МВР предаде гюленист на Турция

Преди два месеца съдът отказа да есктрадира Абдуллах Бююк заради политическото разследване срещу него в Турция

Бююк е бил предаден на турските власти
Бююк е бил предаден на турските власти
Бююк е бил предаден на турските власти
Бююк е бил предаден на турските власти

В сряда МВР е експулсирала 43-годишният турски гражданин Абдуллах Бююк, който е разследван в Турция за връзки с "терористичната организация на Фетхуллах Гюлен".

През март месец на две инстанции българският съд отказа да допусне екстрадицията на Бююк, който има хостинг компания в Турция, тъй като има достатъчно данни, че разследването срещу него е политически мотивирано.

След опита за преврат в Турция преди месец, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви: "В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България."

След като турските медии публикуваха информация в сряда, че Бююк е бил предаден от "агенти на българските служби" на турските власти на граничния пункт Капъкуле, от МВР съобщиха, че директорът на Дирекция "Миграция" е издал заповед за налагане на административна мярка "принудително отвеждане до границата" на Абдуллах Бююк, гражданин на Република Турция, тъй като "не е напуснал страната до изтичане на разрешения му за престой срок."

Кога е издадена тази заповед от прессъобщението на МВР не става ясно. По принцип този вид принудителни мерки подлежат на съдебен контрол. Нито в Административния съд-София град, нито във Върховния административен съд (ВАС) се откриват дела, по които Бююк да е жалбоподател. Това означава, че той или не е обжалвал (което е малко вероятно защото още през март е заявил пред Софийски градски съд, че не разчита на независим процес в Турция), или просто не му е дадена такава възможност.

Юристи коментираха, че заповедите за принудително отвеждане до границата на чужденци, които са превишили престоя си в България не е "автоматична" и целият процес, заедно с отвеждането отнема няколко месеца, тъй като лицата, към които се отнасят тези мерки, първо имат покана за доброволно напускане и т.н.

Историята на Абдуллах Бююк прочетете тук.