Кой предаде Бююк
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой предаде Бююк

Турските медии бяха уведомени за "рутинната" процедура по предаването на Бююк и го очакваха завръщането му

Кой предаде Бююк

Освен тотално незаконна договорката за предаването на гюлениста oтдалечи рязко България от демократичните ценности

26546 прочитания

Турските медии бяха уведомени за "рутинната" процедура по предаването на Бююк и го очакваха завръщането му

© Haberler


В сряда привечер на сайта на МВР беше публикувано кратко съобщение. В него се казваше, че директорът на дирекция "Миграция" е издал заповед за принудително отвеждане до границата на Абдуллах Бююк, тъй като е изтекъл разрешеният му за престой срок. Заповедта е изпълнена на 10 август т.г.

Всъщност това съобщение едва ли щеше да се появи, ако няколко часа по-рано външният министър Мевлют Чавушоглу не беше заявил, че България е отказала да предостави политическо убежище на бизнесмена и екстрадицията е "в процес на подготовка". Малко по-късно турските медии съобщиха, че "терористът" е бил предаден на граничния пункт Капъкуле от агенти на българските служби. Вечерта турските медии щяха да излъчат кадри как Бююк влиза в полицейския участък в Одрин с белезници на ръцете и придружаван от двама полицаи.

Докато с объркани и противоречащи си обяснения политическото и професионалното ръководство на МВР се опитваше да обясни, че става дума за рутинна процедура, Чавушоглу наричаше нещата с истинските им имена - не става дума за административно "отвеждане до границата", а за прикрита, незаконна и насилствена екстрадиция.

И още - Абдуллах Бююк не е върнат при семейството му (както нагло заяви зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев), а е бил предаден на Турция, за да бъде задържан и съден за тероризъм.

Отличната информираност на турския външен министър за действията на българските власти потвърждават очевидното - решението да предадат Абдуллах Бююк в нарушение на националното и международното законодателство и с ясното съзнание, че той ще бъде подложен на унизително третиране и твърде вероятно няма да получи справедлив процес, е резултат от тайна договорка между двете правителства.

В петък пред "Нова телевизия" премиерът каза, че отвеждането на Бююк е било "на ръба на закона", а след това започна да говори за бежанската вълна, уточнявайки, че между двете теми "има много общо", на практика признавайки, че става дума за сделка. В нея (вероятно) Турция ни е изнудвала, че ако не правим всичко, което тя каже, ще пуснат бежанците към България. Премиерът и хората около него съответно са се уплашили и са решили, че грубото нарушаване на закона и съдбата на един човек, както и очевидното унижение за българската държава са приемлива цена за спирането на бежанците.

"Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ние се втренчваме в един от 25 000 случая. С цената, ако трябва на всичките да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България", заяви Борисов. По-късно тези негови думи бяха погрешно предадени в турските медии като обещание да даде главите на всички гюленисти в България. (редактирана на 13/08/2016 в 11:42).

Източник от правителството казва, че проблемът с Бююк е, че той действително подлежи на връщане - с нередовни документи и се е отказал от процедура по получаване на бежански статут. Според него от нашите служби е дошла информация, която го е поставила без съмнение в категорията "заплаха за националната сигурност". В тази ситуация освен това, твърди източникът, ако България откаже връщането му с аргумента, че Турция не е демократична държава и няма гаранции за хуманно отношение към него, това ще означава, че не признаваме статута и на "първа сигурна държава" по пътя на бежанците и съответно България трябва да се превърне в такава. Официалното му предаване освен това давало някакви гаранции, че в отношението си към него турската държава ще спазва човешките права.

Това обаче не отменя факта, че в задържането и предаването му на турската страна има няколко много спорни момента.

Рутинна проверка и куп нарушения на закона

В четвъртък на пресконференция зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и директорът "Миграция" Николай Николов се опитаха да обяснят какво точно е станало с Бююк.

"Вчера при рутинна проверка... при рутинно спиране в района на столичния кв. "Младост" колеги от СДВР са спрели въпросното лице, което е било без валиден документ за движение в страната, след което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане в координация с дирекция "Миграция".

"Рутинната" проверка идва по-малко от две седмици след като вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на Бююк (по молбата му, подадена половин година по-рано), тъй като "не са били налице законовите основания за това".

От обясненията на МВР става ясно, че при тази "рутинна" процедура правните норми са нарушени многократно. Първо, не става ясно защо властите при издаването на заповедта не са определили срок от 7 до 30 дни, в който чужденецът трябва да изпълни доброволно задължението да напусне страната, както повелява законът.

Не се разбра защо омбудсманът и неправителствени организации не са били уведомени за заповедта за отвеждането на Бююк. Комисар Николай Николов се опита да заблуди медиите с твърдението, че "за дирекция "Миграция" не съществува такова задължение", пропускайки факта, че в закона за чужденците обаче е записано, че при експулсиране и принудително отвеждане до границата се осъществява наблюдение от "омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации".

Арестувайки Бююк, властите са били задължени да му предоставят възможност да се обади по телефона, да получи адвокатска защита, преводач, както и да му бъде обяснено, че може да обжалва пред съд задържането му. Отново противно на твърденията на служителите на МВР, ако Бююк беше обжалвал заповедта за отвеждането му до границата, това щеше да спре изпълнението й. Това е така, защото според закона незабавно изпълнение следва само за другите мерки за принуда - експулсиране и забрана за влизане в България.

Нещо друго - в нормативния акт е записано, че "чужденец, на който е наложена принудителна административна мярка експулсиране, не се експулсира в държава, в която животът и свободата му са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко или унизително отношение".

Според юристи и правозащитници, с които "Капитал" се консултира, експулсирайки Бююк, властите са нарушили чл. 3 от Европейската конвенция за човешките права и основните свободи, който забранява изтезанията.

В четвъртък зам. главният секретар на МВР се опита да вплете и друг сюжет: "По отношение на лицето ние сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари месец. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни."

Вторият в професионалната йерархия на вътрешното министерство добавя две нови нишки - "кореспонденция по линия на Интерпол" и "има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни", т.е. турският бизнесмен освен с изтекли документи е и заплаха за националната сигурност.

Всъщност "кореспонденцията по линия на Интерпол" не е нищо друго освен обмен на информация с турските власти. Международната полицейска служба е пощенска кутия, в която страните членки залагат информация за издирвани лица. Отказвайки екстрадицията на Бююк през март, съдът вече веднъж се е произнесъл, че предоставената от Турция информация не е достатъчна за неговото предаване. Ако е пристигнала нова информация, единственият законов път е бил през ново искане до съда.

С действията си МВР са нарушили и Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, който казва: "Не се допуска предаване на лице чрез трансфер, изгонване, препредаване на държавната граница или друг начин, който прикрива екстрадиция." Още в първите дни след преврата от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" съобщиха, че има убедителни доказателства, че задържаните са бити, измъчвани и изнасилвани в затворите.

Прозрачната сделка

Съвпаденията в действията на няколко институции - отказът за предоставяне на убежище, рутинната проверка и експресната експулсация (без право на каквато и да е било защита), показват ясно, че България целенасочено е търсела резултата, а именно да задоволят искането на Турция да получи "предателя" Бююк. Подобно решение, разбира се, няма как да бъде взето нито от началник в средното ниво МВР, нито дори и от самия министър.

"Моите тревоги са при кого ще останат накрая мигрантите", коментира Борисов в петък и каза, че иска "Турция да третира България по друг начин". Признанието на премиера е, че незаконното връщане на Бююк е пряко свързано с опасенията властите в Турция да не насочат бежанската вълна към България.

През последните три седмици има значително нарастване на задържаните мигранти на територията на България (ако са влизали средно по 300 души на седмица, през последните три в България са установени средно по 550).

Встрани от сделката с мигрантите управляващите в България могат да имат и други очаквания от Турция. В края на миналата година турските власти намекнаха, че значителният дял, който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар на цигари в Турция, е проблем, още повече че има данни, че с генерираните средства се финансират терористични организации. Появи се информация, че на Делян Пеевски, за когото се предполага, че контролира компанията, е наложена забрана да влиза в Турция. Факт е, че бизнес интересите на депутата от ДПС се преплитат с тези на управляващите още от първия мандат на ГЕРБ, като дори и след обявения в началото на годината от премиера катарзис компании, свързани с Пеевски, продължават да получават достъп до държавен ресурс.

Показателно е, че в петък свързаните с Пеевски медии започнаха активно да "разобличават" Бююк и да критикуват тези, които публично са се възмутили от действията на властите.

Какво следва

От думите на премиера в петък стана ясно, че най-вероятно ще бъде назначена проверка.

И така нищо чудно незаконното предаване на Бююк на турските власти ще бъде приписано на някой редови служител от министерството. Въпросът как ще бъде завършена подобна проверка в отсъствието на турския гражданин е по-скоро реторичен.

"Разбира се, че спазваме върховенството на закона! Казал съм на Бъчварова всички там наредби, ако трябва, да ги променим", каза още в петък Бойко Борисов, след като на няколко пъти прехвърли всички неудобни въпроси към вътрешния министър Румяна Бъчварова, която от своя страна в четвъртък прехвърли въпросите към дирекция "Миграция".

Думите на Борисов са чисто лицемерие - най-висшите източници на правото - международните договори и конституцията, са пределно ясни за това какви гаранции за защита на човешките права дължи България и нито един подзаконов акт - било то наредба или устна заповед, не може да им противоречи.

След атентатите от 11 септември Германия приема законодателство, което дава право на властите да свалят завзет от терористи пътнически самолет, за да спасят живота на хората на земята. През 2006 г. Конституционният съд в Германия отменя този закон.

Философът Юрген Хабермас дава пример с това не съвсем еднозначно решение, за да илюстрира максимата на Кант: "Никога не се отнасяйте към човека като към средство, а винаги като към цел." "Тази философска концепция за човешкото достойнство, съществуваща още от антични времена, получи широко разпространение и законодателно беше закрепена в документите на международно равнище и в националните конституции след Втората световна война", казва Хабермас. Защото без съмнение вярва, че защитата за достойнството човека е неизменно задължение, достижение на човечеството, или поне на тази част от него, определяща се като демократична.

Превръщайки Бююк в разменна монета, само за един ден България рязко се отдалечи от тази ценности. От почти демократична държава тя направи първата си крачка към сивата зона на страни като Турция и Русия.

Един предател.

Самият Абдуллах Бююк не отрича, че е свързан с движението на Гюлен. В Турция той има голяма фирма за хостинг услуги. Идва в България в края на миналата година, след като гоненията срещу гюленистите са станали интензивни, а срещу него е започнало разследване за участие в терористична група и пране на пари.

Турция го обявява за издирване чрез Интерпол. През февруари той подава молба за убежище до президентството, в която посочва, че в родината си се чувства политически неудобен и преследван.

Търси закрила и от Държавната агенция за бежанците.

През март прокуратурата го задържа и подава искане до съда за екстрадицията му, която е отхвърлена. Съдия Величка Цанова, която гледа делото, записва в определението си, че е "налице основателно съмнение по отношение на предоставените от турската страна гаранции за справедлив съдебен процес". Решението й е оставено в сила и на втора инстанция.

Вероятно успокоен от това развитие на нещата, Бююк не се явява за регистрация и процедурата му пред агенцията за бежанците е прекратена. През април той основава фирма, която носи името на хостинг бизнеса му в Турция - "Исим Тесджил".

Нещата очевидно се объркват след неуспешният опит за преврат в края на юли. Няколко дни след събитията, визирайки Бююк, турският външен министър каза по време на митинг: "В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел."

Няма и месец след тази закана българските власти показаха, че няма защо турските им колеги да изпращат делегация - могат да им свършат работата и сами.

В сряда привечер на сайта на МВР беше публикувано кратко съобщение. В него се казваше, че директорът на дирекция "Миграция" е издал заповед за принудително отвеждане до границата на Абдуллах Бююк, тъй като е изтекъл разрешеният му за престой срок. Заповедта е изпълнена на 10 август т.г.

Всъщност това съобщение едва ли щеше да се появи, ако няколко часа по-рано външният министър Мевлют Чавушоглу не беше заявил, че България е отказала да предостави политическо убежище на бизнесмена и екстрадицията е "в процес на подготовка". Малко по-късно турските медии съобщиха, че "терористът" е бил предаден на граничния пункт Капъкуле от агенти на българските служби. Вечерта турските медии щяха да излъчат кадри как Бююк влиза в полицейския участък в Одрин с белезници на ръцете и придружаван от двама полицаи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  nikeair avatar :-?
  NicK

  "Според него (представителя на правителството) от нашите служби е дошла информация, която го е поставила без съмнение в категорията "заплаха за националната сигурност"" - не е ли необходимо съдебно решение за лепването на такива етикети?
  Каква стана тя - от "на ръба на закона" случая прерастна в "прикрита, незаконна и насилствена екстрадиция", добра сделка на Борисов няма що....
  Позор! Оставка!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Борисов е търкулнал главата на Бююк в краката на Ердоган с надеждата, че като се разсъхне турската договорка с ЕС, "приятелят Реджеп" ще си спомни и от своя страна ще нареди бежанците да заобикалят България...

  Много мутренско. А законите, бе, пич?

  И после - откъде влизат в БГ тия 550 мигранти за седмица? Нали има ограда за няколко стотин млн? Нали и полиция, и войска не затварят очи по турската граница? Или тия по телевизора са статисти в камуфлаж?

  Какъвто премиерът - такава и държавата...

 • 3
  ksm1416514793382905 avatar :-|
  Tihomir Iliev

  Оня се обади...
  Срам...голям срам...

 • anima77

  Какъвто и да е Борисов, не може да си позволявате да го цитирате грешно и грубо да променяте смисъла на думите му. Не че е лесно да се разбере какво точно има предвид с 90% от изказванията си, но все пак, това е което сте написали вие:

  "Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ние се втренчваме в един от 25 000 случая. С цената, ако трябва на всичките да им вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България."

  А той всъщност каза:

  "С цената, ако трябва на всичките да НИ вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България."

  А после, като вземете да говорите за етика и за сериозна журналистика...

 • 5
  destino avatar :-|
  destino

  До коментар [#4] от "anima77":

  Не може, законите да се заменят с понятия и кимвания.
  Това е като хероина, бързо се свиква.
  Поне в Европа е така, за Булгаристан не знам.

 • 6
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Скоро ще си покаже ако мотивите на Бойко за това предателство са и финансови - по динамиката на експорта от Булгартабак и по концесията за летище София ...

 • 7
  npg avatar :-(
  Nikolay Georgiev

  Неговият "учител" Тодор Живков също заиграваше с турчоляшките ръководители и най-накрая му забиха един як нож с "голямата екскурзия" последствията от която изпитваме на гърба си и до ден днешен.

 • 8
  yulian avatar :-|
  БГА Балкан

  "тотално незаконна договорката за предаването на гюлениста oтдалечи рязко България от демократичните ценности"

  По-добре далече от така наречените "демократичните ценности", отколкото близо до емигрантска катастрофа.

 • 9
  tubingen avatar :-|
  tubingen

  Трудна ситуация! Решение по целесъобразност, но не и по законообразност....
  Вероятно нещата са доста по-сложни,след като е взето толкова рисково решение . Едва ли взелите го са малограмотни или малоумни, по скоро са притиснати до стената.

 • 10
  karabastun avatar :-P
  karabastun

  ''Обаждат ми се из ония дни хора на Ерголям и ми разправят:

  - Г-н Ермалък, бъдете така добър и ни предайте за поругание и инквизиция няколко вещици, които са били в сношение с Шейтана, а сега мърсуват на вашата територия, която вие наричате държава.

  - Ама, таковата. Нещо законен начин трябва да измислим...

  - Абе на нас тия работи не са ни хептен ясни, вие си знаете законите, във вътрешните ви работи не се месим. Ама побързайте с лова на вещици и ги давайте насам, че змеят Ерголям е гладен. Давайте всяка година по 60-70 моми, иначе потоп ви чака. Късаме бента - и ви заливат. И слон ще ви гази - африкански!''
  Иво Балев


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK