Генералът, който кацна по корем в политиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Генералът, който кацна по корем в политиката

О.з. ген. Румен Радев - бивш командир на Военно-въздушните сили и настоящ кандидат на левицата за президент.

Генералът, който кацна по корем в политиката

Бившият командващ на ВВС ген. Радев може да направи изборите по-интересни

Момчил Милев
23272 прочитания

О.з. ген. Румен Радев - бивш командир на Военно-въздушните сили и настоящ кандидат на левицата за президент.

© Надежда Чипева


"Оставката ми няма политически мотиви. Основният мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им." С тези думи през октомври миналата година командирът на Военно-въздушните сили ген. Румен Радев хвърли рапорт за напускане и го оттегли в рамките на по-малко от 24 часа. Така той издейства директно от премиера допълнителни 80 млн. лв. целево за бойната авиация основно за удължаване на летателния ресурс на старите руски изтребители МиГ-29. А също така и за първи път демонстрира, че може да води битки не само в небето, но и в апаратното задкулисие на българската политика.

Погледнато от перспективата на днешния ден въпросното твърдение на генерала авиатор вече звучи малко нелепо и лицемерно. Особено след като той изненадващо пак подаде оставка и веднага бе номиниран за съвместна кандидатпрезидентска кандидатура на БСП и АБВ. Наложи се дори целият държавен апарат да форсира процедурите по освобождаването му от редовете на армията, за да не може след това левицата да вкара в предизборната борба популисткия аргумент, че фаворитът й е бил служебно спъван и "репресиран" от ГЕРБ.

Неприятното чувство и лошият вкус в устата около катапултирането на Радев в политиката е не само заради факта, че в рамките на броени дни той сменя уж деполитизираното ръководство на въоръжените сили с партийната централа на "Позитано" 20, а и заради факта, че е първият командващ на бойната авиация от години насам, който имаше шанс да се пребори за реално увеличаване на бойните й възможности. Въпреки това обаче той се оттегля в сюблимния момент: следващите няколко месеца ще са ключови за задвижването на най-важния и скъп проект за модернизацията на армията – за избор на нов тип многоцелеви бойни самолети, чиято стойност се очаква да е около 1.5 млрд. лв. Така че очевидно истинската мотивация на генерала не е свързана само с решаването на проблемите на ВВС, но и с начина, по който това ще се случи. Което вече не е въпрос на военно-техническа експертиза, а на политическо решение.

Ас в небето, редник в политиката

Суровата (поне за левицата) истина е, че името на ген. Радев не е особено популярно извън военните среди и популяризирането му няма да е никак лесно. Това, че не е достатъчно публично разпознаваем, е и един от основните аргументи срещу номинацията му за президент – както на неговите опоненти, така и на вътрешнопартийната опозиция в БСП. За първи и последен път командващият на ВВС прелетя по наистина запомнящ се начин през светлините на медийните прожектори през есента на 2014 г., когато организира авиошоуто "Това сме ние" в столицата - най-голямата публична демонстрация на българските ВВС от години насам. През останалото време Радев дефилира в публичността предимно в контекста на дебата за модернизацията на армията – тема, която, изглежда, е твърде специализирана и по-скоро безинтересна за мнозинството цивилни избиратели във времена на мир и относителна сигурност. Така че е твърде спорно дали до октомври ВВС генералът ще стане разпознаваем за масата българи и дали ще запази своята харизма, когато бъде принуден да смени авиаторския комбинезон с костюм и се наложи да отговаря убедително по разнообразни въпроси, различни от това как да се намерят няколкостотин милиона лева за нови бойни самолети.

Интересно е също така, че допреди около една година ген. Радев по-скоро минаваше за офицер технократ и по никакъв начин не демонстрираше партийни пристрастия. Единственият в някаква степен косвен намек в тази посока беше назначаването му за командващ на бойната авиация по времето на правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. Този факт обаче по-скоро се свързваше с близкото му приятелство с тогавашния военен министър Ангел Найденов, а не с някаква конкретна директива от страна на тройната коалиция. За сметка на това още по онова време ген. Радев беше един от малкото генерали, които си позволяваха открито да защитават нуждата от придобиване на нов тип натовски изтребител, вместо сляпо да се наливат стотици милиони в модернизация на руските МиГ-29 (в интерес на истината през последните месеци се оказа, че това може би не е било съвсем така). Като зам.-командир на ВВС пък по времето на първото правителство на Борисов генералът дори ръководеше работната група, която беше на крачка от финализирането на гореспоменатия мегапроект и купуване на ескадрила изтребители F-16 от Португалия. Така че точно в онзи момент някой едва ли си е мислил, че Радев може да се окаже човек на "Позитано" 20.

В рамките на своята 29-годишна военна кариера също така вече бившият командир на ВВС преминава през всички стъпала на армейската йерархия - обстоятелство, което вероятно активно ще бъде използвано в кампанията по изграждането на образа на "достойния български генерал". Радев е пилотирал няколко поколения руски бойни самолети, бил е командир на ескадрила в Равнец, ръководител на основната изтребителна авиобаза Граф Игнатиево, зам.-началник и началник на ВВС. Отделно от това е обучаван както във вонновъздушното училище в Горна Митрополия, така и в колежа "Максуел" на ВВС на САЩ. Така до съвсем скоро генералът беше възприеман като един от прозападните офицери в армията ни.

"Кобрата"* на Радев

През последната около една година обаче уж американският възпитаник Радев започва да се държи, меко казано, странно и не точно така, както предполага позицията на "доблестен български генерал". Всичко започва няколко месеца по-рано - малко след налагането на санкциите на ЕС спрямо Руската федерация след анексирането на Крим. Въпросните мерки съвсем логично включват и оръжейно ембарго. Последното е сериозен проблем за българската изтребителна авиация, която е 100% зависима като поддръжка от Русия. Същевременно на срещата на натовските лидери в Уелс, а по-късно и на Консултативния съвет по национална сигурност при българския президент се взимат принципни политически решения за намаляване на зависимостта от оръжейни системи, несъвместими със стандартите на алианса.

В стремежа си да намерят решение на този сложен проблем за бойната ни авиация президентът Плевнелиев и екипът на военния министър Ненчев започват да действат по алтернативен вариант за ремонт на двигателите на МиГ-29 в Полша. Също така стартират сондажи на политическо ниво в НАТО за съвместни въздушни патрули със съюзнически самолети, в случай че българската авиация страда от временен недостиг на ресурси. Изрично се подчертава, че става дума за подсилване, а не за заместване на българските ВВС, докато те решат техническите си проблеми. По всичко личи обаче, че всичко това не съвпада с вижданията на началника на ВВС.

Точно в този момент ген. Радев започна почти открита съпротива както срещу сделката с Полша, така и срещу съвместните съюзнически патрули. Генералът заедно с проверявания в момента началник на управление "Инвестиции в отбраната" в МО Венислав Цанов, се опитват да поръчат части за МиГ-овете по силата на все още действащото рамково споразумение с руснаците през главата на министър Ненчев. Паралелно започнаха атаки от страна на РСК МиГ, че ако българските изтребители бъдат ремонтирани в Полша, Русия ще ги счита за бракувани и ще откаже да се занимава с тях и в бъдеще. Писмо по въпроса беше изпратено и до о.з. ген. Михо Михов – председател на комисията по отбрана в парламента, депутат от АБВ (една от партиите, които сега номинират командира на ВВС) и бивш началник и ментор на Радев. На финала руснаците дори заплашиха, че ще спрат и резервни части за полските военни заводи WZL-2 и WZL-4, които поправят двигателите на българските изтребители.

В крайна сметка обаче ремонтът в Полша бе одобрен и първите двигатели за МиГ-29 с удължен ресурс вече са тук. След пируета на Радев с първата оставка пък премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за две инициативи за ВВС – краткосрочна и дългосрочна. По силата на първата бяха организирани три търга за купуване не само на още 10 двигателя за МиГ-ове, но и на кутии за самолетни агрегати и други резервни части. Последното беше в отговор на протестите на Радев срещу договора с Полша, според които поддържането на МиГ-29 не е само ремонт на двигатели, но и на други компоненти. Също така държавата отново национализира пловдивския авиоремонтен завод "Авионамс", който на теория би трябвало да може да извършва поддръжката на използваните в момента руски изтребители, стига да получи съответната техническа документация. Правителството също така рестартира процедурата по закупуването на натовски изтребители, като обеща да задели за целта не 700 млн. като предния път, а вече до 1.5 млрд.

И точно в този момент, когато изглеждаше, че ген. Радев получава почти всичко, което може да поиска, той изненадващо реши да напусне и да се присъедини към политическите противници на Борисов. Важният детайл в случая е, че единственото нещо, за което бъдещият кандидат-президент на левицата в крайна сметка не успя да се пребори, беше запазването на военно-техническата зависимост на българските МиГ-ове от Москва. Вероятно това обстоятелство е провокирало лидера на "Движение 21" Татяна Дончева да коментира издигането на кандидатурата му с репликата: "Ген. Румен Радев е номинация за президент на БСП от един бизнес кръг, свързан с оръжейното лоби, който трябва да уреди сметките на социалистическата партия"...

----

*Фигура от висшия пилотаж, за която се твърди, че се изпълнява само с изтребители Су-27 и по-нови, а ген. Радев направи с МиГ-29.

"Оставката ми няма политически мотиви. Основният мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им." С тези думи през октомври миналата година командирът на Военно-въздушните сили ген. Румен Радев хвърли рапорт за напускане и го оттегли в рамките на по-малко от 24 часа. Така той издейства директно от премиера допълнителни 80 млн. лв. целево за бойната авиация основно за удължаване на летателния ресурс на старите руски изтребители МиГ-29. А също така и за първи път демонстрира, че може да води битки не само в небето, но и в апаратното задкулисие на българската политика.

Погледнато от перспективата на днешния ден въпросното твърдение на генерала авиатор вече звучи малко нелепо и лицемерно. Особено след като той изненадващо пак подаде оставка и веднага бе номиниран за съвместна кандидатпрезидентска кандидатура на БСП и АБВ. Наложи се дори целият държавен апарат да форсира процедурите по освобождаването му от редовете на армията, за да не може след това левицата да вкара в предизборната борба популисткия аргумент, че фаворитът й е бил служебно спъван и "репресиран" от ГЕРБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 2
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ

  Май, от два стола, та на земята, ще падне тоя червен тарикат.

 • 3
  kenedy avatar :-|
  kenedy

  Ха Ха ха, Гоце Боце и още ченгеджия и фатмащина на поразия. Какъв генерал е щом не можа да купи една ескадрила изтребители за България или това ще се случи когато стане президент?

 • 4
  dqdo_yoco avatar :-|
  dqdo_yoco

  В тази статия има много верни факти и много НЕВЕРНИ изводи, интерпретации и внушения...
  Оставката на генерала наистина е свързана с желанието на министър Ненчев да даде охраната на небето ни на други държави, в случая поляците...
  Генералът още с първата си оставка заяви, че съвместната охрана е лоша идея и е срам за България...
  Сегашният му рапорт за напускане случайно съвпадна с изтичането на много предварителната информация за неговото номиниране от БСП и не е свързан с това...
  Никой ли не се замисля, че няма никаква логика да се уволняваш от такъв висок пост само за това, че са те номинирали, заедно с още 5 кандидатури и никой не ти е дал гаранция, че ти ще си избрания...
  Това твърдение е смешно и има за единствена цел да хвърли сянка върху достойното име на генерала...
  А той наистина е достоен генерал и истински човек.
  Друго грешно твърдение в статията е, че целия държавен апарат се е впрегнал да ускори освобождаването на генерала за да участва в изборите... Това са пълни глупости... Който е чел Закона за отбраната и въоръжените сили много добре знае, че императивния срок за вземането на решение за рапорта на генерала е само ДВЕ СЕДМИЦИ... Така че държавните органи просто трябваше да се включат в този законоустановен срок... Защото закона нали е задължителен за всички, и за министъра и за премиера и т.н....
  В статията има и много други неверни неща и внушения, но вече се уморих да пиша...
  Факт е, че с армията губи един достоен генерал, но дано България да спечели достоен върховен главнокомандващ...

 • 5
  veli7820 avatar :-|
  veli7820

  Интересно е как веднага започнаха дежурните негативни коментари с обилно слюнкоотделяне! Тиквоч ли бил??? Май бъркате името на премиера с някой друг!!!

 • 6
  plebs avatar :-|
  plebs

  "Генералът, който кацна по корем в политиката"
  или
  Генералът, който залудо катапултира от амплоато си?

  Скоро ще се разбере.

 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#4] от " dqdo_yoco ": Целта на елеменгарно манипулативната статия е да се отстреля овреме всеки, който може да мине за заплаха за т.н. дясно. И кап. Списаревски (мир на праха му) да бяха номинирали, Милев щеше да го етикира като фашист и женкар.

 • 9
  petar_georgiev avatar :-(
  petar_georgiev

  Моля се (!) предчувствията ми да ме лъжат, НО...

  Преди десетина години, в една голяма северо-източна страна (бивша ипмерия), един алкохолизиран и болен президент, точно на Нова година, „реши” да представи на света свой заместник – никому неизвестен, но сравнително млад и енергичен полковник-чекист от КГБ (ФСБ)... „Младежът” здраво се захвана за „работа”, но тъй като никой (освен родните чекисти) не го припознаваше за авторитет и лидер ... започнаха „странни”, неслучайни събития. „Терористи” взривиха жилищен блок в столицата; загърмяха взривове и в провинцията... Населението изтръпна от ужас... В град Р. обаче, бдителни граждани откриват в мазето си подготвена мощна бомба. Милицията бързо залавя организаторите на атентата, които се оказват ... ЧЕКИСТИ, колеги на новия президент...

  Защо пиша всичко това?

  Защото нямам никакво съмнение, че българската „библиотекарско”-чекистка компания на кандидата за президент - ген. Първанов(Радев) - много добре познава „опита” на своите колеги и няма никакви задръжки да го приложи в България – тук-и-сега!

  Молове в София под път и над път...
  Сирийски, афганистански, иракски бежанци („терористи”) дал Господ...
  Дежурни „говорители” и „говорителки” (виж Мая „Костинбродска” и компанията от вестници, телевизии, сайтове) - имаме си в изобилие...

  И така, колко му е – едно (малко?) БУМ! ...
  и Герой-Воин-Закрилник-Защитник-Генерал става Президент на РБ.

  (Дано да греша! Дано да греша!)

 • 10
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Падна ми в очите Радев заради включването в политиката! Не "падна" а катастрофира! Но се очаква да катастрофира и в политиката,защото се е хванал с хора, на които "ЧЕСТТА" им е на задните части!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.