Поредно странно назначение в мениджмънта на "София тех парк"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поредно странно назначение в мениджмънта на "София тех парк"

Поредно странно назначение в мениджмънта на "София тех парк"

В борда влиза Кирил Гератлиев - бивш директор на "Конкурентоспособност" и настоящ собственик на тържище, свързано с Пеевски

Александра Козбунарова
31632 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


В делничен ден алеите на струващия вече около 80 млн. лв. "София тех парк" продължават да пустеят, а в сградите няма и помен от развойна дейност.

На 27 юли получихме право на отговор от "София Тех Парк" през Министерство на икономиката . В него се казва, че наемателите на парка са повече и се дава списък със стартиращите фирми в инкубатора (макар некоколкократно "Капитал" да е задавал този въпрос и да не е получавал информация). Според отговора паркът по обед е пуст, защото такива са и другите зелени пространства по това време. А дружеството се управлява по правилата на Търговския закон и заради повече прозрачност важните решения се взимат от борда. Пълният текст на отговора и списък на наемателите виж в прикачения файл.

Държавното дружество "София тех парк", което е натоварено със задачата да движи проекта за първия високотехнологичен парк в България, продължава да прави странни рокади в мениджмънта. Новото попълнение в съвета на директорите на компанията е Кирил Гератлиев - изпълнителен директор, а от около година и почти собственик на свързано с Делян Пеевски тържище край Пазарджик и бивш директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". Гератлиев е назначен официално на 11 юли, сочи протокол от събранието на акционерите на "София тех парк". Самият той коментира пред "Капитал", че влизането му в съвета е по покана от Министерството на икономиката. Какви точно ще бъдат задълженията му още не е ясно нито за него, нито за министерството. "Трябва да мине следващият борд", коментира Гератлиев.

Чакането на следващото заседание на борда за вземането на решения от всякакъв тип е обичайната стратегия за действие на новото ръководство на "София тех парк". По тази причина и "иновационният потенциал на българската икономика" вече месеци наред буксува. Предприемането на всякакви, дори най-прости действия - например изготвяне на план за прием на компании в инкубатора или лабораториите, се спъва тъкмо заради чиновническия подход и отлагането. В същото време на повърхността често излизат PR съобщения за това как техпаркът е пуснал студенти да изпробват лаборатории и започва най-сетне да строи незавършения пешеходен мост над "Цариградско шосе".

Нов герой, стари съмнения

Новият член на борда на директорите буди интерес. Между 2003 и 2009 г. Гератлиев заема различни дейности в Министерството на регионалното развитие и благоустройството - от експерт до началник дирекция ФАР. По-късно, след идването на Делян Добрев в икономическото министерство, Гератлиев поема европейската програма там. Освободен е от първото служебно правителство.

"Видимо от приложената автобиография на г-н Гератлиев неговият опит има пряко отношение към дейността на "София тех парк" и определяща роля за успешното развитие на проекта", коментират от Министерството на икономиката (MИ). Действително именно по времето, когато Гератлиев отговаря за европрограмата на МИ, стартира проектът на "София тех парк" и са отпуснати първите 50 млн. евро (въпреки че според запознати самият Гератлиев е бил доста разколебан в началото за идеята и смисъла на проекта).

Малко след като е освободен, се преквалифицира в изпълнителен директор на акционерното дружество "Пазар на производителя - Пазарджик".

То стопанисва тържището в пазарджишкото село Огняново. До миналата година фирма "Ниамар", свързана индиректно с Делян Пеевски, има мажоритарен дял в тържището (виж карето). После делът е изкупен от нова фирма на Гератлиев. Пред "Капитал" той категорично отрече да познава и да се виждал с Пеевски. Сделката става с "опция за изкупуване, която трябва да се реализира тази година", обясни Гератлиев. "Ниамар" излязоха от пазара отдавна", каза той и отказа повече подробности.

Стъпка напред, две назад

Засега заветната цел да се изпълни техпаркът със съдържание - т.е. бизнес и реална развойна дейност, си остава някъде в някое следващо заседание на борда. Хаосът продължава да цари там - в средата на делничен ден алеите на струващия вече около 80 млн. лв. "София тех парк" продължават да пустеят, а в сградите около тях няма и помен от развойна дейност. И до момента там има твърде малко офиси - този на фонда Eleven заедно с някои от компаниите от портфолиото му и този на "Джуниър ачийвмънт". Скоро ще има още, казват от парка. Единственото фукнциониращо звено е центърът за събития.

На този фон е странен стремежът на Министерството на икономиката да запълни борда на "София тех парк" с директори. Доскоро в ръководството беше свързаната със злоупотреби по програмата за европейски финансиране ФАР Цветомира Лачева, но тя беше освободена през май и на нейно място дойде Кирил Гератлиев. От няколко месеца в същия този борд заседава и Пламен Накев, бивш счетоводител на някогашната държавна авиокомпания "Балкан" и временен изпълнителен директор на държавното "Академика 2011" по времето на кабинета "Орешарски".

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Пазарджишки връзки

От директор Гератлиев се издига до собственик на тържището в Огняново

От ноември 2013 г. до момента Кирил Гератлиев е изпълнителен директор на "Пазар на производителя - Пазарджик", което държи тържище в пазараджишкото село Огняново. Миналата година "Булвег трейд" - дружество, на което той е едноличен собственик, придобива мажоритарния дял в пазар, при това в деня на учредяването му.

През 2013 г. новосъздаденото тогава акционерно дружество "Ниамар" изкупува от община Пазарджик (откъдето е избран Пеевски) мажоритарния дял от "Пазар на производителя" за 1.6 млн. лв. Главният акционер в купувача е Калина Карабобалиева, която от 2010 г. работи в друга добре известна компания - "Водстрой 98". Самото "Ниамар" е учредено през 2013 г. и почти веднага отпуска необезпечен заем за 1.49 млн. лв. на "Лодис инвест", бъдещия собственик на "Лакрима" и на производителя на млечни продукти "Фреско" - Копривщица. Другата компания, която отпуска такъв заем на "Лодис", е вече споменатият "Водстрой 98".

През 2014 г. заемите се поемат от собственика на "Лодис" - "Тера линд", като цената на цесията в първия случай е 1.45 млн. лв., а прехвърлените задължения се трансформират в непарична вноска в капитала на "Лодис инвест". "Капитал" писа за това през април 2015 г. Интересен факт е, че три месеца след публикуването на информация за връзката с Пеевски следва поредна смяна. Мажоритарният дял в тържището е изкупен от дружество, собственост на Гератлиев. "Булвег трейд" е регистрирано на 17 юли 2015 г. и в същия ден откупува дела от 77.99%, който "Ниамар" държи. След промяната ръководството остава почти непроменено. Цената на сделката не е публикувана, но предвид милионната приватизационна сделка стои въпросът откъде многогодишен държавен чиновник има средства за такава покупка.

Пазарджишкото тържище ползва финансиране от държавната ББР, откъдето заеми взеха и други компании от орбитата на Пеевски - "Булгартабак холдинг", "Водстрой 98", "Лодис". В случая с

"Пазар на производителя - Пазарджик" кредитът е взет по същото време с "Водстрой" - лятото на 2014 г., когато КТБ затвори и депутатът се преориентира към държавната банка. Въпреки скромния си оборот от 837 хил. лв. за 2014 г. и 1.4 млн. лв. за миналата и отчитаната загуба заемите са общо 2.8 млн. лв. към ББР, показва отчетът за 2015 г., като има и по-старо малко задължение и към ОББ.

По времето, когато Гератлиев отговаря за програма "Конкурентоспособност", стартира проектът на "София тех парк" и са отпуснати първите 50 млн. евро (въпреки че според запознати самият Гератлиев е бил доста разколебан в началото за идеята и смисъла на проекта).
Фотограф: Мария Съботинова


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  franklin avatar :-?
  franklin

  "Доскоро в ръководството беше свързаната със злоупотреби по програмата за европейски финансиране ФАР Цветомира Лачева, но тя беше освободена през май и на нейно място дойде Кирил Гератлиев."

  Цветомира Лачева в момента е началник на кабинета на министъра на труда и социалната политика Цветомира Русинова?!

 • полувишис

  с нетърпение чакам момента, в който Лукарски ще реве и ще крещи, че е невинен... а надзирателят ще му тръшне решетковата врата под носа и ще го натика в килията му! за 20 години!

  няма 10 лева от държавни поръчки и еврофондове, от които да не са откраднати поне 7-8 лева от мулташките фирми и ДПС, комунетата и мутрите.

 • 3
  malakai avatar :-|
  Malakai

  Този Гератлиев беше пълен провал в ОП Конкурентоспособност и по този повод беше уволнен без никакви почести.

  А сега го правят член на борда на София тех парк.

  Поредното доказателство, че Лукарски пълни МИ и прилежащите структури с некадърници и послушници.

  Жалко за София тех парк.

 • 4
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Много вожд малко индианец в Технопарка :-)

 • 5
  serpico avatar :-|
  Bedtime for Democracy

  самият факт че не направиха моста миналата година докато правеха цариградско показва на какво ниво е Техпарка.... Общо взето се направи за да се оползотворят едни имоти и да се изхарчат едни пари. Надали изобщо е ставало дума някога туй нещо да работи по предназначение.

 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  "В делничен ден алеите на струващия вече около 80 млн. лв. "София тех парк" продължават да пустеят, а в сградите няма и помен от развойна дейност."

  Това го предвидих още когато обявиха характера на проекта. Щото парите дори по идея не бяха дадени на когото трябва. Фактически, евросредствата са един огромен източник на корупция, който май нанася повече вреда, отколкото полза.

 • 7
  v_iliev avatar :-|
  V.Iliev

  [quote#5:"serpico"]Надали изобщо е ставало дума някога туй нещо да работи по предназначение. [/quote]

  Допускам за възможно при подготовката на идеята "София Тех Парк" да са преобладавали добри намерения. Но определено не са знаели и продължават да не знаят как...

 • 8
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Схемата е източвай чрез бордове и обществени поръчки за строителство и поддръжка.
  Каква развойна дейност, какво фирми, какви предприемачи, какви технологии...

  Парка е мъртъв... министерството на икономиката го уби.


 • vaskoangelov

  До коментар [#8] от "gosko22":

  абсолютно е така!

 • 10
  filip2 avatar :-|
  filip2

  Просто са решили да усвоят терена! Никакви високи технологии не ги интересуват. Имотът не е ли съседен на ИПК Родина, който е собственост на същия мамин златен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK