България иска от ЕС само морална помощ за бежанците

Според премиера Борисов членството на страната в Шенген в момента е неизгодно

Българският премиер е изразил позицията, че за бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара<strong><span><br></span></strong><br/><br/>
Българският премиер е изразил позицията, че за бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара<strong><span><br></span></strong><br/><br/>    ©  Капитал
Българският премиер е изразил позицията, че за бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара<strong><span><br></span></strong><br/><br/>
Българският премиер е изразил позицията, че за бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара<strong><span><br></span></strong><br/><br/>    ©  Капитал

"Аз обясних и на австрийския, и на немския канцлер, че ние приемаме помощ, защото това е само морална помощ и вид солидарност. Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Имаме пари да си купим и камиони, и джипове...", коментира премиерът Борисов в неделя срещата в събота при германския канцлер Ангела Меркел, на която за уточняване на позициите за мигрантската криза присъстваха и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения.

Германия ще съдейства България да получи допълнителна подкрепа за охраната на границите ни, стана ясно след разговора на Борисов и Меркел на четири очи. Срещите бяха при закрити врати.

С Брюксел, но не срещу Анкара

Българският премиер е изразил позицията, че за бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара. "Ще защитавам българската позиция, според която е необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни", написа той във фейсбук преди началото на срещата.

В петък Борисов бе в Анкара, където се ангажира да предаде посланието на турската страна към европейските лидери - че ако визите за пътуване на турски граждани в шенгенското пространство не паднат, през октомври Анкара ще спре да връща мигранти. Не е ясно какво е по-различното с пренасянето на това послание от българския премиер, тъй като то многократно вече беше изказано от турските власти и получи ясен отговор от ЕС - че Турция трябва да изпълни всичките изисквания за отпадане на визите.

Позицията на Борисов за исканата само морална помощ от ЕС беше огласена ден след като в електронни медии беше публикуван коментар на германския дипломат Клаус Шрамайер. "От встъпването си в длъжност през 2009 г. той имаше на разположение седем години, за да приведе в ред държавата си. И сега щеше да разполага с армия, която да заслужава това име, с правосъдие, което не се поддава на външни влияния, с икономика, която да му осигурява необходимите данъци, както и с уважение, каквото едва ли би имал друг премиер на Балканите. Ако всичко това се беше случило, нямаше да е необходимо сега да изпада в унизителната поза на молител", заявява Шрамайер пред "Дойче веле".

Турция изнемогва

Също в неделя премиерът определи членството в Шенген като неизгодно за България в момента. "Шенген дори в момента не е изгоден за България, но тази тема стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други държави в ЕС", заяви Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет, в сливенското село Мечкарево, където откри новопостроената църква "Св. ап. Петър и Павел".

Борисов посочи още, че Турция е подложена на огромен натиск и изнемогва. "Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след преврата, поставят страната в много трудно положение. Те изнемогват да издържат три милиона мигранти. До октомври и двете страни - Турция и ЕС, трябва да положат усилия и да намерят стъпки споразумението да продължи да действа", смята той.

По думите му Турция е добронамерена, а Европейският съюз би могъл да облекчи визовия режим за турския бизнес и държавните им служители. "Аз зададох въпроса: Ако дойдат 100-200 хиляди на оградата ни с Турция и ние ги спрем, а те почнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации, дали самата Европа няма да се обърне срещу България", попита Борисов, като допълни, че през следващата седмица се очаква да е готова оградата на границата ни с Турция.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  dali_da avatar :-|
  dali_da

  Начинът, по който Ердоган управлява и рекетира, показва, че е абсолютно необосновано да се разчита на каквото и споразумение с него, най - малко за мигрантите!
  Това е много сериозна грешка на Борисов, която може да доведе до дистанциране от други страни от ЕС и тежки последици за България!

 • 4
  knb avatar :-|
  Кнб

  Изобщо не трябва да се допуска никаква помощ. Всяка помощ е всъщност намеса във вътрешните работи и зависимост. Борисов да потърси доброволци и дарения и да не нарушава баланса по никакъв повод. И да наложи жестока глоба на всеки, който е влезъл незаконно, превръщайки ги в длъжници ще ги спре.

 • Георги Георгиев

  Мишка! 200 кила човек, как не е станал като Джаба без гръбначен стълб?! Турците колко милиарда имат в резерва? Ама искат помощ, нали?! Това да искаш финансова подкрепа не е слабост - сила е! Ако ще правиш услуги - искаш нещо в замяна. Тези 250 трилиона резерв, дето го имаме, трябва да платят поне 2 вноски по държавните облигации безусловно! 30% дълг и расте! За какво, за камиони и джипове ли?!

 • 6
  subaru avatar :-|
  subaru

  "България иска от ЕС само морална помощ за бежанците"
  Само за протокола. За справяне с проблемите с мигрантите, досега, Гърция е получила от ЕС, 700 мл. евро. България 60мл. евро.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Доколкото схванах досега, въобще не искаме бежанци, мигранти, имигранти, или както и да се се казват там, та камо ли "морална помощ за бежанците" .... :-) Само тя ни е ексик.....

 • 8
  jivko_boev avatar :-|
  Живко Лобутов

  Егати и ТЪПАНАРО! Тоя ТЪПИГЬОЗ съсипва България. Тоя и за селски кмет не става, тръгнал да се меша с европейски политици! Тъп, по тъп, най-тъп, Боко Тиквата. Тоя на един Ердоган не смее да се опъне, представете си утре Путлер като му скръцне със зъби?! ИДИОТ, опасен за България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход