🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Левите партии сезираха Конституционния съд за избора на шеф на КФН

Мотивите са, че процедурните правила противоречат на разпоредбите на правилника на парламента

Единствената номинация за председател на КФН е на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова
Единствената номинация за председател на КФН е на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова
Единствената номинация за председател на КФН е на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова    ©  Цветелина Белутова
Единствената номинация за председател на КФН е на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Депутатите от парламентарната група на БСП, АБВ и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев внесоха в четвъртък искане в Конституционния съд (КС) за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за процедурните правила за номиниране на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Мотивите на народните представители са, че съдържанието на правилата противоречи с разпоредбите на правилника на парламента и на закона за КФН. Жалбата в КС не спира процедурата за избор на нов председател на регулаторния орган.

По ускорени правила

На 15 юли Народното събрание прие ускорени процедурни правила за избор на председател на КФН. В тях е записано, че в петдневен срок трябва да са известни всички предложения. Тъй като правилата бяха приети в петък, депутатите имаха само три работни дни, за да внесат кандидатури. Парламентът записа и че номинациите и прилежащите документи трябва да бъдат публикувани на сайта на НС не по-късно от 5 дни преди изслушването на кандидатите. В същото време обаче в чл. 89 от правилника за организацията и дейността на НС, който урежда правилата за избор на органи, е записано, че номинациите заедно с прилежащите документи се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 14 дни преди изслушването.

Пред "Капитал Daily" говорителя на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев уточни още, че според тях има и нарушение на чл. 6 от закона за КФН, който казва, че изборът трябва да се случи не по рано от три месеца преди изтичането на мандата на комисията и не по-късно от месец след това. Мандатът на Стоян Мавродиев изтече на 18 юни.

Напрежение

Против ускорената процедура още миналата седмица се обявиха както БСП, така и ДПС. От ГЕРБ обаче припомниха, че мандатът на Стоян Мавродиев отдавна изтече и "ако не приключим процедурата до края на юли, ще се забави още повече". Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова дори заяви, че от опозицията целят да отложат избора изцяло.

В крайна сметка правилата бяха гласувани и след като срокът за внасяне на кандидатури изтече в сряда, стана ясно, че единствената номинация е на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  maximxx avatar :-|
  Максо
  • + 5

  Кофти ми е да го призная, но в случая левите са прави... Много са странни тези избори от 1!
  Имаше едно много хубаво есе на Георги Марков, което Дневник или Капитал бяха публикували преди време - ставаше въпрос за джобни ножчета и че в това е трагедията на тоталирарните общества - изборът винаги е ограничен до един.
  Още по-тъжно е, че десетилетия по-късно, все още имаме избор от един... Много са съмнителни тези изпълнения на ГЕРБ - бързо, тихо, преди ваканция, единствен кандидат...

  Нередност?
 • 2
  violeta7 avatar :-@
  ВаняХр
  • + 4

  Абсолютен цирк разиграват ГЕРБ с тази кандидатура за нов шеф на КФН. Как може да се намаля срока само, защото някой така е решил? Как може да се прави конкурс за един от най-важните постове в държавата с един кандидат и този кандидат да е от същата партия, която намалява срока? Някои задкулисно дърпа конците, за да може Караиванова да стане шеф възможно най-бързо. Имайки предвид, че е много близка с Домусчиев може да си правите изводите кое е това задкулисие. Трябва КС да разгледа случая внимателно и да вземе правилно решение, защото ни писна да виждаме конкурси с предварително избран шеф.

  Нередност?
 • 3
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser
  • + 2

  Избират ги по бързата процедура, а после защо са ни пленени институциите. Ми то е ясна работата!

  Нередност?
Нов коментар