🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България се изкачва с една позиция в Глобалния иновационен индекс

Лидер отново е Швейцария, Китай за пръв път влиза в топ 25

Швейцария отново е на първо място по иновации в света и това не е случайно - там се намира Големият адронен колайдер
Швейцария отново е на първо място по иновации в света и това не е случайно - там се намира Големият адронен колайдер
Швейцария отново е на първо място по иновации в света и това не е случайно - там се намира Големият адронен колайдер    ©  Reuters
Швейцария отново е на първо място по иновации в света и това не е случайно - там се намира Големият адронен колайдер    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

България се изкачва с едно място в Глобалния иновационен индекс и заема 38-а позиция от общо 128 държави. На първо място в класацията отново е Швейцария. Челната петица се допълва от Швеция, Великобритания, Съединените американски щати и Финландия. С резултата си България изпреварва други членки на Европейския съюз като Гърция, Полша, Румъния и Хърватия. Класацията се прави за девета поредна година с общите усилия на университета "Корнел", INSEAD и Световната организация за интелектуална собственост.

Силни при сертификатите

Индексът класира държавите според иновационните им възможности, които се базират на близо 80 показателя, основните от които са инфраструктура, човешки ресурс, институции, пазарни условия, бизнес условия, знание и технологии, креативност. България получава 41 точки от възможен брой 100. В разбивка показателите показват слабост за държавата в областта на електронните услуги, предоставяни от правителството, както и цялостното участие на страната в интернет пространството. Лошо е представянето на България и в сферата на практичното използване на енергия, както и при пазарната капитализация на компаниите на борсата. Силни са показателите ни по издадени сертификати ISO 14001, където сме на първо място, както и лесната защита на миноритарните инвеститори. Индексът класира България на трето място по иновации сред държавите със средно високи доходи на глава от населението, като пред нас са Китай и Малайзия.

Според класацията България се нарежда пред Полша и Гърция, които са плътно зад нас, както и Турция, Русия, Хърватия и Румъния (виж графиката). Тези резултати са в разрез с данните, пуснати от Европейската комисия преди месец, според които България е на предпоследно място по иновации в Европейския съюз. Докладът на ЕК обаче е базиран само на 12 показателя, докато Световният индекс на иновациите е по-разширен.

Размествания на върха

Швейцария не само запазва мястото си спрямо предната година, но продължава да бъде лидер от 2011 г. насам. Сред първите 30 държави в класацията всички са с висок индекс на доходи на глава на населението освен Китай. В доклада специално се посочва, че е тревожна дистанцията между резултатите на първите 10 държави в класацията и останалите от топ 25. Те посочват, че държавите с висок доход и тези със среден се отдалечават все повече по показателя иновации. Най-големите проблеми според тях в страните с по-ниски доходи са инфраструктурата и институциите. От друга страна, страните с ниски доходи все повече се доближават до тези със средни доходи.

Ползите от глобализацията

Според създателите на индекса тазгодишната цел на доклада е да покаже как глобализацията влияе на иновациите и да анализира защо това е от полза за всички. Според тях в момента се инвестират много повече пари в сектори, които преди не са били приоритетни и са смятани за нисък или среден клас технология. Свободното предвижване на хора и огромните световни бази данни, до които има достъп почти всеки, помагат не само за разработването на иновации, но и за това те по-бързо да достигат до хората по света. Въпреки това според доклада иновациите невинаги се представят за нещо добро от правителствата, което пречи на растежа. Много от държавите продължават да гледат едни на други като на конкуренти, вместо да разглеждат възможностите за партньорства, чрез които да подобрят начина на живот на хората по света, смятат от INSEAD.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 5

  Не знам доколко е обективно, но като гледам първите кои са, мисля че не е лоша за нас оценка - все пак от време на време нещо хубаво няма да ни навреди.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 2

  "Силни са показателите ни по издадени сертификати ISO 14001, където сме на първо място, както и лесната защита на миноритарните инвеститори."

  Ясно. Силно ме съмнява от организацията да имат реален поглед върху стойността на тези сертификати по различните части на света...Иначе добре е да имаме напредък.

  Нередност?
 • 4
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  Сред страните от ЕС България изпреварва Гърция, Полша, Румъния и Хърватия, въпреки че наскоро Европейската комисия постави страната на предпоследно място по иновации в съюза......................

  ........................:-)

  Нередност?
Нов коментар