Новите пенсионни промени - с леки корекции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите пенсионни промени - с леки корекции

Новите пенсионни промени - с леки корекции

Проектът на КФН не засяга вариантите за изплащане на втора пенсия

25940 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Едно от предложенията е да няма такса за прехвърляне от един доброволен фонд в друг.

С леки корекции спрямо варианта на финансовото ведомство и без текстове, които уреждат фазата на изплащане на пенсии от универсалните фондове. Така изглеждат поредните предложения за помени в Кодекса за социално осигуряване, които са свързани с дейността на пенсионните дружества. Те бяха публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) след заседание на регулатора във вторник.

Текстовете са били изготвени изцяло в сътрудничество с пенсионните дружества, коментира за "Капитал" София Христова, изпълнителен директор на пенсионноосигурително дружество "Алианц България". Тя добави, че основните промени касаят контрола върху управлението на активите на фондовете и засягат не само ограниченията за инвестиране в свързани лица, но и въвеждането на задължението на банката попечител да упражнява ежедневен контрол при оценката на активите.

В полза на пенсионните компании

Сегашният вариант на промените повтаря изискванията към пенсионните дружества, които бяха заложени и в проекта на Министерството на финансите. На някои места обаче има технически разлики в полза на фондовете. Например в предходния вариант на дружествата се вменяваше задължение да уведомяват КФН при промяна в техния състав и размера на участие в капитала, както и за промени в действителните собственици, които притежават 5% и над 5% от капитала му. В новия вариант това изискване е облекчено. Уведомяването на регулатора пак ще бъде задължително, но вече ще се прави само в случай че промяната на капитала на дружеството е поне 10%.

В текстовете на Министерството на финансите се предвиждаше, когато дружествата инвестират в облигации, да нямат право да купят повече от 10% от дадена емисия ценни книжа. Новият проект обаче разширява правата им и им дава възможност да купуват дял от до 20%. Подобно е положението и с инвестирането в колективни инвестиционни схеми. Сегашният вариант позволява пенсионните дружества да инвестират в максимум 15% от тях, докато през пролетта се предвиждаше да не могат да купят повече от 10% от дяловете им.

Предложените ограничения за инвестиране
За пенсионен фондОбща сума инвестиции в една групаДо 10% от активите на фонда
Инвестиции в една компанияДо 7% от акциите на емитента
Колективна инвестиционна схемаДо 15% от дяловете
За пенсионно дружествоИнвестиции в една компанияДо 20% от акциите на емитента
ОблигацииДо 20% от една емисия
Източник: КФН

Единственото изменение в проекта на КФН, което е утежняващо за пенсионните дружества, касае само фондовете за доброволно допълнително осигуряване. В предходния вариант те нямаха право да инвестират повече от 20% от своите активи в дружества от корпорацията, на която са собственост, за да се избегне прекалената концентрация в свързани лица и евентуални пазарни манипулации. В сегашния вариант този лимит се понижава до 10%, колкото е и на професионалните и универсалните фондове.

"Изчистване" на имотите

Остава изискването в рамките на 10 години пенсионните дружества да се "изчистят" от инвестиции в имоти. "В практиката по директно инвестиране на средствата на пенсионните фондове в инвестиционни имоти са констатирани редица проблеми. Пазарите на недвижими имоти се различават от капиталовите пазари по отношение на регулация и ликвидност. Това обстоятелство се отразява върху справедливата оценка на инвестиционните имоти, а вследствие от това и върху стойността на средствата по партидите на лицата в пенсионните фондове", мотивират се вносителите. В същото време обаче се дава право на дружествата да делегират управлението на фондове или части от тях на други дружества, включително и на такива в ЕС, които са специализирани в тази дейност. Според мотивите това се прави, за да се ползва чуждият професионален капацитет и участието на по-широк кръг пазари. Подобна дейност обаче ще бъде изцяло за сметка на пенсионните дружества и не трябва да доведе до увеличаване на разходите за осигурените лица.

Една такса се премахва

В проекта няма нищо, касаещо размера на таксите, които дружествата събират. Единствената промяна, предвидена в тази посока, е отпадане на таксата от 20 лв., която сега дружествата събират при прехвърляне в друг фонд. Това обаче важи само за доброволното осигуряване – тоест за т.нар. трети стълб, а не за професионалните и за универсалните пенсионни фондове.

Без фазата на изплащане

В новия проект липсва частта, свързана с фазата на изплащане на пенсии от универсалните фондове. През пролетта предложението на финансовия министър Владислав Горанов предвиждаше обезщетенията за старост да са само пожизнени, а когато започнат да се изплащат, натрупаните суми по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул към всяко пенсионно дружество и да се разпределят оттам. В масовия случай тези пари нямаше да може да се наследяват, а остатъкът при ранна смърт щеше да отива за пенсиите на дълголетниците с малки спестявания. Този тип солидарност обаче е по-характерен за първия стълб на пенсионната система и донякъде обезсмисля осигуряването в частен фонд. Именно затова подетата реформа получи множество критики и след около месец на бурни дебати Горанов официално обяви, че категорично се отказва от въпросната реформа в частта й за изплащането на пенсиите.

Единственият нов текст, който все пак касае изплащането на пенсиите и е вписан в сегашното предложение на КФН, не предполага цялостна реформа, както преди. Той касае дефинирането на разсроченото изплащане. В предложените изменения се вписва нова алинея, която дава определение на разсрочено изплащане на пенсия, според която тя е "договорно изплащане на натрупаната в индивидуалната партида сума на няколко части с еднакъв или различен размер, на равномерни или неравномерни периоди от време".

Полът вече не е фактор за пожизнената пенсия

Полът на осигуряваното лице вече няма да бъде актюерски фактор за определяна на размера на пожизнената пенсия за старост, отпускана във връзка с осигуряване в универсален фонд. Досега винаги се е отчитало, че статистически жените имат по-дълга продължителност на живота, затова и тяхната месечна пенсия е по-ниска. Това изменение се прави с цел съобразяване с европейската директива за постепенното прилагане на принципа за равното третиране на мъжете и жените в сферата на социалното осигуряване.
Едно от предложенията е да няма такса за прехвърляне от един доброволен фонд в друг.

С леки корекции спрямо варианта на финансовото ведомство и без текстове, които уреждат фазата на изплащане на пенсии от универсалните фондове. Така изглеждат поредните предложения за помени в Кодекса за социално осигуряване, които са свързани с дейността на пенсионните дружества. Те бяха публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) след заседание на регулатора във вторник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Пирамидите Частни ПФ са си измиииислили лееека корекция на порочните си практики... така, за да достигнат до нивото на западните взаимни фондове остава да си намалят таксите под 0.5%, да гарантират доходност над инфлацията на годишна база /или поне да е такава като на пасивен фонд/, да се глобяват меринджеите им ако влагат в свързани лица и неликвидни имоти, и най-важно: да са изцяло доброволни... Никво НАП да им събира парите по ведомост...
  Само държавата може да изплаща пенсии.
  Такива 'дружества' могат да изплащат доход от дългосрочни инвестиции във взаимен фонд - цялата сума по сметка на вложителя в края на инвестицията..
  То и в Чили след 40 г видяха, ЧЕ от такава система, измислена от Милтън Фридман и Хосе Пинера пари нема да видят... Затова и има масови демонстрации да и резнат късите краЧенца..
  Че Капитал няма да ви информират за това, ясно, но вервайте на ББС:
  http://www.bbc.com/news/world-latin-america-37151345

 • 2
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  Изплащане на пенсии ли?!? Кой мисли да плаща пенсии?!? :-)

 • 3
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  Конспиративните теории пак започват. Ще ми се да вярвам, че не е българска черта, а просто и в България, като навсякъде има прости хора.
  Ето, гледаме сега как са старите хора с пенсиите от НОИ и нормалното, което всеки би си пожелал е - промяна.

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Пред всеки от нас, поне тези с някакви доходи има две възможности, да се облягаме на въпросните стълбове и доброволното осигуряване или да си намерим всеки за себе си вариант сам да се погрижи, като си вложи парите в нещо, което да му носи доходи, защото поне в обозримо бъдеще, ако не и влошаване ( нещо, което не е невъзможно), дори и запазване на сегашните нива, няма как да гарантират що годе нормален пенсионерски живот.

 • 5
  himler avatar :-|
  himler

  Ами тогава пенсионирайте бабетата на същата възраст, на която пенсионирате и мъжете! Една нация е силна, когато жените и са на ред! Българките не стават за нищо!

 • 6
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Пълен смях са тези фондове - не предлагат доходност, смешно високи такси които дори надминават доходността и инвестират в ДЦК. Че то си е все едно държавна пенсия ама просто някой те смуче постоянно. Единствената далавера, че някой можел да ти наследи партидата - голям келепир, няма спор. Яко смукане, направо мъжката! КАто всичко в тази държава - без нищо да правиш да лапаш огромни суми - българска икономика! Едните изнемогват, а другите се чудят как да им вземат и малкото което имат! И понеже няма как да им вземат повече от това, което имат, крадат от бъдещето им! Яка работа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK