Държавата отпусна 27 млн. лв. предимно на общини на ДПС

Половината от средствата са за спортни зали, площадки, фитнеси на открито, останалите - за улични ремонти

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Два месеца преди президентските изборите правителството отпусна над 27 млн. лева на 43 общини. Изненадващо обаче повечето от тях са с кметове от ДПС. Решението за трансфера на средствата бе оповестено от пресслужбата на Министерския съвет едва в четвъртък сутрин, въпреки че точката бе част от дневния ред на заседанието на кабинета в сряда. Неин вносител е министърът на финансите.

В правителственото съобщение не се съдържат подробности кои са градовете, нито какви проекти ще финансират кметовете. Посочено е, че "допълнителните средства ще се използват за изпълнение на значими за населените места проекти, които ще доведат до подобряване качеството на живот на хората". Проектите са предимно за ремонт на улици, училища и детски градини и ВиК мрежа, се казва още там.

От списъка с одобрените проекти, с който "Капитал" разполага, обаче става ясно, че близо половината от сумата всъщност е предвидена за спортни зали, площадки, фитнеси на открито и стадиони, а останалата половина е основно за улични ремонти. Над 30 от облагодетелстваните общини пък са с кметове от ДПС. Общините на ГЕРБ са само три, но взимат голям дял от сумата. Само една община е с кмет на БСП и няколко са от местни коалиции.

Навсякъде по една "Арена"

Шумен получава 8 млн. лв. за строежа многофункционална спортна зала върху терен, предоставен й преди това от държавата. Проектът "Арена Шумен", който ще се финансира с пари от държавния бюджет, е представен от кмета на града Любомир Христов (ГЕРБ) през юни. Той е обяснил на журналисти, че подготвя писмо до Министерския съвет с молба да се отпуснат необходимите 8 млн. лв. Преди това Министерството на отбраната е предоставило 55 дка на общината от терена на Пети полк в града. Там ще се изгради спортна зала с 2000 седящи места, паркинг, открити игрища, зелени площи. В проекта е предвиден още строеж на жилищни блокове и хотел, за които общината щяла да търси частни инвеститори.

Не само Шумен, но и село Памукчии, общ. Нови пазар, с население 1374 души ще се сдобие с многофункционална зала с помощта на отпуснатите от правителството 561 хил. лв. С тях ще се изградят и детски площадки. Стадион в с. Краище, хандбално игрище в с. Минерални бани, спортни площадки в селата Груево и Ново Соколоно, физкултурен салон в Маджарово, фитнес на открито във Венец, спортни площадки в община Руен - това са само част от одобрените общински проекти (основно на общини с кметове от ДПС), които получават близо 3.5 млн. лв. Заедно с 8-те милиона на Шумен сумата за спортни проекти достига 11.5 млн. лв.

Градски проекти и улични ремонти

Останалата част от сумата е за различни градски проекти, ремонт на улична и ВиК инфраструктура. Крумовград например получава 880 хил. лв. за изграждане на градски пазар и ремонт на улици. Айтос (ГЕРБ) получава втората най-голяма сума след Шумен - 1.608 млн. лв. Те ще се използват за възстановяване на лесопарк "Славеева река" и изграждане на довеждаща инфраструктура. За ремонта на парка има изготвен проект, общината беше обявила обществена поръчка за изпълнител, но тя е прекратена през юни заради жалба на участник. Към онзи момент финансирането все още не е било осигурено. Над 1.3 млн. лв. ще получи и Кърджали за ВиК инфраструктура.

Част от спортните проекти

Спортни площадки в с. Груево и с. Ново Соколино, община Момчилград (ДПС) - 360 000 лв.

Доизграждане на стадион в с. Краище и спортна площадка в с. Дагоново, общ. Белица (ДПС) - 300 000 лв.

Физкултурен салон в с. Брезница, Гоце Делчев (БСП) - 300 000 лв.

Изграждане на спортни площадки в община Руен (ДПС) - 384 000 лв.

Физкултурен салон в гр. Маджарово (инициативен комитет) - 300 000 лв.

Хандбално игрище в с. Минерални бани, община Минерални бани (ДПС) - 400 000 лв.

Фитнес на открито и ремонт на улици в община Венец (ДПС) - 850 000 лв.

Многофункционална спортна зала в с. Памукчии, общ. Нови пазар (ДПС) - 561 000 лв.