Какво ще прави Борисов в Турция

България няма ясна политика нито към Анкара, нито към Москва. Опитите да играе самостоятелно и неумело с Ердоган и Путин могат да са опасни

Пред Ердоган (вляво) сервилниченето няма да помогне
Пред Ердоган (вляво) сервилниченето няма да помогне    ©  Reuters
Пред Ердоган (вляво) сервилниченето няма да помогне
Пред Ердоган (вляво) сервилниченето няма да помогне    ©  Reuters

Премиерът Бойко Борисов ще приеме поканата на турската държава и на 26 август вероятно ще замине за Анкара, за срещи на високо ниво, твърдят два независими източника на "Капитал" от правителството. Така той се очертава да бъде първият европейски лидер, отиващ в Турция след неуспешния опит за преврат, отворил пропаст между ЕС и управлението на Реджеп Тайип Ердоган. Един умел политик би могъл да опита да потърси мост между Европа и Турция. Вместо това опасността е, че Борисов ще се остави "да му вземат главата" (по собствения му израз) и едва ли ще има с какво да се похвали пред германския канцлер Ангела Меркел, с която ще се види на следващия ден.

Дипломатическо чудо едва ли ще се случи, защото България практически няма ясно формулирана политика към Турция, както и към другия голям и проблемен съсед - Русия. Докато доскоро притесненията бяха как да не се допусне София да стане територия на сблъсъка между Анкара и Москва, сега се оказва, че подновеният брак по сметка между тях води до това премиерът Бойко Борисов да се задъхва в опитите си как да се поклони едновременно на изток и на юг.

Още по-странно в тази ситуация е, че София не се държи като част от ЕС и НАТО, а сякаш е сама и беззащитна в света и цивилизационният избор, направен с членството в тях, може бързо да бъде жертван в името на някакви краткосрочни цели.

Така, както е

Димитър Бечев, научен сътрудник в Центъра за университетски изследвания на университета "Харвард", посочва две причини защо България не успява да има последователна линия към Турция и Русия. "Първо, мненията в публичното пространство са поляризирани, особено за Русия. Отношенията с Москва и Анкара се експлоатират вътрешнополитически. По-важната причина е, че позицията на Русия и Турция спрямо Запада непрекъснато търпи промени. И България се опитва да се адаптира към средата", казва Бечев пред "Капитал".

Примерите само от последните дни показват колко не се получава. Единственото възможно обяснение за унизителните коментари на Борисов как Путин не бил сърдит, когато му се обадил да си говорят за възкресяването на "Южен поток" и АЕЦ "Белене", е това да се привижда като някакъв коз в опитите за продажба на скъпите реактори за централата на трета страна. В същото време, когато в края на юли енергийният министър Теменужка Петкова беше в Москва за разговори какво да се прави с оборудването за централата, за което на България се начисляват 167 хил. евро лихви на ден, колегата й Александър Новак отказа да се види с нея, защото не бил подготвен да обсъжда темата. Отношението на Москва ясно показва, че когато хленчиш, никой не те уважава.

Закарването на гюлениста Абдуллах Бююк на граничния пункт Капъкуле буквално в чувал и в разрез с няколко български закона и международни конвенции, както и предаването дни по-късно тихомълком на Анкара на двама заподозрени членове на ПКК, за което се разбра само от кратки съобщения в турските медии (като статията в "Йени шафак" със заглавие "Опаковаха ги в България") също не могат да се обяснят само със сложната международна обстановка. За България и в по-спокойни времена е трудно да води последователна политика към Турция. А и както казва Димитър Бечев: "Показните хайки срещу Гюлен или кюрдите няма да ни донесат кой знае какви ползи."

Отчаяната позиция на София не може да бъде извинена нито с проклятието на географията, поставила ни в менгемето между два агресивни квазиимперски проекта, нито с това, че докато "големите началници в света" не вземат да се разберат и решат кризите в Сирия и Украйна, за нас не остава нищо друго, освен да превиваме гръбнак и да правим съмнителни договорки под масата с авторитарните режими в Анкара и Москва.

"Проблемът е, че ние водим безхарактерна политика. Вместо ясно да формулираме и отстояваме целите си, ние гледаме да се скрием зад някой друг. Политиката да се харесаш на всички е обречена - няма решение, особено когато напрежението се увеличава", казва пред "Капитал" бившият външен министър и бивш вицепремиер Ивайло Калфин. Резултатът е, че България става непредвидим партньор, на който не може да се разчита и още по-малко може да се уважава. "По отношение на Турция силата ни е, че сме част от ЕС. Недопустимо е да повтаряме думите на Ердоган, че ЕС не прави нищо, а Турция върши подвизи. Създаването на впечатление, че сме на страната на турските власти и заставаме срещу ЕС, е много грешно. Ако имаме критики към ЕС, те се обсъждат там. Пред Турция ние сме ЕС", посочва Калфин. Според него в случая с Турция София трябва да има принципна позиция както към опита за преврат, така и срещу репресиите след него. Рискът е, че вместо това с надеждата да получи някакъв неясен "двустранен механизъм" за проблема с бежанците Борисов ще се остави да бъде размахван от Ердоган като доказателство, че Турция не е изолирана. Хубаво ще бъде и при срещите си в Анкара премиерът да не говори само за бежанци, а да подаде ръка за решаване на някои от брадатите проблеми, които точно сега Турция може да е по-отворена да реши - от радиосигналите, през намесата във вътрешната ни политика, до износа на ток.

И както би могло да бъде

Паниката да не настъпим руска или турска мина няма как да мине нито за смислена политика, нито дори за дипломатическо лавиране. Бившият посланик на България в Москва Илиан Василев описва линията, която София трябва да следва към Москва и Анкара, като "равнодистанцирана, с уважение и достойнство, но с гръбнак и твърдост". "Комплексите за малоценност, които ни внушават и протурските, и проруските среди, че сме относително малки и беззащитни, не почиват върху реалните възможности за реакция и защита на нашите ценности. Именно принадлежността на България към колективни системи за сигурност и развитие, каквито са ЕС и НАТО, ни дава възможност да мобилизираме външен мрежов ресурс, който да ни позволи да противостоим и неутрализираме много по-големи заплахи от тези, с които сами и в изолация можем да се справим", казва Василев пред "Капитал". Той формулира дългосрочните интереси на София към двата й големи съседа като "развитие, сигурност и добросъседство". И добавя, че те няма как да бъдат постигнати, докато български официални лица не само се страхуват да заявят открито несъгласие с Путин и Ердоган, но и "дори се опитват да сервилничат, като критикуват ЕС и НАТО, че не са достатъчно справедливи към Москва (за санкциите) и към Анкара (за визите)".

В случая с Русия целта на България би трябвало да бъде политика на сдържане по линия на НАТО и договаряне на най-изгодни условия по газовите доставки, без да говорим на едро за някакви колосални проекти, смята Димитър Бечев. "Дългосрочният ни интерес е в Русия да има завой към Запада и смекчаване на режима. А също и реформи в руската енергетика към повече конкурентност и прозрачност, които да се отразят и у нас", посочва Бечев. По отношение на Турция най-добрият вариант за България е тя да остане обвързана с ЕС, да не завие към диктатура и икономиката й да расте солидно.

Както обобщава Илиан Василев: "България не може да има успешна политика спрямо Москва и Анкара, ако там не не усетят, че сме решителни и че зад нас стоят съюзниците ни." Всичко останало ни обрича да бъдем винаги като смачканата трева, която според африканската поговорка страда незавидимо дали слоновете се бият или правят любов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  igla avatar :-?
  Непукистка

  "Както обобщава Илиан Василев: "България не може да има успешна политика спрямо Москва и Анкара, ако там не не усетят, че сме решителни и че зад нас стоят съюзниците ни."

  Разочароваща статия. Москва и Анкара никога не могат да бъдат поставяни една до друга от едната страна, докато ние сме от другата. Просто Турция ни е съюзник в НАТО и кандидат-член на ЕС, а Путинова Русия - враг (каквато е и на НАТО, и на ЕС). Затова излишно е да се цитира сътрудникът на ДС, тов. Василев, ако някой иска да каже, че Борисов непременно трябва да тегли по една сочна и на двете, гледащи се изпод вежди големи държави... само и само да се хареса на някого, който си мисли, че разбира от външна политика и... от демокрация.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Текстът може да е разочароващ само за тези, които се тръгнали с очакването да научат нещо от него.
  Вместо това попадаме на познатото жонглиране с клишето, че България е изправена пред съдбовен избор между Турция и Русия от една страна (!?) и ЕС от друга.

  Посещението на Борисов в Турция, а не Русия в случая е темата. Но г-жа Гюрова се изправя като Катон Стари и отново, и отново тръби: "Картаген трябва да бъде разрушен"...

  Българската външна политика - уви ! - се твори от Бойко Борисов. Не от МС, не от експерти от МВнР, а лично от Борисов, както и всички основни политика във вътрешен план. Всичко в държавата е функция на неговите ментални възможности, а капацитетът му - видимо - е твърде ограничен.

  Това, че страната ни няма категорична политика по отношение случващото се в Турция не е проблем, защото и останалият свят няма. Но сериозните политици много внимават в такава ситуация да не се налага да взимат отношение по процеси, за които не са знае докъде ще стигнат, камо ли да ходят редом до Ердоган (вляво...) по червения килим.

  В Турция в момента се провежда ислямска революция - това, което направи Мустафа Кемал през 1923 г, но с обратен знак, която - както и тогава - ще доведе до авторитарно управление.
  Президентът Ердоган никак не се притеснява от изострените си отношения със САЩ и страните от ЕС, които са му съюзници по НАТО. Той има един много сериозен коз - близо 3-те млн. мигранти, които жадуват да се изтегнат на издръжка на западните осигурителни системи. Ердоган иска падане на визите за ЕС за турските граждани, срещу което ще сдържа мигрантите. ЕС играе: поставя условия, а и от договорените през пролетта 6 млрд Е е платило едва няма и 200 млн. Е. Логиката на досегашните събития е, че Турция ще отпуска контролирано мигрантския натиск към ЕС.

  България реално е изоставена от своите съюзници от ЕС, защото влезлите нелегално от Турция преселници нито ще могат да продължат към Европа, нито ще се върнат в Турция. Знаете ли какво стана с 2200-та върнати от Сърбия нелегалници? Ами тук са си, грижим се за тях.

  Соловата игра на Борисов е безсмислена, защото е неподготвена и както винаги - разчита на импровизации. От мигрантското цунами може да ни спаси единствено ЕС, а видно е, че на Брюксел много-много не му пука.

  Дипломацията е търговия. България няма какво да даде в замяна на единственото, за което може да моли Борисов: мигрантите някак си да ни заобиколят.
  Всъщност има какво да предложи: отказът и от остатъците от националния ни суверенитет в полза на Турция.

 • 3
  beky avatar :-|
  beky

  Смутена съм от прехвърлянето на темата. Заплахата с преселниците идва от Турция, не от Русия. ББ ще ходи в Анкара, а не в Москва.
  Агентът на ДС Илиян Василев си има блог. Ако някой много държи да го чете - може да го направи. Но ако Капитал много иска всички да го четем - нека вместо да го цитира пространно, просто сложи линк и да пише, че е задължително...

 • 4
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Изводът е един, Батман ще се кланя по-навик на разни азиатски сатрапи, или ако искате по модерному евразийци. Това ще продължава, докато някой от ЕС, не скръцне със зъби, след което Батман като бит п***ст, ще обяснява как не са го разбрали правилно, за кой ли път.

 • 5
  shtavesht avatar :-|
  shtavesht

  До коментар [#2] от "D-r D":

  досега имигрантски цунамита има само в централна и западна европа. оценявам патоса на постинга ти, но не мога напълно да се съглася със съдържанието му. как се отнася България към ЕС? как показва, че не е руски троянски кон, колко активни са изпратените от нас представители в различните европейски институции. ЕС ще се застъпи по собствена инициатива за нас, ако наистина нещата наистина ескалират, очевидно е, че Ердоган не наводнява България с бежанци (по повече от една причина)...

 • 6
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Колко блондинки са нужни за да се напише "анализ" за Капитал?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "shtavesht":

  "...оценявам патоса на постинга ти..."

  Къде пък патос видяхте?
  Ако си направите труда да отворите картата на Балканите, може да се уверите, че единственият път на мигрантите, с които Ердоган притиска ЕС е през България и Гърция. И двете страни са членки на ЕС, и двете са определени от Брюксел за буфер, който да спре "цунамито" към Стара Европа. Какво ще се случи с "бюфера" не е ясно.

  А Ердоган още не наводнява БГ и Гърция, защото явно продължава да смята, че може да осъществи пробив с визите за турските граждани. Йълдъръм даде срок на Брюксел до октомври.

  Въпросът с визите е доста спорен за Брюксел, защото ако това се случи, съвсем "законно" Ердоган и Со ще подгонят кюрдите от югоизточните окръзи към миграция в ЕС, за да заселят в провинциите сирийски бежанци сунити и така да прекроят етническата си карта. И при положение, че мнозинството от турските колонии в Германия, Белгия, Франция, Холандия са етнически кюрди, те ще са притегателен център. Турските кюрди са над 15 млн. 7-8% от тях да тръгнат към Европа - не й трябва друго "цунами", за да я довърши.
 • 8
  plebs avatar :-|
  plebs

  Обратната теза:
  "В Берлин на 27 август ще е война, а Борисов ще защитава България от Вишеградската четворка, големите в Европа, Турция и Русия"
  https://www.24chasa.bg/novini/article/5721267

 • 9
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Асвалт Паша ще ходи на поклонение при Султана, с молба Турция да си приеме не 24, а 25 мигранти, по "споразумението", срещу кето се задължаваме да предаваме всички неудобни на режима там!

 • 10
  shtavesht avatar :-|
  shtavesht

  До коментар [#7] от "D-r D":

  това, че сме буфер е официялната доктрина на Брюксел или как? или на някакви тайни срещи запздняците са решили да ни приемат в ЕС за да служим като буферна зона?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход