Има ли Гюлен влияние в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Има ли Гюлен влияние в България

Привърженици на президента Ердоган горят чучело на Фетхуллах Гюлен в Турция

Има ли Гюлен влияние в България

Екстрадицията на Абдуллах Бююк беше само видимият знак за натиска на Турция върху българските власти и привържениците на духовника у нас

Весислава Антонова, Велина Господинова, Люба Йорданова
21097 прочитания

Привърженици на президента Ердоган горят чучело на Фетхуллах Гюлен в Турция

© Reuters


Темата накратко

Екстрадицията на Абдуллах Бююк се оказа само началото на натиска от страна на Турция върху последователите на Гюлен в България. Тихомълком и без аргументи от поста на главен секретар на Главното мюфтийство беше отстранен Ахмед Ахмедов. От българската редакция на сочения за близък до Гюлен в. "Заман" се опасяват от натиск от страна на турското посолство върху техни рекламодатели и абонати на изданието. Шумът около мрежата и последователите на духовника вече се отразява и на двете училища "Дружба" в София и Пловдив, който се изразява в отписване на деца от училищата, както и отказ от страна на родители да запишат децата си в учебните заведения.

От около три месеца в Главното мюфтийство в България има една съществена промяна, за която обаче малцина са разбрали. Без публични доводи от поста му на главен секретар е бил освободен Ахмед Ахмедов. Заедно с него са си тръгнали и няколко служители на ведомството, които той е препоръчал да бъдат назначени. Според източници на "Капитал" основната причина Ахмедов да бъде отстранен е фактът, че е работил няколко години във вестник "Заман" - издание, заставащо зад идеите на духовника Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиниха в организиране на неуспешния опит за преврат през юли и срещу чиито поддръжници започнаха масова чистка в Турция.

Ахмедов, който е български гражданин, все пак се е разминал с малко. Дори и преди опита за преврат в Турция Анкара наблюдаваше с подозрение активността на местните гюленисти. След 15 юли обаче това подозрение прерасна в незаконното предаване миналата седмица на обвинения във връзки с духовника турски бизнесмен Абдуллах Бююк. Натискът на официалните власти в Турция за предаването на Бююк очевидно е само видимата част от войната на Анкара срещу привържениците на Гюлен в България. Това вече се усеща по истерията на близките до управляващите в Анкара турски медии, които миналата седмица обявиха, че според Бойко Борисов "главите на всички от ФЕТО ще бъдат дадени". Това беше погрешно интерпретиран цитат на премиера, но грешката добре показва настроението. Дали правителството у нас ще продължи с линията да предава турски граждани, обвинени, че са терористи, е трудно да се каже, но гоненията в Турция вече дават отражение и на политическия дебат у нас - обвиненията и контраобвиненията кой точно у нас е гюленист са нова фаза в опитите за преразпределение на влиянието върху българските турци.

Подобно на други държави сферите у нас, където работят и имат влияние последователите на живеещия в САЩ духовник, са три: медии - чрез в. "Заман", образование - чрез двете училища "Дружба" в София и Пловдив, както и чрез представители на бизнеса. Допреди година е излизало и детското списание "Юмит" ("Надежда"), но поради финансови причини издаването му е прекратено. (Повече за това какво представлява движението на Гюлен можете да прочетете в този текст.)

Според неофициална информация властите в Турция са поискали от България да се затворят училищата и българската редакция на в. "Заман". От екипа на вестника не знаят за такова искане от турска страна, но усещат натиска по няколко линии. Едната е по отказа на част от бизнесмените, предимно турски, да рекламират в изданието. Редакцията изрази и опасения, че има опит за влияние върху абонати на вестника да се откажат от абонамента си. Според източници на "Капитал", пожелали да останат анонимни, родители са били принуждавани да отписват децата си от училища "Дружба", а медийните публикации от последните седмици са отказали други да запишат там първокласниците си. От Главното мюфтийство потвърдиха, че имат нов главен секретар от няколко месеца, но не коментираха мотивите за смяната. "Това е в компетенцията на отдел "Човешки ресурси" и ръководството", беше лаконичният отговор на младши експерта в отдел "Връзки с медиите" Джемал Авушин. Ахмед Ахмедов не пожела да коментира причините за махането му от поста.

"Заман" - официалната връзка с Гюлен

Основните лостове на движението на Фетхуллах Гюлен - както в Турция, така и по света, са медиите и училищата. След като в началото на март полиция нахлу в редакцията на "Заман" в Истанбул и за няколко дни преобърна силно критичната му позиция към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в проправителствена, днес вестникът вече не излиза в югоизточната ни съседка, а архивът му е унищожен. В някои от останалите 13 държави, в които "Заман" се издава, са спрени страниците на турски език.

Българската му версия излиза от 1992 г. като седмично издание и се издава от "Брадър" ООД с управител Хасан Кючуккая. Страниците на турски език не дублират тези на български. Според екипа на редакцията изданието води принципна издателска политика, основана на достоверността и обективността, като признава върховенството на закона, защитава човешките права и свободи и демократичните приоритети на България. "Заман България" е регистриран като дружество по българските закони и е собственост на български граждани.

Зам.-главният редактор на изданието Тайфур Хюсеин уточни пред "Капитал", че вестникът се издържа от абонамент и реклама. "Изданието има близо 6 хил. абонати и почти никакъв брак", поясни той. Годишният абонамент е 35 лв., а един брой се продава за 0.70 лв. Вестникът излиза онлайн и на хартия. Основните му рекламодатели са турски фирми в България, представители на малкия и средния бизнес. През последните два-три месеца обаче прави впечатление, че рекламата в изданието е намаляла. Източници на "Капитал" твърдят, че турският бизнес се страхува да рекламира в "Заман", за да не се упражни натиск върху работата му, който обикновено идва от турското посолство.

Друга линия, по която идеите на Фетхуллах Гюлен присъстват в България, е през преведените му на български книги. Поредицата "Безкрайна светлина", която представя философската концепция на духовника, е представена през март 2006 г. в аулата на Софийския университет от видни български арабисти. През 2008 г. издателска къща "Труд" издава книгата му "Към глобална цивилизация на любов и толерантност". Сборник, издаден от "Академия толерантност" (която вече не съществува по икономически причини), пък събира мненията на различни изследователи и политици за философията на Гюлен. Преведени на български са и проповедите на учителя на духовника - Саид Нурси. Практиката е трудовете да се разпространяват масово и безплатно. Вестник "Заман" раздава също и годишни награди за принос към обществения мир в България, като сред наградените и сред журито има немалко представители на политическия и културния елит в страната.

Образованието - най-силният коз

Безспорно най-положителната част от движението на Гюлен - както и най-силният му коз за влияние - са училищата, които негови последователи създават в стотици държави. Качеството на образованието в тях обикновено е на много високо ниво, залага се на английски език и точни науки, материалната база е забележителна, а учениците се реализират добре, след като завършат. Част от тях стават верни привърженици на идеите на Гюлен и впоследствие даряват огромна част от доходите си на организации от мрежата. Неслучайно един от ударите на президента Ердоган след неуспешния опит за преврат беше срещу учебните заведения, свързвани с духовника.

След като турският посланик в България обяви, че тук също има училища на Гюлен, медийни публикации посочиха като такива частните училища "Дружба" в София и Пловдив. Официална връзка не може да бъде открита и представители на учебните заведения категорично отричат идеите на духовника да се преподават под каквато и да е форма. В двата града "Дружба" имат основно училище, профилирана гимназия и учебен център с курсове по езици за кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, а в столицата има и детска градина, както и пансион.

Училището в София е основано през 1999 г. по време на управлението на СДС от Българо-турската демократична фондация. В момента собственици на софийското учебно заведение са "Дружба 2003" ООД, а на пловдивското - "Синя звезда" ООД. Пред БНТ директорът на ЧСОУ "Дружба" - София, Билан Манушев коментира, че някои от съдружниците му в "Дружба 2003" имат бизнес в Турция.

Училища "Дружба" са регистрирани по обичайния за частно учебно заведение законов път, имат лиценз от Министерството на образованието и науката (МОН), учебната им програма е утвърдена от министъра на образованието, а всяка година заверяват в регионалните инспекторати учебните си планове. Всъщност всички частни училища в България са длъжни да спазват държавните образователни изисквания на министерството и нямат много свобода за алтернативни форми. Специфично за "Дружба" е интензивното обучение по английски език. Интересът към двете училища през последните години е висок, като в момента в софийското учат около 500 деца. Неофициално представители на МОН коментират пред "Капитал", че впечатленията им от училища "Дружба" са много положителни и никога не са ги свързвали с политически или религиозни идеологии. Учениците на "Дружба" се представят добре и на националните изпити.

"Ние сме българско училище и няма опасност да ни закрият", пише в изявление на директора Билан Манушев, публикувано на сайта на училището. Той допълва, че външно влияние върху учебните заведения няма, всички учебници и помагала са одобрени от МОН, предмети като религия или вероизповедание не се изучават под никаква форма, а турският език е само по желание. Представители на училищата са категорични, че финансирането идва само по линия на таксите. Годишната за гимназията в София е 3400 евро, а за детската градина се плащат 350 лв. на месец. Училището прави отстъпка за следващо дете от едно семейство, както и за ученици с високи резултати на олимпиади, състезания, проекти в областта на науката, както и спортни постижения.

От пресцентъра на МОН потвърдиха, че всички предмети в ЧСОУ "Дружба" се преподават в съответствие с държавните образователни изисквания, а "училището подготвя успешно учениците за кандидатстване след завършено средно образование в страната и чужбина". От ведомството допълват, че училището е проверявано многократно, като през последната учебна година са направени три проверки, включително на ръководно-контролната дейност на директора на софийското учебно заведение, и няма установени нарушения. На въпрос дали има постъпили искания за повторни проверки или за закриване на училища "Дружба" от ведомството отговарят, че "пресцентърът на МОН няма информация за постъпили искания за проверки".

Атанаска Меретева, която е майка на петокласник от пловдивското училище "Дружба", чува името на Фетхуллах Гюлен от медиите. Тя е категорична, че в училището няма нередности, дори напротив - качеството на образованието в него е изключително високо, има добра комуникация между родители, ученици и учители и се обръща внимание на всяко дете. "Избрахме го заради човешкото отношение към децата", коментира Меретева, която е учителка с над 20 години стаж. Тя допълва, че в училището се говори на български език и няма предмет, който да се преподава на турски. "При приемането му училището те се интересуват какви интереси има детето - дали обича да рисува, или харесва музиката. Има различни паралелки с определена насоченост", казва родител, чието дете е в детската градина в София.

Според началната учителка от ЧСОУ "Дружба" в Пловдив Елена Христозова, която от осем години преподава в училището, също няма основание то да се свързва с движението на Гюлен. Тя е категорична, че утвърдената от МОН учебна програма се спазва и че не е чувала философията на духовника да се преподава под каквато и да е форма. В пловдивското училище "Дружба" от 9 клас по желание на родителите вторият чужд език е немски. Особени критерии за прием на децата няма, а изискването към учителите е да бъдат мотивирани, всеотдайни и новатори. "Родителите отлично знаят как се провеждат занятията и могат по всяко време да присъстват на уроците", допълва Христозова. "Работя в училището от откриването му и не съм чувала името на Гюлен", казва и колежката й Златка Иванова и допълва, че не вижда повод за притеснение за училището.

"Докато бях директор на пловдивското училище "Дружба", не е имало никакви влияния", коментира и Юлиян Петров, който ръководи учебната част в първите години след създаването на училището, а сега е председател на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа". Той е категоричен, че религия не се е учила дори като свободно избираем предмет, а преподаването е било само на български и английски. Петров обяснява високите резултати на училището с акцента върху възпитанието, както и с индивидуалната работа с учениците, които са по-малко на брой в паралелка. "На база на сега съществуващите закони не виждам доводи училищата да бъдат закрити", смята Юлиян Петров.

Както училищата, така и медиите, свързвани с Фетхуллах Гюлен по света, се регистрират по законите на съответната държава и ако ги спазват, страните нямат основания да прекратят дейността им. Албания и Румъния например вече категорично отказаха да се съобразят с исканията на Турция за закриване на учебни заведения. Дали София ще устои на натиска предстои да разберем. Досега България е единствената страна, която членува в НАТО и ЕС, която е предала турски гражданин на Анкара след обвинение, че е гюленист, но без да бъдат представени конкретни доказателства за негова незаконна дейност. Това определено поставя България в неприятната компания на други страни, за които върховенството на закона и правата на човека не са от особено значение.

Има ли Гюлен последователи сред българските политици

Покрай масовите уволнения и арести на последователи на Гюлен в Турция темата има ли съмишленици проповедникът сред политиците от турския етнос в България също стана актуална. Първо бившият директор на разузнаването Кирчо Киров заяви, че българските служби трябва да обърнат внимание на тези мюсюлмани у нас, които са учили в ислямски училища в Турция, защото има опасност конфликтът Гюлен - Ердоган да се пренесе сред българската мюсюлманска общност. Като възпитаници на подпомагани от Гюлен училища той посочи двама депутати от подкрепяната от Ердоган формация ДОСТ на Лютви Местан - Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов. Двамата обаче отрекоха това. Хафъзов заяви, че е учил само и единствено в България, а колегата му Ахмед е учил в университет в турския град Коня, но държавен.

В публикация от 12 август във в. "Бурса Шекир" се казва, че ДПС се наблюдава за връзки с ФЕТО - името, което турската власт използва за движението на Гюлен. В материала се позовават на статуси на активисти на движението във Facebook, които се радвали на опита за преврат, както и че кметове от ДПС работели с близкия до Гюлен в. "Заман". В публикацията обаче липсват конкретни имена. За наблюдение на ДПС за връзки с Гюлен се казва и в материал на Анадолската държавна информационна агенция. От ДПС не коментираха обвиненията. Неофициално обаче изтълкуваха публикациите като знак към компактната маса български изселници, които живеят в Бурса, за подкрепа на турската власт към ДОСТ. ДПС поддържа тесни контакти с опозиционната кемалистка Републиканска народна партия.

Осман Октай, който беше изключен от ДПС преди десетина години, пък заяви пред сайта "Фактор", че няма никакви съмнения, че ДПС са тясно свързани със структурите на Гюлен. Според него междудържавната програма, по която от началото на 90-те години се изпращат студенти - български турци, за обучение в турски университети, е програма на Гюлен и те учат в негови висши учебни заведения в Турция. Октай даже посочи конкретни имена на политици, завършили по тази програма - лидерът на НПСД, която твърдо подкрепя партията на Ердоган - Корман Исмаилов, и депутатът от ДПС Рушен Риза. Пред "Капитал" Исмаилов каза, че е завършил икономика в университет в турския град Коня, но категорично отрече той да има връзка с Гюлен. Според него университетът на Риза също не е от мрежата на Гюлен. От движението казаха, че програмата за обучение на студенти в Турция е за държавни университети и е от 1993 г. Допреди няколко години изключителното право да предлагат имената на младежите, които ще се обучават в Турция, са имали ДПС, но сега вече те се определят от турското посолство в София.

Да се твърди за някакво особено влияние на Фетхуллах Гюлен в България обаче е пресилено. Дори и да се приеме, че организацията преследва радикални цели, у нас посланието, което местните привърженици отправят, е за разбирателство, толерантност и зачитане на религиозния плурализъм, те са твърдо срещу ислямския екстремизъм на ИДИЛ или "Ал Каида". Ненапразно, когато в края на 2015 г. в. "Заман" търси коментарите на български интелектуалци за идеите на Гюлен, на поканата отговарят хора от най-широк спектър - от лявата публицистка Велислава Дърева до десния политолог Огнян Минчев или телевизионния водещ Бойко Василев.

Темата накратко

Екстрадицията на Абдуллах Бююк се оказа само началото на натиска от страна на Турция върху последователите на Гюлен в България. Тихомълком и без аргументи от поста на главен секретар на Главното мюфтийство беше отстранен Ахмед Ахмедов. От българската редакция на сочения за близък до Гюлен в. "Заман" се опасяват от натиск от страна на турското посолство върху техни рекламодатели и абонати на изданието. Шумът около мрежата и последователите на духовника вече се отразява и на двете училища "Дружба" в София и Пловдив, който се изразява в отписване на деца от училищата, както и отказ от страна на родители да запишат децата си в учебните заведения.

От около три месеца в Главното мюфтийство в България има една съществена промяна, за която обаче малцина са разбрали. Без публични доводи от поста му на главен секретар е бил освободен Ахмед Ахмедов. Заедно с него са си тръгнали и няколко служители на ведомството, които той е препоръчал да бъдат назначени. Според източници на "Капитал" основната причина Ахмедов да бъде отстранен е фактът, че е работил няколко години във вестник "Заман" - издание, заставащо зад идеите на духовника Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиниха в организиране на неуспешния опит за преврат през юли и срещу чиито поддръжници започнаха масова чистка в Турция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  destino avatar :-|
  destino

  Добър анализ. Дали да не запиша децата в Пловдив, съдейки по Капитал училището е читаво.

 • 2
  plebs avatar :-|
  plebs

  За мен по-добрият материал е "Какво представлява движението на Фетхуллах Гюлен" и по-старата му версия "Ходжаефенди Гюлен и пътят на Турция".

 • 4
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  До коментар [#1] от "destino":

  За вас български училища няма ли? Имаме си и държавни и частни.

 • 5
  karabastun avatar :-|
  karabastun

  Не знам дали Гюлен има влияние в България - ама знам, чè му регистрираха официално партията ДОСТ .

 • 6
  comandante avatar :-|

  Екстрадицията на Абдуллах Бююк беше само видимият знак за натиска на Турция върху българските власти
  __________
  Преклонената главица на либералния туркофон - остра сабя не сече!

 • 7
  atmanpg avatar :-|
  atmanpg

  "Има ли Гюлен влияние в България"?
  Има.
  Всеки който е неугоден на Ердоган е гюленист.

 • 8
  kwc1427743530396492 avatar :-|
  Nazlim S

  България не може да падне толкова надолу, за да поставя живота на българските турци в опасност. Няма значение кой в какво вярва. Важното е, че България не стои зад тях, а зад ErdoGONE. А това е повече от допустимо за една държава, която се счита за независима. Ууупс за зависима от ErdoGONEова Турция и неразривно свързана с ултра ислямистите. Включително и с ИД.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  В мюсюлманския свят възниква за първи път идеята за безплатно и достъпно висше образование. В този аспект те са доайените на съвременното знание и наука. От тази гледна точка Гюлен не е в никаква степен новатор - той следва древни и изключително читави идеи за развитието на мюсюлманското общество. За сметка на това Ердоган преследва религията по същия начин, както Путин - с пропагандни цели. Единствената им реална мотивация са властта и парите. Истински е жалко, че идеите на Гюлен не се преподават в тези училища. Само просветлението може да отърве мюсюлманския свят от това отвратително противопоставяне между сунити и шиити, както и масовата практика за поддържане на диктатури.

  Естествено, във всички тези неща пръст имат и западните сили. Но образованието е единствения шанс на мюсюлманите.

 • 10
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  До коментар [#9] от "Георги Георгиев":
  Ердоган и крайните-ислямска държава, следват пътя на насаждане на ислям силово, политически. Гюлен следва пътя за насаждане на ислям меко, с образование. И двата пътя са вредни за нас - целта им е една и съща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK