БСК: България ще достигне средното ниво на БВП на ЕС след 90 години

Общата конвергенция на страната е значително по-бавна от тази при останалите членки на съюза

С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 е потребителската електроника
С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 е потребителската електроника    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 е потребителската електроника
С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 е потребителската електроника    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
От БСК са изчислили, че България ще достигне средното на ЕС ниво по производителност на труда след 67 години.

България ще достигне средноевропейското ниво на брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението след 90 години, и то ако сегашното ниво в ЕС остане непроменено. Това показват данните от проучването на Българска стопанска камара (БСК), което е шестият по ред материал от рубриката "Стига вече!", която камарата поддържа от началото на тази година. Изследването е по повод представения на 19 юли 2016 г. от Фискалния съвет анализ на Конвергентната програма за 2016 - 2019 г. и представлява експертна оценка на степента на конвергенция на българската икономика към икономиката на страните от ЕС.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Етикети

доходи БСК БВП
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  Бая глупости в тая статия де. Както е с повечето неща писани и казани от БСК междувпрочем..

 • 2
  fbr45306322 avatar :-?
  MyTwoCents

  Едно просто разсъждение: за да достигне България каквото и да е средно ниво, то трябва да остави след себе си половината от останалите страни от ЕС.

  Реалистично ли е това? И кои ще са тези дето ще се оставят България да ги задмине...

 • 3
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  Що за глупости ! Дори няма да кажа че са пропуснали някоя нула ! Та за да задминем някой ние трябва да се движим по-бързо от него , а ние продължаваме с най-ниската скорост да ги догонваме ! Което означава че не само че няма да ги стигнем ами ще се отдалечим ,а по-скоро много вероятно е да я няма България и българската нация да е изчезнала !

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не трябва да забравяме, че крос-финансирането при електричеството увреждаше изключително много производителността на труда. Очаквам сравнително голямо подобрение на показатля през идния период.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ако България не беше държава с правителство, а просто територия, населена от племе, то по чисто природния и физически принцип на изравняване на потенциалите, скачените съдове, равномерна гъстота на популацията в биотопа и др. щяхме да имаме един бърз процес на изравняване с много по-богатите държави в съюза. Тъпченето на едно място е следствие от целенасочени управленски усилия, които да "компенсират" изравнителния потенциал с различни зулуми, теглещи държавата в обратната посока.

 • 6
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#2] от "MyTwoCents":


  [quote#2:"MyTwoCents"]Реалистично ли е това? И кои ще са тези дето ще се оставят България да ги задмине...[/quote]
  С Тиквата начело-България ще си бъде аутсайдера в Европа.

 • 7
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Абе с няколко борда към ЕС (по модел на валутния борд) ще стигнем средното ниво за десетина години. Един борд в правосъдната система, в комплект с 10-тина общодържавни и още 7-8 на местно ниво референдума годишно, биха ни изстреляли доста напред. Отделно, че много бързо ще се научим да мислим, като започнем сами да пипаме печката, а не да обвиняваме поредната политическа шайка, че ни е "опържила".

 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#7] от "gost22":


  [quote#7:"gost22"]Абе с няколко борда към ЕС (по модел на валутния борд) ще стигнем средното ниво за десетина години. Един борд в правосъдната система, в комплект с 10-тина общодържавни и още 7-8 на местно ниво референдума годишно, биха ни изстреляли доста напред. [/quote]
  Само с това няма да стане-за да достигнем средното ниво за 10 години,ни трябва среден годишен ръст от 8-10 %-а той само с правосъден борд няма да стане.
  Референдума е хубаво нещо,но трябва да почнем с малките въпроси,за да бъдем тренирани за големите............иначе ще стане като Великобритания-гласуват и после 30 % от тях пишат в гоогле какво ще стане после.
  Ако се намалят осигуровките,лицензите,регулациите,и статирането,оперирането и затварянето на бизнес става по най бързия начин плюс адекватна юридическа защита(да правосъден борд плюс бизнес законодалество).........тогава има шанс.
  Но за да стане това-трябва министър-председателят да е финансово,икономически и претприемачески грамотен(за да знае какво да прави)-как го виждаш това от Тиквун ?

 • 9
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#8:"kapitalcho"]Само с това няма да стане-за да достигнем средното ниво за 10 години,ни трябва среден годишен ръст от 8-10 %-а той само с правосъден борд няма да стане. [/quote]
  Ръст лесно се прави, особено ако базата е мъничка. ;) А и при бизнеса е валиден принципа на лавината, особено ако по някаква случайност (примерно голям играч, мине на заден план в играта) голяма цифра "горещи пари" си търсят някакво малко по-дащно място (случайно или не, обаче и мераклиите за големи заплати също харесват такива места, та бизнеса лесно ще се доокомплектова с кадри, а местните може да захлебят от услуги). То, вярно че после ще последва отлив, обаче може да изградим един критичен минимум докато трае прилива, та като се уравновесят нещата да сме напреднали повече от очакваното. Помага и за по-бързото окопитване след отлива... Важното е да осъзнаем, че на вълците вратовете им са дебели, щото ловуват в глутница и си помагат (дори имат детска градина за кутретата, докато глутницата ловува), а не както ни учат бабите и политиците — щото сами си вършели работата... и всеки сам се напъва да вдига планината.

 • 10
  gost22 avatar :-|
  gost22

  [quote#8:"kapitalcho"]Но за да стане това-трябва министър-председателят да е финансово,икономически и претприемачески грамотен(за да знае какво да прави)-как го виждаш това от Тиквун ? [/quote]
  Достатъчно е, някой да му обясни как веднага се вижда липсата на пет кофи вода гребнати от варел, и как никой не забелязва липсата на пет варела гребнати от басейн. А ако онези в басейна са доволни, че от варел им е осигурил басейн и го държат в политиката, то броя на варелите ще се увеличава постоянно без да се кланя заради рушветчета на изток, на запад или на юг...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход