Не точно дипломат, не точно чужденец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не точно дипломат, не точно чужденец

Не точно дипломат, не точно чужденец

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан познава България от първите години на прехода и не й казва сбогом

35352 прочитания

© Надежда Чипева


Когато отиваме да се видим с френския посланик в посолството на ул. "Оборище", целият двор на посолството е разкопан, а Ксавие Лапер дьо Кабан ни посреща от терасата на кабинета си и трескаво маха с ръка.

Той е пред отпуска, след която изтича мандатът му, а после той и съпругата му Мария, която е българка, ще заминат в Буркина Фасо, където е новото му назначение.

Това е краят не само на един мандат. През последните три години години Ксавие Лапер дьо Кабан се превърна в най-разпознаваемия представител на дипломатическия корпус.

Той нямаше никакъв проблем да нарече проблемите с истинските им имена – да посочи поименно гнилите ябълки в съда и прокуратура, да нарече Делян Пеевски олигарх (нещо, което всички знаят, но никой не казваше), а след инвазията на полицията в Слънчев бряг да попита кога ще бъдат прочистени мутренските кортежи, блокирали кръстовището на "Сан Стефано" и "Шипка".

Не за пръв път в България

Ксавие Лапер дьо Кабан приключва втората си мисия в България. Той е бил тук като втори секретар в първите години след промените. Тогава успява да създаде много приятелства и да се ожени за българка. Казва, че поговорката, която най-често чува, е "откъдето жената, оттам и родата".

Именно впечатлението от първите години на демократична България е причината той да има изявено отношение към дебата за комунистическия режим, а посолството да подкрепи серия от дебати по темата. "Много е важно да се знае истината за комунистическия режим, защото в България не е имало нещо подобно на комисия за истина и помирение като в Южна Африка, където след края на апартейда е имало поемане на отговорност", отговаря, без да се замисли, Дьо Кабан.

Прави му впечатление, че историята на комунизма не се изучава в училище, и поради тази причина "младите българи не знаят много добре точно какво се е случило", а възрастните не възприемат тоталитарния режим като нещо страшно. И дава конкретен пример: едно от първите неща, които новият лидер на социалистическата партия в България направи, беше да отиде до паметника на Тодор Живков в Правец.

С видимо възмущение и неразбиране той продължава: "Това е знак, че социалистическата партия, член на партията на европейските социалисти, приема, че може да отдаде почит на някого, който е бил ръководител на един тоталитарен режим в продължение на 35 години. Този човек символизира режима, който е разрушил всички свободи на българите. И на всичкото отгоре е някой, който е подкрепил идеята България да стане част от Съветския съюз. Това е някой, който е искал изчезването на България." Той определя поведението на БСП като странно: "Тодор Живков по никакъв начин не представлява европейските ценности, напротив, той е тяхно отрицание."

Три години, три правителства

"Бях в България три години, през което време се смениха три правителства", отговаря Дьо Кабан, запитан за политическата динамика, съпътствала мандата му.

Трудността по думите му идва от това, че всеки път трябва да се изграждат контакти отново - с новите министри, ръководителите в администрацията. За последното уточнява, че в България "много често се сменят не само министрите и зам.-министрите, но и ръководителите в администрацията". Пояснява: "Един дипломат трябва да има добра мрежа от контакти." С облекчение допълва, че във външно министерство, с което най-често комуникира, смените са по-редки.

Казусът, който промени съдебната система

В края на 2014 г. френският посланик започна да говори за дъщерните дружества на френската компания "Белведере", които са били обект на рейд през съда. Той обяснява, че решението да говори за "гнилите ябълки", не е било взето трудно: "Може би защото не съм предполагал, че ще доведе до такива последствия. Въобще не очаквах, че ще ударя там, където боли много - СГС. Бях в България едва малко повече от година, бях разбрал, че има проблеми в съдебната система и СГС включително, но не знаех, че положението е толкова тежко. Чак когато съдиите от градския съд поискаха оставката на ръководството на съда, си дадох сметка колко проблемно е било положението в този съд. От този момент ситуацията се подобри - има нов председател."

Ето защо няма нищо учудващо, че по време на честването на 14 юли във френското посолство иначе консервативен софийски съдия, участвала в събитията, отиде най-искрено да му благодари за позицията.

Френският посланик е убеден, че мониторингът на Европейската комисия над България в областта на правосъдието, борбата с корупцията и съдебната реформа "заслужава да съществува", а "докладите показват всяка година на българските власти и българските граждани, както и на другите европейски граждани, че има нужда от реформи в тази област. Докато Европейската комисия и страните членки са преценили, че има нужда от още напредък, този механизъм трябва да остане".

Именно на мониторинга той отдава и приемането на "макар и минимални" промени в конституцията в края на миналата година.

Медиите бухалки

Активната позиция на Ксавие Лапер дьо Кабан по отношение на проблемите в прокуратурата и влиянието на Делян Пеевски му запази място в жълтите медии, които отговаряха със залп от конспиративни, неподписани публикации по негов адрес.

Включително и в седмицата, в която се срещаме с него, вестник "Труд" му отделя цяла страница. През смях отговаря: "Вижте, не чета писанията на Петьо Блъсков. Нямам време за губене."

За него е важна друга оценка: "Случвало ми се e да ме спират хора по улиците или в ресторанта, за да ми кажат - много е добре това, което правите. Това са неща, които всички българи знаят."

Според френския посланик има проблем с концентрация на медиите, "доколкото не знаем кой е реалният собственик. Когато собственикът е неясен, много трудно можем да знаем дали той по някакъв начин влияе на редакционната политика. Това е вредно. Визирам предимно печатните медии".

Меси ли се

Най-често критиките към него са, че се "меси" във вътрешните работи на България. Всъщност замалко това можеше да му коства награждаването с орден "Стара Планина" - подобно на неговия предшественик Филип Отие, който се възмути от назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Съгласно чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения посланиците "имат задължение да не се месят във вътрешните дела на държавата, в която са".

Френският посланик обаче не мисли така и се аргументира: "Изобщо не става дума само за вътрешни работи. Въпросът е, че сме членове на ЕС. Първо, ставаше дума за френска компания и това ме засягаше. Въпросът дали България е правова държава и правосъдието е независимо също ме засяга пряко не само като посланик, но и като европейски гражданин. Държавата е гарант за законността на нещата, които се случват, че решенията, които се взимат от съдиите, са съобразени със закона. Когато това не се случва, това е тежък проблем, защото в Европейския съюз трябва да си имаме взаимно доверие между съдебните системи. Когато това не се случва, е пагубно за целия съюз."

Всъщност всеки дипломат ще ви каже, че когато един посланик нарушава споменатия член, то не е защото така е решил, а защото има одобрение от центъра, който го е пратил. Дьо Кабан припомня, че Филип Отие заедно с германския посланик са излезли с позиция срещу олигархията в България и в подкрепа на протестите от юли 2013. Преди това пак френски посланик - Етиен дьо Понсен, реагира публично за случая с убития в Париж български студент Мартин Борилски. "Не става дума за моя позиция, а за постоянна политика на Франция - всеки път, когато френският интерес е застрашен, защото съдебната ви система не работи, ние реагираме. Могат да критикуват този, който е посланик в момента, но това няма да промени по никакъв начин френската политика", категоричен е Дьо Кабан.

Другата България

Френският посланик е видял близостта на двете държави по тъжен повод - докато е на мисия в София, във Франция се случва терористичното нападение в редакцията на "Шарли ебдо", ноемврийските атентати и последно нападението в Ница. Той отбелязва, че му е направила силно впечатление спонтанната реакция на солидарност и съчувствие на българските граждани, които идват да оставят цвете или плюшена играчка пред оградата на посолството. "Това е много разчувстващо и много важно, защото показва, че ЕС и Европа означава нещо - българите се чувстват ранени, когато моята страна е ранена." След ноемврийските атентати Лапер дьо Кабан излезе пред посолството и прочете поемата на Луи Арагон "Париж".

Който следва френския посланик във Facebook, спокойно можеше да научи повече за България, отколкото си е мислил, че знае – той публикува снимки от местата, които посещава, с дълго обяснение за историята около това място.

"Не успях да посетя всички места в България, които исках да видя. Харесвам Триград и като цяло Родопите." Спомня си как когато отишъл във Върбово, родопско село до Широка Лъка, местните го познали ("В България много хора ме разпознават, в началото беше странно", уточнява посланикът) и го поканили да опита домашната им ракия и кисело мляко. "Много обичам гостоприемството на българите - като цяло и особено в малките села. Винаги е много приятно."

Иска да се качи на върховете Ботев и Вихрен. Съжалява, че не е имал време да отиде в Странджа и до Южното Черноморие.

Смяна на перспективата

"Ще сменя континента и перспективата и това е много полезно", казва френският посланик за новата си мисия. Дьо Кабан споделя, че харесва идеята човек да има разнообразна представа за проблемите в съвременния свят, "защото, когато сме тясно специализирани, не виждаме другите проблеми". Ксавие Лапер дьо Кабан подчертава, че отива в страна от Западна Африка, която е важна за сигурността на този регион, следователно и за сигурността на Европа. "Освен това е една от най-бедните държави на планетата" допълва още посланикът и определя назначението си там като предизвикателство.

Как се е стигнало до неговото назначение? През силен смях се съгласява, че вероятно е било по азбучен ред, защото преди България той беше в Бразилия. Но няма никакво съмнение, че ще се върне в България, най-малкото защото "откъдето жената...".

Той казва винаги това, което мисли

Запознах се с Ксавие в деня, в който за пръв път стъпи в България. Той самият ми казва, че съм неговата "най-стара" българска приятелка. Един мой много близък приятел - Ив Манвил, тогава втори секретар във френското посолство, си заминаваше за Франция. Той много активно се интересуваше от политическия живот в България в тази бурна епоха и искаше да непременно да представи своя наследник - Ксавие.

Той беше много симпатичен, отворен, забавен, голям купонджия, но също така обичаше наистина работата си и се интересуваше и от политика. Много бързо се сприятелихме. Той имаше огромен апартамент, в който мебелите, общо взето, бяха едно канапе и тонколони и купоните не спираха. Съмнявам се, че познаваше и половината от присъстващите, но купоните бяха много бурни. Освен това Ксавие танцува и много добре "рок-рали"!!!

Той беше неразделен с още двама французи, които бяха негови връстници и бяха на стаж в посолството - Малкото Ксавие (Ксавие Мерсенак, който живее и до ден днешен в България) и Ерве... и всичко беше един нестихващ купон, докато не се появи Мария....и Ксавие направо изчезна, бяха лудо влюбени... мисля, че и до ден днешен, след толкова години, те имат много силна връзка. Засичала съм Ксавие преди две години да чака Мария на летището и я посреща като в романтичен филм.

Това, което много ми харесва у Ксавие, е, че винаги си вдига телефона и е на разположение на приятелите си. Обича българската кухня, вицове и е много забавен и ерудиран събеседник - казва винаги това, което мисли.

Убедено вярва, че Франция и България са част от Обединена Европа

За мен Ксавие Лапер дьо Кабан е един от най-интересните и впечатляващи посланици, които са били в България, откакто имам интерес и следя публичния живот. Казвам го не само защото съм трайно свързан с Франция и защото имам шанса да го познавам лично. Казвам го, защото от всичко, което направи, се вижда, че той е човек, който има искрено и дълбоко чувство на съпричастност към страната ни и който по време на мандата си тук действаше не толкова като представител на Франция, колкото като човек, загрижен и отдаден на преодоляването на проблемите на собственото ни общество, на утвърждаването ни като нормална европейска държава. Нетипично открит и директен за дипломат. Далеч от клишетата и привидностите на класическите дипломатически отношения. Човек, споделящ искрено и убедено идеята за обединена Европа, от която както Франция, така и България са неразделна част. За България беше изключителна възможност през последните години да има този човек за посланик на една от водещите държави в ЕС.

Когато отиваме да се видим с френския посланик в посолството на ул. "Оборище", целият двор на посолството е разкопан, а Ксавие Лапер дьо Кабан ни посреща от терасата на кабинета си и трескаво маха с ръка.

Той е пред отпуска, след която изтича мандатът му, а после той и съпругата му Мария, която е българка, ще заминат в Буркина Фасо, където е новото му назначение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  rdf16318709 avatar :-|
  rdf16318709

  Евала на посланика! Достоен човек! Ако го бях срещнал някъде, несъмнено щях да го поздравя. Дано и следващият френски посланик да изрича на глас нещата, които всички знаят. Думите на френския посланик, който и да е той, виждате каква тежест имат.

 • 2
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Несъмнено знакова и разпознаваема фигура, сред чуждите посланици! С принос, за нашето общество, за който всички разбраха! Можем, само да му благодарим и да му пожелаем успех!
  Предполагам, че много представители на правосъдната мафия, ще въздъхнат с облекчение...!

 • 3
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  Бяхме свикнали и британския да ни говори истини с усмивка,но отдавна го няма.Сегашната се загуби в настаняване и битови преустройства.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  А може би представителите на правосъдната мафия няма да могат да въздъхнат с облекчение - господин Ксавие говори за държавната политика на Франция, а не толкова за личните инициативи на посланиците. И това е е обнадеждаващо.

 • 5
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  вече щом изтича мандата му спокойно мога да го нарека ПИЧ.
  в началото на мандата си мислех че е фустогонец,и лековат.
  да обаче се оказа сериозен,аналитичен и за капак на всичко и сербез момче. Е да е жив и здрав и отново тук в България...

 • 6
  jdj1455115687488426 avatar :-|
  Tikva Oranjeva

  Всичко е добре, но и във Франция има гнили ябълки по етажите на властта.
  Нека си припомним: http://m.offnews.bg/news/Komentari_65/L-ekspres-Frenski-eksperti-davat-ramo-na-kuriozen-balgarski-ministar_305132.html
  Защо този случай се потули?

 • 7
  ajsayder avatar :-|
  Simo Petkov

  До коментар [#1] от "rdf16318709":
  Евала на посланика! Ако го бях срещнал някъде, несъмнено щях да го поздравя. Дано и следващият френски посланик да изрича на глас нещата, които всички знаят. Думите на френския посланик, който и да е той, виждате каква тежест имат..."
  ---------------------------------
  Абсолютно винаги Френските Посланици, са ни поучавали без да ги питаме, изказвали са обидни мнения, бъркали са се в нашите неща .. да , има българи, които смятат че :
  "Думите на френския посланик, който и да е той, виждате каква тежест имат." .. но според малцината останали българи - патриоти, такова отношение показва робски манталитет и пълна липса на национално достойнство ..
  Хора - всякакви!
  Хубаво на Простотията е, че не може да се скрие ..!

 • 8
  ajsayder avatar :-|
  Simo Petkov

  И да не съм голословен:
  ..."Едва ли остана българин, който да не е разбрал за обидите, с които ни засипа френският президент Жак Ширак. Заедно с румънците преди 2 дни той ни обвини в лекомислие, инфантилизъм и безотговорност, задето не сме се консултирали с ЕС по въпроса за Ирак..."
  ..."юли 1998 г. тогавашният посланик в София Марсел Тремо ни се нацупи, че не сме оценили по достойнство победата на френския национален отбор на предишното световно първенство по футбол. "В една франкофонска страна като вашата аз не видях никакъв ентусиазъм. Изобщо не очаквах такова нещо, затова си взех и съответните бележки", изтъкна г-н посланикът. Той призна, че е получил очакваните поздравления по време на приема по случай 14 юли, "но с 2 дни закъснение, а важна е спонтанността". ..
  .."Високомерието сред някои френски представители у нас стигна върха си в лицето на мадам Натали Коломбел, която през 1999 г. беше шеф на визовата служба в София. След като дълго време си позволяваше да измисля нови и нови изисквания за получаване на визи, накрая тя лично изгони с ритници една българка.... След намесата на нашето външно министерство скандалната служителка на Ке Д'Орсе бе преместена.." .. .. "Руди Деманж се прочу с това, че издаваше френски работни визи на наши проститутки срещу скромното възнаграждение от 700 марки. С.. се опита да прехвърли част от вината върху българските служители във визовия отдел, които получавали заплати между 170 и 220 долара, а карали "Волво" и имали лаптопи. Отгоре на всичко Деманж обиди чакащите пред консулството нашенци, като ги нарече "фауна" в интервю за телевизия "Франс 2".

 • 9
  ajsayder avatar :-|
  Simo Petkov

  Та има хора, дето навремето се радваха на всякакви напътствия от Москва.. а сега се подмокрят ако някой французин нещо каже за България ..
  Хора личени от достойнство и национална чест ..

 • 10
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#6] от "Tikva Oranjeva":

  Потули го родната прокуратура, която удобно изчака да изтече давностният срок за такива престъпления та да може с "чиста" съвест да прекрати разследването.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK