Излишъкът в бюджета достигна рекордните 3.3 млрд. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Излишъкът в бюджета достигна рекордните 3.3 млрд. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява повечето данъчни приходи с борба срещу контрабандата. Реално административното повишение на акцизи, минимални осигуровки и заплати, както и плащанията на забавен ДДС в енергетиката, обясняват над половината от ръста

Излишъкът в бюджета достигна рекордните 3.3 млрд. лв.

Държавните инвестиции са двойно по-малко от миналата година, докато данъчните приходи растат с 10%

24905 прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява повечето данъчни приходи с борба срещу контрабандата. Реално административното повишение на акцизи, минимални осигуровки и заплати, както и плащанията на забавен ДДС в енергетиката, обясняват над половината от ръста

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Премиерът Борисов обяви, че с повечето приходи ще се строи "Хемус" и ще се дава на общините.

Излишъкът по консолидирания бюджет към края на юли вече е 3.3 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. Невижданото от 2008 г. превишаване на приходите над разходите се дължи на повечето данъчни постъпления и на по-малкото държавни инвестиции. Въпреки значителната сума в излишък в края на годината отново ще има дефицит, макар и значително под планираните 2% в закона за бюджета, по думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов обаче даде заявка, че всичко, което бъде събрано над плана, ще бъде похарчено за инфраструктурни проекти и за нуждите на различни общини. "Правителството ще вложи приоритетно парите от излишъка в Северозапада, смесените региони и магистрала "Хемус", каза премиерът, цитиран от БТА, в събота при срещата си с кметове от общини в Северозападна България, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов. Обещанието обаче звучи повече като говорене, защото, първо, "Хемус" няма да се строи тази година, второ, едва ли има други готови проекти за региона и, трето, нужна е актуализация на бюджета, каквато няма информация да се подготвя.

Повече приходи

С предварителните данни за юли финансовото министерство не предоставя детайлна разбивка на приходите и разходите по отделните пера на бюджета. Такава има към юни и тя показва, че най-голямата част от подобрението в приходната част е при данъците. Постъпленията от преки и косвени данъци за полугодието са общо 13.5 млрд. лв., което е с 1.2 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2015 г. Три четвърти от това преизпълнение се дължат на ДДС и на акцизите. Ръст е отчетен при всички видове данъци с изключение на ДДС от внос. С по 100 млн. лв. повече са събрани от данъците върху труда и печалбата на фирмите, както и от осигуровки.

Финансовият министър за пореден път категорично заявява, че преизпълнението на приходите в по-голямата си част се дължи на мерките, които правителството предприема срещу контрабандата, а не толкова на икономическия ръст. "Когато държавата със своите органи застане на терен и си влезе в ролята - идват приходите", каза Горанов, който също участва в срещата с кметовете.

От статистиката се вижда, че за първото полугодие годишният ръст на данъчните приходи е близо 10%, а растежът на икономиката през първото тримесечие бе 2.9%. За второто тримесечие данни все още няма, но според анализатори растежът ще се задържи около това ниво. Повечето събрани косвени данъци обаче са подкрепени от крайното потребление, което през първото тримесечие на годината нарасна с 2.4% на годишна база. Вътрешното търсене е новият двигател на икономиката, а то генерира повече акциз и ДДС за бюджета.

Твърдението на управляващите, че основното увеличение е от борба с контрабандата, е силно преувеличено. Извън малкото оживление в икономиката останалите допълнителни суми идват от разплащанията в енергетиката (забавеният ДДС там беше от порядъка на 250 млн. лв.), от увеличения акциз на цигарите и от вдигнатите административно минимални осигурителни прагове и минимална заплата.

За повишението на общите приходи в бюджета влияние оказват и еврофондовете. Макар новите програми още да не са масово задействани, Европейската комисия сега възстановя суми за разплащанията, които държавата направи миналата година по завършването на проектите от стария програмен период. Също така трябва да се отчетат и получените авансови плащания от ЕК по новите европрограми. За първите шест месеца на годината получените средства от ЕС са около 1.9 млрд. лв. при 2 млрд. година по-рано.

По-малко разходи

За разлика от предходната година, когато правителството направи рекордните 7 млрд. лв. капиталови разходи покрай завършването на проектите по европейските програми, през първото полугодие на тази година вече се вижда двойно изоставане. През тази година, освен че свежите пари от Брюксел са по-малко, държавата отложи изпълнението на някои големи проекти, които трябва да се финансират изцяло с бюджетни средства (като магистрала "Хемус", където дори първата 10-килимоетрова отсечка едва ли ще започне тази година).

От Министерството на финансите обясняват, че голяма част от инвестиционните разходи ще бъдат изместени за последното тримесечие на годината. Именно тогава може да се очаква отново да се появи дефицитът, както се случи и миналата година. Все пак в своя анализ ведомството посочва, че "добрите параметри по изпълнението на приходите и липсата на сериозен натиск от страна на разходите до момента дават основания да се очаква, че в годишен план ще може да се реализира по-голямо от планираното подобрение на бюджетния дефицит".

За разлика от капиталовите текущите разходи (заплати, осигуровки, издръжка, субсидии, помощи, лихви и др.) продължават да се увеличават. За първите шест месеца на годината по това перо са изхарчени 13 млрд. лв., което е с 3% повече от предходната година. Темпът на нарастване съвпада със заложеното в Закона за бюджета за 2016 г.

Общият размер на фискалния резерв към полугодието вече надхвърля 14 млрд. лв., показват данните за изпълнението на бюджета. Подобна стойност не е достигана от създаването на резерва през 1997 г. По сметки в банки (почти изцяло в БНБ) има 12.6 млрд. лв., а вземанията от Европейския съюз, които счетоводно също се водят като част от резерва, са 1.5 млрд. лв. Това са предявени разходи по проекти, които предстои да бъдат преведени от Брюксел в даден момент.

Премиерът Борисов обяви, че с повечето приходи ще се строи "Хемус" и ще се дава на общините.

Излишъкът по консолидирания бюджет към края на юли вече е 3.3 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. Невижданото от 2008 г. превишаване на приходите над разходите се дължи на повечето данъчни постъпления и на по-малкото държавни инвестиции. Въпреки значителната сума в излишък в края на годината отново ще има дефицит, макар и значително под планираните 2% в закона за бюджета, по думите на финансовия министър Владислав Горанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Добре бе гадове такива, след тия излишъци в средата на годината защо финиширате с 2-3% дефицит и нови заеми.Дълговете ни нараснаха от 17% от БВП на 30%...

  Стига сте харчили парите ни за глупости, че хора не останаха на тая териотиря от вас.За г-н министъра и крадливата клика зад него говоря.

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Те и аз това исках да попитам - каква е тази икономика с излишъци, в която се теглят нови заеми с МИЛИАРДИ и ни обясняват колко била изгодна лихвата по тях? Нещо не се връзва!

 • 3
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Заемите ще плащат задължениятта на НЕК, на банки не дай боже, на общини, на БДЖ.

  Образование, здравеопазване...забравете.


 • 4
  gembirdkz avatar :-|
  gembirdkz

  При толкова много излишък все се питам,що теглим толкова дългове и плащаме лихви?

 • 5
  popi100 avatar :-|
  popi100

  данните които давам са от Прогноза за нетните касови потоци на единната сметка в БНБ за полугодието е:
  -1,259,681.9 подчертавам отперд е минус
  къде е излишъка от три милиарда

 • 6
  byivan avatar :-?
  2leva

  Хайде сега излишъка за образованието, нали искахте да затваряте университетите, че били много. То и въздуха е много, ама не го затваряте.

 • m17

  До коментар [#6] от "2leva":

  Т.е да дадем трудно събраните приходи за да хрантутим дъртите ченгета от ДС да се правят че преподават никому ненужни глупости на менте студенти ?!?
  Дали не е по-добре да закрием всички менте-унверситети и да дадем парите за стипендии на български суденти понемските университети ( с условие за 10 години работа в България после рязбира се)

 • 8
  deaf avatar :-|
  deaf

  Държавата краде от честните и работливи българи,и нарича това "излишък"!? Не трябва да се стига до излишък,а парите да остават в хората.

 • Чарли Мишкин

  И сега е момента ... владко да дръпне едни 5-6 милиарда заем.

  За това го бива баце и неговия "ковчежник".

 • 10
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  Излишъците не са ли просто защото, в началото на годината се плащат от фирмите разни данъци + от частните лица. Всяка година мисля картинката е подобна. Излишък посредата на годината, защото са получили приходи за годината, които в следващите месеци ще се изхарчат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK