Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 15 юли 2016, 18:32, 9115 прочитания

Пет причини защо промените във фонда за лечение на деца са вредни

Предложеният нов правилник на структурата се опитва да ограничи лечението в чужбина и независимата външна експертиза

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Ами вижте сега. Бездънна яма с пари няма." Този кратък отговор на директора на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) проф. Владимир Пилософ говори много. Изречени в четвъртък в интервю по БНТ след коментар на журналиста за ограничения във финансирането на лечение в чужбина, думите на директора ясно показват посоката, в която очевидно върви държавната политика по отношение на подкрепата за тези годишно около 400 тежко болни деца, които се нуждаят от медицинска помощ извън България. А именно по възможност не навън или пък основно в Европейския съюз, за да може да плаща здравната каса.

Миналата седмица проф. Пилософ представи заедно със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков проекта за промени в правилника на фонда, написани след смяната на ръководството му в края на април тази година. Според здравното министерство новите правила целят съкращаване на сроковете за вземане на решение за подпомагане на болни деца, облекчаване на административните процедури, укрепване на капацитета на фонда и по-ефективно използване на ресурсите. По-внимателно вглеждане в предложенията обаче показва друго. Ако проектът бъде одобрен, кандидатстването за лечение в чужбина ще се усложни, независимата външна експертиза ще бъде ограничена, ще се създадат условия за корупционни практики и забавяния. Ефектите от всичко това може и да не се забележат веднага. Когато се случат обаче, ще са фатални - за децата и родителите им.


Четири неправителствени организации - "Спаси, дари на...", Български дарителски форум, Национална асоциация на децата с диабет и фондация "Макове за Мери", част от които имат представители в обществения съвет на фонда, реагираха със становище, в което призовават здравното министерство да оттегли проекта за нов правилник в този му вид. Според тях той е "неясен, правно неиздържан, крие рискове за благополучното лечение на децата и не на последно място - утвърждава тенденцията, за която алармираме отдавна: силно ограничаване на финансирането на лечението на деца, за които няма условия в България, за сметка на финансиране на различни лекарства, импланти и консумативи за лечение в България". Министерството на здравеопазването не отговори на нито един от въпросите на "Капитал", свързани с проекта за нов правилник. Сред тях беше и такъв за това кои са авторите на предложенията, след като желанието на представители на гражданския сектор да участват в процеса, не беше взето предвид. По-долу може да прочетете най-важните аргументи защо опасността новите правила да навредят, вместо да помогнат, е напълно реална.

1. Прави се опит за пестене на средства от лечение в чужбина

Основна промяна е прехвърлянето на финансирането за всички деца, които се лекуват в ЕС, към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това на теория е логично и всъщност следва законовите правила в момента. Заради сложните бюрократични процедури доскоро фондът придвижваше и тези случаи за улеснение на родителите. Според новите правила, когато детето има оферта за лечение от европейска болница, преписката ще се изпраща до НЗОК (когато има клинична пътека за това заболяване) или към здравното министерство. Там ще се гледа от комисията на касата и ако бъде одобрена, ще се върне във фонда за отпускане на средства за път и престой в чужбина на детето и неговия придружител. Специално е записано, че ако родителите нямат оферта за лечение в рамките на ЕС, такава ще се търси и от фонда и чак ако не бъде намерена, детето ще може да се лекува и извън съюза.Освен че процедурата така става по-тромава, правилата на здравната каса за отпускане на финансиране не съвпадат с тези на фонда. От НЗОК коментираха за "Капитал", че до момента "не е имало срещи на високо ниво" по този въпрос и че институциите ще трябва да стиковат дейностите си. Големият проблем обаче е друг - касата очевидно не може да се справи с плащанията за лечение в чужбина. Преди няколко седмици "Капитал" поиска справка от НЗОК, според която към 11.05.2016 г. задълженията на България към другите държави членки по отношение на предоставени обезщетения в натура на осигурените към НЗОК лица са в размер на 176.5 млн. лв. Това означава, че плащанията към европейските здравни каси се бавят, което може да доведе до откази на чуждестранни болници да приемат български пациенти. От НЗОК коментираха, че са готови да поемат всички здравноосигурени лица, които отговарят на критериите за финансиране. Тази година са предвидени 60 млн. лв. за лечение в чужбина, но от тях се изплащат извършени вече медицински процедури две-три години назад. От касата обясниха още, че не могат да кажат какъв ще е финансовият ефект от новите правила, тъй като не се знае колко деца ще кандидатстват и ще бъдат одобрени.

В момента фондът покрива разходите за лечение, което не може да бъде извършено в България, като ограничението е това да не са експериментални методи. Проектът за нов правилник забранява отпускането на средства и за "методи, които не се финансират от здравноосигурителните или здравнозастрахователните институции" в съответната чужда държава. В някои случаи обаче точно такива методи могат да са единствените от помощ за детето.

Новият правилник ограничава средствата и за транспорт и престой в чужбина на детето и неговия придружител. Те вече ще се определят по Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина - това решение изглежда напълно нелогично, предвид че наредбата урежда съвсем други неща. Децата вече ще трябва да пътуват по "най-краткия или икономически най-изгодния маршрут", което, когато става дума за здраве, звучи повече от абсурдно.

2. Ограничава се независимата външна експертиза

Другата голяма промяна е при външните експерти, които дават становища по случаите на децата. Досега фондът имаше списък със специалисти от всяка област, до които документите се изпращаха за независими мнения. Тези експерти вече ще са само националните консултанти и председателите на научните дружества по съответните медицински специалности или предложени от тях други лекари. Това силно стеснява кръга на външната експертиза и създава риск от влияние върху становищата. Националните консултанти се определят със заповед на министъра на здравеопазването и често те са и председатели на научни дружества. В такъв случай не е ясно как ще се осигурят поне две независими становища. С ограничаването на списъка с експерти "се нарушава принципът на независимост, обективност и бързина при изготвяне на експертните становища, залегнал в сега действащия правилник, и се създават предпоставки за забавяне и корупция", категорични са представителите на неправителствените организации.

Според новия правилник пък директорът на фонда задължително ще трябва да е "магистър по медицина с призната медицинска специалност". Не е ясно защо се въвежда това ограничение при положение, че фондът е финансираща, а не лечебна институция. Между другото, няма изискване нито за министъра на здравеопазването, нито за управителя на НЗОК да са лекари.

3. Създава възможност за корупционни практики и забавяния

Освен националните консултанти и председателите на научни дружества становища по случаите на децата ще дават и консултативни звена на отделни болници, а директорът ще може да свиква лекарски консилиуми, когато становищата се различават. Това разделяне на работата в множество звена може да забави процедурата и съответно лечението на детето. "Опитът ни показва, че включването на повече звена в дейността на фонда води до смесване и размиване на отговорността, което води до забавяне на лечението", смятат от гражданския сектор.

В интервюто си по БНТ тази седмица проф. Владимир Пилософ обясни, че лечебно-консултативните комисии на болниците би трябвало да съкратят времето за взимане на становища от външни експерти. Това по думите му се отнася особено за случаи, в които се кандидатства за закупуване на медицински изделия в България. Макар на пръв поглед да звучи добре, тази практика може да доведе до конфликт на интереси, ако становището идва от болницата, в която детето ще се оперира. Освен това не е ясно как болниците ще бъдат задължени да дават становища.

4. Усложнява се процедурата по кандидатстване

Основният аргумент на здравното министерство при представянето на проекта за нов правилник на фонда беше, че родителите ще кандидатстват по по-лесен път и сроковете за разглеждане на документите ще са по-кратки. От конкретните текстове обаче не личи да е така. Първо, към заявлението се добавя изискване да има "комплексен план за лечение" от България - дори в случаи, в които детето кандидатства за чужбина. Иска се и "протокол от лечебно-консултативна комисия", без да са предвидени санкции за неспазване на срокове за предоставяне на тези документи от болниците. Правилникът не регламентира и срок, в който администрацията на фонда трябва да намери оферта за лечение. "Този текст дава възможност за безконтролно забавяне на движението по заявлението", смятат неправителствените организации.

5. Важните проблеми остават

Здравното министерство не използва възможността с новия правилник да премахне истинските пречки на работата на фонда. Например финансирането на скъпи медицински изделия за операции в България, за които близо половината бюджет на структурата се разпределя по непрозрачни правила. Представители на обществения съвет на фонда отдавна апелират тези изделия да минат към здравната каса, която има механизми да следи за правилното разходване на тези средства.
Какво се случва междувременно с лечението на децата

Опасенията, че след акцията на ГДБОП и Специализирана прокуратура в края на април, когато всички служители на фонда за лечение на деца бяха арестувани, работата на звеното ще се пропука, започват да се сбъдват. Няколко родители на деца, които в момента или наскоро са се лекували през фонда, сигнализираха за забавяния във Facebook групата "За работещ фонд за лечение на деца".

"Неорганизиран хаос" - така определи за "Капитал" работата на фонда Николай Иванов, чието дете в момента е в Германия за костно-мозъчна трансплантация. "Всичко се случва вследствие на моментни решения, хората помежду си не знаят кой какво прави и кой за какво отговаря. За да разбереш какво става с молбата на твоето дете трябва постоянно да звъниш на един телефон, който почти непрекъснато дава заето", допълва той. Според него всяко запитване се насочва за отговор към директора на фонда, което води до забавяния. В случая на семейството на Иванов фондът не е успял навреме да намери жилище за детето и майка му - ден преди изписването от болницата, след което предстоят ежедневни изследвания там и лекарите имат изисквания къде да е настанено детето, родителите все още не са знаели къде ще отидат.

Сред другите сигнали на родители са забавени самолетни билети, документи, плащания към болници и хостели в чужбина. Всичко това навярно се дължи на голямата натовареност и специфичната работа във фонда, чиито служители бяха назначени набързо след акцията през април. И ако здравното министерство искаше да помогне на работата им, а с това и на децата, можеше да съсредоточи усилията си там. Новият правилник със сигурност няма да е от полза на Николай Иванов и останалите родители, чиито деца в момента се лекуват. Нито пък на следващите, които имат нужда от помощ.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка 350 метра Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луй Айер"

31 май 2020, 1119 прочитания

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми 1 Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

30 май 2020, 3622 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Теменужка Петкова: Спираме проблемните обществени поръчки

Министърът на енергетиката пред "Капитал"

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10