Топлофикации и заводски централи спряха да продават скъп ток

Мерките за ограничаване на високоефективната енергия започнаха да дават ефект

Част от ТЕЦ-ове към оранжерии произвеждат високоефективна енергия и през летните месеци
Част от ТЕЦ-ове към оранжерии произвеждат високоефективна енергия и през летните месеци    ©  Цветелина Белутова
Част от ТЕЦ-ове към оранжерии произвеждат високоефективна енергия и през летните месеци
Част от ТЕЦ-ове към оранжерии произвеждат високоефективна енергия и през летните месеци    ©  Цветелина Белутова
32% по-малко високоефективна енергия е купила НЕК за 2015 г. в сравнение с предходната година.

Част от топлофикациите и заводските централи вече не произвеждат високоефективна електроенергия през летните месеци. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в четвъртък. Така разходите на Националната електрическа компания (НЕК), която трябва да купува тази енергия по високи преференциални цени, реално намаляват.

Една от централите, които не е продавала високоефективна енергия от април до юни включително, е тази към завода на "Биовет" в Пещера на братята Кирил и Георги Домусчиеви, показва проверка на "Капитал Daily". От решенията на КЕВР се вижда също, че "Топлофикация - Габрово", която се смяташе за една от централите, които изкуствено завишават високоефективната си енергия, не е произвеждала през последните месеци. За юли "Топлофикация - Сливен" също е заявила, че няма да продава, коментираха от КЕВР. Не е ясно обаче дали това е стандартна политика на тези дружества или спирането на централите е свързано с по-големия контрол върху производството на скъпия ток.

Мерките

Намаляването на високоефективната енергия, чиято цена се калкулира в сметките на всички потребителите, беше една от мерките, които управляващите предприеха за справяне с кризата в енергетиката. Една от причините беше, че някои дружества на практика печелеха само от тази енергия вместо от основната си дейност.

За тази цел квотите за продажба й от топлофикациите, заводските централи и оранжериите бяха намалени. За да бъде наложен контрол дали тези дружества действително произвеждат високоефективна комбинирана енергия или не, те трябваше да монтират и специални уреди, което беше направено със сериозно закъснение от повечето от тях. Последната стъпка бе тази, с която издаването на сертификатите за произход, които доказват дали произведената енергия е високоефективна, от КЕВР вече се прави на месечна база, а не на годишна, както беше допреди това.

Ефектът

Сред дружествата, които не са произвеждали високоефективна енергия през летните месеци, има и оранжерии. Това е един от ТЕЦ-овете на "Оранжерии "Гимел " и "Алт ко", която има оранжерия в Кресна.

Въпреки това за юни все пак са издадени сертификати за произход и на централи, които са част от оранжерии. Това са "Оранжерии Гимел II", "Когрийн" и ЧЗП "Румяна Величкова", показва справка в решенията на КЕВР. От регулатора обясниха, че за да се издаде сертификат на тези централи, те са направили икономическа обосновка по месеци за необходимостта да произведат въпросната топлинна и съответно електрическа енергия. От оранжерии "Гимел" коментираха за "Капитал Daily", че специално при биопроизводството се налага запарване на почвата, за да се унищожат вредителите, за което се използва енергия. Отделно всяка сутрин температурата трябва да се поддържа достатъчно висока за прогонване на росата. При всички случаи обаче произведената топлоенергия е в пъти по-малко отколкото през зимата, допълниха оттам.

Колко спестява НЕК

Мерките, целящи да съкратят някои от разходите на НЕК, явно все пак работят. Към края на юни компанията е изкупила с 13% по-малко от този тип енергия, става ясно от отчета й. Това обаче не изглежда значително, като се има предвид, че мерките за намаляване на изкупуването на високоефективна енергия бяха приети в средата на миналата година. От отчета на компанията за 2015 г. обаче се вижда, че намалението спрямо предходната е 31.8%, макар да не се посочва колко реално са спестените пари.