Всичко в икономиката е розово, почти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко в икономиката е розово, почти

Всичко в икономиката е розово, почти

В момента тя се движи от потреблението, но важните показатели са износ и инвестиции

14569 прочитания

© shutterstock


Очакванията са за забавяне на растежа през второто полугодие.

Българската икономика изживява най-добрия си период след началото на кризата. През последните четири тримесечия растежът е около 3%, като на практика растат почти всички икономически показатели. Те се усещат от бизнеса и хората под формата на повишена заетост, падаща безработица, ръст на промишленото производството, на търговията, на имотния пазар, а туризмът достигна нива, близки до предкризисните. Дори преките чуждестранни инвестиции са на сходни с миналата година нива, въпреки че отсъства големият еднократен ефект от капиталовата програма на "Лукойл Нефтохим".

Вече половин година вътрешното потребление е с най-съществен принос за растежа. И ако не беше свиването на кредитирането и износа на стоки, спокойно можеше да обявим края на мъчителните дни за икономиката. Още повече че резултатът за второто тримесечие на годината е един от най-добрите в Европейския съюз. Според анализаторите икономиката има всички шансове да отбележи минимално забавяне спрямо 2015 г. и да завърши тази година с ръст около 2.7-2.8%. Тъмното петно в розовия пейзаж е че няма дългосрочен двигател на растежа. А и небето може изведнъж да стане доста по-сиво. Освен познатите вече конфликти в Украйна и Сирия, бежанската криза и икономическите проблеми на големи търговски партньори като Русия, Турция и Китай към сметката на негативите вече се трупа и референдумът във Великобритания за напускане на ЕС. Всички тези фактори индиректно влияят и на България.

Новият двигател?

Ако доскоро икономиката беше движена основно от износа, сега нараства значението на частното потребление върху икономиката. Всъщност по-щедрото харчене на домакинствата е по-скоро следствие, а не катализатор. "Част от ръста на потреблението трябва да го отдадем на новите работни места", смята Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри уоч". Подобряването на пазара на труда се превърна в устойчива тенденция през последните години. Само за второто тримесечие на 2016 г. икономиката е създала над 22 хил. нови работни места. Това всъщност е забавяне спрямо предишните три години, но според икономистите се дължи на по-високата база.

На теория спирачка пред потребителското желание да се харчи е слабото кредитиране от страна на банките. Леко раздвижване има единствено при ипотечното кредитиране заради съживяването на имотния пазар, докато фирмите и домакинствата продължават да взимат заеми трудно. Експертите обясняват това със стрес тестове, които отклониха вниманието на финансовите институции от основната им функция. Сега надеждите са да има промяна. Това обаче може и да не се случи, тъй като дори и банките да ускорят кредитирането след стрес тестовете, не е ясно дали ще има кой да взима тези заеми. "Домакинствата са придобили устойчив навик да спестяват, а фирмите се въздържат от инвестиции поради многото източници на несигурност", коментира пред "Капитал" банков анализатор.

А износът

Всъщност износът си остава най-важната част от уравнението, даващо крайният икономически резултат. Разширяването на външните пазари рефлектира под формата на повече индустриално производство и услуги, те пък създават нови работни места, които осигуряват на хората доходи, с които да потребяват повече. Засега износът не се свива като пазар, въпреки че намалява като стойност. Дори напротив – продажбите като обем са се увеличили с над 5% през първото полугодие. "Има спад заради чисто конюнктурни ценови проблеми, заради ремонта на "Аурубис". Но това са фактори, независещи от вътрешната среда", смята Лъчезар Богданов.

Очакванията са изоставането на износа като стойност да започне да намалява с приближаването към края на годината. Причината е, че разликата между цените на петрола, суровините и металите през тази и миналата година ще става все по-малка. А като резултат експертите очакват растеж на експорта през тази година, макар и с по-малко от миналогодишните 5.2%.

Държавата ще липсва

Освен по-слабия експорт и инвестиции през тази година ще изпитаме липсата на големите държавни разходи. През миналата година те бяха почти изцяло по линия на европейските проекти, които вкараха в икономиката над 5 млрд. лв. за 12 месеца. "Ударното усвояване на средства от стария програмен период създаде кратък възходящ цикъл в икономиката, който вероятно следващите две тримесечия ще се обърне", смята банковият анализатор. Според него външните средства са създали повишена ликвидност в икономиката. "Това дойде като много добър буфер, който омекоти периода преди стрес тестовете на банките, защото подготвяйки се за тях, банките бяха намалили кредитирането и оправяха балансите си", добавя той.

Трудно инвестиране

Износът е моторът сега, но ако искаме дългосрочен ръст, се нуждаем от инвестиции. Те са отговорни за натрупването на производствен потенциал, на иновации и реално правят икономиката все по-конкурентоспособна. Данните тук обаче не са никак обнадеждаващи. През второто тримесечие има спад на този показател (бруто капиталообразуване) от 4.5%, като той се задълбочава спрямо предходното.

"Липсата на частни инвестиции, или по-скоро тяхната недостатъчност произтича частично от несигурността, която създава правителството", смята банковият анализатор. Според него вложенията в нашата икономика са до голяма степен свързани с очакванията за растежа в еврозоната. А доколкото там прогнозите са за влошаване, тук едва ли може да се очаква инвестиционен бум.

Очакванията са за забавяне на растежа през второто полугодие.

Българската икономика изживява най-добрия си период след началото на кризата. През последните четири тримесечия растежът е около 3%, като на практика растат почти всички икономически показатели. Те се усещат от бизнеса и хората под формата на повишена заетост, падаща безработица, ръст на промишленото производството, на търговията, на имотния пазар, а туризмът достигна нива, близки до предкризисните. Дори преките чуждестранни инвестиции са на сходни с миналата година нива, въпреки че отсъства големият еднократен ефект от капиталовата програма на "Лукойл Нефтохим".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Приятни за гледане статистики.Икономиката расте и българинът забогатява, колкото и да се твърди, че сме пред закриване...

  Проблемът е, че държавата прави почти нищо - образованието е...зле, следователно излизат ненужни кадри и тъпи хора, на които не им се работи.Съдебната система е...тотално компрометирана и гони маса добри чуждестранни (и български) инвеститори от страната.Сектор сигурност - корумпирани ченгета по всички етажи на администрацията - от дебелия катаджия до министерството и ДАНС...

  И най-накрая, но не на последното - АБСУРДЕН ПРЕМИЕР, КОЙТО СЕ ГЪЗИ НА МОСКВА И ГОВОРИ ЗА...АЕЦ БЕЛЕНЕ...Уот дъ фак...Пак ми стана песимистично като се сетих.

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  икономиката трябва да расте не със смешните 3%, а с 10-15%
  Изостанахме от Румъния, ние сме най-бедната държава на ЕС, без перспектива, това да се промени. Над милион трудоспособни бàлгари избраха да работят за чужди държави. Образователната ни система се срина, заплатите в него са по-ниски от Северна Африка. Такива са фактите.

 • 3
  ss avatar :-P
  SS

  И на мене ми прави впечатление , че Българан потребява повече !

  Преди се лигавеше по барчетата с кафенце или количка , сега си позволява коктейлче...

 • 4
  bzm avatar :-|
  bzm

  Някой наистина ли си мисли,че има потребление в Бг ? Всичко е плод на стъкмистиката. Живуркаме !

 • 5
  rutci avatar :-|
  rutci

  По-горе споменатият завод Аурубис е собственост на германска компания и съвсем няма начин да е определящ фактор за експортните стоки на България.А за възходящ цикъл в икономиката от усвояване на евросредства е,меко казано, несериозно да се говори..

 • 6
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Количествените измерения на местните и на ПЧИ, не трябва да се оценяват едностранно и формално.Важна е отрасловата им структура и корелацията им с износа, повишаване на технологичното ниво, нормата на добавената стойност и работните места.А за мен в този им аспект тенденциите за първото полугодие на 2016 г. са положителни- 35% от ПЧИ са в обработващата индустрия, а само 8% в бизнеса с недвижими имоти.И друго: трябва сериозен и регулярен анализ на %-та на натоварване на мощностите, защото в някои подотрасли тя е под 50%, а в повечето в границите от 70-80%, т.е икономиката ни има потенциал, стига да има търсене и пазари.И друга положителна тенденция:за 4 години (средногодишно) възстановени или нови около 100 хил. работни места или +4%.Пример: наети лица за м.Юни: 2014г. -2300 хил.,2015 г.-2310 хил. и 2016 г.-2357хил.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK