България е сред най-засегнатите страни от емиграцията на Запад

Емиграцията ще продължи да се отразява на растежа на страните от Източна Европа, като икономическите загуби може да достигнат до 9% до 2030 г.

България е сред най-засегнатите страни от емиграцията на Запад

Отлив има най-вече на млади и квалифицирани хора, което ще продължи да тежи на икономиката, показва анализ на МВФ

35643 прочитания

Емиграцията ще продължи да се отразява на растежа на страните от Източна Европа, като икономическите загуби може да достигнат до 9% до 2030 г.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


16%

от населението на страните от Югоизточна Европа са емигрирали между 1990 и 2012 г.

Емиграцията на млади и образовани хора от Източна Европа може да създаде порочен кръг, който да подкопае икономиката на страните им и да направи още по-привлекателни богатите западни държави. Причината за това е, че масовата икономическа миграция носи ползи на приемащите държави, но забавя растежа в родните страни на мигрантите. Това се посочва в документ за обсъждане, изготвен от експерти на Международния валутен фонд (МВФ).

Сред най-засегнатите са държавите от Югоизточна Европа (ЮИЕ), включително България, които не само отчитат голям отлив, но и значителен дял на образованите и млади емигранти. Тази тенденция се очаква да се запази, което ще продължи да оказва натиск върху реалния икономически растеж и брутния вътрешен продукт на човек от населението в страните на произход.

Млади и образовани

Близо 20 млн. души са напуснали Източна Европа за последните 25 години след падането на комунизма. Това представлява приблизително 5.5% от общото население към 1990 г. Осем от десет души са се насочили към Западна Европа. В същото време обратната миграция е доста ограничена, се посочва в доклада. Документът включва 20 държави в Източна Европа, които допълнително са групирани по региони.

Най-голям е отливът от ЮИЕ, в която влизат България, Румъния, Хърватия и Албания. Към края на 2012 г. около 16% от населението на тези страни – такова, каквото е било в началото на 90-те години на миналия век, са емигрирали на Запад.

Нивото на образование на емигрантите е по-високо от средното за страните им на произход, показват още данните в доклада. "Заради значителния дял на образованите емигранти това вероятно е донесло ползи на приемните страни в Европейския съюз. Отливът на работна сила обаче намалява брутния вътрешен продукт на страните на произход, като влиянието зависи от възрастта и образованието на мигрантите", се посочва в документа.

Отрицателни ефекти

Като цяло за Източна Европа отливът на хора е намалил реалния растеж на БВП на страните средно със 7 процентни пункта. Това важи особено за страните от ЮИЕ, които имат голям дял на млади и образовани емигранти, показват оценките на МВФ. Масовата емиграция на квалифицирана работна сила увеличава фискалната тежест в страните на произход, която се получава от изкривените пропорции между работещи и безработни, и може да забави напредъка и иновациите.

Според доклада емиграцията от Източна Европа е задълбочила недостига на висококвалифицирани работници и е довела до намаляване на производителността. В същото време парите, които емигрантите изпращат към страната, са направили получателите по-малко склонни да търсят работа и са увеличили обменния курс на много валути, като са направили източноевропейските икономики по-малко конкурентоспособни. Изпращането на пари към родната страна има и положителен ефект, като например увеличаване на потреблението и възможност за повече инвестиции. Въпреки това негативното въздействие на емиграцията е по-силно, смятат от МВФ.

Ако не беше имало емиграция от Източна Европа между 1995 и 2012 г., разликата в доходите на човек от населението между тези страни и средното ниво в ЕС щеше да е с 5 процентни пункта по-малка. При липсата на категорична и координирана политика съществува риск емиграцията и по-бавното сближаване на доходите да започнат да се подсилват взаимно, заключават авторите на доклада.

Препоръки

За да се ограничат негативните ефекти на емиграцията, от МВФ препоръчват на източноевропейските страни да се фокусират върху политики, които насърчават завръщането на емигрантите, подпомагат инвестирането на получените от близките пари от чужбина и използват по-добре останалата работна сила. Те дори предлагат част от бюджета на ЕС да се използва за ограничаване на тези ефекти.

Независимо от това емиграцията ще продължи да се отразява на растежа на страните от региона, като икономическите загуби може да достигнат до 9% до 2030 г. Очаква се БВП на човек от населението да намалее с до 4% в някои страни, като особено засегнати ще бъдат прибалтийските държави, следвани от България и Румъния. В същото време страни като Чехия, Русия и Унгария, където нетният поток е положителен, могат значително да спечелят.

16%

от населението на страните от Югоизточна Европа са емигрирали между 1990 и 2012 г.

Емиграцията на млади и образовани хора от Източна Европа може да създаде порочен кръг, който да подкопае икономиката на страните им и да направи още по-привлекателни богатите западни държави. Причината за това е, че масовата икономическа миграция носи ползи на приемащите държави, но забавя растежа в родните страни на мигрантите. Това се посочва в документ за обсъждане, изготвен от експерти на Международния валутен фонд (МВФ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Много интересно мнение: "Според доклада емиграцията от Източна Европа е задълбочила недостига на висококвалифицирани работници и е довела до намаляване на производителността." - В Капитал редовно се появяват статии как производителността на труда у нас била много по-малка от тази в развитите икономики. И сега се оказва, че за всичко са виновни мигрантите - в родината мързелуват един вид, а като напуснат родината си, пречат на развитието й. Много интересно, кой кога е прав и за какво?!

 • 2
  dio avatar :-|
  dio

  До коментар [#1] от "gigabyte":

  Производителността на труда не зависи само от човека колко работи. Зависи и от системите които ползва. Ако една фирма ползва оптимизирани системи и процеси ще има по-висока производителност на труда за всеки служител.
  Проблем според мен с българските фирми е, че процесите и използваните състеми и апаратури не са на ниво.

 • 3
  blockblock avatar :-|
  block

  До коментар [#1] от "gigabyte":
  ти мани другото ами освен, че тука мързелуваме после непатриотично отиваме да работим навън и намаляваме производителността на труда в България искаме и да гласуваме... направо мисля да се самоглобя. много непатриотично се чувствам.

 • 4
  bkbelchev avatar :-P
  bkbelchev

  До коментар [#3] от "blockblock":

  Ами такива сме си мързеливи. :)

 • 5
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  Много просто е, кадърните нямат опции в провинциите и ако не се преместят към мегаполис кариера няма да има, това е от САЩ до Австралия.
  Другото нещо БГ е расистка, изостанала и нецивилизована страна с огромна бюрокрация и корупция, защо да си гъбиш времето там. още повече големите проекти стават с различни хора много офиси глобално работещи заедно, БГ не могат да работят в екип, което прави невъзможно по високо ниво работа, дори и да има хора, каквито няма тъи като образованието от време оно е на много ниско ниво.

 • 6
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  До коментар [#1] от "gigabyte":

  Производителността в Европа е като цяло ниска, еле па в БГ защото има менталитет за толериране на мързела и постоянно "лекуване" на статистиките да изглеждат добре за пред хората. Има такива смешни примерно излизащи от статистиките, че да тръгнеш по ръце ...

 • 7
  ivangabrovo avatar :-|
  ivangabrovo

  Към коментар 2 - не е на ниво управлението на болшинството индустриални компании в България, в това число и на международните. Казвам го от позиция на човек, на когото оптимизацията на производствените процеси е основна част от работата му като ръководител в международни компании след повече от 15 години опит в България и Европа. За съжаление дори и в сериозни специализирани издания се набляга на откриване на нови обекти със сапътстващите фойверки.

 • 8
  baizuo avatar :-P
  baizuo

  [quote#6:"ivanchoLA"]Производителността в Европа е като цяло ниска[/quote]


  И все пак америкамските богаташи карат само европейски лимузини и си умират да отидат в Европа на екскурзия.

  Америка още много хляб трябва да изяде, за да достигне Европа.
  Но разбираемо е, все пак имат история само 5-6 века. Каква култура, какви традиции могат да имат.
  Реднеци :)

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "gigabyte":

  Производителността на труда изобщо няма общо с мързела и като цяло зависи от голямо количество фактори. Ключова е ефективността - умния мързелив човек носи по-висока производителност от необразования или глупав работохолик. Освен това се включват и технологиите - ефективните технологични производства водят до по-висока производителност, но изискват квалифицирани кадри. Така взаимно се подхранва цикъла на увеличаване на производителността.

 • 10
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  До коментар [#8] от "dgd":

  Всъщност не, Тесла и т.н ... европеиските коли са евтини и ако не предлагаха пълна подръжка за 5 години някои не би ги купил, щото са големи боклуци. Иначе като решиш да не трошиш се обади ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал