Оръжейното обединение между "Емко" и "Дунарит" вече е възможно

Емилиян Гебрев традиционно не коментира подробности по сделката.

Оръжейното обединение между "Емко" и "Дунарит" вече е възможно

Новата КЗК смени позицията си и русенският завод на Цветан Василев може да бъде купен от конкурента Емилиян Гебрев

Десислава Николова
28393 прочитания

Емилиян Гебрев традиционно не коментира подробности по сделката.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


250 млн. лв.

са общите приходи на купувача "Емко" и придобиваното дружество "Дунарит" за миналата година.

След шест месеца закъснение един от най-големите военни заводи "Емко" вече има разрешение да придобие конкурента си "Дунарит". След като старата Комисия за защита на конкуренцията не разреши сделката с абсурден мотив, в новия си състав регулаторът се произнася в обратната посока. С невиждан досега аргумент - въпреки че общият оборот на двете оръжейни фабрики е над четвърт милиард лева, те нямат продажби в България над 25 млн. лв., затова реално концентрация няма.

Резултатът е, че "Емко" може да увеличи капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв. Сумата беше обявена от приватизатора на русенския завод Цветан Василев, който до неотдавна, а вероятно и сега, го контролира. Сделката, макар и разрешена от КЗК, не може да стане моментално, защото за операцията е нужно решение на общото събрание, каквото още не е свикано. Така най-рано в края на септември ерата на контрола на избягалия банкер в "Дунарит" може да свърши, а предприятието да стане част от по-голяма оръжейна група заедно с "Емко" на Емилиян Гебрев.

Все пак битката между Василев и Делян Пеевски за "Дунарит" не е окончателно приключила. Дружеството "Виафот инвестмънт България", свързвано с депутата от ДПС, придоби вземането от 24.6 млн. евро на Миролио от русенското предприятие, след като по-рано италианският бизнесмен спаси през прихващане един от депозитите си в КТБ. Засега в Търговския регистър няма вписана промяна в обезпечения кредитор, само става ясно, че се водят дела. По линия на обезпеченията се вижда и че Гебрев е отпуснал заем на "Дунарит" за 10 млн. евро на 6 юни, но съдът е отказал вписване по искане на "Виафот", т.е. Пеевски.

Една комисия - две позиции

През април с безпрецедентно определение, сериозно надхвърлящо мандата на антимонополния орган да изследва пазарните ефекти от сделки по сливания и придобивания, оглавяваният тогава от Петко Николов регулатор отказа да разглежда искането на "Емко" да купи "Дунарит", докато тече съдебно дело нагоре по веригата на собствеността на продаваното дружество. По този повод Василев в личния си сайт написа: "Страхът от решаване на проблемите на групата "Дунарит-Авионамс" без участието на всесилния тандем мобилизира винаги готовия председател на КЗК Петко Николов, който влезе в историята със спряното разрешение за увеличение на капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв., предназначени за погасяване на кредитите на "Хедж инвестмънт". Очевидно е, че схемите на Пеевски и Сталийски са били объркани."

През пролетта Върховният административен съд окончателно реши, че КЗК не е имала основания да не разгледа сделката. Последва дълго бездействие първо от комисарите на Петко Николов, после и след смяната на ръководството. Така до началото на август, когато в едно от първите си решения регулаторът не видя проблем в придобиването.

Емилиян Гебрев, както и в предишни случаи, отказа да коментира предстоящата сделка и плановете си за развитие на "Дунарит".

Кой и какво купува

"Емко" е създадена през 1992 г. и е еднолична собственост на Емилиян Гебрев. Компанията е специализирана в производството на широка гама боеприпаси, основно артилерийски и взриватели, и има международен сертификат за търговия с оръжие. Производството й е основно в Трявна, а малка част - в Монтана. До голяма степен артикулите й се допълват с тези на "Дунарит". "Емко" беше кандидат за приватизацията на ВМЗ - Сопот, и НИТИ - Казанлък, но държавата се отказа да ги продава. През миналата година компанията на Гебрев е надминала по приходи русенския оръжеен завод и вече е втората по размер на бизнеса след "Арсенал" с продажби за над 150 млн. лв.

През 2015 г. приходите от продажби на "Дунарит" са 91.2 млн. лв. при 79.4 млн. лв. предишната година. От разходите се забелязва, че дружеството е увеличило разходите си за материали за производството, наело е допълнителен персонал за изпълнение на поръчките и рязко е увеличило от 426 хил. лв. на над 11 млн. лв. "други разходи за дейността". В крайна сметка компанията завършва годината с печалба от 19.7 млн. лв. при 14 млн. лв. през 2014 г.

В момента "Дунарит" се контролира от "Кемира", която пък от своя страна се намира под едноличния контрол на ТМН. Смяната стана през миналата година през увеличение на капитала. ТМН e с предмет на дейност търговия на едро и дребно и с едноличен собственик Иван Езерски. Преки връзки на Иван Езерски с Василев или Пеевски няма, но по-скоро е от лагера на първия. Името е подобно на това на Даниела Езерска - изпълнителен директор на оператора на телевизионния мултиплекс "НУРТС диджитъл", но няма доказателства за роднинска връзка. Друга линия, по която сделката води към компаниите около КТБ и Цветан Василев, е адвокатът, направил вписванията в Търговския регистър. Както при смяната на собствеността на ТМН, така и при увеличението на "Кемира", това е Димитър Алабаков, който от септември 2014 г. е в борда на "ПланаСат" - дружество, което беше обособено от активите на НУРТС.

Ако сделката с "Емко" приключи, това ще е добре за "Дунарит", защото ще намали несигурността около собствеността му. Ако се изпълни обещанието на Василев през "Хедж инвестмънт" платените от Гебрев 60 млн. лв. да отидат във фалиралата КТБ, това ще е един от малкото случаи, в които по-голяма сума се връща в банката от длъжник.

250 млн. лв.

са общите приходи на купувача "Емко" и придобиваното дружество "Дунарит" за миналата година.

След шест месеца закъснение един от най-големите военни заводи "Емко" вече има разрешение да придобие конкурента си "Дунарит". След като старата Комисия за защита на конкуренцията не разреши сделката с абсурден мотив, в новия си състав регулаторът се произнася в обратната посока. С невиждан досега аргумент - въпреки че общият оборот на двете оръжейни фабрики е над четвърт милиард лева, те нямат продажби в България над 25 млн. лв., затова реално концентрация няма.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  A! Ама да няма някаква грешка?! КЗК да не се е объркала нещо тука... или СМС-ите са се загубили някъде по трасето. Или пък – недай си боже, че Бащицата Боцко ще плаче – позициите на Свинята вече нещо да поотслабват...? Или пък - още по-невероятно! - КЗК да започва да си върши работата както трябва, най-накрая...?

 • 2
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  До коментар [#1] от kdo52372883
  Така изглежда. Видно е, че позициите на прасето отслабват и всички започват да се дистанцират от него. За Баце да не мислим, той сигурно си е подсигурил някой" дребен" подарък , без неговата благословия едва ли може да мине подобна сделка. Важно е, Дунарит да заработи спокойно - Лукарски да не се меси много и да не му влизат през час ту ДАНС, ту прокуратура, ту данъчни. А и по-малко свинщина в държава не е излишна!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход