Абдуллах Бююк експулсиран от МВР за по-малко от ден

Вътрешното министерство твърди, че е изпратило обявения за предател "при семейството му"

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поиска екстрадицията на Бююк след неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поиска екстрадицията на Бююк след неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган.    ©  Handout
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поиска екстрадицията на Бююк след неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поиска екстрадицията на Бююк след неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган.    ©  Handout

"Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му". Така зам.-главният секретар Георги Арабаджиев има ли представа къде МВР изпраща турския гражданин Абдулах Бююк, който е разследван в Турция за връзки с Фетхуллах Гюлен.

Георги Арабаджиев и директора на дирекция "Миграция" Николай Николов дадоха брифинг във връзка с екстрадицията на Бююк.

Тази пролет българският съд на два пъти отказа екстрадицията на Бююк с аргумента, че разследването срещу него е политически мотивирано и той не може да получи справедлив процес.

Въпреки това, в сряда МВР издаде заповед за неговото принудително отвеждане до границата, без той да получи възможност да я обжалва.

Рутинна проверка

Според комисар Николай Николов, директор на дирекция "Миграция", който е издал заповедта за принудителното отвеждане на Бююк до границата с Турция, са били получени данни, че Бююк пребивава в България с невалиден документ и писмо от администрацията на президента, според което на него му е отказано убежище. "Обявен е за невалиден – документ, който е изгубен, обявен е за изгубен, невалиден, това е" – бяха точните думи на Николов, след като беше попитан да обясни какво точно означава "невалиден" документ. Заповедта за неговото връщане в Турция е била издадена във вторник, а в сряда, по време на "рутинна" проверка на личните му документи той е бил открит, заповедта му е била връчена и е бил отведен в Турция, тъй като заповедта подлежи на незабавно изпълнение.

Според комисар Николов, Бююк тепърва ще може да обжалва заповедта, която подлежи на съдебен контрол, както в България, така и в Турция. Той обаче не успя да отговори дали той ще бъде върнат в България, в случай, че тя бъде обявена от съда за незаконна. Омбдусманът и неправителствени организации не са били уведомени за заповедта за отвеждането на Бююк, защото по закон за дирекция "Миграция" не съществува такова задължение, обясни Николов. В закона за чужденците обаче е записано, че при експулсиране и принудително отвеждане до границата се осъществява наблюдение от "омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации."

От обясненията на служителите на МВР не става ясно дали властите при издаването на заповедта са определили срок от 7 до 30 дни, в който чужденецът трябва да изпълни доброволно задължението за връщане, както повелява законът. Този срок не е приложим, ако "лицето представлява заплаха за националната сигурност или обществения ред". Не е ясно по какъв начин и на какво основание е прието, че Бююк е опасен за националната сигурност или обществения ред.

На въпрос защо адвокатът на турския гражданин не е бил уведомен за издадената заповед за извеждане на Бююк му, Николов отговор, че не познава адвоката и поиска защитникът да бъде попитан защо след като е имал време от февруари, не е съдействал на бизнесмена да узакони престоя си в България. Тъй като Бююк е бил задържан за по Закона за МВР, за властите има императивно задължение да му предоставят възможност да се обади по телефона, да получи адвокатска защита, преводач, както и да му бъде обяснено, че може да обжалва пред съд задържането си.

"Категорично искам да заявя – договорка няма. Целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол", обясни Георги Арабаджиев. Той обаче не успя да обясни защо турските медии са разбрали за отвеждането на Бююк в Турция преди българските им колеги.

Кой е Абдуллах Бююк

Абдуллах Бююк е 43 годишен турски бизнесмен, който е разследван в Турция за връзки с "терористичната организация на Фетхуллах Гюлен". "В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България", заяви за Бююк турският външен министър Мевлют Чавушоглу след опита за преврат в Турция.