Съдебната реформа: Ма-а-алко напред

Съдийското самоуправление е голямата стъпка напред в промените в съдебния закон. Реформата в прокуратурата пак остана за следващия път

Правосъдният министър Екатерина Захариева успя да прокара промените
Правосъдният министър Екатерина Захариева успя да прокара промените    ©  Надежда Чипева
Правосъдният министър Екатерина Захариева успя да прокара промените
Правосъдният министър Екатерина Захариева успя да прокара промените    ©  Надежда Чипева

Точно един месец след като от Пекин председателят на парламента Цецка Цачева обяви съдебната реформа за приключила ("София е едно отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции, защото имаме съдебна система реформирана, която бързо и справедливо да решава спорове от търговски характер"), Народното събрание прие окончателно втория пакет от промени в Закона за съдебната власт, които трябва да доразвият идеите от конституционните промени, приети след "историческия компромис" в края на миналата година.

Законопроектът е важна стъпка напред - въпреки опитите да бъде максимално окастрено (от редиците на ДПС и представителите им в съдебната власт) бяха поставени основите на съдийското самоуправление. В същото време промените, засягащи прокуратурата, са изцяло козметични.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  mapto avatar :-|
  mapto

  Следваща стъпка в реформата: да си изберем президент, който ще инициира наново конституционни промени, отговарящи на 7те идеи на Правосъдие за всеки (http://pravosadiezavseki.com/7idei/), подкрепени от абсолютно всички експерти и общественици, както в България, така и в чужбина. Президентската институция има правомощията, както да инициира, така и да прокара реформата. А Бойко Борисов вече заговори, че ако загуби изборите, ще даде път на промяната.

  Подробности и референции към източници тук: http://mapto-on.blogspot.bg/2016/07/blog-post_26.html

 • 2
  ggot avatar :-|
  ggot

  Не трябва да гласуваме за кандидат- президент на всички тези партии в Парламента, които сведоха съдебната реформа до пълно нищо и оставиха нещата, както досега. Щом не направиха нищо, за да има нормална съдебна сиситема, няма да гласуваме за техен кандидат- президент. Не харесваме тяхната работа в Народното събрание.
  Прокурорът и ВСС трябва да са с мандат не повече от 3 години. А защо не да се избират пряко от хората?
  Въпросът е кой да ги смени, може би трябва да получат "ритник по задника" от нас, за да се мръднат. Седят си необезпокоявани от никой. В интервюто Цацата каза, единствено от кои медии има притеснение, с другите не очаква да има проблем.

 • 4
  dgavrilova avatar :-|
  Jeanne D'Arc

  "Прокурори разказаха пред "Капитал", че промените в закона няма да решат основния лост, който имат началниците в държавното обвинение - неформалното влияние. Нещо повече - дори ги засилват. Административният ръководител на една прокуратура има пълна свобода без какъвто и да е било мотив да размества прокурори по отдели, да определя с кои съдебни състави да заседава, дали да участва в обучения и семинари. Тези дребни хватки могат да съсипят ежедневието на един прокурор, който поради една или друга причина е неудобен на ръководството." Този произволно избран цитат показва презумпцията на автора, че ръководствата на прокуратурите са винаги моши, а редовите прокурори - винаги добронамерени професионалисти. Ами ако в някакъв момент се окаже обратното? Тогава тази оставена възможност за субективна преценка на ръководството ще се окаже предимство!

 • 5
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Явно за да стане истинска съдебна реформа,трябват Конституционни промени и ВНС.Иначе с тези па дьо дьо,нищо съществено няма да се случи.

 • 6
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  До коментар [#5] от "Cara Mia":

  +++
  Понеже е така, всички други "апели" са само тъжен популизъм /от грамотните/, и пълна неграмотност от останалите ...

 • 7
  penetrating avatar :-|
  penetrating

  Явно, за да има действителни съдебни реформи трябва магистратите да се освободят от опеката на политиците и висшестоящия началник, да се промени оценката на кариерното им развитие, като същевременно се създаде действителен професионален контрол на работата им.
  Тъй като това няма да стане без външен натиск, да се използва ЕС като буталото, което тласка ББ към тези решения. Дали тогава той ще може да управлява партията си е все още неясно :)

 • 8
  ggot avatar :-|
  ggot

  Много неграмотни работят в съдебната система, затова четем такива неадекватни решения по делата.

 • 9
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  До коментар [#8] от "ggot":

  Ами с 14 000 студенти по право, и само 50-60 реални и грамотни професори, с минимални заплащания в СУ, с тези абсурдни 14 юридически факултета - това е положението !
  Всъщност, няма как да стане реформа с неграмотни /отделно е корупцията/ магистрати !
  Ако държавата /без да увеличава бюджета/, разпредели тези същите пари на максимум 1500-2000 студенти и максимум 3 факултета, нещата ще се променят за 2-3 години ...

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Крачка напред, две назад.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход