Кандидатпрезидентската коалиция вляво пропадна

АБВ се отказва от подкрепата си за Румен Радев и ще номинира собствен кандидат-президент след изненадващото решение на БСП да издигне генерала самостоятелно

Лидерът на БСП заяви, че няма да позволи АБВ да ѝ "извива ръцете", както РБ извива тези на премиера Борисов. Първанов отговори, че Нинова "настъпва мина след мина" и определи политическите ѝ ходове като "неинтелигентни"
Лидерът на БСП заяви, че няма да позволи АБВ да ѝ "извива ръцете", както РБ извива тези на премиера Борисов. Първанов отговори, че Нинова "настъпва мина след мина" и определи политическите ѝ ходове като "неинтелигентни"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Лидерът на БСП заяви, че няма да позволи АБВ да ѝ "извива ръцете", както РБ извива тези на премиера Борисов. Първанов отговори, че Нинова "настъпва мина след мина" и определи политическите ѝ ходове като "неинтелигентни"
Лидерът на БСП заяви, че няма да позволи АБВ да ѝ "извива ръцете", както РБ извива тези на премиера Борисов. Първанов отговори, че Нинова "настъпва мина след мина" и определи политическите ѝ ходове като "неинтелигентни"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Първанов и Калфин не уточниха дали те лично ще влязат в надпреварата, но лидерът на АБВ намекна, че неговото участие не е изключено.

С неочакван ход в последния момент лидерът на БСП Корнелия Нинова изтегли партията си от преговорите за съставяне на коалиция с АБВ, която да издигне бившия командир на ВВС ген. Румен Радев за президентските избори. Решението, което бе обявено на пресконференция във вторник, хвана партията на Георги Първанов неподготвена и в сряда на обед ръководството на АБВ обяви, че ще оттегли подкрепата си от ген. Радев и ще се яви със самостоятелен кандидат на президентските избори. Засега лидерът Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин обаче не уточниха дали те лично ще влязат в надпреварата, каквито очаквания имаше доскоро.

Така опитът за съставяне на общ левоцентристки фронт с обща кандидатура срещу ГЕРБ пропадна, а това ще отнеме от шансовете и на ген. Радев, и на потенциалния кандидат на АБВ за балотаж срещу все още неизвестния кандидат на ГЕРБ. В същото време ще отслабне и натискът над Бойко Борисов да се кандидатира за президент, а това ще попари левите надежди за трусове в управлението, от които БСП да опита да се възползва.

Почти осъществената коалиция

Сагата в лявото пространство започна във вторник, когато на изненадваща пресконференция на "Позитано" 20 Корнелия Нинова обяви, че преговорите за обща коалиция между АБВ и БСП няма да продължат. Това се случи няколко дни след пленума на партията, на която Националният ѝ съвет с голямо мнозинство подкрепи кандидатурата на ген. Румен Радев, а скоро след това и АБВ официално застана зад подалия оставка шеф на Военновъздушните сили (ВВС). На повърхността изглеждаше сякаш левицата най-накрая е постигнала компромиса, към който се стреми от май месец насам. Тогава АБВ излезе от управлението, а БСП избра ново ръководство, като и двете партии започнаха да дават сигнали, че са готови да търсят диалог и сближаване.

Нинова в атака

Във вторник обаче Нинова индиректно обвини АБВ, че е провокирала раздори в столетницата. "Приехме всички лъжи и провокации, че ген. Радев не е кандидатура на БСП, че Георги Първанов диктува ситуацията в БСП, че тази коалиция ще прерасне в такава и за парламентарни избори, че ще правим президентска република. Нито едно от тези неща не е вярно", каза тя. Нинова сравни отношенията между БСП и АБВ с тези между ГЕРБ и РБ в управлението и заяви, че няма да позволи малкият (потенциален) коалиционен партньор да ѝ извива ръцете, както Радан Кънев извива тези на Борисов. Освен това Нинова обвини АБВ, че безпроблемно се коалира с ГЕРБ и РБ на предстоящите частични местни избори на 2 октомври.

Ключовият проблем за БСП обаче идва от формата на коалиционното споразумение, предложено от АБВ. Според Корнелия Нинова договорът между двете партии не е бил просто да се явят заедно на президентските избори, а да си "партнират стратегически" за бъдещо коалиционно управление на страната. По думите ѝ нейната партия и тази на Георги Първанов не са равнопоставени, защото имат различна електорална тежест и затова няма как да са равни в коалицията, която ще подкрепи кандидатурата на ген. Радев. На практика по този начин номинацията на бившия командир на ВВС бе узурпирана от БСП, въпреки че АБВ ласкаво се изказваше в негова полза още преди БСП да го подкрепи официално.

Отговорът на АБВ

АБВ очевидно не бе подготвена за подобен развой на събитията, но на следващия ден вече имаше отговор, и то остър. Партията няма да подкрепи ген. Радев и ще има собствена номинация за поста, която да е алтернатива за избирателите и да се бори за балотаж. Доскоро както самият Първанов, така и заместникът му Ивайло Калфин бяха спрягани за възможни кандидати. Сега двамата отклониха въпросите дали това е опция, но от думите на Първанов се разбра, че такава възможност има. "Оттеглянето на моята кандидатура беше заради контекста на преговорите с БСП", каза той на пресконференцията на АБВ в сряда. Първанов добави, че от БСП не е имало предварителни индикации, че има непреодолими различия по коалиционното споразумение. Според него решението на БСП е еднолично взето от Корнелия Нинова и цели да разчисти вътрешнопартийните проблеми на "Позитано". "Очевидно здравите сили победиха здравия разум", заключи лидерът на партията.

"БСП с решението си загуби изборите и "Позитано 20" носи отговорност за това", заключи и Ивайло Калфин.

Дясна неяснота

Докато левите партии се обединиха и разцепиха относно кандидатурата на ген. Радев, в дясното пространство неизвестните остават повече от известните. В серия телевизионни участия еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиерът Томислав Дончев отрекоха те да са кандидат-президентите на ГЕРБ, а Дончев подчерта, че "единственото сигурно е, че Борисов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент". Все пак управляващата партия избра нещо за президентската кампания - слогана на своя неизлъчен кандидат - "Работим в интерес на гражданите". От Реформаторския блок пък още не са изработили механизъм, по който да изберат общия си кандидат.