Николай Илчев, сдружението и Jessup

Един от основателите на сдружението за международния състезание по право... не е завършил право

Николай Илчев е сред учредителите на Сдружението за международни състезания по право
Николай Илчев е сред учредителите на Сдружението за международни състезания по право    ©  Надежда Чипева
Николай Илчев е сред учредителите на Сдружението за международни състезания по право
Николай Илчев е сред учредителите на Сдружението за международни състезания по право    ©  Надежда Чипева

През 2009 г. Николай Илчев, Димитър Делчев и Валери Петков основават Сдружението за международни състезания по право, който обединява треньори (като Дима) и млади юристи, които искат да популяризират тези събития и да мотивират младите.

Николай е завършил международни отношения и работи като данъчен консултант: "Искаме да разширим участието на студентите в такъв тип състезания", разказва той за целите на сдружението. "Идеята ни е да натрупаме маса от хора, които са участвали в такива състезания, защото те, освен че са придобили умения, са имали възможността да отидат и да се видят с хора, които имат същите интереси, образование, желания, имали са възможност да обменят опит с тях, да разберат повече за тяхната държава."

Според него "това са хора с по-широк мироглед от обикновените студенти по право, а това им помага да бъдат не само по-добри юристи, но и да бъдат по-добри като граждани - да помагат за развитието на висшето образование и като цяло на държавата". Освен сдружението Николай е треньор на отборите, участвали в едно от най-реномираните състезания по международно публично право - Phillip C. Jessup International Moot Court Competition. Състезанието е симулиран процес между две държави пред Международния съд на ООН в Хага. Той обхваща цялата процедура - изготвяне на писмени защити от по 60 стр. и след това представяне пред панел от трима съдии. Едната страна като ищец има 45 минути да представи аргументите си, а след това излиза другата страна като ответник и им отговаря. През цялото време съдиите им задават много сложни въпроси от областта на международното право. През 2015 г. отборът на СУ достига до 16-о място и взима първа награда за писмените защити на международните кръгове. Студентката Цветелина ван Бентъм е 26-а, а колегата й Евгени Минчев – 59-и в индивидуалното класиранe. Отбор на УНСС печели наградата за най-добра писмена защита на ищец от всички участници. Тази година отборът на Софийския университет се класира 43-ти на международните кръгове, Златина Гаджева е 24-та в индивидуалното класиранe (най-добро постижение за България), Лия Харизанова – 99-а, от близо 400 участници. Класирането на Цветелина и Златина означава, че са в топ пет на състезателите, чийто майчин език не е английски.

"Jessup е нещо много интересно, което позволява на студентите в рамките на една година да развият страшно много практическите си умения" разказва Николай и дава пример: "Освен да придобиеш добри теоретични познания по международно право, участието те кара да се научиш да пишеш много добре и ясно правни аргументи на английски, да представяш тези аргументи на английски пред публика, да мислиш, както казват, на краката си и да отговаряш на съдийски въпроси, които не можеш да предвидиш и често не си очаквал. Трябва да си много подготвен".

Николай Илчев описва участниците в тези състезания като "интелигентни и амбициозни студенти с много добър английски" и "активни хора, които търсят нещо, в допълнение на лекциите и упражненията, с което да развият нови и различни умения" и допълва: "хубавото е, че техният брой расте". Според него успехите се дължат както на повишения интерес, така и на натрупването на институционална памет: "Защото много от тези състезания, отборите, те имат вече дългогодишни треньори. Имат дългогодишна общност от хора, която им помага с подготовка през лятото, помага им на тренировките, които провеждат, и вече достатъчно хора сме участвали, за да можем да им дадем насоки как да участват."

Той разказва, че бившите състезатели продължават да учат в чужбина: "Има вече много примери на хора, които съм тренирал, в отбора на Софийския университет имаме двама души, които са в "Харвард", няколко души в "Оксфорд", други хора с докторантури в Холандия, в Швеция."

Те се връщат в България за да работят "по-често не в правораздавателната система, трябва да бъдем честни - в частния сектор". Той допуска, че това се дължи на "факта, че те са такъв тип хора, които трудно си представят да виреят в сегашната правораздавателна система".

Той не иска да влиза в ролята на, както казва, armchair quarterback (дървен философ, всезнайко), когато коментира правораздавателната система: "Проблемът според мен е, че първо, наистина не можем да говорим за независима съдебна система и второ, за ефективна съдебна система." Той дава пример от собствения си опит: "Аз работя в частния сектор като данъчен консултант и имам някакво наблюдение за съдебната система в този аспект - защита на данъкоплатци от действията на НАП. Мога да кажа, че тази система във фазата на съдебно обжалване не е това, което може и трябва да бъде. Честно казано, много от съдиите не са достатъчно компетентни. Иска ми се да вярвам, че не се дължи на корупция или на недоброжелателство, а просто няма и капацитет. Със сигурност има и корупция."

Николай е категоричен: "Тази нереформирана и не независима съдебна система пречи много за развитието на България. Мога да го кажа от опита ми в работата с чуждестранни инвеститори, а и с български компании също - трудно е да правиш бизнес, когато нямаш сигурност. А ти нямаш сигурност, защото дори да имаш добре написан и разумен закон, който ти защитава правата - ако нямаш сигурност, че можеш да потърсиш защита от съдебната власт, ти трудно би направил инвестиция в България. Най-малкото защото можеш да станеш жертва на произвол - дали от държавата, дали от други странични сили. Това е една предпоставка да имаш развита икономика, да имаш добре развито гражданско общество."

* Вижте и останалите интересни истории за международните успехи на българските студенти по право от настоящия брой на "Капитал":

Георги, Ивайло и Дима, които спечелиха във Виена

Представянето им на състезанието по медиация и преговори е най-добрият резултат за България

Меглена и съдът в Хага

Тази година отборът на Софийския университет завърши втори на състезанието Telders

Александра и правото на ЕС

За втора поредна година отборът на Софийския университет е на финал на състезанието по европейско право за ценрална и източна Европа

Човешките права, които не се учат в университета

Отборът на Софийският университет загуби от Кеймбридж на финала на състезанието по права на човека