Карина Караиванова: Ще върна правата на зам.-председателите

Започналите проверки на застрахователи и пенсионни фондове не притесняват Караиванова, защото е запозната с организацията им в качеството й на заместник-министър на финансите

Карина Караиванова: Ще върна правата на зам.-председателите

Кандидатът за нов шеф на КФН определи съживяването на капиталовия пазар за свой приоритет

Гергана Михайлова
17974 прочитания

Започналите проверки на застрахователи и пенсионни фондове не притесняват Караиванова, защото е запозната с организацията им в качеството й на заместник-министър на финансите

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ако бъде избрана за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще възстанови правомощията на заместник-председателите в регулатора, които бяха иззети при управлението на Стоян Мавродиев чрез промени на вътрешния правилник. Ангажиментът бе заявен по време на изслушването пред депутати от комисията по бюджет и финанси в парламента във вторник, което приключи само за един час. Като единствена номинация за позицията, издигната от управляващата партия ГЕРБ, Караиванова заяви и че ще направи финансов одит на регулатора за последните шест години и че ще разреши кадровия недостиг в институцията чрез привличане на актюери и увеличение на заплатите на експертите.

Борсата - приоритет

На въпроси от депутати кандидатът отговори, че развитието на българския капиталов пазар ще бъде приоритетна задача. "Много трябва и много може да се направи. Факт е, че в момента капиталовият пазар е поставен в ъгъла, пазарната му капитализация е много ниска, около 10% от БВП на страната, докато другите капиталови пазари са с размер около и над 100% от БВП на държавите. Така че сред мерките, които би трябвало да се предприемат, са разнообразяване на финансовите инструменти, работа за по-голяма ликвидност и обем на финансовите инструменти. Трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес да може да се финансира от борсата", бяха думите на Караиванова. Според нея пазарът би могъл да се отвори за търговия на деривативни финансови инструменти, а настоящите емитенти трябва да бъдат стимулирани да увеличат свободно търгуемия обем акции (free float), който са регистрирали на борсата.

Караиванова каза още, че ще разгледа възможността регулаторът да прави внезапни и изненадващи проверки на поднадзорни лица, като за разлика от досегашната практика на комисията ще публикува всичките си решения и мотивите към тях. "Ще поемем пълен курс към прозрачност в работата. Тя (комисията - бел. ред.) така или иначе е задължена да обяснява, това ще бъде свършено", обеща още Караиванова и се ангажира с периодични срещи между регулатор и представители на инвестиционната общност, особено при промени в законодателството.

Първо знание за проверките

По отношение на състоянието в пенсионноосигурителния сектор и застраховането кандидатът за председател на КФН заяви, че ще изчака да минат проверките на активите и прегледът на балансите им, след който се надява, че доверието към тях ще се повиши. "В момента текат и се разглеждат законодателни инициативи от гледна точка подобряване управлението на пенсионните фондове и по-разнообразните опции за инвестиране, за да има възможност да се повиши и доходността. Така че предстои анализ и нашите решения със сигурност ще бъдат обусловени от гледна точка защита на интереса на осигурените лица, защото това е нашето задължение", каза Караиванова.

На въпрос на "Капитал" дали е притеснена, че ще поеме поста при започнали такива проверки, тя каза, че работата й в Министерството на финансите, което има представител в управляващия комитет, който организира и надзирава проверките, й е дал възможност да се запознае частично с процеса, така че не се чувства неподготвена. "Щях да бъда много по-притеснена, ако заемах поста, след като те са приключили, без да знам как е воден процесът. Не съм притеснена, Министерството на финансите участваше като наблюдател в този процес, с ограничена налична информация по структурирането на проверките, но няма да вляза от позиция, в която въобще да не съм запозната с организацията." По отношение на критиките, че проверките са зле организирани, Караиванова каза, че на базата на информацията, с която разполага, "не мисля, че има такава основателност на критиките, но си запазвам правото, след като се запозная в детайли, да предприема и корективни действия".

Няколко въпроса без отговор

Изслушването на кандидата пред депутатите продължи точно 60 минути, като освен "Икономедиа" (издател на "Капитал") друга неправителствена организация, професионална асоциация или медиа не зададе въпроси. От изпратените от редакцията 13 въпроса председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова кандидатът да отговори само на този за проверките, като обясни, че въпросът каква е оценката й за досегашната работа на КФН и за капацитета на регулатора "не трябва да намерят място в дискусията, тъй като целта на кандидата не е да прави оценка на досегашната работа на комисията". По същия начин бе осуетен опитът да се получи мнението на кандидата дали КФН е отговорна за случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и до каква степен е можела до предотврати фалита на банката. Негодувание, че на бюджетна комисия се разискват въпросите на "Капитал", прояви и представителят на Патриотичния фронт Емил Димитров, който възнегодува, че по този начин медията само си прави реклама (бел. авт. - Народното събрание с правилата си дава това право и "Капитал" го прилага за всички регулатори).

От присъствалите на изслушването професионални организации като Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) становище изказа единствено последната. Председателят й Васил Велев изрази подкрепа за кандидатурата на Караиванова. "Ние приветстваме заявените ангажименти за равно третиране на подназдзорните лица, също така заявения диалог с инвестиционната общност. Приветстваме намеренията да се възстановят правомощията и отговорностите на зам.-председателите. Относно мерките за съживяване на капиталовия пазар бих иска да обърна внимание, че това не може да бъде задача на КФН само и ще е нужна подкрепа", която професионалните организации демонстрираха, че са готови да предоставят.

Съгласно процедурата за избор гласуването на номинацията на Караиванова ще се случи още тази седмица, най-вероятно в сряда. За да бъде успешно гласуването, за нея трябва да са гласували повече от половината присъстващи в залата депутати.

Ако бъде избрана за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще възстанови правомощията на заместник-председателите в регулатора, които бяха иззети при управлението на Стоян Мавродиев чрез промени на вътрешния правилник. Ангажиментът бе заявен по време на изслушването пред депутати от комисията по бюджет и финанси в парламента във вторник, което приключи само за един час. Като единствена номинация за позицията, издигната от управляващата партия ГЕРБ, Караиванова заяви и че ще направи финансов одит на регулатора за последните шест години и че ще разреши кадровия недостиг в институцията чрез привличане на актюери и увеличение на заплатите на експертите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Като виждам какъв е контрола при инвестиционните посредници и взаимните фондовете, не ми се мисли за пенсионните дружества.
  Изненадам съм как може взаимни фондове да не изпращат потвърждения за периодично изпълнение на поръчки и да мотаят клиентите си за задължителната информация за броя и стойността на дяловете им. В същото време се оказа, че най-голямата банка- инвестиционен посредник изобщо общи условия не дава, даже нормален договор няма за периода в който ти държат книжата (само за изпълнение на поръчката) и после никакви задължения към клиентите.. направо съм в шок, как регулатора може да проспива това и хората да търпят (всъщност поради ниското ниво на финансова култура).. Да се надяваме че новия председател ще въведе малко ред и ще затегнат контрола, който в европа отдавна е налице.

 • 2
  bogik avatar :-|
  Bogi.k

  Тази дама е компроментирана още с избирането си - бързо, на тъмно, по спешност и като единствен кандидат... Говори се, че била протеже на #кой ли не, което би обяснило бързането и замитането на ГЕРБ.

 • 3
  djb95 avatar :-|
  djb95

  А инвестициите на пенсионни дружества в декапитализирани свързани лица , разбирай загубени пари ?
  А изкуствено регистрирани на борсата свързани лица със съмнителни движения по търгуваните позиции в края на отчетните периоди за подобряване на поаказателите на портфейлите ?
  И т.н и т.н
  Днес в. Труд намазаха с мед и масло стария председател на КФН и го облизаха отгоре до долу. Нито дума и въпрос за фалита на поднадзорната КТБ , кредитните карти с висок лимит и т.н

 • 4
  moon744 avatar :-|
  moon744

  Че кой е отнел правата на заместник-председателите, да тя да ги възстановява? Нали има върховенство на закона? Вътрешният правилник на КФН и неговите съставители трябва да станат обект на прокуратурата, след това на Пеевски, на ТИМ и накрая на Бойко, той да реши как да реже тортата. Всички пенсионни фондове са на загуба, но по същия правов ред ще се окажат вкупом невинни поради липса на доказателствен разум и воля. Като с КТБ.

 • 5
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Калинкова май си мисли, че отива на почивка в КФН. Не знам как приема тестове с 3 одитори на 27 пенсионни фонда за нещо нормално. Да не говорим за методология с конкретна дата на проверките, 5% праг на материалност и лабави критерии за свързаност - голямо нищо! Follow the money, camarada Kalinkova!

 • 6
  darinoa avatar :-|
  darinoa

  До коментар [#4] от "moon744":

  Защо пишете глупости. Не всички пенсионни фондове са на загуба. Даже повечето са на печалба. Прочетете повечко, преди да пишете.

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  До коментар [#6] от " darinoa ": Колко са одитори, проверяващи ВСИЧКИ пенсионни фондове? А колко е реалната им годишна доходност за последните 10 години? На печалба са дружествата, камарада, не фондовете! Че и част от печалбите са разпределени отдавна като дивиденти в нечий джоб.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "darinoa":

  Аз за сметка на това съм чел достатъчно. Един фонд не може да бъде на загуба или на печалба. Един фонд се състои от вноските на лицата в него и докато доходността му е по-малка от изходящия поток (скромните ми познания по математика сочат, че 1-2 % са по-малко от 5), вложителите губят пари. Естествено, че сумите ще се увеличават с нови постъпления от вноски. Естествено, че има и фондове с по-висок прираст (българските, които надуват собствени компании - пощенски кутии). Счетоводно може и да се припише някаква печалба на подобна структура. Но вложителите са прецакани.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход