Карина Караиванова: Ще върна правата на зам.-председателите

Кандидатът за нов шеф на КФН определи съживяването на капиталовия пазар за свой приоритет

Започналите проверки на застрахователи и пенсионни фондове не притесняват Караиванова, защото е запозната с организацията им в качеството й на заместник-министър на финансите
Започналите проверки на застрахователи и пенсионни фондове не притесняват Караиванова, защото е запозната с организацията им в качеството й на заместник-министър на финансите    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Започналите проверки на застрахователи и пенсионни фондове не притесняват Караиванова, защото е запозната с организацията им в качеството й на заместник-министър на финансите
Започналите проверки на застрахователи и пенсионни фондове не притесняват Караиванова, защото е запозната с организацията им в качеството й на заместник-министър на финансите    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Ако бъде избрана за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще възстанови правомощията на заместник-председателите в регулатора, които бяха иззети при управлението на Стоян Мавродиев чрез промени на вътрешния правилник. Ангажиментът бе заявен по време на изслушването пред депутати от комисията по бюджет и финанси в парламента във вторник, което приключи само за един час. Като единствена номинация за позицията, издигната от управляващата партия ГЕРБ, Караиванова заяви и че ще направи финансов одит на регулатора за последните шест години и че ще разреши кадровия недостиг в институцията чрез привличане на актюери и увеличение на заплатите на експертите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Като виждам какъв е контрола при инвестиционните посредници и взаимните фондовете, не ми се мисли за пенсионните дружества.
  Изненадам съм как може взаимни фондове да не изпращат потвърждения за периодично изпълнение на поръчки и да мотаят клиентите си за задължителната информация за броя и стойността на дяловете им. В същото време се оказа, че най-голямата банка- инвестиционен посредник изобщо общи условия не дава, даже нормален договор няма за периода в който ти държат книжата (само за изпълнение на поръчката) и после никакви задължения към клиентите.. направо съм в шок, как регулатора може да проспива това и хората да търпят (всъщност поради ниското ниво на финансова култура).. Да се надяваме че новия председател ще въведе малко ред и ще затегнат контрола, който в европа отдавна е налице.

 • 2
  bogik avatar :-|
  Bogi.k

  Тази дама е компроментирана още с избирането си - бързо, на тъмно, по спешност и като единствен кандидат... Говори се, че била протеже на #кой ли не, което би обяснило бързането и замитането на ГЕРБ.

 • 3
  djb95 avatar :-|
  djb95

  А инвестициите на пенсионни дружества в декапитализирани свързани лица , разбирай загубени пари ?
  А изкуствено регистрирани на борсата свързани лица със съмнителни движения по търгуваните позиции в края на отчетните периоди за подобряване на поаказателите на портфейлите ?
  И т.н и т.н
  Днес в. Труд намазаха с мед и масло стария председател на КФН и го облизаха отгоре до долу. Нито дума и въпрос за фалита на поднадзорната КТБ , кредитните карти с висок лимит и т.н

 • 4
  moon744 avatar :-|
  moon744

  Че кой е отнел правата на заместник-председателите, да тя да ги възстановява? Нали има върховенство на закона? Вътрешният правилник на КФН и неговите съставители трябва да станат обект на прокуратурата, след това на Пеевски, на ТИМ и накрая на Бойко, той да реши как да реже тортата. Всички пенсионни фондове са на загуба, но по същия правов ред ще се окажат вкупом невинни поради липса на доказателствен разум и воля. Като с КТБ.

 • 5
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Калинкова май си мисли, че отива на почивка в КФН. Не знам как приема тестове с 3 одитори на 27 пенсионни фонда за нещо нормално. Да не говорим за методология с конкретна дата на проверките, 5% праг на материалност и лабави критерии за свързаност - голямо нищо! Follow the money, camarada Kalinkova!

 • 6
  darinoa avatar :-|
  darinoa

  До коментар [#4] от "moon744":

  Защо пишете глупости. Не всички пенсионни фондове са на загуба. Даже повечето са на печалба. Прочетете повечко, преди да пишете.

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  До коментар [#6] от " darinoa ": Колко са одитори, проверяващи ВСИЧКИ пенсионни фондове? А колко е реалната им годишна доходност за последните 10 години? На печалба са дружествата, камарада, не фондовете! Че и част от печалбите са разпределени отдавна като дивиденти в нечий джоб.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "darinoa":

  Аз за сметка на това съм чел достатъчно. Един фонд не може да бъде на загуба или на печалба. Един фонд се състои от вноските на лицата в него и докато доходността му е по-малка от изходящия поток (скромните ми познания по математика сочат, че 1-2 % са по-малко от 5), вложителите губят пари. Естествено, че сумите ще се увеличават с нови постъпления от вноски. Естествено, че има и фондове с по-висок прираст (българските, които надуват собствени компании - пощенски кутии). Счетоводно може и да се припише някаква печалба на подобна структура. Но вложителите са прецакани.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата