Пет причини защо промените във фонда за лечение на деца са вредни

Предложеният нов правилник на структурата се опитва да ограничи лечението в чужбина и независимата външна експертиза

Директорът на фонда Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков твърдят, че новият правилник ще скъси сроковете за взимане на решения за подпомагане
Директорът на фонда Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков твърдят, че новият правилник ще скъси сроковете за взимане на решения за подпомагане
Директорът на фонда Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков твърдят, че новият правилник ще скъси сроковете за взимане на решения за подпомагане    ©  Георги Кожухаров
Директорът на фонда Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков твърдят, че новият правилник ще скъси сроковете за взимане на решения за подпомагане    ©  Георги Кожухаров

"Ами вижте сега. Бездънна яма с пари няма." Този кратък отговор на директора на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) проф. Владимир Пилософ говори много. Изречени в четвъртък в интервю по БНТ след коментар на журналиста за ограничения във финансирането на лечение в чужбина, думите на директора ясно показват посоката, в която очевидно върви държавната политика по отношение на подкрепата за тези годишно около 400 тежко болни деца, които се нуждаят от медицинска помощ извън България. А именно по възможност не навън или пък основно в Европейския съюз, за да може да плаща здравната каса.

Миналата седмица проф. Пилософ представи заедно със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков проекта за промени в правилника на фонда, написани след смяната на ръководството му в края на април тази година. Според здравното министерство новите правила целят съкращаване на сроковете за вземане на решение за подпомагане на болни деца, облекчаване на административните процедури, укрепване на капацитета на фонда и по-ефективно използване на ресурсите. По-внимателно вглеждане в предложенията обаче показва друго. Ако проектът бъде одобрен, кандидатстването за лечение в чужбина ще се усложни, независимата външна експертиза ще бъде ограничена, ще се създадат условия за корупционни практики и забавяния. Ефектите от всичко това може и да не се забележат веднага. Когато се случат обаче, ще са фатални - за децата и родителите им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 8

  Три месеца Фондът реално не функционира.
  Защо бе убита една работеща и полезна структура?
  Защо бе обезсмислен Общественият съвет?
  Защо бяха уволнени явно невиновни държавни служители?
  Отговорът е един и за трите: за парите на фонда.

  Мотивите към промените в правилника са върхът на бюрократичната мисъл. Сред думите обаче блесва истината - всячески да се ограничи достъпът на страдащите деца до лечение в чужбина и те да се насочват към определени екипи и болници в България.

  Формално няма няма нищо лошо. Ако ставаше въпрос, обаче, за "тривиални" заболявания и състояния, с които родната медицина може да се справи. Значим процент от диагнозите на децата, обаче, не са намерили решение в българските клиники и родителите разчитат на Фонда, за да потърсят спасение в реномирани и специализирани в съответната област болници в чужбина.
  Това вече не че ще е невъзможно, но ще е сериозно затруднено, просто защото НЗОК не плаща на чужди клиники и им дължи към 175 млн. лв.

  Остава това, което съм писал в десетки коментари по темата:
  към клиниките на няколко местни специалисти ще насочва преобладаващата част от кандидатствалите за лечение във фонда деца. Към тях и към фирмите-вносителки на медицински изделия, както и досега - безконтролно - ще се насочи преобладаващата част от бюджета на Фонда.

  И да попитам: след като почти всички състояния, заради които родителите кандидатстват за лечение във Фонда, могат да се вкарат в клинични пътеки, платими от НЗОК, защо е нужен Фондът?

  Ето тук е заровено кучето: в бюджета на Фонда има около 13 млн лв. Променте в правилника дават на директора (много изпълнителният проф. Пилософ) правото да разполага с тях почти еднолично. И докато разходите на здравната каса се следят под лупа, милионите на Фонда могат да тръгнат към една или друга българска клиника само с подписа на Пилософ.

  13 млн. лв не са много пари, но разпределени на десетина клиники и на двайсетина професора и 5-6 вносители на медицински изделия, не са чак толкова малко.
  Коя български клиника ще "получава" децата и парите ще решава еднолично уж Пилософ, а всъщност Москов. Така финансиране ще получават не успяващите, а послушните.
  Защото резултатите от лечението не интересуват никого. Никой в МЗ никога не е водил статистика за излекуването или влошаването състоянието на децата, които са поети на лечение от Фонда в различни болници. Това не интересува никого. По-интересни са парите, които тези деца осигуряват на определени (от министъра) лекари.


  Нередност?
 • 2
  ostin22 avatar :-|
  ostin22
  • + 1

  Важното е рИформи да има.. Това че едно 90%от тях остави че не са полезни, а са откровено грешни и не в полза на обществото ..е друг въпрос..:-)

  Нередност?
 • 3
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle
  • + 1

  Самото наличие на такъв фонд е крещяща илюстрация на това в какво гето живеем. Самият фонд е шамар за 27 години комунистически правителства отделящи най-малко средства от здравеопазване от всяка страна в Европа и част от Африка. Къде и в коя развита европейска страна има такова занемарено. изоставено, унищожавано здравеопазване което не може да покрие нуждите на населението за да има нужда да се организират здравни екскурзии за болни деца и подобни фондове. Това е срам за тази нация имаща претенции да е нещо повече от арабска кочина. Не е нормално една здравна система да е основана и да съществува с дарения, помощи от чужбина , SMSи, фондове, 'българска Коледа' , блъфиране със 'здравни карти', продължаващи обещания за безплатно здравеопазване , петилетни програми без финансиране, лъжи ,че се чакат субсидии за здравеопазването от Запад, медицински персонал принуден да работи като на комсомолска бригада ,изнасящ се всеки ден с по едно отделение лекари и медицински сестри през терминал 2.
  Безподобно гето в един комунистически резерват.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал