Банско ще се застроява още без екооценка

Снимка: Според изчисленията на екокоалицията обитателите на Банско могат да достигнат 60 хил. души в пиковите моменти, а новата пречиствателна станция е с капацитет за 30 000

Банско ще се застроява още без екооценка

Природозащитници ще обжалват решението на РИОСВ в Благоевград

20674 прочитания

Снимка: Според изчисленията на екокоалицията обитателите на Банско могат да достигнат 60 хил. души в пиковите моменти, а новата пречиствателна станция е с капацитет за 30 000

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


40 000 легла е капацитетът на одобрените осем нови квартала.

Екоинспекцията в Благоевград разреши без екологична оценка застрояването на град Банско с още осем селищни образувания, в които има капацитет за допълнителни 40 хиляди легла. Някои от новите квартали граничат с Национален парк "Пирин". За това съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България".

Природозащитниците ще обжалват решението на регионалната екоинспекция в Благоевград пред министъра на околната среда и водите заради нарушаване на Закона за опазване на околната среда. Те готвят и национален протест срещу разрушаването на уж защитената природа на България. Според изчисленията на коалицията обитателите на пиринския град могат да достигнат до 60 хиляди души в пиковите моменти, а новата пречиствателна станция на града е с капацитет за 30 000 жители.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е одобрила за застрояване, без да се извърши екологична оценка, нови 2600 декара край Банско. Сред основните мотиви за това решение е посочено, че реализацията на плана за строителство няма да навреди съществено върху околната среда. Само в тези осем нови селищни образувания се очаква застроената площ да достигне 3 млн. кв.м, от която 750 000 кв.м вече са построени.

Според информацията на "За да остане природа" в един от кварталите е замислено да се сложи и долна станция на неразрешената втора кабинкова линия за ски зоната в Банско, която няма как да бъде изградена законно.

През последните 15 години Банско се разрасна от градче с малко над 9000 души население до курортен комплекс с около 20 хиляди легла. "Това разрастване на застроените площи в града не е обвързано с потенциала му. А натискът да се позволи застрояване на Национален парк "Пирин" се увеличава", смятат от екокоалицията. Оттам напомнят, че готвеният нов план за управление на парка предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк, докато според действащия план това не е позволено изобщо.

Новите планове за Пирин и Витоша са изплатени предварително

За неправилно разходване на европейски средства за обществените поръчки за изготвяне проекти на планове за управление (ПУ) на Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша" и потенциална загуба на европейско разнообразие в резултат от тези проекти, предупреждават от Асоциацията на парковете в България(АПБ). Организацията е получила документи и договорите, свързани с тези обществени поръчки по Закона за достъп до информация.

От документите, предоставени и на "Дневник", се вижда, че двете поръчки са изплатени окончателно и изцяло на изпълнителя "Пролес инженеринг" на 28 декември 2015 г. За проекта за ПУ на Витоша сумата е 468 000 лв. без ДДС, а за Пирин - 1 664 400 лв. Също през декември МОСВ е изпратило писмена препоръка до дирекцията на Национален парк "Пирин" проектът да не се изплаща. През януари т. г. има становище на ведомството, че изпълнителят на двата проекта не си изпълнява заданието и те са върнати за сериозни редакции. С част от препоръките фирмата изпълнител отказва да се съобрази, става ясно от техен отговор.

"На практика възложителят е съзнавал, че изпълнителят не си върши качествено работата. Въпреки това тя се приема и се изплаща напълно", коментират от АПБ. И ако Европейската комисия реши да не верифицира тези разходи, българските данъкоплатци ще трябва да ги поемат. От асоциацията смятат да сезират Брюксел по казуса чрез европейските си партньори "Приятели на Земята" и Bankwatch.

Все още се правят корекции по проектите за нови планове за управение на Витоша и Пирин, а 20 дни преди гласуването им МОСВ трябва да ги публикува на страницата си. "Дневник" изпрати запитване до министерството по темата.
40 000 легла е капацитетът на одобрените осем нови квартала.

Екоинспекцията в Благоевград разреши без екологична оценка застрояването на град Банско с още осем селищни образувания, в които има капацитет за допълнителни 40 хиляди легла. Някои от новите квартали граничат с Национален парк "Пирин". За това съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Невероятна наглост на кмета, обинския съвет и на Цеко. Реално си плачат за второ отнасяне от пролетното топене. Имам познат от Разлог, който ми каза, че никой не купува апартаменти и половината от построените сгради за почти напълно непродадени. Квадратния метър в Банско стана 400 евро, което е смешно. http://bansko.imoti.info/
  Стотици купили вече имоти искат да ги продадат, но няма кой да ги купи. Реално проекта е за да се пробута втора въжена линия, защоно купувачи няма. Историята е като във Велинград.

 • 2
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  сТРОЙТЕ , СТРОЙТЕ ! Като стане както на Черноморието скапан жилищен комплекс , ще речете кой ми ср в гащите !
  Много пари има мафията в България . И никакъв акъл.
  За урбанизация , планиране , обсъждане никой не говори.
  Къде ще се пързалят тия 60 000 ?

 • 3
  stonio avatar :-|
  stonio

  Това е най-голямата наглост на политиците в България.

 • 6
  qvd50491823 avatar :-(
  Костадин Иванов

  До коментар [#1] от "grayeagle":
  Абсолютно вярно. В сайтовете има брадясали обяви, които са поне на пет години. Никой не купува, защото след инвестицията го очаква такава такса за поддръжка, която е достатъчна за плащането на хотел при една разумна годишна почивка.
  Като изключим "Пирин голф", който е разложки, повечето комплекси приличат на ниви, от които са вадени картофи. Градът е разкопан, оправена е само улицата Разлог - Гоце Делчев.
  Без втори лифт са за никъде.
  Не съм екоталибан, но единствената полза от такова строителство са заплатите на работниците. Всичко друго е загуба.

 • 7
  tmax500 avatar :-|
  tmax500

  Предизборна манипулация на "зелените" - сезон 12345342, епизод 9876543211425

 • 8
  drilldo avatar :-(
  Георги Георгиев

  Ето пак - приоритетите на нашия добър природолюбив народ. Първия и най-голям проблем е застрояването, втори по важност - сеч в защитена зона!

  Познайте къде първи ще си разпънат палатките нашите продажни зеленоподобни!

  Съгласен съм, грешно е да се презастроява курорта. С капацитет за 30 000 души, курорта спокойно може да се застрои до капацитет 40 000, но не повече. Какво като има бетон, сградите там първо са по-красиви от тези по морето, второ Банско не е архитектурен резерват като стария град на Несебър, например.

  Обаче гората няма кой да я спаси - това е трагедията. Нито в Пирин, нито покрай Ботевград, нито в Странджа, нито никъде. Зеленчуците следват парите и хич не ги е еня за природата...

 • 9
  vaskoangelov avatar :-P
  vaskoangelov

  Банско е някакъв абсурдистан вече, хайде стига толкова!

 • 10
  jivko_boev avatar :-|
  Живко Лобутов

  С планината искат да направят това, което направиха с морето! Евтини кръчми и мутри, навсякъде стандарт "Рагин" ! Толкова могат, толкова разбират. Въпросът е дали ще им позволим.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход