай. През април продажбите в тази посока намаляват с 50%, за май числата ще бъдат обявени следващия месец.

Макар и минимално (с 1%) расте стойността на износа към Германия, която е и най-големият ни търговски партньор. Най-голямата европейска икономика купува основно машини, оборудване и разнообразни готови стоки от България. Над 10% ръст на износа има към Румъния и Франция, а значително нарастване (с 8%) има в посока Холандия и Италия.

Търговският дефицит с ЕС към края на май намалява с 30.5% на годишна база до 1.16 млрд. лв. Данни по отделните държави ще има през следващия месец.

Икономическата активност се е подобрила през първото тримесечие

Общата икономическа активност се е увеличила през първото тримесечие на 2016 г., показва Индикаторът на икономическата активност в България (ИИА), изготвян всяко тримесечие от Министерството на финансите. Индексът, който представя в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, остава до стойност, близка до 0. Но това е повишение, тъй като в края на 2015 г. той бе преминал на отрицателна територия. В анализа се посочва още, че сред променливите, включени в ИИА, приходите от ДДС са имали най-голямо влияние за повишението на индикатора. Подобрението е било подкрепено от нарасналото индивидуално потребление, което се отразява като по-високи постъпления от ДДС при сделки в страната. Приходите от ДДС от внос се понижиха. За намалението на вноса на стоки от трети страни допринесе както цикличният спад в цената на суровия петрол, така и намалението на внесените количества при определени групи стоки.
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Еднократен ефект има планов ремонт на медодобивния завод "Аурубис".

Износът на България се свива за трети пореден месец, като през май националната статистика отчита спад от 5.5% на годишна база. Толкова дълъг период не е наблюдаван от 2009 г., когато имаше огромен срив заради началото на финансовата криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  nikolavj avatar :-?
  Никола Йорданов

  Машини и оборудване от България за Германия. Т.е., немските фирми майки си вземат произведеното от българските си дъщерни дружества.
  А износът на нефтени продукти е от Лукойл към ... ?
  Реално изнасяме метали, зърно и още 2-3 неща?

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  България реално изнася само слабообработени суровини, доколкото ги има и евтина работна ръка - което представляват ишлеметата и чуждите инвестиции. Ние нямаме крайни продукти, които формират своята стойност основно в България. Тъпите ни управляващи юристи, брокери и полицаи толкова си могат. За да произвеждаш продукти с по-висока добавена стойност трябва инфраструктура и обучение. Каквото и да произвеждаш ти трябват конструктори и дизайнери, които да конструират и детайлират продуктите. Те работят със съответните конструкторски програми, които са на чужди езици и струват огромни пари и не се изучават в училище. Трябва свободен достъп до патенти и стандарти. За да произведеш дори една мотика ти трябват 5-6 стандарта. В България стандартите на БДС в голямата си степен дори не са преведени на български, но иначе си струват 200-500 лв. Абе тъпа държава. Моля се да ни спрат евросубсидиите, че да си видим голия задник и ниското си чело.

 • 3
  sparti avatar :-|
  sparti

  [quote#2:"proizvoditel"]България реално изнася само слабообработени суровини [/quote]
  Реално в почти всеки произведен европейски автомобил вече има части, произведени в България.

 • 4
  adon avatar :-|
  RUSE

  До коментар [#3] от "sparti":

  Колко сте наивни. "Произведените" в България части са изработени в дъщерни заводи на чужди компании майки. Тези заводи в голямото си мнозинство са се случили с пари по българската програма "Конкурентоспособност". Тези "производства" не използват и не създават у нас мозък. Те използват само евтин труд и по либералното ни екологично законодателство.

 • 5
  adon avatar :-|
  RUSE

  Например в Русе има 2 такива завода - германски и френски. В германският завод се внасят произведени в други заводи чести и тук само се сглобяват. Няма никакво конструиране или механична обработка - само сглобяване на конвейр и за без пари. Конструирането е в Германия, във Франция имат завод за развойна дейност. В Испания изработват инструментите. А в България - ишлемето. Заплатите са 400-1000 лв. Френският завод отлива алуминиеви блокове за двигатели. Около него обичайно трудно се диша. Няколко пъти му затварят цехове. И там няма никаква последваща обработка или конструиране.

 • 6
  sparti avatar :-P
  sparti

  Е, това предполагам се дължи на високото качество на дипломантите от университета :) Пък и нека сме честни - един наистина качествен инженер ще отлети да работи за поне 30к евро и тук дори и за добра заплата трудно ще го задържат, защото мозъците, колективите и базите са там, а тук ще е малко бяла врана и сам войнът е воин.

 • 7
  adon avatar :-|
  RUSE

  До коментар [#6] от "sparti":

  Тези качествени инженери дето отлетяха работят основно като шофьори на камиони и таксита, е има и програмисти во и те са за черната работа. Там трудно дават възможност инженери от чужбина да си демострират възможностите. Камъка си тежи на мястото. Затова трябва да си отвоюваме държавата от мафията и да се прибираме в България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK