Георги, Ивайло и Дима, които спечелиха във Виена
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Георги, Ивайло и Дима, които спечелиха във Виена

Дима Александрова и Георги Еленков

Георги, Ивайло и Дима, които спечелиха във Виена

Представянето им на състезанието по медиация и преговори е най-добрият резултат за България

17752 прочитания

Дима Александрова и Георги Еленков

© Цветелина Белутова


В началото на юли студентите от Софийския университет Георги Еленков и Ивайло Икономов печелят първо място на състезанието по търговски преговори и медиация CDRC (Consensual Dispute Resolution Competition) във Виена. Техният треньор е Дима Александрова

Ивайло Икономов е студент по право в СУ, четвърти курс. Разказва как е стигнал до финала: "Ние участвахме първо в Париж, Виена беше три месеца след това. За Париж просто Дима слезе на моя лекция и представи състезанието. На мен много ми хареса тази идея, отидох на интервю, подадох CV... След това ме харесаха и ме одобриха." Всъщност лекцията, на която Ивайло е разбрал за състезанието, е била за по-горен курс, но той искал да хване преподавател, който се пенсионирал.

"Има една линия на приемственост. Започва с колегата на Дима – Юлия Раданова, която е неин треньор, след което предава на нея щафетата, сега Дима има тези успехи като треньор. Ние с Иво се захващаме с това предизвикателство - да тренираме новите отбори", разказва другият съотборник Георги Еленков.

Техният треньор Дима Александрова, която е в процес на вписване като адвокат, е била състезател по право от 2010 г. И разказва собствения си опит: "Участвала съм в различни международни състезания като представител на Софийския университет, но като треньор изживявам много по-голям стрес, като състезател много по-малко се притеснявах, може би и защото започнах отрано – едва от втори курс."

За състезанието във Виена тя разказва: "При нас дори целта не беше да победим на всяка цена, при нас целта беше да се представим добре. И аз това им казах на финала - просто да се отпуснат и да правят това, което умеят. Лично аз бях убедена, че ще победим, честно казано." Според нея в основата на успеха е фактът, че Георги и Ивайло са успели да създадат много добър екип.

Георги Еленков (вляво) и Ивайло Икономов
Фотограф: Капитал

"Цялото състезание беше като един филм. Всичко се случи толкова бързо и динамично. Най-интересен беше финалът. Знаехме, че ще говорим на една маса, която е сложена на сцената, пред нас има публика - 100 души и повече. Негласното споразумение с Георги беше, че щом има публика, трябва да направим шоу и съответно ние много се забавлявахме", спомня си Ивайло Икономов. Той разказва за казуса, който им е бил предоставен: "Дълъг е 42 страници. Страшно много факти. Темата беше вино. Спорът е между един производител на вино и един дистрибутор, които имат рамков договор. И в последната година от рамковия договор се оказва, че има много лоша реколта, лоши метеорологични условия, та производителят казва, че има форсмажор и няма да достави всички бутилки по рамковия договор, а дистрибутора казва, че е произвел повече отколкото са по-рамковия договор и няма проблем да ги достави. Там е зародишът на спора."

"Финалистите, с които имахме удоволствието и честта да играем, бяха на наистина много високо ниво, но и двамата си прехвърляха някакви бележки, предаваха си вербални и невербални сигнали – кажи това, забрави този аргумент, може би тук влезе по-рязко – докато ние с Иво всяка секунда всеки от нас знаеше къде се намира другият, кой аргумент следва да използва, коя стратегическа нишка тук е хванал и накъде върви", спомня си Георги Еленков.

Да чуваш "Sofia University, Sofia University" етап след етап е невероятно усещане, разказва младият студент по право. И ако в началото с някакъв скептицизъм или просто от куртоазия казваха "А, вие сте от Софийския университет – ами успех, момчета", накрая вече те ни гонеха. Казваха: "Вие сте хората от Софийския университет, това са българите, ела да се запознаем с българите!"

Участието на отбора е финансирано от CMS Cameron McKenna.

И тримата са категорични, че опитът във Виена им е дал много повече от победата. "Казаха ми, че състезанието може да промени живота ти и това е така", казва Георги и допълва: "Истината е, че самото състезание ми даде мотивация и импулс да се развивам професионално в сферата на медиацията, която вече ще видя с какво мога да съвместявам, но търговската медиация особено доста ми импонира. Идеята е, че с Иво така добре се сработихме като екип, че ние сега сме стажанти и двамата в една правна кантора. Есента, живот и здраве, ще се сертифицираме като професионални медиатори." Георги е категоричен: "За нас е амбиция и мечта да останем и да се развиваме тук, в България, и да помогнем да бъдат открити решения на част от проблемите."

Говорейки за проблемите - и Дима, и Георги не се притесняват да ги посочат: "Първото е самият подбор на съдиите, тъй като на моменти като че ли прозрачността не е на ниво. Добре е, че се отразяват всички тези проблеми във ВСС. Тъй като публичността и общественият поглед са много добър критерий и в същото време контрольор на това, което се случва, защото, ако ги няма тях, би се ширело задкулисие...", разказва Дима и споделя опит от собствената си практика: "Повечето колеги не желаят да се занимават с процесуално представителство – те искат да станат transactional lawyers и да правят всичко извън съдебната работа. От финансова страна това е по-перспективно, от друга страна, не зависиш от срокове – във всяка държава е така. Тук има много противоречива съдебна практика, при това и при задължителната. Което е огромен проблем. Наистина е трудно да се обясни на клиентите."

Георги от своя страна връща към големите протести през 2014 г. "Оттогава много се говори за проблемите в съдебната система и правораздаването и аз лично, разбира се, не се чувствам автoритет, който би могъл да оцени едно или друго предложение в съдебната реформа, но категорично не споделям ентусиазма на председателя на Народното събрание, който наскоро каза, че, видите ли, това, което променяме сега, е решение на всички проблеми, това е панацеята на българското правораздаване. Категорично не мисля, че това е трезво и вярно."

Според него проблемите са много по-дълбоки: "За мен проблемите в страната идват от нефункциониращото, неадекватно или поне извън концентрираната си в София част от гражданското общество. И една от конкретните причини за това е медийната среда, медийният климат в страната. Това е тема, която искрено ме вълнува. Тъй като действително аз бях написал наскоро в един статус във фейсбук, че виртуалния свят се е обринал с фалшиви публикации, фалшиви коментари, прокарани гледни точки по един грозен начин."

Според Дима Александрова образованието в СУ е на добро ниво: "Бих искала да спомена Траян Конoв. Теодор Пиперков, лека му пръст. И доцент Кристиан Таков. Траян Конов и доц. Таков са наистина на световно ниво.". Според нея обаче има какво да се развие: "Да се засили текущият контрол по време на самия семестър, тъй като прекалено много се разчита на представянето по време на сесиите на самите студенти." Проблем според нея е и фактът, че "много се стимулира представянето и възпроизвеждането на информация, която хората са прочели". Според нея това се толерира от държавния изпит до съдебната зала. И обратното - състезанията стимулират именно мисленето: "В медиацията ние също много тренираме да мислим логично, да реагираме по най-подходящия начин на момента."

Георги казва, че е доволен от Софийския университет: "Гледам да получа много, т.е. всяка възможност за досег с авторитети, корифеи в правната наука и практика, а в СУ те са много. Нашата библиотека, този невероятен ресурс, който имаме като база." Според него има какво да се промени: "Наблягането изцяло на теоретическата подготовка и на тези проформа стажове и практики, които само на хартия се водят случили се, но всъщност не са. Да, тези неща ме разочароват, но аз съм оптимист и ще гледам през оставащите няколко семестъра от моето обучение да взема максималното."

"Мен ме вдъхновяват чисто личностно не само титулярите на лекции, ами и асистентите, които водят семинарните занятия. Дилян Начев, Христо Христев, Петър Илиев – това са просто млади хора, които дават много от себе си, поставят все по-високи стандарти пред себе си и като студент и като човек съм им много благодарен за всичко. Мира Кънева също" добавя още Георги Еленков.

* Вижте и останалите интересни истории за международните успехи на българските студенти по право от настоящия брой на "Капитал":

Меглена и съдът в Хага

Тази година отборът на Софийския университет завърши втори на състезанието Telders

Николай Илчев, Jessup и сдружението

Един от основателите на сдружението за международния състезание по право... не е завършил право

Александра и правото на ЕС

За втора поредна година отборът на Софийския университет е на финал на състезанието по европейско право за ценрална и източна Европа

Човешките права, които не се учат в университета

Отборът на Софийският университет загуби от Кеймбридж на финала на състезанието по права на човека


2 коментара
 • 1
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  Жалкото е, че тези хора най-вероятно ще отидат някъде на запад, а тук остават хора, за които единственото "право" е това на "Парите и Бухалката(тм)". Всичко това се потвърждава от последния случай с известен пловдивски "бизнесмен" и съпругата му, плюеши на закони, архитектурна естетика и обществени норми на поведение, фасилитирани от услужливи държавни чиновници, които трябва да прилагат ... "правото".

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "gwa59354694":

  Умните хора на Запад могат да направят много повече, от колкото тук. И то за България. Дайте им време. Едно време Българската диаспора ни е освободила от турско робство. Скоро ще ни освободи от друг вид.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK