Всичко в икономиката е розово, почти

В момента тя се движи от потреблението, но важните показатели са износ и инвестиции

Очакванията са за забавяне на растежа през второто полугодие.

Българската икономика изживява най-добрия си период след началото на кризата. През последните четири тримесечия растежът е около 3%, като на практика растат почти всички икономически показатели. Те се усещат от бизнеса и хората под формата на повишена заетост, падаща безработица, ръст на промишленото производството, на търговията, на имотния пазар, а туризмът достигна нива, близки до предкризисните. Дори преките чуждестранни инвестиции са на сходни с миналата година нива, въпреки че отсъства големият еднократен ефект от капиталовата програма на "Лукойл Нефтохим".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Приятни за гледане статистики.Икономиката расте и българинът забогатява, колкото и да се твърди, че сме пред закриване...

  Проблемът е, че държавата прави почти нищо - образованието е...зле, следователно излизат ненужни кадри и тъпи хора, на които не им се работи.Съдебната система е...тотално компрометирана и гони маса добри чуждестранни (и български) инвеститори от страната.Сектор сигурност - корумпирани ченгета по всички етажи на администрацията - от дебелия катаджия до министерството и ДАНС...

  И най-накрая, но не на последното - АБСУРДЕН ПРЕМИЕР, КОЙТО СЕ ГЪЗИ НА МОСКВА И ГОВОРИ ЗА...АЕЦ БЕЛЕНЕ...Уот дъ фак...Пак ми стана песимистично като се сетих.

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  икономиката трябва да расте не със смешните 3%, а с 10-15%
  Изостанахме от Румъния, ние сме най-бедната държава на ЕС, без перспектива, това да се промени. Над милион трудоспособни бàлгари избраха да работят за чужди държави. Образователната ни система се срина, заплатите в него са по-ниски от Северна Африка. Такива са фактите.

 • 3
  ss avatar :-P
  SS

  И на мене ми прави впечатление , че Българан потребява повече !

  Преди се лигавеше по барчетата с кафенце или количка , сега си позволява коктейлче...

 • 4
  bzm avatar :-|
  bzm

  Някой наистина ли си мисли,че има потребление в Бг ? Всичко е плод на стъкмистиката. Живуркаме !

 • 5
  rutci avatar :-|
  rutci

  По-горе споменатият завод Аурубис е собственост на германска компания и съвсем няма начин да е определящ фактор за експортните стоки на България.А за възходящ цикъл в икономиката от усвояване на евросредства е,меко казано, несериозно да се говори..

 • 6
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Количествените измерения на местните и на ПЧИ, не трябва да се оценяват едностранно и формално.Важна е отрасловата им структура и корелацията им с износа, повишаване на технологичното ниво, нормата на добавената стойност и работните места.А за мен в този им аспект тенденциите за първото полугодие на 2016 г. са положителни- 35% от ПЧИ са в обработващата индустрия, а само 8% в бизнеса с недвижими имоти.И друго: трябва сериозен и регулярен анализ на %-та на натоварване на мощностите, защото в някои подотрасли тя е под 50%, а в повечето в границите от 70-80%, т.е икономиката ни има потенциал, стига да има търсене и пазари.И друга положителна тенденция:за 4 години (средногодишно) възстановени или нови около 100 хил. работни места или +4%.Пример: наети лица за м.Юни: 2014г. -2300 хил.,2015 г.-2310 хил. и 2016 г.-2357хил.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата