С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 5 авг 2016, 12:41, 20891 прочитания

Наръчник за съсипване на читалище

След некачествен ремонт, финансиран от селската програма, читалището в с. Горна Ковачица тъне в разруха

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-абсурдното е, че строителят "Ес Джи 81" съди настоятелството заради задържана сума.
Помните ли онази легендарна история за злоупотреба с европейскитe фондове в Гърция, където вместо истински маслинови дръвчета, уж отглеждани със субсидия, проверяващите намерили картонени? Оказва се, че българите бързо настигат съседите си в тези трикове. Село Горна Ковачица, община Чипровци, в Северозападна България има читалище "Бистър ум", строено през 1927 г. с ръчен труд и материали на местните. С близо 300 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 г. там е "извършен" ремонт. Няколко месеца след края на проекта сградата е в окаян вид - с мухлясали стени, наводнен сутерен, течащ покрив, без ток, с олющена мазила и надут паркет. Изолирани и боядисани са само двете външни стени, гледащи към улицата, задните са оставени в "оригиналния" си вид. Заради обратния наклон на изграденото от строителя външно стълбище, обаче и тази нова мазилка вече се лющи, а вътрешните стени са наводнени и обрасли в яркозелен мухъл.

Заслуга за този впечатляващ краен резултат имат всички по веригата - настоятелството на читалището, което изпълнява ролята на инвеститор и безкритично е подписвало всички връчени му документи, изпълнителят и строителният надзор, за чието поведение трудно може да се намери оправдание, и не на последно място - Държавен фонд "Земеделие", чийто неадекватен контрол направи възможно пилеенето на стотици милиони, както показа разследване на "Капитал" от април тази година.

"Участвахме в колективна лъжа, за да се вземат европейските пари за ремонта", въздиша Венелин, библиотекар и член на настоятелството на читалището. Това е добро обобщение за много проекти по тази програма.


Историята

Идеята за ремонта на читалището в с. Горна Ковачица с население около 100 души е от 2011 г. и идва от администрацията на бившия кмет на община Чипровци Анатолий Първанов. През 2011 г. е избрана и вече бившата настоятелка на читалище "Бистър ум" Валентина Александрова. Тя, както и мнозинството от жителите на Ковачица, съответно и членовете на читалищното настоятелство, е пенсионер. Читалището, строено преди 90 години от прадядовците им, е тяхната гордост. Има си всичко - просторна зала със сцена и зрителски места, две гримьорни, апаратна, библиотека. По времето на комунизма в сутерена се е помещавала мандра, а някъде през годините към сградата е пристроена и баня. Селото не разполага с достатъчно средства да поддържа сградата в изрядно състояние, появяват се течове, дефекти и т.н., но местните се опитват да я закрепят, колкото могат. Това е и причината да посрещнат идеята за ремонта с пари от ПРСР с ентусиазъм.

Проектът се движи основно от администрацията в Чипровци, която по думите на Валентина Александрова работи с консултантска компания "Про Легис" и ни показва кореспонденцията с фирмата. Важно е уточнението, че парите за ремонта, надзора, обзавеждането, озвучението се отпускат на настоятелството на читалището. То е стопанин на сградата, съответно бенефициент на средствата, общината само верифицира разходи, съдейства за процедурите за избор на изпълнители и осъществява контрол.В крайна сметка и консултантите, и архитектката, изработила проекта, и строителите и надзорът са "спуснати" в Ковачица от Чипровци след търгове. "За извършване на всяка дейност се пускаше публична обява, в общината имаше съставена комисия, която разглеждаше постъпилите оферти. Те са си преценявали на база изисквания към кандидатите, те са ги избрали, мен не са ме викали", казва Валентина, чиято функция като председател на читалището е била да подписва документи и да прави плащания към фирмите. На въпрос към новия кмет на Чипровци Павел Петров на какъв принцип са избирани изпълнителите, той отговаря: "Тук имаше една, юрист към общината, свързана е със сина на предишния кмет. Тя ги довеждаше някакви, тя си ги намира тези хора."

Проектант е арх. Екатерина Димитрова, която "идвала няколко пъти, правила замервания", по думите на Валентина. "Питахме я какво предвиждате да направите, а тя отговори: "Не се притеснявайте, ще направим да е хубаво", казва бившата председателка и уточнява, че проектът се направил "много бързо" през 2011 г. Впоследствие се разбира, че той предвижда отопление на климатици, въпреки че читалището няма пари за ток, както и полагане на паркет, въпреки че върху пода на залата има нови теракотени плочки, които са по-лесни за поддържане.

Фонд "Земеделие" отпуска финансиране от 346 хил. лв. (максималното) чак през април 2015 г. Набързо са проведени търговете за строител и надзор, а избраните изпълнители са варненската "Ес Джи 81" с едноличен собственик Ани Георгиева, която към онзи момент има двама служители на трудов договор, и "Гравити консултинг". Втората фирма отговаря за надзора, ръководител е инж. Милена Григорова.

Стените, които се оказали повече...

Договорът за строителство на стойност 244.1 хил. лв. е от 25 юни, а срокът за изпълнение - два месеца. Офертата на спечелилата търга за ремонта "Ес Джи 81" предвижда: релефна боя за сутерена на цена 18.50 лв./кв.м (в магазините на дребно цената е 5-6 лв.), или близо 5300 лв. за стените и тавана; нов паркет на цена 64 лв./кв.м (близо 4000 лв.); подход за инвалиди с дължина 9 м, като всеки метър струва 290 лв.; метален парапет към подхода с внушителната тежест 1200 кг (3600 лв.) и много други. Цените са без ДДС.

Само няколко месеца след края на ремонта релефната боя в сутерена, който не е качествено отводнен, е проядена от мухъл. Паркетът в залата, положен директно върху новите плочки, се е надул, а отделните парчета стърчат във всички посоки. Подходът за инвалиди за близо 7500 лв. е ръждясал. Но най-нелепото от всичко си остава топлоизолацията и прясната боя на две стени от общо четири - само на видимите от улицата.

"Не съм съгласна със забележките, аз също мога да пратя снимки, адвокатът ми ще се свърже с вас", коментира Ани Георгиева, собственик на "Ес Джи 81". Адвокатът Ангел Василев каза от своя страна, че фирмата се е придържала към проекта. "В количествено-стойностните сметки е записано, че външните стени са 220 кв.м, а те се оказаха повече, няма какво да направим. Няма как да се актуализира, беше краят на програмния период. Имаше проблеми, много неща липсваха. Но ние не бягаме от отговорност, нека ни се обадят от новото настоятелство, каквото има, ще го оправим в гаранционния срок", завършва разговора адв. Василев. Новото настоятелство е изпратило три писма до фирмата от началото на годината - без успех.Ръководителят на строителния надзор инж. Григорова пояснява, че за всяка отделна дейност си има гаранционни срокове, 5 години в общия случай, и читалището трябва да се свърже със строителя и да си търси правата. На въпрос защо си е сложила подписа под обект в подобен вид тя отговоря, че към момента на приемането читалището не е било в този вид, и също предлага да ни покаже снимки. От тази реплика и информацията на местните излиза, че отговорните лица физически не са присъствали на приемането на обекта, а са действали по снимки и по документи. "В деня на приемането на обекта (през септември) още се работеше, аз не съм присъствала, при мен дойде акта за приемане на обекта, на него имаше 14 подписа, включително на главния архитект на община Чипровци и на надзора, аз го подписах с особено мнение, не бях съгласна с някои работи, имаше недовършени неща, но строителят обеща да ги свърши след подписването", казва Валентина, която е сменена на председателския пост от съселяните си след фиаското с ремонта.

За фонд "Земеделие" обаче всичко е изрядно: "Към заявката за плащане са приложени всички изискуеми документи... не са налични данни за неизпълнени дейности. Документите и декларираните факти подлежат на административна проверка", се казва в отговори на фонда до "Капитал". Ведомството превежда цялата сума по договорите за строителство, надзор и озвучение (за 10 хил. лв., доставено от Dynacord, но не може да се изпробва, тъй като заради проблеми с окабеляването в читалището няма ток) - общо 277 хил. лв.

Най-абсурдното в цялата ситуация е, че строителят "Ес Джи 81" в момента съди настоятелството на читалището заради задържана сума от 19 хил. лв. и дори го е осъдил на първа инстанция през април. Делото ще се гледа на втора в Окръжен съд - Монтана, през септември. Причината е, че сумата е задържана от новото настоятелство, след като с подписа на стария председател - Валентина, е освободена гаранцията за изпълнение на договора, тоест финансовата претенция е закъсняла и неоснователна. На въпрос защо е превела гаранцията, вместо да я задържи заради некачествено изпълнение (каквато е била и препоръката на кмета на Чипровци), Валентина отговаря, че от фирмата са й се обадили и са казали, че трябва да им я преведе, защото са минали два месеца от приемането на обекта и ако не го направи, ще им дължи неустойки. Сега обаче неустойките се дължат от новото ръководство върху неплатените 19 хил. лв., към които трябва да се добавят и съдебни разноски. А проверките на Икономическа полиция и прокуратурата ще преценят дали става въпрос за безотговорен възложител или коварен изпълнител.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София

И още: Депутатите приеха туристически данък за нощувките в Airbnb; Китай затяга мерките в Хубей; Еврозоната не изключва фискални стимули за борба с икономическия спад

19 фев 2020, 1256 прочитания

София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел

Оказва се, че Столичната община е кандидатствала за евросредства за изпълнението му без съгласието на общинските съветници

19 фев 2020, 1168 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Да преследваш страстта си

Или как финалистът в конкурса Next Generation Даниел Бунарджиев става оперативен мениджър на мол

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10