Петкова: Нямаме интерес да продаваме реакторите за "Белене"

Правителството вече търси частен инвеститор, който да довърши проекта

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова има трима инвеститори с интерес към изграждането на атомната централа
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова има трима инвеститори с интерес към изграждането на атомната централа    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова има трима инвеститори с интерес към изграждането на атомната централа
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова има трима инвеститори с интерес към изграждането на атомната централа    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Продажбата на двата реактора за АЕЦ "Белене", за които Националната електрическа компания беше осъдена да плати 550 млн. евро, няма да е изгодна за страната ни. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. "Проучванията показват, че в такъв случай няма да бъдат покрити направените разходи. Нямаме интерес от това - дори ако продадем оборудването за 200 млн., ще останат над 300 млн., които ще трябва да погасява НЕК", обясни тя цитирана от investor.bg.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Ха карикатурите даже не са проверили за какво плащат, ама за да откраднат някой лев и космодрум ще построят!

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Да плащат и да бягат по далече от "правене" на АЕЦ, това не е проста работа.... :-)

 • 3
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  От заглавието е ясно, че първата стъпка за решаване на проблема в правилната посока, е направена. Но думите на г-жа Петкова "това за което се мисли, е да бъде намерен частен инвеститор за довършване на проекта без държавна гаранция", сериозно ме смущават, защото:
  1. Проектът за АЕЦ "Белене" е "напълно завършен...Всички оценки са положителни". Съгласуван е с руската страна. (1) ;
  2. Всеки сериозен кандидат за частен инвеститор знае, че в Бг. има решение "за отказ от изграждане на АЕЦ "Белене";
  3. "Експертите на "Росатом" пристигат...за съвместна група, която ще решава какво да се случи с дълга на НЕК за оборудването за "Белене".
  Извинете, но е обявено, че "Росатом е готов да обсъди..., но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна". (2);
  4. "Частен инвеститор без държавни гаранции и без ангажимент на България за дългосрочно изкупуване на ел. енергия". Това е абсурд:
  - Думите на Премиера са: ...С държавно участие;
  - "Според експерти, в света има много малко изцяло частни атомни централи., заради необходимостта от строг контрол и гаранции за сигурността на страната ни" (3).
  Най приемливо отношение между частен инвеститор и държавата е 49% към 51%. (4).
  (1) До седмица ще одобрят проекта АЕЦ "Белене", (2) Петкова от Москва: Създаваме работна група за АЕЦ "Белене", (3) Борисов видя "Белене" като частен проект с държавно участие", (4) Големите лъжи за АЕЦ Белене.

 • 4
  bat_sali avatar :-|
  bat_sali

  Хайде бе Господа Властимащи правете го това Белене че то вече няма от къде да крадете, то и мариците вече се задъхват от Вас. Нима не разбрахте че без големи проекти далавера йок!!!!!

 • 5
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  това е бах.ти некадърното правителство

  значи - единствения вариант е:
  1) плащаме още днес каквото дължим на руснаците щото всеки ден цъка лихвата - докато тъпите.те министри от гербавото правителство се наканят глобата ще стане двойна - тва г-жа министърката едва ли може да го усмисли;

  2) след това ако могат да ги продадат някъде - ако ще и за 100 млн тъпите реактори - добре дошло

  3) след точки 1и2 - спираме да говорим за белеНЕ като идиот.и на всеки 3 месеца и (евентуално) вкарваме в затвора тия дето ни го натресоха - начело с Гоце и Царя

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И всички пътища минават през ПЛАЩАНЕ на тези реактори. Защо да не вземем да ги ПЛАТИМ, след като е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ами чакаме лихвите да се трупат, докато се съберат и "пропуснатите ползи" за АСЕ.

 • 7
  jxj24394852 avatar :-|
  jxj24394852

  Сега тя и целия нейн екип да върне парите от командировки в Иран,защо ходиха да предлагат реакторите когато сега не изгодно да продават??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 • 8
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Към коментар #6. Споделям мнението на г-н Георгиев. В наш интерес е да платим дълга си, за да спре натрупването на лихви. От друга страна, срещата с руската група ще се проведе по-ползотворно. Предстои продължителна съвместна работа с Русия и са възможни договаряния от взаимен интерес, каквито е имало при отношенията, по времето на строежа на АЕЦ "Козлодуй".

 • 9
  jagerzur avatar :-|
  jagerzur

  Без да се ходи в Иран, чрез справка със сайта на МАЕ, човек лесно може да провери дали Иран е в процес на изграждане на ядрени мощности. От елементарната справка става ясно, че Иран разполага с една АЕЦ и не планира изграждането на друга, тъй като дори проект на фаза идеен би фигурирал на сайта, ако е получил държавна подкрепа.

  Колкото до изграждането на Белене, екипът на Петкова най-вероятно се кани да направи схема или с китайци, или с араби. За да получи одобрението на Росатом схемата вероятно ще е ущърб и на България и на западните ни съюзници. Но на този етап явно разпада е пълен и никой не знае какво да прави за да изведе страната от тази криза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход