Строителите на ДПС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Строителите на ДПС

Голяма част от фирмите са близки до политици от ДПС.

Строителите на ДПС

Публичното строителство в област Кърджали е концентрирано в няколко фирми – неизменно свързани с партията

24546 прочитания

Голяма част от фирмите са близки до политици от ДПС.

© Надежда Чипева


Седем от седем за ДПС – така е известна област Кърджали, при която неизменно на избори движението печели всяка една от седемте общини. През годините естествено съществуват различни вариации в изборния резултат – случва се ДПС да изгуби позиции, а след това да си ги възвърне, но едно е сигурно – местните избори със сигурност ще бъдат спечелени.

Подобно дългогодишно възпроизвеждане на една и съща власт винаги е притеснително. От анализа, който Капитал" направи на всички обществени поръчки, възлагани от общините в Кърджалийско в периода 2007 – 2016 г., се вижда и до какво може да доведе това - узурпиране на публичния ресурс от определен кръг от фирми. По-голямата част от договорите за този период са сключвани с фирми на политици или бизнесмени, близки до ДПС. Дори и за отделни фирми да няма явни данни, че са близки до партията, големият брой спечелени от тях поръчки отново навежда на съмнения за преференциално третиране.

Концентрацията на проекти в ограничен брой дружества варира от 37.5% в Кирково до внушителните 86% и 90% в Момчилград и Джебел. Което е нещо по-скоро необичайно за малките общини. Подобна проверка в избраните на напълно случаен принцип Сапарева баня, Братя Даскалови и Елин Пелин и няколко други общини показа нещо съвсем друго – плурализъм при избора на изпълнители, проектите в повечето случаи се извършват от външни за общината и областта фирми, а понякога и от чуждестранни дружества. Общините в Кърджали демонстрират точно обратното – предпочитане основно на местни фирми, които работят по голям брой проекти и присъстват в почти всяка община. И това не се дължи на липса на фирми в малките общини - в тях (без община Кърджали) има общо регистрирани 89 фирми с предмет на дейност строителство.

"Капитал" се свърза с кмета на Момчилград в периода 2011 - 2015 г. Ариф Ариф, но той отказа коментар, като ни насочи към новото ръководство. Кметът на Джебел Бахри Юмер не отговори на опита ни да се свържем с него.

"Герт груп" – навсякъде, по всяко време

Може би една от най-интересните фирми, извършваща обществени поръчки в общините - бастиони на ДПС, е "Герт груп". Според източници на "Капитал" нейният собственик Тунджай Гюлер първоначално е бил близък с евродепутата Неджми Али, но впоследствие е започнал да гравитира около "вечния кмет" (за шести мандат) на Джебел Бахри Юмер - още от времето, преди той да напусне партията и да се присъедини към ДОСТ. През годините "Герт груп" се налага като основен изпълнител на обществени поръчки в строителството в Кърджалийско. За периода 2007 – 2016 г. на практика една четвърт от инвестициите на община Джебел за строителство за тези девет години – общо около 27 милиона лева, отиват във фирмата (виж графиката)

Тя стана известна в цялата страна със своя много спорна поръчка за саниране на училище, която спечели, след като условията за участие бяха така нагласени, че да може да се спечели с много висока цена, но с възможност за работа при извънредни условия на труд. "Герт груп" даде гаранции, че може да работи при минус 45 - 50 градуса и така сключи договор с общината, въпреки че предложи най-висока цена.

Въпреки че извършва строителна дейност от 2005 г. насам, "Герт груп" отчита истински бум в периода след 2013 г., когато председател на ДПС става Лютви Местан. Приходите на фирмата, които през 2011 и 2012 г. са 3.5–3.7 млн. лв., скачат двойно през 2013 г., за да достигнат 24.6 млн. лв. през 2015 г. Само за периода юни - август 2014 г. "Герт груп" печели поръчки в строителството за над 16 млн. лв. – изключително в общини, бастиони на ДПС. Фирмата е печелила и поръчки от министерството на спорта, когато министър в кабинета "Орешарски" беше близката до Лютви Местан Марияна Георгиева (която впоследствие премина в ДОСТ).

Единственият конкурент на "Герт груп" в Джебел е "Керванстрой" на Нурхан Ахмед, който е роднина на евродепутата от ДПС Неджми Али. "Керванстрой" е спечелила проекти на обща стойност 7.4 млн. лв. Други изпълнители в Джебел са регистрираната в село Припек "Хитбилдинг" и "Сенстрой" на Сенай Тасим. Източници на "Капитал" потвърдиха, че Сенай Тасим също е част от кръга около Бахри Юмер, заедно с Тунджай Гюлер.

В действителност двете фирми - "Сенстрой" и "Герт груп", често са били партньори по различни проекти, като ремонтите на пътища в Черноочене и Джебел, печелят и изграждането на пречиствателна станция в Кирково, както и проект в Ардино.

Общо четирите фирми сами или при участие на поне една от тях в консорциум са изградили инфраструктура за малко над 90% от инвестициите на Джебел. Хората зад тях са и активни купувачи на имоти в региона, като продавачи се явяват както община Джебел, така и Министерството на земеделието и храните.

По пет фирми във всяка община

Разбивката на данните за останалите общини (виж графиката) разкрива същите основни играчи, като към тях се присъединява момчилградската "Нар" ООД на Лютви Али и Нурташ Юсеин. В Ардино петте фирми – самостоятелно или в съдружие – са усвоили 54% от 59-милионния бюджет на общината. От общо 321 сключени договора за периода 2007 - 2016 г. 72 са сключени с "Герт", 68 – с "Керванстрой". 20 от тях пък са сключени със "Строителство и ремонт" ООД, управител на което е общинският съветник от ДПС в периода 2007–2011 г. Лейла Ариф.

В Кирково положението е малко по-различно – петте фирми, заедно или в съдружие, са си поделили 37.5% от парите за инфраструктурни проекти на общината. Индивидуален лидер отново е "Герт груп", следван от "Нар" ООД. Най-големият проект в общината е за строителството на пречиствателна станция и канализация в село Чакаларово и се изпълнява от консорциум между "Герт груп" и "Сенстрой". Средствата по него обаче не са изплатени, защото проектът е прекратен (виж по-надолу). Останалата част от парите "Сенстрой" печели за проекти и с фирмите "Интегрирани пътни системи" и "Инфраструктурна компания", които са свързвани с Цветан Василев и са финансирани от КТБ.

В Момчилград "Герт груп" и "Сенстрой" остават назад за сметка на три местни фирми – "Нар", както и "Родопастрой" и "Родопстрой - 97". Последните две фирми поотделно са спечелили 15% от поръчките в общината, а петте дружества самостоятелно или в консорциуми в различни конфигурации, подкрепени от "Иса 2000" на близкия до ДПС бизнесмен Юлиян Инджов, са изпълнили проекти за 86% от инвестициите на община Момчилград за инфраструктура.

Картинката в Крумовград е особено интересна. В нея фирми, в които преди собственост са имали действащи политици от ДПС, са сред най-предпочитаните от общината изпълнители. Става въпрос за бившия депутат от ДПС Юнал Тасим и за общинския съветник от ДПС в Крумовград Ергюн Фейзи. Тасим прехвърля дела си в "Софт - Ю" през 2009 г., когато е действащ депутат, а Фейзи своя в "Дурал" - през 2012 г. И двете фирми вземат участие в различни консорциуми по няколко проекта. Другият голям изпълнител в общината е "Саварона" на покойния бизнесмен Ерол Касим, който е бил в ръководството на ДПС в Кърджали. Фирмата участва в двата големи проекта на общината в консорциум с "Ардастрой" за реконструкции на водопроводната и канализационната мрежа на обща стойност около 20 млн. лв. по "Околна среда".

Кърджали - изключение от правилото

В областния център Кърджали подобна концентрация на обществени поръчки в няколко фирми по-скоро няма. Общите инвестиции в инфраструктура обаче са значително по-големи. От общинския бюджет и от европроекти са инвестирани около 130 млн. лв., които са разпределени между значителен брой фирми. Двата най-големи проекта, финансирани с европари, са за реконструкцията на канализационната мрежа в града и изграждането на пречиствателна станция на обща стойност 50 млн. лв. И в двата проекта участват строителите "Ардастрой" и "Саварона", но тяхното участие е минимално – по 2% и в двата консорциума, които ги изпълняват. В най-големия и най-спорен проект – за Водното огледало в Кърджали, чиято цена набъбна от около 8 до 70 млн. лв. и който беше съпътстван от редица скандали, включително и разследван от прокуратурата (разследването беше прекратено през 2012 г.), участва само една от местните фирми – "Саварона". Възложител на проекта не е община Кърджали, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

При двата участника в големите проекти - "Саварона" и "Ардастрой", както и в няколкото други по-малки местни фирми не се забелязва такава концентрация на обществени поръчки, както тези в останалите общини в областта. През "Саварона" (без участието й в консорциуми) например са минали едва 5.3% от инвестициите на общината, а участието на "Ардастрой" е дори по-незначително – 1.1%.

При европейските проекти – нищо ново

Голяма част от фирмите, които печелят проекти в по-малките общини, печелят и европейски такива – често в консорциум една с друга. Така например през 2008 г. "Сенстрой" и "Герт груп" печелят в консорциум проект на община Кирково за изграждането на канализация и пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в село Чакаларово на стойност 8.6 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда". Малка подробност е, че е твърде възможно двете фирми към онзи момент да са нямали опит в построяването на пречиствателна станция. "Сенстрой" е учредена едва няколко месеца преди да спечели многомилионния проект, а "Герт груп" има на сметката си изграждане на канализация, но не и на пречиствателна станция. А и не е в такъв мащаб - поръчката е на стойност 861 хил. лв. Проектът за ПСОВ "Чакаларово" така и не е изпълнен – през 2009 г. е прекратен с решение на управляващия орган на "Околна среда", след като е получено писмо от Европейската комисия за въвеждането на допълнителни изисквания при оценка на проектните предложения. Спрени са всички подобни проекти на обща стойност 25 млн. евро.

Пет години по-късно "Герт груп" все пак ще строи първия си ПСОВ по "Околна среда". Този път става въпрос обаче не за село, а за град Момчилград. Проектът включва реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на градска ПСОВ. Цената му е 12.5 млн. лв., като към него има и допълнителен, който предвижда рехабилитация на улици и паркинги за 2.25 мл. лв. И двата са спечелени от консорциум между "Герт груп" и "Иса 2000".

"Герт груп", "Сенстрой" и "Керванстрой" са сред лидерите по изпълнение на европроекти и по ОП "Развитие на селските райони" в Кърджалийско, а с тях в консорциум често работи и "Нар" ООД. "Керванстрой" и "Герт груп" имат проекти за съответно 1.6 и 5 млн. лв. в Джебел, "Герт" има такъв за 5 млн. лв. в Черноочене, а "Сенстрой" - в Ардино, Момчилград и Кирково.

Предишна проверка на "Капитал" показа, че начинът по възлагане на проектите на "Сенстрой" буди сериозно съмнение – комисията в Държавен фонд "Земеделие", която оценява проектите, преди да отпусне евросредствата, е била съставена от само един човек, което е недопустимо по правилата на фонда. Прегледът на количествено-стойностните сметки (КСС) за отделните проекти пък показва, че от един и същ оценител различните дейности са били оценявани различно – така например развалянето на един кубичен метър пътна настилка за проекта в Кирково е струвал 10 лв., докато в Момчилград цената скача на 53 лв. Което пък от своя страна поражда основателни съмнения, че отделните цени по тези проекти са били силно завишени.

През март 2015 г. "Сенстрой" и "Нар" в консорциум печелят проект по оперативна програма "Развитие на селските райони" (ОПРСР) за рехабилитация на общински пътища в Ардино на стойност 5.5 млн. лв. През март 2015 г. "Сенстрой" и "Нар" в консорциум печелят проект по ОП РСР за рехабилитация на общински пътища. Обстоятелствата около него са особено интересни. Процедурата е стартирана през 2014 г. и консорциумът "Пътища Ардино" на двете фирми е избран за изпълнител. Един от участниците в процедурата – "Пътстройинженеринг" АД, обаче обжалва решението пред КЗК. Причината – всички кандидати, освен "Герт груп" и "Пътища Ардино" са били отстранени от процедурата, защото общинската комисия им е поискала – а после и не е приела – обосновка за някои показатели от техните предложения. КЗК приема, че начинът, по който комисията е направила това, противоречи на закона и връща процедурата за ново разглеждане от общината, а ВАС потвърждава решението на регулатора. Три месеца по-късно процедурата е проведена отново и "Пътища Ардино" пак е избрано за изпълнител.

Или с други думи – област Кърджали демонстрира наглед как дългогодишната власт на една партия неизменно води до по-голямо срастване между политика и бизнес и до размиването на границите между двете.

Седем от седем за ДПС – така е известна област Кърджали, при която неизменно на избори движението печели всяка една от седемте общини. През годините естествено съществуват различни вариации в изборния резултат – случва се ДПС да изгуби позиции, а след това да си ги възвърне, но едно е сигурно – местните избори със сигурност ще бъдат спечелени.

Подобно дългогодишно възпроизвеждане на една и съща власт винаги е притеснително. От анализа, който Капитал" направи на всички обществени поръчки, възлагани от общините в Кърджалийско в периода 2007 – 2016 г., се вижда и до какво може да доведе това - узурпиране на публичния ресурс от определен кръг от фирми. По-голямата част от договорите за този период са сключвани с фирми на политици или бизнесмени, близки до ДПС. Дори и за отделни фирми да няма явни данни, че са близки до партията, големият брой спечелени от тях поръчки отново навежда на съмнения за преференциално третиране.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev

    Защо не извадите техните обръчи от фирми на национално ниво? Ами общините в областите Силистра, Разград, Русе, Търговище и тн?
    Д.П. ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.