С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 19 авг 2016, 17:25, 14600 прочитания

Георги, Ивайло и Дима, които спечелиха във Виена

Представянето им на състезанието по медиация и преговори е най-добрият резултат за България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

За поредна година отборът на СУ постигна добро класиране на състезанието "Телдърс"

Най-голямото съревнование по международно право се провежда в Хага

11 юни 2018

Четвърти в света на медиацията

Ръководеният от български юрист отбор на Кралския колеж в Лондон стигна полуфинал на уважавания турнир по медиация в Париж

28 фев 2018

Да запалиш King's College

Как Дима Александрова стана треньор на отбора по преговори и медиация на елитния лондонски университет

18 авг 2017

Почина доц. Кристиан Таков

Той беше един от най-ярките и непримири гласове срещу неправдата

12 юли 2017

Каква България в каква Европа?

Днес се навършват 60 години от Римските договори

25 мар 2017

Да надвиеш '"Кеймбридж"

Отборът на Софийския университет стана втори на състезанието по Европейската конвенция за правата на човека

19 фев 2017

Да спечелиш по право

Международните успехи на български студенти по право са контрапункт на дефектиралата юридическата реалност

19 авг 2016

Николай Илчев, сдружението и Jessup

Един от основателите на сдружението за международния състезание по право... не е завършил право

19 авг 2016

Александра и правото на ЕС

За втора поредна година отборът на Софийския университет е на финал на състезанието по европейско право за ценрална и източна Европа

19 авг 2016

Меглена и да се явиш пред Съда в Хага

Тази година отборът на Софийския университет завърши втори на състезанието Telders

19 авг 2016

Човешките права, за които няма място в университета

Отборът на Софийският университет загуби от Кеймбридж на финала на състезанието по права на човека

19 авг 2016
В началото на юли студентите от Софийския университет Георги Еленков и Ивайло Икономов печелят първо място на състезанието по търговски преговори и медиация CDRC (Consensual Dispute Resolution Competition) във Виена. Техният треньор е Дима Александрова

Ивайло Икономов е студент по право в СУ, четвърти курс. Разказва как е стигнал до финала: "Ние участвахме първо в Париж, Виена беше три месеца след това. За Париж просто Дима слезе на моя лекция и представи състезанието. На мен много ми хареса тази идея, отидох на интервю, подадох CV... След това ме харесаха и ме одобриха." Всъщност лекцията, на която Ивайло е разбрал за състезанието, е била за по-горен курс, но той искал да хване преподавател, който се пенсионирал.

"Има една линия на приемственост. Започва с колегата на Дима – Юлия Раданова, която е неин треньор, след което предава на нея щафетата, сега Дима има тези успехи като треньор. Ние с Иво се захващаме с това предизвикателство - да тренираме новите отбори", разказва другият съотборник Георги Еленков.

Техният треньор Дима Александрова, която е в процес на вписване като адвокат, е била състезател по право от 2010 г. И разказва собствения си опит: "Участвала съм в различни международни състезания като представител на Софийския университет, но като треньор изживявам много по-голям стрес, като състезател много по-малко се притеснявах, може би и защото започнах отрано – едва от втори курс."

За състезанието във Виена тя разказва: "При нас дори целта не беше да победим на всяка цена, при нас целта беше да се представим добре. И аз това им казах на финала - просто да се отпуснат и да правят това, което умеят. Лично аз бях убедена, че ще победим, честно казано." Според нея в основата на успеха е фактът, че Георги и Ивайло са успели да създадат много добър екип.Георги Еленков (вляво) и Ивайло Икономов

Фотограф: Капитал

"Цялото състезание беше като един филм. Всичко се случи толкова бързо и динамично. Най-интересен беше финалът. Знаехме, че ще говорим на една маса, която е сложена на сцената, пред нас има публика - 100 души и повече. Негласното споразумение с Георги беше, че щом има публика, трябва да направим шоу и съответно ние много се забавлявахме", спомня си Ивайло Икономов. Той разказва за казуса, който им е бил предоставен: "Дълъг е 42 страници. Страшно много факти. Темата беше вино. Спорът е между един производител на вино и един дистрибутор, които имат рамков договор. И в последната година от рамковия договор се оказва, че има много лоша реколта, лоши метеорологични условия, та производителят казва, че има форсмажор и няма да достави всички бутилки по рамковия договор, а дистрибутора казва, че е произвел повече отколкото са по-рамковия договор и няма проблем да ги достави. Там е зародишът на спора."

"Финалистите, с които имахме удоволствието и честта да играем, бяха на наистина много високо ниво, но и двамата си прехвърляха някакви бележки, предаваха си вербални и невербални сигнали – кажи това, забрави този аргумент, може би тук влезе по-рязко – докато ние с Иво всяка секунда всеки от нас знаеше къде се намира другият, кой аргумент следва да използва, коя стратегическа нишка тук е хванал и накъде върви", спомня си Георги Еленков.

Да чуваш "Sofia University, Sofia University" етап след етап е невероятно усещане, разказва младият студент по право. И ако в началото с някакъв скептицизъм или просто от куртоазия казваха "А, вие сте от Софийския университет – ами успех, момчета", накрая вече те ни гонеха. Казваха: "Вие сте хората от Софийския университет, това са българите, ела да се запознаем с българите!"

Участието на отбора е финансирано от CMS Cameron McKenna.

И тримата са категорични, че опитът във Виена им е дал много повече от победата. "Казаха ми, че състезанието може да промени живота ти и това е така", казва Георги и допълва: "Истината е, че самото състезание ми даде мотивация и импулс да се развивам професионално в сферата на медиацията, която вече ще видя с какво мога да съвместявам, но търговската медиация особено доста ми импонира. Идеята е, че с Иво така добре се сработихме като екип, че ние сега сме стажанти и двамата в една правна кантора. Есента, живот и здраве, ще се сертифицираме като професионални медиатори." Георги е категоричен: "За нас е амбиция и мечта да останем и да се развиваме тук, в България, и да помогнем да бъдат открити решения на част от проблемите."

Говорейки за проблемите - и Дима, и Георги не се притесняват да ги посочат: "Първото е самият подбор на съдиите, тъй като на моменти като че ли прозрачността не е на ниво. Добре е, че се отразяват всички тези проблеми във ВСС. Тъй като публичността и общественият поглед са много добър критерий и в същото време контрольор на това, което се случва, защото, ако ги няма тях, би се ширело задкулисие...", разказва Дима и споделя опит от собствената си практика: "Повечето колеги не желаят да се занимават с процесуално представителство – те искат да станат transactional lawyers и да правят всичко извън съдебната работа. От финансова страна това е по-перспективно, от друга страна, не зависиш от срокове – във всяка държава е така. Тук има много противоречива съдебна практика, при това и при задължителната. Което е огромен проблем. Наистина е трудно да се обясни на клиентите."

Георги от своя страна връща към големите протести през 2014 г. "Оттогава много се говори за проблемите в съдебната система и правораздаването и аз лично, разбира се, не се чувствам автoритет, който би могъл да оцени едно или друго предложение в съдебната реформа, но категорично не споделям ентусиазма на председателя на Народното събрание, който наскоро каза, че, видите ли, това, което променяме сега, е решение на всички проблеми, това е панацеята на българското правораздаване. Категорично не мисля, че това е трезво и вярно."

Според него проблемите са много по-дълбоки: "За мен проблемите в страната идват от нефункциониращото, неадекватно или поне извън концентрираната си в София част от гражданското общество. И една от конкретните причини за това е медийната среда, медийният климат в страната. Това е тема, която искрено ме вълнува. Тъй като действително аз бях написал наскоро в един статус във фейсбук, че виртуалния свят се е обринал с фалшиви публикации, фалшиви коментари, прокарани гледни точки по един грозен начин."

Според Дима Александрова образованието в СУ е на добро ниво: "Бих искала да спомена Траян Конoв. Теодор Пиперков, лека му пръст. И доцент Кристиан Таков. Траян Конов и доц. Таков са наистина на световно ниво.". Според нея обаче има какво да се развие: "Да се засили текущият контрол по време на самия семестър, тъй като прекалено много се разчита на представянето по време на сесиите на самите студенти." Проблем според нея е и фактът, че "много се стимулира представянето и възпроизвеждането на информация, която хората са прочели". Според нея това се толерира от държавния изпит до съдебната зала. И обратното - състезанията стимулират именно мисленето: "В медиацията ние също много тренираме да мислим логично, да реагираме по най-подходящия начин на момента."

Георги казва, че е доволен от Софийския университет: "Гледам да получа много, т.е. всяка възможност за досег с авторитети, корифеи в правната наука и практика, а в СУ те са много. Нашата библиотека, този невероятен ресурс, който имаме като база." Според него има какво да се промени: "Наблягането изцяло на теоретическата подготовка и на тези проформа стажове и практики, които само на хартия се водят случили се, но всъщност не са. Да, тези неща ме разочароват, но аз съм оптимист и ще гледам през оставащите няколко семестъра от моето обучение да взема максималното."

"Мен ме вдъхновяват чисто личностно не само титулярите на лекции, ами и асистентите, които водят семинарните занятия. Дилян Начев, Христо Христев, Петър Илиев – това са просто млади хора, които дават много от себе си, поставят все по-високи стандарти пред себе си и като студент и като човек съм им много благодарен за всичко. Мира Кънева също" добавя още Георги Еленков.

* Вижте и останалите интересни истории за международните успехи на българските студенти по право от настоящия брой на "Капитал":

Меглена и съдът в Хага
Тази година отборът на Софийския университет завърши втори на състезанието Telders

Николай Илчев, Jessup и сдружението
Един от основателите на сдружението за международния състезание по право... не е завършил право

Александра и правото на ЕС
За втора поредна година отборът на Софийския университет е на финал на състезанието по европейско право за ценрална и източна Европа

Човешките права, които не се учат в университета
Отборът на Софийският университет загуби от Кеймбридж на финала на състезанието по права на човека
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Вечерни новини: Търговският регистър може пак да спре, "Джи Пи" отказа втора поръчка Вечерни новини: Търговският регистър може пак да спре, "Джи Пи" отказа втора поръчка

И още: БСП внесе вот на недоверие за здравния модел; Меглена Плугчиева сменя Берн с Подгорица; Политическата несигурност в Германия расте

15 окт 2018, 4314 прочитания

Летят ли "черни хеликоптери" над София? Летят ли "черни хеликоптери" над София?

Мистериозните вертолети, смущавали съня на столичани, се оказаха на "Гранична полиция"

15 окт 2018, 6371 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Всичко в икономиката е розово, почти

В момента тя се движи от потреблението, но важните показатели са износ и инвестиции

Глобалният растеж през първите девет месеца подкрепи взаимните фондове

Към края на деветмесечието 3 фонда на български управляващи дружества успяват да преминат границата на двуцифрената доходност

Испанският Bulgaria Mall

Седем години след откриването на търговския център той има нов собственик - фондът Squircle Capital, който го е купил за необявена сума

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Бягай, Затопек, бягай

Писателят Ян Новак за графичния си роман, посветен на рекордьора бегач Емил Затопек

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Бюджетът за пенсии догодина ще е 10 млрд. лв., инфлацията расте, "Свилоза" иска да напусне борсата

Емисия

DAILY @7AM // 16.10.2018 Прочетете