Веселин Геориев – Батко е окончателно оправдан

Върховният касационен съд изцяло възприе мотивите на Софийския апелативен съд

Това е трета поред оправдателна присъда за Веселин Георгиев по знаковото дело. Преди това Софийски градски съд и Софийски апелативен съд също постановиха оправдателни присъди за Георгиев.
Това е трета поред оправдателна присъда за Веселин Георгиев по знаковото дело. Преди това Софийски градски съд и Софийски апелативен съд също постановиха оправдателни присъди за Георгиев.    ©  Велко Ангелов
Това е трета поред оправдателна присъда за Веселин Георгиев по знаковото дело. Преди това Софийски градски съд и Софийски апелативен съд също постановиха оправдателни присъди за Георгиев.
Това е трета поред оправдателна присъда за Веселин Георгиев по знаковото дело. Преди това Софийски градски съд и Софийски апелативен съд също постановиха оправдателни присъди за Георгиев.    ©  Велко Ангелов

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на Веселин Георгиев – Батко. Той беше подсъдим за това, че като шеф на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (сега АПИ) е сключил договори на стойност 120 млн. лв. с фирми на своите братя. ВКС се солидаризира с мотивите на Софийския апелативен съд (САС), който приема, че тази дейност е била извършвана от директорите на пътния фонд по места, а не от самия Веселин Георгиев.

"Предоставените правомощия от нормативния акт на ръководителите на областните пътни управления да провеждат тези процедури изключват компетентността на изпълнителния директор и следователно, той не е имал служебни задължения да отстранява кандидати, предложени от комисията и да определя изпълнителя в случаите, когато се провеждат процедури за възлагане на обществена поръчка по текущия ремонт на пътища на територията на съответната област, включени съгласно изричните правни норми в компетентността на отделните директори на специализираните звена като част от структурата на фонда", се казва в решението на ВКС.

"На инкриминираните действия на подсъдимия Г. – поставяне на щемпел с текст "одобрил" и подпис, не може да се отдаде друго значение, освен като част от съществуващия вътрешен механизъм за контрол и съгласуване на финансовите ресурси, необходими за разплащанията при изпълнение на договорите" посочва още върховният съд. ВКС приема още, че доказателствата са били правилно възприети и разтълкувани от предишната инстанция.

Производството срещу Георгиев започна, след като разследване на "Капитал" доведе до тежки скандали в пътния фонд. Европейската комисия спря 115.4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. Делата срещу Георгиев продължиха близо осем години. Той беше обвинен, че е нарушил Закона за обществените поръчки, сключвайки осем договора за общо 120 млн. лева с фирми, свързани с двамата му братя – Бойко и Емил Георгиеви. Базирайки се на становището на Европейската комисия от 2009 г., обвинението посочва и личната му отговорност за временното спиране на парите по европейските програми ИСПА и ФАР за България. Той беше подсъдим и по друго дело – за длъжностно присвояване на 100 хил. лв., по което също беше оправдан. Случаят "Батко" стана повод за приемането на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Е то оставаше и да не бъде оправдан за тези глупости.
  Интересно е някой ще попита ли прокуратурата, докога ще повдига обвинения по които единственото доказателство е дописка във вестник или обикновен донос!?

 • 2
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Че той човека си е невинен, откъде да знае, че този човек, с който се договаря, е брат му...

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Проблемът не е, че доказателства няма. Проблемът е, че прокуратурата не иска да ги събере. Не може законът да не може да предотврати възможността на някой да разпредели поръчки към близки роднини и приятели. Всякакви подобни поръчки трябва да влизат в някаква правна норма за морална недопустимост, независимо кой ги възлага и кой ги подписва.

 • 4
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  А ти виждал ли си го да разпределя поръчки към близки роднини и приятели или е достатъчно, че го пише в някой сайт.
  В този смисъл необходим ли ни е съд, след като всеки посочен от ПИК или Телеграф, може да бъде вкарван автоматично в затвора?

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Спечелила ли е фирма на брат му поръчка? Спечелила е. Прокуратурата Би трябвало да провери всеки сигнал, независимо от къде идва. Медиите са един от важните корективи на властта, така че именно оттам трябва да се очакват важни разкрития, които да преминат в разследване.

  Ако трябва да се чака някой да е "виждал" престъпление, нямаше да има осъдени на тази планета. Съществуват и веществени доказателства. Съществува морал. Тези неща противоречат на оправдателната присъда.

 • 6
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Имах предвид защо се повдигат обвинения, а не защо се разследва, разликата е голяма. Що се отнася до медиите ако изнасят данни за престъпления разбира се, че трябва да се разследват. Но ако се разследва всяка публикация в българските медии означава да няма неразследван българин и това което се случва в Турция щеше да ни се струва като детска игра.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "svoboden":

  И пак стигаме до извода, че прокуратурата не си е свършила работата с доказателствата.

  Не е точно така за разследването. Ако се започнат проверки по всички най-фрапантни сигнали, корупцията ще намалее достатъчно, за да се разследват всички неща по медиите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход